Resepi Sos Thai Pedas Masam Manis Isteri Hebat

Resepi Sos Thai Pedas Masam Manis Isteri Hebat
Resepi Sos Thai Pedas Masam Manis Isteri Hebat ditujukan khas kepada suami tercinta dengan membuat sendiri (homemade) sendiri sos cili yang sedap.

Resepi Sos Thai Pedas Masam Manis Isteri Hebat mempunyai rasa sos yang sama hebat seperti menikmati ikan bakar Padang Besar. Perlis. Anda boleh cuba kerana cara penyediaannya ringkas. Selamat mencuba!

Resepi Sos Thai Pedas Masam Manis Isteri Hebat Summary

 • Nama Resipi: Resepi Sos Thai Pedas Masam Manis Isteri Hebat
 • Kategori Hidangan: Makanan
 • Jenis Masakan: Asia

Bahan-Bahan Resepi Sos Thai Pedas Masam Manis Isteri Hebat

Resepi Sos Thai Pedas Manis Masam Isteri Hebat dipercayai mempunyai rasa yang sama apabila menikmati makanan Thai Seafood di Padang Besar. Bahan-bahan berikut perlu disediakan:

 • 4 biji cili besar*
 • ½ genggam cili padi merah*
 • ½ genggam cili padi hijau*
 • 6 ulas bawang putih*
 • 1 cawan gula
 • 1 cuka cuka
 • 1 sudu kecil garam
 • 1 sudu besar tepung jagung
 • 1 cawan air

Kisar bahan yang bertanda *

Cara Memasak Resepi Sos Thai Pedas Masam Manis Isteri Hebat

Panduan cara memasak Resepi Sos Thai Pedas Masam Manis Isteri Hebat ditunjukkan dengan empat (4) cara mudah seperti ditunjukkan dibawah.

 1. Masukkan semua bahan di atas ke dalam kuali dan kacau rata-rata.
 2. Didihkan.
 3. Buat air bancuhan tepung jagung dengan cara tepung jagung dan air dicampur dan digaul rata-rata.
 4. Kemudian, perlahankan api dan apabila kuah sudah mendidih dan masukkan air bancuhan tepung ubi. Siap untuk dihidang!

Did you know?

Untuk Resepi Sos Thai Pedas Manis Masam Isteri Hebat, jangan masukkan tepung jagung dalam sos kerana sos akan jadi berketul-ketul.

Credit recipe: Nurul Mansor

Hashtag / Keywords

Resepi Sos Thai Pedas Masam Manis Isteri Hebat Reviews

Customer Reviews about Resepi Sos Thai Pedas Masam Manis Isteri Hebat

Resepi Sos Thai Pedas Masam Manis Isteri Hebat

Resepi Sos Thai Pedas Masam Manis Isteri Hebatadalah koleksi resepi hebat dan mudah disediakan bagi mereka yang baru ingin menceburi hal berkaitan masak memasak di dapur. Abaikan apa kata orang lain, yang penting, anda sudah memulakannya mengikut kemahuan anda sendiri dan sekarang perlu membuktikan kepada diri sendiri adakah masakan yang anda masak menepati citarasa dan selera anda. Dengan langkah demi langkah, anda selangkah untuk bergelar seorang yang pandai memasak.

Yana

https://vipmalaysia.com

Kongsi Resipi Anda

Share recipe here only at Nordiyana.com / kongsi resipi anda disini
Share your recipe here. Your recipe will be featured. Contact us now!

Tekan Butang Share Facebook, Twitter dan Kongsi Resipi di Whatsapp dan Telegram

Jangan lupa untuk tekan butang share pada ikon Twitter, Facebook dan berkongsi Resepi Sos Thai Pedas Masam Manis Isteri Hebat di Whatsapp Group atau melalui Telegram dibawah.

Nordiyana.com adalah semua mengenai memasak dan berjalan-jalan. 1 hari 1 resipi baru, jadi dalam masa satu tahun sahaja anda sudah dapat menguasai 365 resipi. Terima kasih kerana menyukai dan mengunjungi laman web kami. Jika anda ingin berkongsi resipi dan gambar masakan anda diketengahkan dalam laman web kami, sila e-melkan gambar dan resepi ke info@nordiyana.com.

Ingin Resepi Anda Diketengahkan?

 1. Ambil gambar masakan yang anda ingin ketengahkan. Hantar sekeping foto masakan yang sudah siap sepenuhnya dalam bentuk .jpeg atau dalam bentuk yang mudah.
 2. Tulis bahan-bahan yang diperlukan serta cara memasak/ cara membuat. Menu atau hidangan yang boleh anda kirimkan merangkumi apa sahaja masakan, kuih muih, kek, biskut, minuman gulai dan sebagainya.
 3. Anda juga boleh tujukan resipi ini kepada insan yang istimewa dalam hidup anda sebagai menghargai perkongsian resepi yang anda sumbangkan. Tulis dengan ringkas, padat dan membawa erti sangat mendalam dan bermakna dalam hidup anda untuk resipi tersebut.
 4. Contohnya, anda boleh menulis seperti dibawah ini:-

Resepi Sos Thai Pedas Masam Manis Isteri Hebat ini didedikasikan buat suami tersayang iaitu Shamsul Iskandar bin Kahar iaitu suamiku yang tercinta yang sedang menjalankan tugas di sempadan Malaysia-Thailand. Apabila selesai bertugas dan pulang ke rumah, beliau sering menyuruhku untuk membuat menu ini. Menu kegemaran katanya.”

“Semoga suamiku sihat sejahtera dan dilindungi dari bahaya musuh. Jangan risaukan adinda dan anak-anak di sini. Kami menunggu kepulanganmu wahai Suamiku. Ikhlas dari isterimu yang sedia menanti- Mariani binti Mamat dan anak-anak Luqman Daniel bin Shamsul Iskandar, 12 tahun dan Intan Norazura binti Shamsul Iskandar, 9 tahun”.

Anda juga boleh menghantar gambar anda dan gambar keluarga untuk kami ketengahkan sebagai sumber resipi (anda juga mempunyai pilihan untuk tidak menghantar gambar anda). Dengan mengenali diri orang yang mencipta atau berkongsi Resepi Sos Thai Pedas Masam Manis Isteri Hebat ini, diharapkan pengunjung laman web ini dapat mengenali empunya resipi dan seterusnya mendoakan empunya resipi diberikan kesihatan, kesejahteraan dan kebahagiaan hidup di dunia dan akhirat.

error: