taman tasik permaisuri

taman tasik permaisuri

Taman Tasik Permaisuri Cheras - 13 Best KL Recreation Park

Get Information for Taman Tasik Permaisuri Cheras - 13 Best KL Recreation Park from various resources

Taman Tasik Permaisuri DBKL

taman tasik permaisuri
Taman Tasik Permaisuri yang terletak di Bandar Sri Permaisuri Cheras KL mempunyai keluasan kawasan ialah seluas 49.4 hektar ini dibangunkan pada tahun 1984 dan terletak di antara Jalan Budiman dan Jalan Tenteram, Cheras iaitu kira-kira 15 km dari pusat bandar.
taman tasik permaisuri
dbkl.gov.my
index.php?option=com_content&view=article&id=2421&Itemid=808&lang=ms

Taman Tasik Permaisuri yang terletak di Bandar Sri Permaisuri Cheras mempunyai keluasan kawasan ialah 49.4 hektar atau 122 ekar. Ia telah dibuka dengan rasminya oleh D.Y.M.M Sultanah Zanariah, D.K Raja Permaisuri Agong ke-8 pada 2 April 1989. Taman tasik seluas 49.4 hektar ini dibangunkan pada tahun 1984 dan terletak di antara Jalan Budiman dan Jalan Tenteram, Cheras iaitu kira-kira 15 km dari pusat bandar.

Taman Tasik Permaisuri ini terdiri daripada sebuah tasik seluas 14 ekar dengan empat buah pulau-pulau kecil di dalamnya. Kawasan sekitarnya ditanam dengan pokok-pokok rendah dan renek yang bukan sahaja mengindahkan taman ini tetapi juga sebagai tempat untuk berlindung dari terik matahari.

Lokasinya yang berhampiran dengan Kompleks Renang Kuala Lumpur, Stadium Bola Sepak Kuala Lumpur, Kompleks Sukan DBKL, Pusat Belia Antarabangsa, Unit Berkuda DBKL, Hospital Universiti Kebangsaan Malaysia dan Masjid Bandar Tun Razak telah menjadikannya sebagai tempat tumpuaan yang popular bagi para pengunjung dari dalam dan luar negeri.

Tarikan utama Laman Iskandar Puteri

Tarikan utama di taman ini adalah Laman Iskandar Puteri yang terletak di sudut seluas 2 hektar. Ia bercirikan Taman Diraja Melayu Tradisi, ditanam dengan bunga-bungaan dan dilengkapi dengan pancutan air berirama dan pancutan air berbentuk sireh junjung.

Bagi mereka yang berminat untuk menganjurkan aktiviti secara ’outdoor’ seperti aktiviti Hari Keluarga, Penggambaran dan lain-lain, bolehlah membuat tempahan melalui Jabatan Pembangunan Landskap dan Rekreasi di talian 03-2617 6396 /6402.

Waktu taman dibuka adalah bermula dari jam 6.00 pagi hingga 8.00 malam setiap hari. Para pengunjung diharap dapat mematuhi Undang-Undang Kecil Taman 2012 untuk memastikan keselesaan semua.

Taman Tasik Permaisuri Cheras - Drone Flight

taman tasik permaisuri
Activities and facilities at Taman Tasik Permaisuri Cheras KL Recreation Park include a football pitch, a futsal court, children’s playground, surau and cycle hire (although cycling is not permitted in some parts of the park). Jogging/walking trails extend into the more jungly southern section of the park which has been left in a raw, natural state.
taman tasik permaisuri
malaysia-traveller.com
taman-tasik-permaisuri.html

Taman Tasik Permaisuri is a pleasant urban park in the Bandar Tun Razak, Cheras district of Kuala Lumpur, about 6 km from the city centre. It is managed by Kuala Lumpur City Hall or Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL).

Taman Tasik Permaisuri is one of the best KL Recreation Park covers 40 hectares with a scenic lake at its centre, enlivened by a number of fountains which, amazingly, all seemed to be working when I visited. Parts of the lake are covered with pink lotus flowers and lilies. There are shady picnic spots around the lake with concrete tables and stools provided.

Taman Tasik Permaisuri Attractively Landscaped

Taman Tasik Permaisuri is attractively landscaped on naturally hilly terrain. There is a park-within-a-park section with a terraced amphitheatre planted with colourful species. There are four seating gazebos in this area which enjoy a view over the lake. The gates to this section bear the name Taman Puteri Iskandar.

Activities and facilities here at Taman Tasik Permaisuri Cheras include a football pitch, a futsal court, children’s playground, surau and cycle hire (although cycling is not permitted in some parts of the park). Jogging/walking trails extend into the more jungly southern section of the park which has been left in a raw, natural state.

Elsewhere is a hard landscaped space with brick pillars which was no doubt intended for multi-purpose use but instead is looking rather decayed and unused.

Wedding of The Year 2003 @ Taman Tasik Permaisuri

taman tasik permaisuri cheras
Wedding of The Year 2003 Majlis Pertunangan Erra dan Yusry telah diadakan di Taman Tasik Permaisuri Cheras KL pada Mac 2003. Pada majlis tersebut yang diadakan di Taman Tasik Permaisuri Cheras KL
taman tasik permaisuri cheras
myartis-nostalgia.blogspot.com/
2008/05/perkahwinan-paling-gemilang-2003.html

Tempat: Taman Tasik Permaisuri, Bandar Tun Razak, Cheras, Kuala Lumpur
Acara: Persandingan ala ‘garden party’
Tarikh: 21 Jun 2003
Tarikh nikah: 15 Jun 2003 (sempena tarikh hari lahir Yusry yang ke-30)

Info: Majlis Pertunangan Erra dan Yusry telah diadakan di Taman Tasik Permaisuri Cheras pada Mac 2003. Pada majlis tersebut yang diadakan di Taman Tasik Permaisuri Cheras, Yusry telah menyerahkan sepertiga daripada wang hantaran berjumlah RM11,111.11 kepada pihak Erra dan bakinya RM22,222.22 pula diserahkan pada hari pernikahan.

Seterusnya, hampir 3 juta pelawat melayari laman myartis dalam masa dua hari semata-mata untuk menatap beratus gambar eksklusif persandingan ala ‘garden party’ Erra dan Yusry Majlis Pertunangan di Taman Tasik Permaisuri Cheras. Lebih istimewa, myartis merupakan media pertama yang menyiarkan gambar-gambar tersebut pada hari yang sama sebelum ianya disiarkan oleh TV, akhbar dan majalah keesokkannya… Jom imbas..!!

5 Perkara CORAT-CORET:

 1. Peminat Erra telah datang ke Tasik Permaisuri sejak jam 10 Pagi. Antara mereka ada yang datang dari Malaysia, Singapura, Indonesia dan Brunei.
 2. Hujan lebat telah turun sejak jam 3.20 Petang hingga 5.40 Petang. Kira-kira 6,000 peminat dilihat tidak berganjak meskipun terpaksa basah kuyup dan ada yang kerugian kerana telefon bimbit, kamera dan barangan lain rosak dimasuki air.
 3. Pada jam 5.55 Petang, Erra dan Yusry muncul menuju pentas persandingan sekaligus membuat suasana hingar-bingar tidak terkawal. Ada kalangan peminat yang hampir pengsan akibat dihimpit ribuan peminat lain yang terlampau ghairah.
 4. Beberapa orang peminat yang bernasib baik telah diberi peluang menepung tawar Erra dan Yusry. Ada antara mereka yang kelihatan menangis kerana terlalu gembira apabila diberi penghormatan tersebut.
 5. Keseluruhan sumbangan penaja seperti Nabies Collections (pelamin dan canopy), Mubari (pentas), KRU Events (sistem suara), Shenaz D’Wangga (Baju untuk mempelai), Lewre (kasut untuk mempelai), The Diamond House (Barangan kemas), Mc’ Donalds (makanan untuk krew dan jemputan), Coca cola (minuman untuk krew dan jemputan) dan Rooslina (kek) dianggarkan bernilai lebih RM500,000.

LIVE UPDATE: Majlis Perkahwinan Di Santai Cafe, Taman Tasik Permaisuri Cheras

majlis kahwin taman tasik permaisuri
Kami tiba ke lokasi majlis dan bertemu dengan pengusaha Santai Cafe Taman Tasik Permaisuri dan beramah mesra dengan mereka. Lokasi cafe ini sangat strategik, berhampiran dengan jalan utama, bersebelahan dengan tasik, terdapat tandas dan surau berdekatan.
majlis kahwin taman tasik permaisuri
karaokekahwin.com
blog/live-update-majlis-perkahwinan-di-santai-cafe-cheras/

Majlis Perkahwinan Budi Kusuma Husmin & Nurul Masira

Tarikh: 22/06/2014

Majlis Sebelah Pengantin : Lelaki

Lokasi : Santai Cafe’, Taman Tasik Permaisuri

Bandar: Bandar Sri Permaisuri Cheras Kuala Lumpur

Combo Pilihan : Combo B (PA System – Deejay)

Catatan Majlis Perkahwinan di Santai Cafe Taman Tasik Permaisuri Cheras KL:

09:30AM – Kami tiba ke lokasi majlis dan bertemu dengan pengusaha Santai Cafe Taman Tasik Permaisuri Cheras KL dan beramah mesra dengan mereka. Lokasi cafe ini sangat strategik, berhampiran dengan jalan utama, bersebelahan dengan tasik, terdapat tandas dan surau berdekatan.

 • 09:40AM – Merancang dan melakukan  pemasangan peralatan PA System kami.
 • 10:00AM – Melakukan sound check dan melakukan kerja-kerja kemasan cable dan susun atur konti kami.
 • 10:30AM – Kelihatan penyedia butik tiba ke lokasi bagi melakukan persiapan terakhir hiasan pelamin, terima kasih kepada Ery Elfie dari Adam & Hawa Bridal yang bertukar-tukar kad perniagaan.
 • 10:50AM – Kami telah menukar persalinan kami iaitu uniform rasmi kami dan menyusun senarai lagu yang akan dimainkan sepanjang majlis hari ini.
 • 11:00AM – Hidangan jamuan telah disajikan dan kami telah dijemput oleh pemilik cafe untuk menjamu selera terlebih dahulu.
 • 11:30AM – Pasangan mempelai dikhabarkan telah selamat diijabkabulkan di majlis pernikahan yang dilangsungkan di Masjid Othman Ibnu Affan, Bandar Tasik Permaisuri.
 • 12:00PM – Kami masih menantikan ketibaan rombongan pengantin dan tetamu.
 • 01:00PM – Kelihatan tetamu telah mula datang dan dikhabarkan mereka hadir bersama ke majlis ijab kabul di masjid.
 • 01:18PM – Siaran dihentikan untuk memberi laluan kepada azan fardu Zuhur.
 • 01:30PM – Pengantin tiba dan paluan kompang dibunyikan dan pengantin terus menuju ke pintu masuk utama cafe dan terus bersanding.
 • 01:45PM – Bacaan doa disampaikan dan kemudian pengantin terus menuju ke meja makan beradab.
 • 02:15PM – Selesai upacara makan beradab, kami menjemput pengantin terus melangkah ke meja memotong kek untuk upacara memotong kek perkahwinan mereka.
 • 03:00PM – Sessi fotografi bermula dan sessi beramah mesra dengan tetamu.
 • 04:00PM – Majlis berakhir dan kami sempat bergambar dengan pasangan mempelai.

Sila dapatkan pakej yang ditawarkan untuk majlis perkahwinan anda

Alhamdulillah segalanya berjalan dengan baik sekali, cuaca sangat menyebelahi majlis pada hari ini. Dapat dilihat wajah Budi dan Nurul sangat gembira sekali dengan kehadiran rakan-rakan dan tetamu-tetamu yang ramai. Kami juga diberikan cenderahati dari pasangan pengantin sebelum kami berundur diri.

Kepada Budi dan Nurul, kami ucapkan tahniah dan syabas di atas ikatan suami isteri yang telah terjalin. Mudah-mudahan hubungi ini akan kekal selamanya dan membawa rahmat ke atas kalian berdua.

Pakej Dewan Perkahwinan di Taman Tasik Permaisuri Cheras

dewan santai majlis perkahwinan
Pakej perkahwinan Taman Tasik Permaisuri Cheras KL iaitu di Dewan Santai, Laman Sri Payung Wisma Zelan dengan fasiliti terbaik dan hospitaliti terhebat.
dewan santai majlis perkahwinan
sripayung.com
dewan.html

Kenapa memilih Dewan Santai kami?

Laman Sri Payung kini beroperasi di ruang santai Wisma Zelan Taman Tasik Permaisuri Cheras. Boleh memuatkan sehingga 200 orang tetamu dalam satu-satu masa, pelamin dan ruang makan beradab.

Kemudahan yang disediakan:

 • Ruang parking percuma dan berbayar yang luas.
 • Lokasi yang strategik dan senang dicari.
 • Taman tasik yang menarik untuk sesi bergambar.
 • Suasana santai, menarik dan selesa.
 • Surau
 • Bilik persalinan
 • Hotel budget berdekatan.

Promosi Pakej Dewan Perkahwinan @ Taman Tasik Permaisuri Cheras

Untuk meraikan pembukaan Dewan Santai Sri Payung yang terletak di Wisma Zelan Taman Tasik Permaisuri Cheras, kami menyediakan promosi menarik seperti:

Kadar sewa dewan hanya RM 3,500 termasuk:

 • Aircond.
 • 200 Kerusi Bersarung dan Bereben
 • 25 Meja Bulat dan Beralas Meja
 • Red Carpet
 • Pintu Gerbang
 • Sound Sistem (PA System)
 • Meja Hadiah dan Meja Gift
 • Meja Makan Beradab 10 pax
 • Meja Guest Book.

Untuk Tempoh Terhad: Promosi Pakej B hanya RM 10.00/pax sahaja.

Hubungi Kami Catering and Event

DEWAN SANTAI SRI PAYUNG
Wisma Zelan, Jalan Tasik Permaisuri 2
Bandar Tun Razak Cheras, 56000 Kuala Lumpur.

Telefon : +603 9283 2523 | +6013 206 2523

Emel : sripayung123@yahoo.com

GPS Coordinate : 3.099542, 101.717438

Persediaan Perkahwinan di Bawah Satu Bumbung

Sri Payung, Wisma Zelan Taman Tasik Permaisuri Cheras menawarkan perkhidmatan lain yang berkaitan bagi memudahkan setiap pelanggan membuat persiapan perkahwinan di bawah satu bumbung. Di antara perkhidmatan-perkhidmatan yang ditawarkan adalah seperti berikut:

Make-Up : SRI PAYUNG Make up artist menyediakan perkhidmatan make-up perkahwinan. Kami juga menyediakan pakej menarik pakaian pengantin dan aksesori. Untuk maklumat lanjut sila hubungi Sri Payung di talian 013 206 2523 | 013 338 1573.

Fotografi : DANIGRAFI | +6019 294 1084 Sila Layari www.danigraphy.com untuk maklumat lanjut.

DJ and Sound System : SRI PAYUNG DJ & Sound System menyediakan perkhidmatan sound system yang berpengalaman. Perkhidmatan ini juga terdapat di dalam pakej- pakej Catering & Canopy Sri Payung. Untuk maklumat lanjut sila hubungi Sri Payung di talian 013 206 2523 | 013 338 1573.

Pelamin dan Hiasan : SRI PAYUNG turut menawarkan perkhidmatan hiasan pelamin dan dekorasi menarik. Sebarang maklumat lanjut sila hubungi Sri Payung di talian 013 206 2523 | 013 338 1573.

Kad dan Bunting : PERCETAKAN KAD PERKAHWINAN dan BUNTING Menawarkan perkhidmatan rekaan dan percetakan kad perkahwinan. Untuk maklumat lanjut sila hubungi +6019 294 1084.

Goodies : SRI PAYUNG juga menyediakan perkhidmatan goodies dan hiasan buah tangan untuk tetamu. Untuk maklumat lanjut sila hubungi Sri Payung di talian 013 206 2523 | 013 338 1573

Lain-lain perkhidmatan

 • SILAT
 • KOMPANG
 • LIVE BAND
 • KAMBING BAKAR

Untuk maklumat lanjut sila hubungi Sri Payung di talian 013 206 2523 | 013 338 1573.

Customers reviews Taman Tasik Permaisuri Bandar Sri Permaisuri Cheras KL

What people say about Taman Tasik Permaisuri?​

Bintang Kesukaan :
5/5
Joging dan Main Badminton

"Aktiviti Riadah Terbaik di KL"

Taman Tasik Permaisuri Cheras KL menawarkan kawasan rekreasi percuma dan terbaik di KL. Joging memang best sedap anda dapat jog hingga ke penghujung menuju ke Kompleks Sukan Bandar Tun Razak.

Abdul Rahman
Penyelia Kilang
Bintang Kesukaan :
4/5
Berkelah Terbaik

" Bawa Famili ke Taman Tasik Permaisuri"

Boring juga asyik ke tempat sama sahaja. Kali ini memandu dari Selangor ke Taman Tasik Permaisuri Cheras KL. Banyak kemudahan di sini dan semuanya dekat-dekat. Nak sewa rumah kat sini pun bagus juga.Nor Saadah Binti Nordin
Cikgu Matematik

Contact Pusat Rekreasi Taman Tasik Permaisuri

03-2617 6396 /6402

Jalan Tasik Permaisuri 2, Bandar Tun Razak, 56000 Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur

Personal Loan bank and cooperative

Apply latest promotion for personal loan. Financing with local banks and cooperatives with competitive rates. Act now and we will keep in touch with you as soon as possible. Moratorium loan during Covid-19 Pandemic Outbreak. I-Lestari and Bantuan Prihatin Malaysia.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: