Resepi Gulai Lemak Ketam Cili Api Chef Taufiq

Resepi Gulai Lemak Ketam Cili Api Chef Taufiq

Resepi Gulai Lemak Ketam Cili Api Chef Taufiq adalah sebuah menu masakan kampung tetapi mendapat kelainan kerana menggunakan ketam sebagai bahan utama selain daripada ikan, ayam atau daging salai yang sering kali digunakan dalam masakan ini. Selamat mencuba!

Resepi Gulai Lemak Ketam Cili Api Chef Taufiq Summary

 • Nama Resipi: Resepi Gulai Lemak Ketam Cili Api Chef Taufiq
 • Kategori Hidangan: Makanan
 • Jenis Masakan: Melayu

Bahan-Bahan Resepi Gulai Lemak Ketam Cili Api Chef Taufiq

This is how to make a delicious Resepi Gulai Lemak Ketam Cili Api Chef Taufiq

 • 5 ekor ketam
 • 3 biji bawang merah
 • 7 batang cili api
 • ¼ inci halia
 • 300 ml santan pekat
 • 300ml air
 • ½ sudu besar garam kasar
 • Secubit perasa

Cara Memasak Resepi Gulai Lemak Ketam Cili Api Chef Taufiq

Berikut adalah cara membuat Resepi Gulai Lemak Ketam Cili Api Chef Taufiq yang ditunjukkan langkah demi langkah.

 1. Tumbuk bawang merah, halia, kunyit dan cili api sehingga lumat.
 2. Panaskan periuk dan masukkan santan pekat dan air.
 3. Kemudian masukkan bahan yang ditumbuk tadi.
 4. Masukkan ketam.
 5. Akhir sekali masukkan garam kasar dan perasa.
 6. Masak kira-kira 10 minit.
 7. Sedia dihidangkan bersama nasi dan ulam-ulaman.

Hashtag / Keywords

Resepi Gulai Lemak Ketam Cili Api Chef Taufiq Reviews

Customer Reviews about Resepi Gulai Lemak Ketam Cili Api Chef Taufiq

Share recipe here only at Nordiyana.com / kongsi resipi anda disini

Resepi Gulai Lemak Ketam Cili Api Chef Taufiq adalah resipi berasaskan seafood ataupun makanan laut yang sering menjadi pilihan ramai kerana apabila dibuat kuah, gulai atau apa sahaja akan terasa manisnya kuah seafood. Seafood terdiri daripada sotong, ketam, lala, kerang, udang, kupang dan lain-lain lagi. Dapatkan seafood segar dari pasar atau hasil laut dari jeti yang dijamin kesegarannya. Elakkan membeli hasil laut yang tidak fresh kerana akan mengurangkan kesedapan masakan kita nanti. Semoga kongsi resepi ini bermanfaat kepada anda cuba dirumah. DIY je kan senang!

Yana

https://vipmalaysia.com

Kongsi Resipi Anda

Share recipe here only at Nordiyana.com / kongsi resipi anda disini
Share your recipe here. Your recipe will be featured. Contact us now!

Tekan Butang Share Facebook, Twitter dan Kongsi Resipi di Whatsapp dan Telegram

Jangan lupa untuk tekan butang share pada ikon Twitter, Facebook dan berkongsi Resepi Gulai Lemak Ketam Cili Api Chef Taufiq di Whatsapp Group atau melalui Telegram dibawah.

Nordiyana.com adalah semua mengenai memasak dan berjalan-jalan. 1 hari 1 resipi baru termasuk Resepi Gulai Lemak Ketam Cili Api Chef Taufiq, jadi dalam masa satu tahun sahaja anda sudah dapat menguasai 365 resipi. Terima kasih kerana menyukai dan mengunjungi laman web kami. Jika anda ingin berkongsi resipi dan gambar masakan anda diketengahkan dalam laman web kami, sila e-melkan gambar dan resepi ke info@nordiyana.com.

Ingin Resepi Anda Diketengahkan?

 1. Ambil gambar masakan yang anda ingin ketengahkan. Hantar sekeping foto masakan yang sudah siap sepenuhnya dalam bentuk .jpeg atau dalam bentuk yang mudah.
 2. Tulis bahan-bahan yang diperlukan serta cara memasak/ cara membuat. Menu atau hidangan yang boleh anda kirimkan merangkumi apa sahaja masakan, kuih muih, kek, biskut, minuman, gulai dan sebagainya.
 3. Anda juga boleh tujukan resipi ini kepada insan yang istimewa dalam hidup anda sebagai menghargai perkongsian resepi yang anda sumbangkan. Tulis dengan ringkas, padat dan membawa erti sangat mendalam dan bermakna dalam hidup anda untuk resipi tersebut.
 4. Contohnya, anda boleh menulis seperti dibawah ini:-

Resepi Gulai Lemak Ketam Cili Api Chef Taufiq ini didedikasikan buat suami tersayang iaitu Abdul Rahman bin Din iaitu suamiku yang tercinta yang sedang menjalankan tugas di sempadan Malaysia-Thailand. Apabila selesai bertugas dan pulang ke rumah, beliau sering menyuruhku untuk membuat menu ini. Menu kegemaran katanya.”

Anda juga boleh menghantar gambar anda dan gambar keluarga untuk kami ketengahkan sebagai sumber resipi (anda juga mempunyai pilihan untuk tidak menghantar gambar anda). Dengan mengenali diri orang yang mencipta atau berkongsi Resepi Gulai Lemak Ketam Cili Api Chef Taufiq ini, diharapkan pengunjung laman web ini dapat mengenali empunya resipi dan seterusnya mendoakan empunya resipi diberikan kesihatan, kesejahteraan dan kebahagiaan hidup di dunia dan akhirat.

error: