Resepi Kuih Kaswi Pandan Merecik Hawau Terbaik

Resepi Kuih Kaswi Pandan Merecik Hawau Terbaik

Siapa yang tidak tergoda dengan Kuih Kaswi Pandan yang gebu, goyang-goyang dengan wangi pandan berpaduan dengan lemak santan? Cubalah resepi ini memang mudah dan sedap dimakan diwaktu petang!

Resepi Kuih Kaswi Pandan Merecik Hawau Terbaik Summary

 • Nama Resipi: Resepi Kuih Kaswi Pandan Merecik Hawau Terbaik
 • Kategori Hidangan: Makanan
 • Jenis Masakan: Melayu

Bahan-Bahan Resepi Kuih Kaswi Pandan Merecik Hawau Terbaik

Untuk Resepi Kuih Kaswi Pandan Merecik Hawau Terbaikini, bahan-bahan yang diperlukan adalah seperti berikut: –

 1. 3 cawan tepung gandum
 2. 2 cawan tepung ubi
 3. 1 sudu kecil tepung jagung
 4. 2 cawan gula pasir – boleh ditambah atau dikurang mengikut citarasa sendiri
 5. 10 helai daun pandan*
 6. 6 cawan air masak*
 7. Pewarna hijau – optional untuk mencantikkan warna kuih
 8. Sedikit kapur

Note: Yang bertanda *, kisar daun pandan yang dicampur dengan air

Cara Memasak Resepi Kuih Kaswi Pandan Merecik Hawau Terbaik

Berikut adalah cara membuat Resepi Kuih Kaswi Pandan Merecik Hawau Terbaikyang ditunjukkan langkah demi langkah.

 1. Langkah yang pertama, kisar semua bahan bersama air pandan sehingga halus kemudian tapiskan.
 2. Sapukan minyak ke dalam loyang dan masukkan bahan yang telah dikisar ke dalam loyang.
 3. Kemudian, panaskan pengukus dan kukus selama 25-30 minit.
 4. Kuih kaswi pandan siap! Selamat mncuba

Did you know?

Note: Bagi resepi kuih kaswi pandan ini, 6 cawan air pandan sangat baik untuk menjadikan kuih kaswi pandan yang lembut, goyang-goyang dan tidak pecah semasa potong tetapi harus dibiarkan sejuk terlebih dahulu sebelum potong.

*Credit: Wan Nafiza Megat Hassan

Hashtag / Keywords

Resepi Kuih Kaswi Pandan Merecik Hawau Terbaik Reviews

Sebagai seorang ibu atau bapa, membuat resepi kuih kaswi pandan adalah cara yang baik untuk menyediakan hidangan petang yang mengasyikkan seisi keluarga. Cubalah hari ini!

Ya, ia mudah untuk membuat resepi kuih kaswi pandan. Anda hanya perlu mengikut arahan yang terdapat di dalam resepi dan mengikuti setiap langkah dengan teliti.

Kongsi Resepi Kuih Kaswi Pandan Merecik Hawau Terbaik

Share recipe here only at Nordiyana.com / kongsi resipi anda disini

Tekan Butang Share Facebook, Twitter dan Kongsi Resepi di WhatsApp dan Telegram

Jangan lupa untuk tekan butang share pada ikon Twitter, Facebook dan berkongsi Resepi Kuih Kaswi Pandan Merecik Hawau Terbaikdi WhatsApp Group atau melalui Telegram dibawah.

Nordiyana.com adalah semua mengenai memasak dan berjalan-jalan. 1 hari 1 resipi baru termasuk Resepi Kuih Kaswi Pandan Merecik Hawau Terbaik, jadi dalam masa satu tahun sahaja anda sudah dapat menguasai 365 resipi. Terima kasih kerana menyukai dan mengunjungi laman web kami. Jika anda ingin berkongsi resipi dan gambar masakan anda diketengahkan dalam laman web kami, sila e-melkan gambar dan resepi ke info@nordiyana.com.

Ingin Resepi Anda Diketengahkan?

 1. Ambil gambar masakan yang anda ingin ketengahkan. Hantar sekeping foto masakan yang sudah siap sepenuhnya dalam bentuk .jpeg atau dalam bentuk yang mudah.
 2. Tulis bahan-bahan yang diperlukan serta cara memasak/ cara membuat. Menu atau hidangan yang boleh anda kirimkan merangkumi apa sahaja masakan, kuih muih, kek, biskut, minuman, gulai dan sebagainya.
 3. Anda juga boleh tujukan resipi ini kepada insan yang istimewa dalam hidup anda sebagai menghargai perkongsian resepi yang anda sumbangkan. Tulis dengan ringkas, padat dan membawa erti sangat mendalam dan bermakna dalam hidup anda untuk resipi tersebut.
 4. Contohnya, anda boleh menulis seperti dibawah ini:-

Resepi Kuih Kaswi Pandan Merecik Hawau Terbaikini didedikasikan buat suami tersayang iaitu Ahmad Assaruddin bin Ahmad Basri Ngah @ Tengah-Tengah iaitu suamiku yang tercinta yang sedang menjalankan tugas di sempadan Malaysia-Thailand. Apabila selesai bertugas dan pulang ke rumah, beliau sering menyuruhku untuk membuat menu ini. Menu kegemaran katanya.”

“Semoga suamiku sihat sejahtera dan dilindungi dari bahaya musuh. Jangan risaukan adinda dan anak-anak di sini. Kami menunggu kepulanganmu wahai Suamiku. Ikhlas dari isterimu yang sedia menanti- Ara @ Serikandi Binti Bill Clinton dan anak-anak Samsol, 19 tahun dan Samdol, 18 tahun”.

Anda juga boleh menghantar gambar anda dan gambar keluarga untuk kami ketengahkan sebagai sumber resipi (anda juga mempunyai pilihan untuk tidak menghantar gambar anda). Dengan mengenali diri orang yang mencipta atau berkongsi Resepi Kuih Kaswi Pandan Merecik Hawau Terbaikini, diharapkan pengunjung laman web ini dapat mengenali empunya resipi dan seterusnya mendoakan empunya resipi diberikan kesihatan, kesejahteraan dan kebahagiaan hidup di dunia dan akhirat.

error: