Masak Lemak Cili Api Telur Ikan by Chef Hanieliza

Masak Lemak Cili Api Telur Ikan by Chef Hanieliza

Jom cuba masak resepi terbaik dari Chef Hanieliza yang diberi judul Masak Lemak Cili Api Telur Ikan. Keunikan resepi ini adalah kerana Chef Hanieliza menggunakan telur ikan yang kebiasaannya ikan tenggiri atau ayam. Kredit kepad Chef Hanieliza atas resepi yang hebat ini.

Masak Lemak Cili Api Telur Ikan by Chef Hanieliza Summary

 • Nama Resipi: Masak Lemak Cili Api Telur Ikan by Chef Hanieliza
 • Recipe Source:
 • Kategori Hidangan: Makanan/ Minuman
 • Jenis Masakan: Melayu India Cina Western Middle East

Bahan-Bahan Masak Lemak Cili Api Telur Ikan by Chef Hanieliza

Bahan-bahan Utama Resipi Masak Lemak Cili Api Telur Ikan by Chef Hanieliza

 • 500 grams telur ikan
 • 1 cawan santan pekat
 • 10 biji terung telunjuk kecil
 • 5 biji cili api
 • 5 helai daun limau purut
 • 3 batang serai
 • 1 keping asam gelugor
 • Garam secukup rasa

Bahan Dikisar halus

 • 15 biji cili api
 • 3 biji bawang merah
 • 1 inci kunyit hidup

Cara Memasak Masak Lemak Cili Api Telur Ikan by Chef Hanieliza

Panduan membuat / memasak Masak Lemak Cili Api Telur Ikan by Chef Hanieliza dapat ditunjukkan dengan cara mudah seperti dibawah:

 1. Basuh telur ikan. Potong kecil.
 2. Masukkan bahan yang dikisar, telur ikan, terung, daun llimau purut, serai. asam gelugor dan garam ke dalam periuk.
 3. Masakkan sehingga mendidih.
 4. Masukkan santan pekat dan sentiasa kacau supaya santan tidak meruap.
 5. Rasakan garamnya dan tutup api.
 6. Sedia untuk dihidang!

Credit recipe: https://hanieliza.blogspot.com

Hashtag / Keywords

Masak Lemak Cili Api Telur Ikan by Chef Hanieliza Reviews

Customer Reviews about Masak Lemak Cili Api Telur Ikan by Chef Hanieliza

Share recipe here only at Nordiyana.com / kongsi resipi anda disini

Masak Lemak Cili Api Telur Ikan by Chef Hanieliza adalah perkongsian resipi terbaik dan mudah dari terdiri dari surirumah, para ibu, chef terkenal, selebriti tanahair, ikon atau figura politik dan seni hiburan tanahair ataupun seseorang yang suka berkongsi masakan dan resipi. Diharap perkongsian resipi hebat ini dapat memberikan anda idea bagaimana cara membuat sesuatu resipi yang anda ingin cuba supaya hasilnya terbaik dan dapat dinikmati bersama keluarga dengan sedap dan mengenyangkan.

Yana

https://vipmalaysia.com

Kongsi Resipi Anda

Share recipe here only at Nordiyana.com / kongsi resipi anda disini
Share your recipe here. Your recipe will be featured. Contact us now!

Tekan Butang Share Facebook, Twitter dan Kongsi Resipi di WhatsApp dan Telegram

Jangan lupa untuk tekan butang share pada ikon Twitter, Facebook dan berkongsi Masak Lemak Cili Api Telur Ikan by Chef Hanieliza di WhatsApp Group atau melalui Telegram dibawah.

Nordiyana.com adalah semua mengenai memasak dan berjalan-jalan. 1 hari 1 resipi baru termasuk Masak Lemak Cili Api Telur Ikan by Chef Hanieliza , jadi dalam masa satu tahun sahaja anda sudah dapat menguasai 365 resipi. Terima kasih kerana menyukai dan mengunjungi laman web kami. Jika anda ingin berkongsi resipi dan gambar masakan anda diketengahkan dalam laman web kami, sila e-melkan gambar dan resepi ke info@nordiyana.com.

Ingin Resepi Anda Diketengahkan?

 1. Ambil gambar masakan yang anda ingin ketengahkan. Hantar sekeping foto masakan yang sudah siap sepenuhnya dalam bentuk .jpeg atau dalam bentuk yang mudah.
 2. Tulis bahan-bahan yang diperlukan serta cara memasak/ cara membuat. Menu atau hidangan yang boleh anda kirimkan merangkumi apa sahaja masakan, kuih muih, kek, biskut, minuman, gulai dan sebagainya.
 3. Anda juga boleh tujukan resipi ini kepada insan yang istimewa dalam hidup anda sebagai menghargai perkongsian resepi yang anda sumbangkan. Tulis dengan ringkas, padat dan membawa erti sangat mendalam dan bermakna dalam hidup anda untuk resipi tersebut.
 4. Contohnya, anda boleh menulis seperti dibawah ini:-

Masak Lemak Cili Api Telur Ikan by Chef Hanieliza ini didedikasikan buat suami tersayang iaitu Abdul Rahman bin Din iaitu suamiku yang tercinta yang sedang menjalankan tugas di sempadan Malaysia-Thailand. Apabila selesai bertugas dan pulang ke rumah, beliau sering menyuruhku untuk membuat menu ini. Menu kegemaran katanya.”

Anda juga boleh menghantar gambar anda dan gambar keluarga untuk kami ketengahkan sebagai sumber resipi (anda juga mempunyai pilihan untuk tidak menghantar gambar anda). Dengan mengenali diri orang yang mencipta atau berkongsi Masak Lemak Cili Api Telur Ikan by Chef Hanieliza ini, diharapkan pengunjung laman web ini dapat mengenali empunya resipi dan seterusnya mendoakan empunya resipi diberikan kesihatan, kesejahteraan dan kebahagiaan hidup di dunia dan akhirat.

error: