Resepi Daging Bakar Thai Homemade Recipe Viral

Resepi Daging Bakar Thai Homemade Recipe Viral
Resepi Daging Bakar Thai Homemade Recipe Viral perlu dibakar hingga empuk menghasilkan rasa yang sangat istimewa

Resepi Daging Bakar Thai Homemade Recipe Viral merupakan resepi terbaik untuk dimasak kerana dagingnya dibakar dan diperap ala Thai yang pasti mengasyikkan apabila dimakan dengan sos pencicah yang dibuat sendiri. Jom kita dapatkan resepi ini.

Resepi Daging Bakar Thai Homemade Recipe Viral Summary

 • Nama Resipi: Resepi Daging Bakar Thai Homemade Recipe Viral
 • Kategori Hidangan: Makanan
 • Jenis Masakan: Melayu

Bahan-Bahan Resepi Daging Bakar Thai Homemade Recipe Viral

Resepi Daging Bakar Thai Homemade Recipe Viral disediakan dengan menggunakan bahan-bahan yang menampakkan persamaan ciri-ciri menu Thai Seafood yang lain seperti serai dan sos ikan. Dibahagiakan kepada dua (2) iaitu bahan utama dan bahan pencicah daging bakar yang pasti memikat selera anda. Jom kita saksikan bersama-sama dibawah.

Bahan-bahan Utama Resepi Daging Bakar Thai Homemade Recipe Viral

 • 1/2 kg daging lembu
 • 4 ulas bawang putih
 • 1 batang Serai
 • Kicap pekat
 • Sos tiram
 • Garam
 • Gula

Bahan-bahan Sos Pencicah

 • 1 ulas bawang putih
 • Akar ketumbar
 • Daun ketumbar
 • Cili padi
 • Sos ikan
 • Gula
 • Limau nipis

Cara Memasak Resepi Daging Bakar Thai Homemade Recipe Viral

Resepi Daging Bakar Thai Homemade Recipe Viral disediakan dengan dua (2) cara iaitu menyediakan sos pencicah dan menyediakan daging untuk dibakar. Cara-caranya seperti dibawah.

Cara Penyediaan Sos Pencicah Resepi Daging Bakar Thai Homemade Recipe Viral

 1. Tumbuk bawang putih dan akar ketumbar.
 2. Satukan semua bahan dan gaul rata.
 3. Hiris halus cili padi.

Cara Penyediaan (daging)

 1. Tumbuk bawang putih dan serai sehingga lumat.
 2. Gaulkan daging bersama kicap, sos tiram, garam dan gula. Perap daging.
 3. Bakar daging.
 4. Siap untuk dimakan!

Kredit: Resepi Ummi & Rasa.my

Hashtag / Keywords

Resepi Daging Bakar Thai Homemade Recipe Viral Reviews

Customer Reviews about Resepi Daging Bakar Thai Homemade Recipe Viral

Resepi Daging Bakar Thai Homemade Recipe Viral adalah koleksi resepi hebat dan mudah disediakan bagi mereka yang baru ingin menceburi hal berkaitan masak memasak di dapur. Abaikan apa kata orang lain, yang penting, anda sudah memulakannya mengikut kemahuan anda sendiri dan sekarang perlu membuktikan kepada diri sendiri adakah masakan yang anda masak menepati citarasa dan selera anda. Dengan langkah demi langkah, anda selangkah untuk bergelar seorang yang pandai memasak.

Yana

https://vipmalaysia.com

Kongsi Resipi Anda

Tekan Butang Share Facebook, Twitter dan Kongsi Resipi di Whatsapp dan Telegram

Jangan lupa untuk tekan butang share pada ikon Twitter, Facebook dan berkongsi Resepi Daging Bakar Thai Homemade Recipe Viral di Whatsapp Group atau melalui Telegram dibawah.

Nordiyana.com adalah semua mengenai memasak dan berjalan-jalan. 1 hari 1 resipi baru, jadi dalam masa satu tahun sahaja anda sudah dapat menguasai 365 resipi. Terima kasih kerana menyukai dan mengunjungi laman web kami. Jika anda ingin berkongsi resipi dan gambar masakan anda diketengahkan dalam laman web kami, sila e-melkan gambar dan resepi ke info@nordiyana.com.

Ingin Resepi Anda Diketengahkan?

 1. Ambil gambar masakan yang anda ingin ketengahkan. Hantar sekeping foto masakan yang sudah siap sepenuhnya dalam bentuk .jpeg atau dalam bentuk yang mudah.
 2. Tulis bahan-bahan yang diperlukan serta cara memasak/ cara membuat. Menu atau hidangan yang boleh anda kirimkan merangkumi apa sahaja masakan, kuih muih, kek, biskut, minuman gulai dan sebagainya.
 3. Anda juga boleh tujukan resipi ini kepada insan yang istimewa dalam hidup anda sebagai menghargai perkongsian resepi yang anda sumbangkan. Tulis dengan ringkas, padat dan membawa erti sangat mendalam dan bermakna dalam hidup anda untuk resipi tersebut.
 4. Contohnya, anda boleh menulis seperti dibawah ini:-

Resepi Daging Bakar Thai Homemade Recipe Viral ini didedikasikan buat suami tersayang iaitu Shamsul Iskandar bin Kahar iaitu suamiku yang tercinta yang sedang menjalankan tugas di sempadan Malaysia-Thailand. Apabila selesai bertugas dan pulang ke rumah, beliau sering menyuruhku untuk membuat menu ini. Menu kegemaran katanya.”

“Semoga suamiku sihat sejahtera dan dilindungi dari bahaya musuh. Jangan risaukan adinda dan anak-anak di sini. Kami menunggu kepulanganmu wahai Suamiku. Ikhlas dari isterimu yang sedia menanti- Mariani binti Mamat dan anak-anak Luqman Daniel bin Shamsul Iskandar, 12 tahun dan Intan Norazura binti Shamsul Iskandar, 9 tahun”.

Anda juga boleh menghantar gambar anda dan gambar keluarga untuk kami ketengahkan sebagai sumber resipi (anda juga mempunyai pilihan untuk tidak menghantar gambar anda). Dengan mengenali diri orang yang mencipta atau berkongsi Resepi Daging Bakar Thai Homemade Recipe Viral ini, diharapkan pengunjung laman web ini dapat mengenali empunya resipi dan seterusnya mendoakan empunya resipi diberikan kesihatan, kesejahteraan dan kebahagiaan hidup di dunia dan akhirat.

error: