Hutan Lipur Parit Fall Taman Eko Rimba Cameron Highlands

Hutan Lipur Parit Fall @ Taman Eko Rimba Parit Fall is one of the best attractions in Cameron Highlands Malaysia for nature lover. Read this article for more information about activity you can do here.

Hutan Lipur Parit Fall Taman Eko Rimba Cameron Highlands Summary

  • Attraction: Hutan Lipur Parit Fall Taman Eko Rimba Cameron Highlands
  • Location: Pahang Malaysia
  • Attraction Type: Waterfall in Malaysia

Hutan Lipur Parit Fall Taman Eko Rimba Cameron Highlands from Official

Hutan Lipur Parit Fall Cameron Highlands Taman Eko Rimba

Hutan Lipur Parit Fall merupakan antara destinasi kunjungan bagi pencinta alam. Keindahan hutan yang kaya dengan flora dan fauna ini turut mempunyai air terjun. Di kawasan ini juga terdapat trek bagi memulakan pendakian samada pendaki mahu memulakan pendakian ke Gunung Berembun atau Gunung Brinchang

Bagi mereka yang sukakan kedamaian hutan dan menikmati keindahan flora dan fauna, pastinya tidak akan ketinggalan mengunjungi Hutan Lipur Parit Fall. Anda boleh sampai ke hutan lipur ini dengan mudah. Dari bandar Tanah Rata, anda terus menghala ke Brinchang dan hanya lebih kurang 1km sahaja anda akan jumpa satu simpang di sebelah kanan menghala ke Taman Sedia. Sebaik sahaja memasuki simpang tersebut, anda akan jumpa papan tanda menunjukan hutan lipur ini.

Anda juga boleh ke hutan lipur ini melalui jungle walk bermula di sebelahan Hotel Century Pines Tanah Rata. Jarak perjalanan adalah lebih kurang 800 meter sahaja.

Quick Info: Taman Eko Rimba Parit Falls Cameron Highlands Malaysia

  • 1 km dari Pekan Tanah Rata
  • 459 km dari Bandar Kuantan
  • Terletak di Kompartmen 1 hingga 4 Hutan Simpan Ulu Bertam
  • Keluasan pembangunan lebih kurang 5 hektar
  • Kemasukan adalah PERCUMA

Tarikan di Hutan Lipur Parit Fall Cameron Highlands / Taman Eko Rimba Parit Fall adalah seperti berikut:

  • Kajian
  • Sungai
  • Meranduk
  • khemah
  • Swimming
  • Trekking
  • Waterfall
  • Memburung

Jika ada berlaku sebarang kecemasan, sila hubungi nombor telefon dibawah:

Pertanyaan:
Pegawai Hutan Daerah Raub / Cameron Highland 27600 Raub, Pahang
Tel: 09 – 3551 060

No. Kecemasan:
• Dial 911
• Hospital Cameron – 8 km (605-4911 966)
• Balai Polis Tanah Rata – 3 km (605-4915 443)
• Balai Bomba Cameron – 3 km (609-4911 003)

Camping Site in Cameron Highlands Malaysia

Di tempat parking hutan lipur tersebut ada tapak kajian milik Pejabat Hutan. Kat situ ditulis Chimp – Cameron Highlands Montane Park.

Kawasan yang boleh dijadikan tapak perkhemahan. Tapi kebenaran perlu diperolehi terlebih dahulu, dari Pejabat Hutan rasanya!. Ada stall jualan yang sampai sekarang masih takde penjual. Sesiapa yang berkunjung ke Cameron Highlands, baik rasanya pada waktu makan tengahari, sediakan makanan sendiri dan makan disini ramai-ramai.

Jangan takut sebab takde monyet atau kera yang datang menganggu. Mulakan perjalanan jungle walk anda disini untuk pengalaman yang menarik. Jambatan gantung, juga anda boleh mulakan jungle walk anda dari sini. Jeram yang terdapat di sana, sebenarnya ada 2 sebab kenapa tak boleh mandi disini. Pertama: airnya sejuk, kedua: airnya kotor. Air terjun yang tak berapa tinggi, pun jangan mandi kat sini. Satu lagi laluan jungle walk, anda akan sampai ke Tanah Rata (Hotel Pines Century) jika bermula dari sini.

Jadi? Selamat ke Cameron Highlands!

*Credit: indahnyacameronhighlands.blogspot.com

Hashtag / Keywords

Hutan Lipur Parit Fall Taman Eko Rimba Cameron Highlands Reviews

Customer Reviews about Hutan Lipur Parit Fall Taman Eko Rimba Cameron Highlands

Morning Walk di trek Parit Falls, CAMERON HIGHLANDS

Jangan tak tahu di Kg. Taman Sedia, Cameron Highland terdapat satu trek santai untuk kita berjalan melihat dan mengenal hutan sambil mencari aura positif dari udara segar kehijauan alam. Kalau korang menginap di luar dari Kg. Taman Sedia korang boleh parking kereta di (1) kawasan Pejabat Perhutanan Cameron Highland, atau di (2) depan dewan BALORA, Kg. Taman Sedia ataupun di (3) parking Hutan Lipur Parit Falls. Korang boleh mulakan berjalan masuk trek hutan di ketiga-tiga tempat yg disebut di atas.

Kalau korang menginap di chalet2 Kg. Taman Sedia lagi mudah kerana hanya berjalan kaki dari chalet masing2 untuk ke 3-3-point yg disebut di atas.. Tidak perlu berkereta. Disini tidak perlu mendaki, tidak perlu permit untuk masuk berjalan di trek. Trek nya sangat mudah. Melalui di tepi sungai yg memisahkan hutan simpan dan rumah2/chalet di Kg. Taman Sedia sahaja. Boleh bawa kanak-kanak juga tapi awasi lah mereka sebaik2nya juga ye. Sebab ia tetap hutan.

TravALona

youtube.com

First VLOG Hutan Lipur Gunung Belumut | [Part 1]

Hai sekian lamanya Bi berkurung dan akhirnya kesini lah kita ya, jom ikut bi pergi jalan apa kata orang cuci mata sebab lama sangat berkurung dalam rumah but the way Selamat hari Merdeka.

Memey Nabihah

youtube.com

Contact Hutan Lipur Parit Fall Taman Eko Rimba Cameron Highlands

Taman Eko Rimba Parit Falls, Tanah Rata,
39000 Tanah Rata, Pahang
Telephone: 09 – 3551 060

error: