Resipi Bingka Pandan Kuih Tradisional Melayu

Resipi Bingka Pandan Kuih Tradisional Melayu
Resipi Bingka Pandan adalah Kuih Tradisional Melayu yang anda mesti cuba. Bahan-bahan juga mudah didapati dipasaraya atau dikedai runcit.

Resipi Bingka Pandan adalah salah satu dari koleksi bingka iaitu Kuih Tradisional Melayu yang popular di Malaysia dan seantero nusantara. Terkenal dengan rasanya yang lemak-lemak manis dan mempunyai tekstur yang mengerutu tetapi sangat lembut didalam, Kuih ini selalunya dihidangkan di hotel-hotel terkemuka di Malaysia sebagai kuih tradisional melayu terbaik.

Anda boleh juga membeli di pasar malam berdekatan rumah anda. Jika cukup bahan, kuih bingka pandan memang sangat sedap. Anda makan sekeping kuih, dan tiba-tiba dalam perut anda sudah makan 3 keping kuih. Mari kita dapatkan resipi ini jika anda berminat untuk membuatknya dirumah.

Resipi Bingka Pandan adalah kuih tradisional melayu yang dibakarterlebih dahulu. Dengan teksturnya yang lembut dan rasanya yang lemak-lemak manis menjadi kegemaran ramai. Kuih ini banyak terdapat di hotel-hotel terkemuka di Malaysia dan dijual di pasar malam atau bazaar makanan tetapi untuk mendapatkan rasa yang original sangat susah. Bagi mereka yang membuat kuih ini harus mengikut resipi dengan sebaik-baiknya tanpa mengurangkan apa-apa bahan untuk mengekalkan rasa ‘authentic’.

Resipi Bingka Pandan Kuih Tradisional Melayu yang Sedap Summary

 • Nama Resipi: Resipi Bingka Pandan Kuih Tradisional Melayu yang Sedap
 • Kategori Hidangan: Makanan
 • Jenis Masakan: Melayu

Bahan-Bahan Resipi Bingka Pandan Kuih Tradisional Melayu yang Sedap

Bahan-bahan untuk Resipi Bingka Pandan Kuih Tradisional Melayu yang Sedap seperti berikut: –

 • 3 biji telur
 • 1 1/2 cwn gula
 • Secubit garam
 • 2 sudu besar minyak masak
 • 1 cawan air pandan
 • 3 1/2 cawan santan
 • 3 cawan tepung gandum

cara Penyediaan Resipi Bingka Pandan Kuih Tradisional Melayu yang Sedap

Mengikut pemilik resipi ini, cara penyediaan Resipi Bingka Pandan Kuih Tradisional Melayu yang Sedap memang mudah sekali. iaitu

 1. Blend kan semua bahan.
 2. Bakar 1 jam api bawah.
 3. 10 minit akhir api atas bawah.

Did you know?

Tujuan membakar menggunakan api bawah dan api kombinasi atas bawah pada oven adalah untuk memastikan bahagian bawah kuih betul-betul masak. Manakala bahagian atas pula tidak terlalu garing.

*Credit recipe to: Azlina Salleh

Hashtag / Keywords

Resipi Bingka Pandan Kuih Tradisional Melayu yang Sedap Reviews

Customer Reviews about Resipi Bingka Pandan Kuih Tradisional Melayu yang Sedap

Resipi Bingka Pandan Kuih Tradisional Melayu

Anda boleh mencuba Resipi Bingka Pandan Kuih Tradisional Melayu yang Sedap ini kerana amat sukar untuk kita membeli kuih ini jika anda menetap di kawasan bandar metropolitan yang kebanyakan mempumyai makanan segera atau fast food. Amalan memasak sendiri juga sangat digalakkan kerana selain dari anda dapat menghasilkan sesuatu hidangan, anda juga akan mendapat ilmu yang boleh dimanfaatkan kepada orang lain.

Resipi Bingka Pandan Kuih Tradisional Melayu adalah warna-warni masakan dan sajian yang jarang-jarang dibuat dirumah walaupun mudah mendapatkan bekalan makanan dan bahan-bahan mentah. Dan ianya juga semakin dilupakan. Dengan adanya perkongsian resipi ini anda boleh mencuba sendiri memasaknya dirumah jika ada kelapangan. Diharap masakan anda menjadi dan sedap. Anda boleh mengulangi masakan ini pada masa akan datang.

Disamping anda dapat mempelajari selok belok cara memasak dan membuat sesuatu juadah seperti Resipi Bingka Pandan Kuih Tradisional Melayu, anda juga mendapat tips yang berguna bagaimana untuk memastikan masakan yang anda masak itu menjadi seperti dalam gambar hiasan dan sedap dimakan. Kami berharap perkongsian resipi dapat membantu anda mempelbagaikan lagi menu masakan anda dirumah dan seterusnya meningkatkan minat untuk membuat homemade cooking (cookies, main menu, kuih, biskut) dengan lebih bermotivasi.

Kami ingin mengucapkan terima kasih atas perkongsian Resipi Bingka Pandan Kuih Tradisional Melayu yang Sedap ini dan diharap anda dapat dimurahkan rezeki dan semoga mendapat rahmat dan keberkatan dalam kehidupan. Diharap resipi ini dapat memberikan panduan asas dalam penyediaan kuih tradisional melayu yang amat sedap dan lazat. Selamat mencuba!

Jangan lupa untuk tekan butang share pada ikon Tweeter, Facebook dan berkongsi resipi menarik ini di Whatsapp Group atau melalui Telegram dibawah.

Nordiyana.com adalah semua mengenai memasak dan berjalan-jalan. 1 hari 1 resipi baru, jadi dalam masa satu tahun sahaja anda sudah dapat menguasai 365 resipi. Terima kasih kerana menyukai dan mengunjungi laman web kami.

Selamat mencuba!

Yana

https://vipmalaysia.com

Kongsi Resipi Anda

Share recipe here only at Nordiyana.com / kongsi resipi anda disini
Share your recipe here. Your recipe will be featured. Contact us now!

Tekan Butang Share Facebook, Twitter dan Kongsi Resipi di WhatsApp dan Telegram

Jangan lupa untuk tekan butang share pada ikon Twitter, Facebook dan berkongsi Resipi Bingka Pandan Kuih Tradisional Melayu yang Sedap di WhatsApp Group atau melalui Telegram dibawah.

Nordiyana.com adalah semua mengenai memasak dan berjalan-jalan. 1 hari 1 resipi baru termasuk Resipi Bingka Pandan Kuih Tradisional Melayu yang Sedap , jadi dalam masa satu tahun sahaja anda sudah dapat menguasai 365 resipi. Terima kasih kerana menyukai dan mengunjungi laman web kami. Jika anda ingin berkongsi resipi dan gambar masakan anda diketengahkan dalam laman web kami, sila e-melkan gambar dan resepi ke info@nordiyana.com.

Ingin Resepi Anda Diketengahkan?

 1. Ambil gambar masakan yang anda ingin ketengahkan. Hantar sekeping foto masakan yang sudah siap sepenuhnya dalam bentuk .jpeg atau dalam bentuk yang mudah.
 2. Tulis bahan-bahan yang diperlukan serta cara memasak/ cara membuat. Menu atau hidangan yang boleh anda kirimkan merangkumi apa sahaja masakan, kuih muih, kek, biskut, minuman, gulai dan sebagainya.
 3. Anda juga boleh tujukan resipi ini kepada insan yang istimewa dalam hidup anda sebagai menghargai perkongsian resepi yang anda sumbangkan. Tulis dengan ringkas, padat dan membawa erti sangat mendalam dan bermakna dalam hidup anda untuk resipi tersebut.
 4. Contohnya, anda boleh menulis seperti dibawah ini:-

Resipi Bingka Pandan Kuih Tradisional Melayu yang Sedap ini didedikasikan buat suami tersayang iaitu Abdul Rahman bin Din iaitu suamiku yang tercinta yang sedang menjalankan tugas di sempadan Malaysia-Thailand. Apabila selesai bertugas dan pulang ke rumah, beliau sering menyuruhku untuk membuat menu ini. Menu kegemaran katanya.”

“Semoga suamiku sihat sejahtera dan dilindungi dari bahaya musuh. Jangan risaukan adinda dan anak-anak di sini. Kami menunggu kepulanganmu wahai Suamiku. Ikhlas dari isterimu yang sedia menanti- Saifa Izzura binti Usuluddin dan anak-anak Muhammad Rayyan bin Abdul Rahman, 15 tahun dan Suraya Rose binti Abdul Rahman, 13 tahun”.

Anda juga boleh menghantar gambar anda dan gambar keluarga untuk kami ketengahkan sebagai sumber resipi (anda juga mempunyai pilihan untuk tidak menghantar gambar anda). Dengan mengenali diri orang yang mencipta atau berkongsi Resipi Bingka Pandan Kuih Tradisional Melayu yang Sedap ini, diharapkan pengunjung laman web ini dapat mengenali empunya resipi dan seterusnya mendoakan empunya resipi diberikan kesihatan, kesejahteraan dan kebahagiaan hidup di dunia dan akhirat.

error: