Resepi Cheese Cake 3 Bahan Azlina Ina Tersedap

Resepi Cheese Cake 3 Bahan Azlina Ina Tersedap
Resepi Cheese Cake 3 Bahan Azlina Ina Tersedap ini untuk anda yang ingin belajar membuat kek keju yang sedap dan lazat.

Resepi Cheese Cake 3 Bahan Azlina Ina Tersedap adalah salah satu resipi favorite kami sekeluarga yang anda boleh cuba membuatnya dirumah. Memang terasa kejunya. Berikut adalah bahan-bahan yang diperlukan untuk membuat kek keju menggunakan Resepi Cheese Cake 3 Bahan Azlina Ina Tersedap ini. Selamat mencuba!

Resepi Cheese Cake 3 Bahan Azlina Ina Tersedap Summary

 • Nama Resipi: Resepi Cheese Cake 3 Bahan Azlina Ina Tersedap
 • Kategori Hidangan: Makanan
 • Jenis Masakan: Western

Bahan-Bahan Resepi Cheese Cake 3 Bahan Azlina Ina Tersedap

Bahan-bahan Utama

 • 250 gram Cheese
 • 4 biji Telur ayam
 • 1 cawan atau 1/2 tin Susu pekat
 • 1 sudu kecil esen vanilla (optional)

Cara Memasak Resepi Cheese Cake 3 Bahan Azlina Ina Tersedap

Resepi Cheese Cake 3 Bahan Azlina Ina Tersedap ini dibuat dengan menggunakan mixer dan dibakar dalam oven.

Cara Membuat Kek Keju

Berikut dinyatakan cara membuat Resepi Cheese Cake 3 Bahan Azlina Ina Tersedap dengan langkah demi langkah. Sila semak dibawah.

 1. Putar cheese dengan susu bersama esen vanilla.
 2. Pastikan cheese berada dalam keadaan suhu bilik.
 3. Asingkan putih telur dengan kuning telur.
 4. Putar telur putih sampai marigue.
 5. Cheese yang diputar dicampur dengan kuning telur. Kacau pakai sudu sampai rata.
 6. Ambil cheese dan campur dengan putih telur sambil kaup balik.
 7. Masukkan dalam loyang dan bakar ikut water bath. Lapik kertas minyak sebelum bakar.
 8. Panaskan dulu oven dan bakar pada suhu 170°c selama 50-60 minit ikut oven masing-masing.
 9. 30 minit selepas itu tutup loyang kek dengan aluminium foil untuk mengelakkan bahagian atas menjadi hangit.
 10. Simpan dalam peti ais seketika. Dan siap untuk dimakan.

Did you know?

Bagaimana cara nak tahu putih telur sudah marigue? Cara untuk mengetahui sudah jadi marigue apabila putih telur itu diterbalikkan. Kalau tidak jatuh putih telur makan jadilah marigue.

Credit recipe: Azlina Ina

Hashtag / Keywords

Resepi Cheese Cake 3 Bahan Azlina Ina Tersedap Reviews

Customer Reviews about Resepi Cheese Cake 3 Bahan Azlina Ina Tersedap

Resepi Cheese Cake 3 Bahan Azlina Ina Tersedap

Resepi Cheese Cake 3 Bahan Azlina Ina Tersedapadalah koleksi resepi hebat dan mudah disediakan bagi mereka yang baru ingin menceburi hal berkaitan masak memasak di dapur. Abaikan apa kata orang lain, yang penting, anda sudah memulakannya mengikut kemahuan anda sendiri dan sekarang perlu membuktikan kepada diri sendiri adakah masakan yang anda masak menepati citarasa dan selera anda. Dengan langkah demi langkah, anda selangkah untuk bergelar seorang yang pandai memasak.

Yana

https://vipmalaysia.com

Kongsi Resipi Anda

Share recipe here only at Nordiyana.com / kongsi resipi anda disini
Share your recipe here. Your recipe will be featured. Contact us now!

Tekan Butang Share Facebook, Twitter dan Kongsi Resipi di Whatsapp dan Telegram

Jangan lupa untuk tekan butang share pada ikon Twitter, Facebook dan berkongsi Resepi Cheese Cake 3 Bahan Azlina Ina Tersedap di Whatsapp Group atau melalui Telegram dibawah.

Nordiyana.com adalah semua mengenai memasak dan berjalan-jalan. 1 hari 1 resipi baru, jadi dalam masa satu tahun sahaja anda sudah dapat menguasai 365 resipi. Terima kasih kerana menyukai dan mengunjungi laman web kami. Jika anda ingin berkongsi resipi dan gambar masakan anda diketengahkan dalam laman web kami, sila e-melkan gambar dan resepi ke info@nordiyana.com.

Ingin Resepi Anda Diketengahkan?

 1. Ambil gambar masakan yang anda ingin ketengahkan. Hantar sekeping foto masakan yang sudah siap sepenuhnya dalam bentuk .jpeg atau dalam bentuk yang mudah.
 2. Tulis bahan-bahan yang diperlukan serta cara memasak/ cara membuat. Menu atau hidangan yang boleh anda kirimkan merangkumi apa sahaja masakan, kuih muih, kek, biskut, minuman gulai dan sebagainya.
 3. Anda juga boleh tujukan resipi ini kepada insan yang istimewa dalam hidup anda sebagai menghargai perkongsian resepi yang anda sumbangkan. Tulis dengan ringkas, padat dan membawa erti sangat mendalam dan bermakna dalam hidup anda untuk resipi tersebut.
 4. Contohnya, anda boleh menulis seperti dibawah ini:-

Resepi Cheese Cake 3 Bahan Azlina Ina Tersedap ini didedikasikan buat suami tersayang iaitu Shamsul Iskandar bin Kahar iaitu suamiku yang tercinta yang sedang menjalankan tugas di sempadan Malaysia-Thailand. Apabila selesai bertugas dan pulang ke rumah, beliau sering menyuruhku untuk membuat menu ini. Menu kegemaran katanya.”

“Semoga suamiku sihat sejahtera dan dilindungi dari bahaya musuh. Jangan risaukan adinda dan anak-anak di sini. Kami menunggu kepulanganmu wahai Suamiku. Ikhlas dari isterimu yang sedia menanti- Mariani binti Mamat dan anak-anak Luqman Daniel bin Shamsul Iskandar, 12 tahun dan Intan Norazura binti Shamsul Iskandar, 9 tahun”.

Anda juga boleh menghantar gambar anda dan gambar keluarga untuk kami ketengahkan sebagai sumber resipi (anda juga mempunyai pilihan untuk tidak menghantar gambar anda). Dengan mengenali diri orang yang mencipta atau berkongsi Resepi Cheese Cake 3 Bahan Azlina Ina Tersedap ini, diharapkan pengunjung laman web ini dapat mengenali empunya resipi dan seterusnya mendoakan empunya resipi diberikan kesihatan, kesejahteraan dan kebahagiaan hidup di dunia dan akhirat.

error: