Resepi Kuih Tahi Itik Makanan Tradisional Kelantan

Resepi Kuih Tahi Itik Makanan Tradisional Kelantan

Selamat mencuba Resepi Kuih Tahi Itik kerana ia adalah makanan tradisional Kelantan yang mudah disediakan dan sedap dimakan. Kuih ini sangat popular dan pasti akan mengujakan ramai! Kepada yang berminat, kunjungi laman web ini untuk mempelajari cara membuatnya!

Resepi Kuih Tahi Itik Makanan Tradisional Kelantan Summary

 • Nama Resipi: Resepi Kuih Tahi Itik Makanan Tradisional Kelantan
 • Kategori Hidangan: Makanan
 • Jenis Masakan: Melayu

Bahan-Bahan Resepi Kuih Tahi Itik Makanan Tradisional Kelantan

Resepi Kuih Tahi Itik Makanan Tradisional Kelantansedap dibuat dan boleh dimakan petang ini bersama keluarga tersayang. Jangan lupa buat air teh tarik atau Nescafe tarik tentu sedap dan semua orang gembira. Bahan-bahan untuk resepi ini dibahagikan kepada beberapa bahagian seperti ditunjukkan dibawah.

 • 10 biji putih telur
 • 500 ml santan kelapa
 • 400 gram gula pasir – boleh ditambah atau dikurang mengikut citarasa masing-masing
 • 100 gram tepung pulut
 • 150 gram tepung beras
 • 1 helai daun pandan – dicarik
 • Sedikit esen vanila

Cara Memasak Resepi Kuih Tahi Itik Makanan Tradisional Kelantan

Berikut adalah cara membuat Resepi Kuih Tahi Itik Makanan Tradisional Kelantanyang ditunjukkan langkah demi langkah.

 1. Langkah pertama, campurkan semua bahan dan kacau atas api sehingga masak dan nampak sedikit berkilat.
 2. Kemudian, biarkan sejuk.
 3. Akhir sekali, bulatkan atau boleh dibentuk mengikut kesukaan sendiri.
 4. Kuih tahi itik siap dan sedia dihidang kepada tetamu!

*Credit: wan muhammad hafis satar

Hashtag / Keywords

Resepi Kuih Tahi Itik Makanan Tradisional Kelantan Reviews

Saya membuat Resepi Kuih Tahi Itik kerana ia disukai golongan tua dan ia mudah dibuat. Ia juga menggunakan sumber-sumber segar yang mudah diperoleh dan ia berharga rendah. Ia juga sangat mudah dan cepat untuk disediakan. Selain itu, ia sangat sesuai untuk dihidang di majlis-majlis serta acara makan malam beramai-ramai.

Ya, untuk membuat Resepi Kuih Tahi Itik adalah mudah. Anda perlu membuat adunan tepung beras, daun pandan, gula, santan dan telur (dikacau sebati). Bakar atas api dapur selama 30 minit atau sehingga permukaan kuih menjadi empuk dan garing. Sedia untuk disajikan dengan teh tarik atau kopi panas.

Kongsi Resepi Kuih Tahi Itik Makanan Tradisional Kelantan

Share recipe here only at Nordiyana.com / kongsi resipi anda disini

Tekan Butang Share Facebook, Twitter dan Kongsi Resepi di WhatsApp dan Telegram

Jangan lupa untuk tekan butang share pada ikon Twitter, Facebook dan berkongsi Resepi Kuih Tahi Itik Makanan Tradisional Kelantandi WhatsApp Group atau melalui Telegram dibawah.

Nordiyana.com adalah semua mengenai memasak dan berjalan-jalan. 1 hari 1 resipi baru termasuk Resepi Kuih Tahi Itik Makanan Tradisional Kelantan, jadi dalam masa satu tahun sahaja anda sudah dapat menguasai 365 resipi. Terima kasih kerana menyukai dan mengunjungi laman web kami. Jika anda ingin berkongsi resipi dan gambar masakan anda diketengahkan dalam laman web kami, sila e-melkan gambar dan resepi ke info@nordiyana.com.

Ingin Resepi Anda Diketengahkan?

 1. Ambil gambar masakan yang anda ingin ketengahkan. Hantar sekeping foto masakan yang sudah siap sepenuhnya dalam bentuk .jpeg atau dalam bentuk yang mudah.
 2. Tulis bahan-bahan yang diperlukan serta cara memasak/ cara membuat. Menu atau hidangan yang boleh anda kirimkan merangkumi apa sahaja masakan, kuih muih, kek, biskut, minuman, gulai dan sebagainya.
 3. Anda juga boleh tujukan resipi ini kepada insan yang istimewa dalam hidup anda sebagai menghargai perkongsian resepi yang anda sumbangkan. Tulis dengan ringkas, padat dan membawa erti sangat mendalam dan bermakna dalam hidup anda untuk resipi tersebut.
 4. Contohnya, anda boleh menulis seperti dibawah ini:-

Resepi Kuih Tahi Itik Makanan Tradisional Kelantanini didedikasikan buat suami tersayang iaitu Ahmad Assaruddin bin Ahmad Basri Ngah @ Tengah-Tengah iaitu suamiku yang tercinta yang sedang menjalankan tugas di sempadan Malaysia-Thailand. Apabila selesai bertugas dan pulang ke rumah, beliau sering menyuruhku untuk membuat menu ini. Menu kegemaran katanya.”

“Semoga suamiku sihat sejahtera dan dilindungi dari bahaya musuh. Jangan risaukan adinda dan anak-anak di sini. Kami menunggu kepulanganmu wahai Suamiku. Ikhlas dari isterimu yang sedia menanti- Ara @ Serikandi Binti Bill Clinton dan anak-anak Samsol, 19 tahun dan Samdol, 18 tahun”.

Anda juga boleh menghantar gambar anda dan gambar keluarga untuk kami ketengahkan sebagai sumber resipi (anda juga mempunyai pilihan untuk tidak menghantar gambar anda). Dengan mengenali diri orang yang mencipta atau berkongsi Resepi Kuih Tahi Itik Makanan Tradisional Kelantanini, diharapkan pengunjung laman web ini dapat mengenali empunya resipi dan seterusnya mendoakan empunya resipi diberikan kesihatan, kesejahteraan dan kebahagiaan hidup di dunia dan akhirat.

error: