Resepi Kek Marble Gebu Moist dan Kurang Manis

Resepi Kek Marble Gebu Moist dan Kurang Manis
Memang boleh buat jual dengan penampilan berani Resepi Kek Marble Gebu Moist dan Kurang Manis ini. Dapatkan resepinya disini

Resepi Kek Marble Gebu Moist dan Kurang Manis ini mempunyai penampilan yang sangat vibrant iaitu berjalur seperti pak belang iaitu harimau. Walaupun nampak ganas, tetapi kek ini sebenarnya sangat lembut, moist dan kurang manis sama seperti tajuk resepi ini. Jom kita cuba buat sama-sama!

Resepi Kek Marble Gebu Moist dan Kurang Manis Summary

 • Nama Resipi: Resepi Kek Marble Gebu Moist dan Kurang Manis
 • Kategori Hidangan: Makanan
 • Jenis Masakan: Melayu

Bahan-Bahan Resepi Kek Marble Gebu Moist dan Kurang Manis

Berikut adalah bahan-bahan untuk membuat Resepi Kek Marble Gebu Moist dan Kurang Manis yang mesti anda cuba:-

 • 250 gram butter
 • 3/4 cawan gula halus
 • 4 biji telur Gred C
 • 3 sudu besar susu pekat
 • 2 cawan tepung super fine
 • Sedikit esen vanilla
 • 2 st soda bikarbonate
 • 2 sudu besar serbuk kok

Cara Memasak Resepi Kek Marble Gebu Moist dan Kurang Manis

Cara-cara membuat Kek Marble Gebu Moist dan Kurang Manis:-

 1. Putar butter bersama gula sehingga kembang. (Guna buttercup bau lebih wangi)
 2. Masukkan telur satu persatu.
 3. Masukkan essence vanila dan susu pekat. Putar lagi hingga sebati.
 4. Campurkan tepung bersama soda bikarbonate dan masukkan ke dalam adunan sedikit demi sedikit. Putar sehingga sebati.
 5. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian. Satu bahagian campurkan dengan serbuk koko manakala satu lagi plain.
 6. Ambil satu adunan dan letak di tengah loyang. Kemudian, ambil satu senduk adunan koko tindihkan tengah adunan pertama tadi.
 7. Ulang berselang-seli sehingga habis. Kalau adunan susah untuk diratakan, goyangkan atau gunakan sudu.
 8. Bakar mengguankan oven dengan suhu 170° selama 50 minit atau sehingga warna bertukar perang.
 9. Perhatikan jika kurang masak, boleh tambahkan lagi masa.

Did you know?

Resepi Kek Marble Gebu Moist dan Kurang Manis menggunakan Tepung Super Fine ini adalah piilhan terbaik untuk anda guana kerana tidak perlu diayak dan InsyaaAllah texture kek sangat lembut.

Credit recipe: empunya resepi

Hashtag / Keywords

Resepi Kek Marble Gebu Moist dan Kurang Manis Reviews

Customer Reviews about Resepi Kek Marble Gebu Moist dan Kurang Manis

Resepi Kek Marble Gebu Moist dan Kurang Manis adalah koleksi resepi hebat dan mudah disediakan bagi mereka yang baru ingin menceburi hal berkaitan masak memasak di dapur. Abaikan apa kata orang lain, yang penting, anda sudah memulakannya mengikut kemahuan anda sendiri dan sekarang perlu membuktikan kepada diri sendiri adakah masakan yang anda masak menepati citarasa dan selera anda. Dengan langkah demi langkah, anda selangkah untuk bergelar seorang yang pandai memasak.

Disamping anda dapat mempelajari selok belok cara memasak dan membuat sesuatu juadah seperti Resepi Kek Marble Gebu Moist dan Kurang Manis, anda juga mendapat tips yang berguna bagaimana untuk memastikan masakan yang anda masak itu menjadi seperti dalam gambar dan sedap dimakan. Kami berharap perkongsian resipi dapat membantu anda mempelbagaikan lagi menu masakan anda dirumah dan seterusnya meningkatkan minat untuk membuat homemade cooking (cookies, main menu, kuih, biskut) dengan lebih bermotivasi.

Yana

https://vipmalaysia.com

Kongsi Resipi Anda

Tekan Butang Share Facebook, Twitter dan Kongsi Resipi di Whatsapp dan Telegram

Jangan lupa untuk tekan butang share pada ikon Twitter, Facebook dan berkongsi Resepi Kek Marble Gebu Moist dan Kurang Manis di Whatsapp Group atau melalui Telegram dibawah.

Nordiyana.com adalah semua mengenai memasak dan berjalan-jalan. 1 hari 1 resipi baru, jadi dalam masa satu tahun sahaja anda sudah dapat menguasai 365 resipi. Terima kasih kerana menyukai dan mengunjungi laman web kami. Jika anda ingin berkongsi resipi dan gambar masakan anda diketengahkan dalam laman web kami, sila e-melkan gambar dan resepi ke info@nordiyana.com.

Ingin Resepi Anda Diketengahkan?

 1. Ambil gambar masakan yang anda ingin ketengahkan. Hantar sekeping foto masakan yang sudah siap sepenuhnya dalam bentuk .jpeg atau dalam bentuk yang mudah.
 2. Tulis bahan-bahan yang diperlukan serta cara memasak/ cara membuat. Menu atau hidangan yang boleh anda kirimkan merangkumi apa sahaja masakan, kuih muih, kek, biskut, minuman gulai dan sebagainya.
 3. Anda juga boleh tujukan resipi ini kepada insan yang istimewa dalam hidup anda sebagai menghargai perkongsian resepi yang anda sumbangkan. Tulis dengan ringkas, padat dan membawa erti sangat mendalam dan bermakna dalam hidup anda untuk resipi tersebut.
 4. Contohnya, anda boleh menulis seperti dibawah ini:-

Resepi Kek Marble Gebu Moist dan Kurang Manis ini didedikasikan buat suami tersayang iaitu Shamsul Iskandar bin Kahar iaitu suamiku yang tercinta yang sedang menjalankan tugas di sempadan Malaysia-Thailand. Apabila selesai bertugas dan pulang ke rumah, beliau sering menyuruhku untuk membuat menu ini. Menu kegemaran katanya.”

“Semoga suamiku sihat sejahtera dan dilindungi dari bahaya musuh. Jangan risaukan adinda dan anak-anak di sini. Kami menunggu kepulanganmu wahai Suamiku. Ikhlas dari isterimu yang sedia menanti- Mariani binti Mamat dan anak-anak Luqman Daniel bin Shamsul Iskandar, 12 tahun dan Intan Norazura binti Shamsul Iskandar, 9 tahun”.

Anda juga boleh menghantar gambar anda dan gambar keluarga untuk kami ketengahkan sebagai sumber resipi (anda juga mempunyai pilihan untuk tidak menghantar gambar anda). Dengan mengenali diri orang yang mencipta atau berkongsi Resepi Kek Marble Gebu Moist dan Kurang Manis ini, diharapkan pengunjung laman web ini dapat mengenali empunya resipi dan seterusnya mendoakan empunya resipi diberikan kesihatan, kesejahteraan dan kebahagiaan hidup di dunia dan akhirat.

error: