Cara Membuat Kuih Kasturi Resipi Terbaru Pasti Jadi

Cara Membuat Kuih Kasturi Resipi Terbaru Pasti Jadi
Cara Membuat Kuih Kasturi Resipi Terbaru Pasti Jadi merupakan kuih tradisi masyarakat melayu yang anda perlu cuba dirumah.

Cara Membuat Kuih Kasturi Resipi Terbaru Pasti Jadi juga dikenali sebagai kuih rengas disesetengah kawasan adalah kuih yang sangat sedap. Inti kacang hijau memang sedap dan enak dimakan ketika panas-panas. Selamat mencuba!

Cara Membuat Kuih Kasturi Resipi Terbaru Pasti Jadi Summary

 • Nama Resipi: Cara Membuat Kuih Kasturi Resipi Terbaru Pasti Jadi
 • Kategori Hidangan: Makanan
 • Jenis Masakan: Melayu

Bahan-Bahan Cara Membuat Kuih Kasturi Resipi Terbaru Pasti Jadi

Cara Membuat Kuih Kasturi Resipi Terbaru Pasti Jadi dapat ditunjukkan dengan bahan-bahan seperti berikut:

Bahan Utama

 • 1 kilogram kacang hijau – direndam 3 jam
 • 1 cawan tepung gandum
 • 2 cawan kelapa parut
 • 1½ cawan gula putih
 • 3 keping gula kabung
 • Sedikit garam

Bahan Goreng

 • 1½ cawan tepung beras
 • 3 sudu besar tepung gandum
 • 2 biji telur ayam
 • Sedikit air kapur
 • Sedikit garam

Cara Memasak Cara Membuat Kuih Kasturi Resipi Terbaru Pasti Jadi

Cara Membuat Kuih Kasturi Resipi Terbaru Pasti Jadi memerlukan anda merebus kacang hijau dan membuat adunan tepung goreng seperti dibawah:

Cara Membuat Bahan Utama

 1. Pertama, rebus kacang hijau sehingga lembut.
 2. Kemudian, masukkan kacang dalam kuali.
 3. Selepas itu, campurkan bersama Bahan Goreng dan kacau sehingga kering.

Cara Membuat Bahan Goreng

 1. Bancuh seperti bancuh kuih ketayap.
 2. Jangan terlalu pekat dan terlalu cair.

Credit recipe: Norisah Noralina

Hashtag / Keywords

Cara Membuat Kuih Kasturi Resipi Terbaru Pasti Jadi Reviews

Customer Reviews about Cara Membuat Kuih Kasturi Resipi Terbaru Pasti Jadi

Cara Membuat Kuih Kasturi Resipi Terbaru Pasti Jadi

Cara Membuat Kuih Kasturi Resipi Terbaru Pasti Jadi adalah sajian minum petang yang sangat digemari oleh semua golongan masyarakat. Biasanya menu minum petang disediakan dengan bahan-bahan yang mudah dan cara penyediaan yang ringkas. Menu minum petang biasanya terdiri daripada kuih muih yang manis-manis atau masakan bergoreng dan perlukan sos pencicah. Anda boleh dapatkan banyak koleksi menu minum petang atau apa sahaja resipi di laman web kami.

Yana

https://vipmalaysia.com

Kongsi Resipi Anda

Share recipe here only at Nordiyana.com / kongsi resipi anda disini
Share your recipe here. Your recipe will be featured. Contact us now!

Tekan Butang Share Facebook, Twitter dan Kongsi Resipi di Whatsapp dan Telegram

Jangan lupa untuk tekan butang share pada ikon Twitter, Facebook dan berkongsi Cara Membuat Kuih Kasturi Resipi Terbaru Pasti Jadi di Whatsapp Group atau melalui Telegram dibawah.

Nordiyana.com adalah semua mengenai memasak dan berjalan-jalan. 1 hari 1 resipi baru, jadi dalam masa satu tahun sahaja anda sudah dapat menguasai 365 resipi. Terima kasih kerana menyukai dan mengunjungi laman web kami. Jika anda ingin berkongsi resipi dan gambar masakan anda diketengahkan dalam laman web kami, sila e-melkan gambar dan resepi ke info@nordiyana.com.

Ingin Resepi Anda Diketengahkan?

 1. Ambil gambar masakan yang anda ingin ketengahkan. Hantar sekeping foto masakan yang sudah siap sepenuhnya dalam bentuk .jpeg atau dalam bentuk yang mudah.
 2. Tulis bahan-bahan yang diperlukan serta cara memasak/ cara membuat. Menu atau hidangan yang boleh anda kirimkan merangkumi apa sahaja masakan, kuih muih, kek, biskut, minuman gulai dan sebagainya.
 3. Anda juga boleh tujukan resipi ini kepada insan yang istimewa dalam hidup anda sebagai menghargai perkongsian resepi yang anda sumbangkan. Tulis dengan ringkas, padat dan membawa erti sangat mendalam dan bermakna dalam hidup anda untuk resipi tersebut.
 4. Contohnya, anda boleh menulis seperti dibawah ini:-

Cara Membuat Kuih Kasturi Resipi Terbaru Pasti Jadi ini didedikasikan buat suami tersayang iaitu Shamsul Iskandar bin Kahar iaitu suamiku yang tercinta yang sedang menjalankan tugas di sempadan Malaysia-Thailand. Apabila selesai bertugas dan pulang ke rumah, beliau sering menyuruhku untuk membuat menu ini. Menu kegemaran katanya.”

“Semoga suamiku sihat sejahtera dan dilindungi dari bahaya musuh. Jangan risaukan adinda dan anak-anak di sini. Kami menunggu kepulanganmu wahai Suamiku. Ikhlas dari isterimu yang sedia menanti- Mariani binti Mamat dan anak-anak Luqman Daniel bin Shamsul Iskandar, 12 tahun dan Intan Norazura binti Shamsul Iskandar, 9 tahun”.

Anda juga boleh menghantar gambar anda dan gambar keluarga untuk kami ketengahkan sebagai sumber resipi (anda juga mempunyai pilihan untuk tidak menghantar gambar anda). Dengan mengenali diri orang yang mencipta atau berkongsi Cara Membuat Kuih Kasturi Resipi Terbaru Pasti Jadi ini, diharapkan pengunjung laman web ini dapat mengenali empunya resipi dan seterusnya mendoakan empunya resipi diberikan kesihatan, kesejahteraan dan kebahagiaan hidup di dunia dan akhirat.

error: