taman pudu ulu cheras

Taman Pudu Ulu Recreation Park Kuala Lumpur 9 Best Things

Get Information for Taman Pudu Ulu Recreation Park Kuala Lumpur from various resources

Sejarah Taman Pudu Ulu Recreation Park

taman pudu ulu
Taman Pudu Ulu mempunyai keluasan sebanyak 25.9 hektar atau 64 ekar yang terletak di kawasan Cheras berdekatan Taman Shamelin Perkasa di sebelah timur dan bangunan PGRM di sebelah baratnya.
taman pudu ulu
dbkl.gov.my
/index.php?option=com_content&view=article&id=2370&Itemid=802&lang=ms

Taman Pudu Ulu mempunyai keluasan sebanyak 25.9 hektar atau 64 ekar yang terletak di kawasan Cheras berdekatan Taman Shamelin Perkasa di sebelah timur dan bangunan PGRM di sebelah baratnya.

Taman Pudu Ulu Fasa 1 telah dirasmikan oleh YB Dato’ Seri Zulhasnan Rafique, Menteri Wilayah Persekutuan pada 15 Disember 2007.

Pada 26 Oktober 2013, Majlis Pelancaran SAHABAT Taman Pudu Ulu telah dirasmikan oleh YB Datuk Dr. Loga Bala Mohan, Timbalan Menteri Wilayah Persekutuan . Penubuhan persatuan SAHABAT ini telahpun diluluskan oleh Jabatan Pendaftaran Pertubuhan Malaysia (ROS).

Pada 29 Oktober 2015 pula adanya Majlis Pecah Tanah bagi Pembinaan Taman Pudu Ulu Fasa 2 telah dilancarkan oleh YB. Datuk Seri Utama Tengku Adnan bin Tengku Mansor, Menteri Wilayah Persekutuan.

Pembangunan Fasa 2 taman ini pula telah dirasmikan pada 10 April 2017 dan dirasmikan oleh YB. Datuk Seri Utama Tengku Adnan bin Tengku Mansor, Menteri Wilayah Persekutuan.

Taman Pudu Ulu ini telah mula dicadangkan pada tahun 1997 tetapi tergendala disebabkan oleh kegawatan ekonomi yang melanda pada waktu tersebut. Disebabkan masalah tersebut, pihak Dewan Bandaraya Kuala Lumpur terpaksa mengurangkan kos perbelanjaan dalam projek pembangunan ini. Pada tahun 1998 DBKL telah mengusahakan sedikit demi sedikit projek ini iaitu meratakan kawasan tapak projek dan menanam pokok-pokok sebagai kawasan pokok / treebank.

Akhir tahun 1999 Millennium Planting sebanyak 700 batang pokok yang dianjurkan oleh Jabatan Landskap Negara. Majlis Pengurusan Tertinggi Dewan Bandaraya Kuala Lumpur telah mengarahkan supaya projek taman ini dikaji semula dari segi keadaan tapak serta konsep pembangunan untuk ditender semula pada tahun 2000. Penghujung tahun 2000 DBKL telah melaksanakan pembinaan padang ragbi di kawasan taman tersebut.

Konsep pembangunan Taman Pudu Ulu adalah berasaskan keperluan rekreasi air dan beriadah di masa lapang. Taman Pudu Ulu juga memiliki ‘wading pool’ pertama yang dibina oleh DBKL di taman awam dan dibuka secara percuma kepada wargakota.

Pembangunan ini diwujudkan dengan kemudahan bercirikan Taman Metropolitan bahkan juga direkabentuk untuk semua peringkat umur dari kanak-kanak, remaja, dewasa dan warga tua. Kemudahan untuk warga tua dan orang kelainan upaya ‘OKU’ juga diberi perhatian serius dalam konsep pembangunan bagi taman ini.

Pembangunan taman ini juga adalah selaras dengan hasrat Dewan Bandaraya Kuala Lumpur untuk menyediakan lebih banyak kemudahan dan kawasan rekreasi bagi penduduk setempat dan memperbanyakkan kawasan hijau di Kuala Lumpur

Bagi mereka yang berminat untuk menganjurkan aktiviti secara ‘outdoor’ seperti Hari Keluarga, Penggambaran dan lain-lain, bolehlah membuat tempahan melalui Jabatan Pembangunan Landskap dan rekreasi di talian 03-26176396 / 6402.

Waktu taman dibuka bermula dari jam 6.00 pagi hingga 8.00 setiap hari. Para pengunjung diharap dapat mematuhi Undang-Undang Kecil Taman 2012 untuk memastikan keselesaan semua.

Port baru anak-anak mandi kolam ~ Taman Rekreasi PUDU ULU Cheras

taman pudu ulu
PORT BARU anak-anak mandi kolam ~ Taman Rekreasi PUDU ULU. korang boleh waze ja.. bagi yang duduk cheras mmg dekat sgt la..belakang bangunan MENARA PGRM.. kena datang awal tau..parking dia mcm xberapa nak byk..hehe Taman Pudu Ulu ni dibuka pada 10 April 2017..baru 7 bulan beroperasi..dan di rasmikan oleh Menteri Wilayah Persekutuan Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor... tempat ni kira macam taman rekreasi la.. ada taman playground kanak2..ada trek utk joging..ada kawasan lapang utk korang main apa saja dengan family..ada kemudahan tandas dan juga surau..
taman pudu ulu
lensapijut.blogspot.com/
2017/10/port-baru-anak-anak-mandi-kolam-taman.html

PORT BARU anak-anak mandi kolam ~ Taman Rekreasi PUDU ULU Cheras. Assalamualaikum Hari ni aku nak kongsi tempat yang agak baru lagi..utk korang bawak anak2 berkelah sambil mandi manda.. Taman Pudu Ulu namanya..korang boleh waze ja.. bagi yang duduk cheras mmg dekat sgt la..belakang bangunan MENARA PGRM..

Kena datang awal tau..parking dia mcm xberapa nak byk..hehe Taman Pudu Ulu Recreation Park ni dibuka pada 10 April 2017..baru 7 bulan beroperasi..dan di rasmikan oleh Menteri Wilayah Persekutuan Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor… tempat ni kira macam taman rekreasi la.. ada taman playground kanak2..ada trek utk joging..ada kawasan lapang utk korang main apa saja dengan family..ada kemudahan tandas dan juga surau..ada kawasan yang berbumbung yang agak luas utk korang lepak2.. ada stage jugak tau..blh la berzumba bagai..

Dan yang bestnya ada kolam utk anak2 mandi manda.. So tarikan disini adalah semestinya kolam mandi utk kanak2..percuma tanpa bayaran..boleh berkelah kat sebelah lagi..dan pastinya ikutla peraturan yang tersedia..

taman rekreasi pudu ulu
taman pudu ulu recreation park kuala lumpur

Ini kawasan kolam yang paling terbelakang skit di Taman Pudu Ulu Recreation Park .dan kawasan ni paling dalam..paras pinggang anak aku yang umur dia 3 tahun ..anak aku yang 2 tahun tu paras dada..nak sampai ke dagu dia..hehe..mak ayah sila pantau anak2..korang jgn rilek main nset plak.. kawasan ni xberapa nak ramai..bahagian depan mmg ramai gile..mgkin sebab ada air pancut kot..menarik la kat depan tu.. yang berbumbung putih tu kawasan lepak berkelah..bersimen..korang bwk la tikar..klu tak bawak pun masih blh duduk..hehe.

Sambil-sambil meneliti video yang bersesuaian dalam youtube, tiba-tiba ada sebuah video majlis akad nikah ni yang memang touching. Istiadat majlis akad nikah tu cara settingnya seperti 10-20 tahun lepas.

Anda boleh saksikan di atas. Semoga pasangan suami isteri ini mendapat kebahagian hidup didunia dan diakhirat. Selamat pengantin baru!

Taking good care of Taman Pudu Ulu

taman pudu ulu
AN oasis of green surrounded by neighbourhoods, Taman Pudu Ulu Recreation Park Kuala Lumpur has become abuzz with activities and a hub for the community in Cheras, Kuala Lumpur.
taman pudu ulu
thestar.com.my
metro/community/2017/06/27/taking-good-care-of-taman-pudu-ulu-association-leads-the-way-in-ensuring-community-involvement

AN oasis of green surrounded by neighbourhoods, Taman Pudu Ulu Recreation Park Kuala Lumpur has become abuzz with activities and a hub for the community in Cheras, Kuala Lumpur.

The Taman Pudu Ulu Recreation Park Kuala Lumpur was developed in two stages over almost a decade, covering a vast 25.9ha in its entirety.

Practical yet beautifully landscaped, its first phase was opened to public in December 2007 by then Federal Territories minister Datuk Seri Zulhasnan Rafique.

Though work on the second portion of the park only began in February last year, Friends of the Pudu Ulu Park Association (FTPUPA) played an active role in the park’s development since October 2013.

Since phase two’s completion in April this year, the association has been in charge of an assortment of garden-variety vegetables and fruits, said FTPUPA chairman Tan Sri Lee Lam Thye.

“We have a small community farming experiment with Malaysian Agricultural Research and Development Institute (Mardi), which donated about 20 or 30 potted plants to the park.

“Mardi handed over care of the plants to FTPUPA and we in turn, get a dozen of our members and their families to adopt them,” he said.

Members diligently tend to the plants every weekend. ~ Taman Pudu Ulu Recreation Park Kuala Lumpur

This was a part of the association’s concerted efforts to inculcate a sense of belonging and responsibility by encouraging community involvement.

In addition to the shared vegetable garden and tranquil greenery, there are also a canopied pavilion, board-walk, multi-purpose courts, reflexology footpaths as well as a wading pool for children.

Keeping a close watch over the park and its visitors, Lee makes his rounds almost every day to find areas of improvement.

“Safety is still an issue at the carparks because there have been a few cases of cars being broken into and a woman was also robbed.

“Drainage in the park needs to be improved as excess water flows onto the footpath, making it slippery.

“There are not enough public toilets and the maintenance of the existing ones leaves much to be desired,” he noted.

In his efforts to enhance the park, Lee had a meeting with Federal Territories Minister Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor last month.

“I requested for the installation of CCTV cameras, two additional toilets as well as the appointment of cleaning contractors in the near future,” he said.

To further fulfil Taman Pudu Ulu’s purpose of serving the community in Cheras, FTPUPA member Mohd Ali Hamza said the association organised several events.

“Since the second phase was completed, we have been planning to carry out more activities to foster family and community bonding. ~ Taman Pudu Ulu Recreation Park Kuala Lumpur

“Volunteers from the surrounding neighbourhoods have also joined the FTPUPA members for gotong-royong activities in Taman Rekreasi Pudu Ulu Cheras.

“Regarding public amenities, it is also important to note the need for a changing room for the children’s wading pool in Phase Two of the park,” Mohd Ali said.

Future proposals involve working with schools in the area to plant about 30 trees in a “Treelympics” competition by July.

Mandi-manda dan bermain di Taman Rekreasi Taman Pudu Ulu

taman pudu ulu
Sebelum pergi taman rekreasi Taman Pudu Ulu siap-siap bawak baju mandi anak sebab pernah terbaca Taman Pudu Ulu ada kolam mandi untuk budak-budak. So bawak je la baju mandi n towel sebab kalau kolam tutup pun tak pe kan..Standby, sediakan payung sebelum hujan.
taman pudu ulu
nissazainal.blogspot.com/
2017/08/semalam-keboringan-yang-amat-sangat.html

Mandi Dan Bermain Di Taman Rekreasi Taman Pudu Ulu

Semalam keboringan yang amat sangat plus gaji belum masuk jadi kami pun decide nak pegi bawak anak pergi taman. Sebab kalau pergi shopping mall mesti kena pau dengan budak-budak 3 ketul tu.

Kalau pergi taman paling tak pun kena pau asikrim je. Tapi kami suami isteri ni memang suka la pergi taman sebab dapat berjalan-jalan sambil buang lemak yang tersorka dekat perut ni.

Sebelum pergi taman rekreasi Taman Pudu Ulu siap-siap bawak baju mandi anak sebab pernah terbaca Taman Pudu Ulu ada kolam mandi untuk budak-budak. So bawak je la baju mandi n towel sebab kalau kolam tutup pun tak pe kan..Standby, sediakan payung sebelum hujan.

Sampia-sampai je pukul 5.30. Tu dia ramai nya manusia sampai tak de parking. Lastly dapat jugak parking, itu pun kena tunggu pakcik tu dismantle basikal anak dia nak masuk dalam kereta.

Semua boleh mandi dalam kolam ni sebab nampak mak bapak budak pun masuk dan mandi. Modal dia nak jaga anak takut anak lemas ke, jatuh ke..Hahahah..Nampak tak modal mak bapak?

Waktu opersi kolam Taman Rekreasi Pudu Ulu Cheras Kuala Lumpur :

Selasa, Rabu, Jumaat : 4.00 ptg – 7.00 mlm
Isnin dan Khamis : Tutup untuk cuci kolam termasuk cuti umum
Sabtu dan Ahad : 9.00 pg – 12.00 tgh hari, 4.00 ptg – 7.00 mlm

Dekat kolam ni tak boleh bawak makanan ye. Itu untuk menjaga kebersihan kolam. kalau nak bawa makanan boleh je piknik dekat taman.

Yang ada anak, mak bapak boleh pantau dan masuk dalam kolam sekali. Kolam ni ada orang yang akan monitor dan bunyikan wisel kalau ada apa-apa yang melanggari rules kolam . Contoh macam budak nak terjun dr tepi kolam ke dalam kolam, memang kena tiup wisel la kan.

Condition air di Taman Pudu Ulu Recreation Park KL ni ok. Boleh dikatakan bersih walaupun ramai anak-anak yang mandi. Ada air pancuran untuk bersihkan diri selepas mandi. Ada jugak bilik persalinan, tapi yang ni tak pasti kena bayar ke tak sebab Nisa cuma salin baju anak-anak dekat tepi kolam je.

Baju Nisa? Memang basah tapi tak pe, lepas ni bawak anak pergi main dekat taman pula. Tunggu baju Nisa kering baru gerak balik rumah.

taman rekreasi pudu ulu

Dekat playground Pusat Rekreasi Taman Pudu Ulu ini pun ramai orang. Boleh bawa basikal, kasut roda, stroller dan yang sewaktu dengannya. Dekat taman ni ada alatan untuk bersukan macam dekat gym tu tapi yang jenis outdoor punya.

Nampak tak Haziq tu, basah kuyup. Sebabnya orang suruh basuh selipar dekat shower dia pergi mandi pula. Sudahnya dia pun basah sama dengan mama.

Ada orang jual buble. Yang nayli dan Haziq main ni RM5 lepastu tambahan stick tu RM2.50. Total RM7.50 ada 2 stik dan 1 besen kecik air sabun.

My princess main sabun je.. yang 2 prince dan lari makan aiskrim. Muqri memang awal-awal anti lens. So gambar dia memang ada 2 ketul je masa pergi tama ni.

Pukul 6.45 gerak balik. Anak-anak request nak pergi lagi taman kolam ni. Suka katanya kat Taman Rekreasi Taman Pudu Ulu. Best sangat.

Mama dan babah pun suka jugak sebab free. Standby duit buble and aiskrim je la

Taman Pudu Ulu Parkrun

taman pudu ulu parkrun

Kuala Lumpur - Acara larian mingguan 5km Taman Rekreasi Taman Pudu Ulu Parkrun bakal dilancarkan di Malaysia di Taman Rekreasi Pudu Ulu, Kuala Lumpur pada 14 april 2018. Parkun Malaysia akan diadakan setiap hari sabtu pada jam 7.30 pagi.

Ini menjadikan Malaysia sebagai sebuah negara yang ke-20 yang menganjurkan larian taman sejauh 5km tersebut selepas negara-negara seperti Australia, Canada, Denmark, New Zealand, Poland Russia, Afrika Selatan, United Kingdom, Singapura dan Czech Republic.

kl bird park
jomkitalari.com
parkrun-malaysia-bakal-dilancarkan-di-taman-pudu-ulu/

Kuala Lumpur – Acara larian mingguan 5km Taman Rekreasi Taman Pudu Ulu Parkrun bakal dilancarkan di Malaysia di Taman Rekreasi Pudu Ulu, Kuala Lumpur pada 14 april 2018. Parkun Malaysia akan diadakan setiap hari sabtu pada jam 7.30 pagi.

Ini menjadikan Malaysia sebagai sebuah negara yang ke-20 yang menganjurkan larian taman sejauh 5km tersebut selepas negara-negara seperti Australia, Canada, Denmark, New Zealand, Poland Russia, Afrika Selatan, United Kingdom, Singapura dan Czech Republic.

Taman Rekreasi Pudu Ulu Cheras yang merangkumi keluasan 33 ekar bakal menjadi tapak kepada acara Parkrun Malaysia.

Selain dari kemudahan landscape, Pusat Rekreasi Taman Pudu Ulu ini juga mempunyai kolam mandi kanak-kanak yang pertama dibina didalam kawasan taman awam di Kuala Lumpur seterusnya menjadikan Taman Pudu Ulu Recreation Park sebagai mercutanda yang hebat di Kuala Lumpur.

Apa yang istimewa tentang Parkrun yang dianjurkan oleh sukarelawan dan penyertaan adalah percuma bagi semua yang ingin menyertai larian 5km ini.

Pelari dikehendaki untuk membuat pendaftaran secara online untuk mendapatkan nombor baju atau nombor atlet yang unik dan mencetak barcode pengenalan mereka sendiri sebelum mengambil bahagian. Anda hanya perlu mendaftar sekali sahaja dan membawa barcode yang sama untuk larian seterusnya.

Catatan masa setiap peserta larian akan dicatatkan disetiap acara akan diproses dan dimuatnaik ke laman web rasmi parkrun selepas larian oleh para sukarelawan yang bertugas di Taman Pudu Ulu Parkrun.

Cara-cara Pendaftaran Parkrun Taman Pudu Ulu Cheras Kuala Lumpur

Cara-cara pendaftaran Pusat Rekreasi Taman Pudu Ulu Parkrun adalah seperti yang ditulis dibawah.

Ini adalah cara-cara untuk mendaftar parkrun dan mendapatkan barcode menggunakan laman web parkun Malaysia

  1. Layari laman web www.parkrun.my/register
  2. Klik ‘take me to the registration form’ di atas jalur gemilang yang berada di bawah halaman.
  3. Isikan borang dengan butiran yang diperlukan dalam sesi pendaftaran. Gunakan poskod kediaman rumah anda dan pilih Taman Pudu Ulu Parkrun sebagai home parkrun anda.
  4. Muat turun dan cetak barcode anda.
  5. Bawa barcode anda semasa acara Parkrun dijalankan.
  6. Hadir sebelum jam 7.30 pagi setiap hari sabtu untuk aktiviti larian anda. Anda sihat jantung anda juga sihat!

Customers reviews Taman Pudu Ulu Recreation Park Kuala Lumpur 9 Best Things

What people say about Pusat Rekreasi Taman Pudu Ulu?​

Bintang Kesukaan :
5/5
Best Boleh Mandi Manda

"Semuanya Percuma di Taman Pudu Ulu"

Ini adalah tempat rekreasi terbaik di KL. Kerana apa? Kerana semuanya percuma. Masuk larian pun percuma. Parking percuma. Mandi kat theme park pun percuma. Apa lagi nak gi jauh-jauh. Malaysia tempat terbaik lah bro.

Mohd Adzli Izhar
Anggota beruniform
Bintang Kesukaan :
4/5
Taman Pudu Ulu Segalanya di sini

" Memang Gempak"

Ini bukan luar negara tau. Ini Cheras. Tempat yang antara paling sibuk di KL pun boleh ada kolam mandi percuma dan kemudahan berjoging yg best. Sekali lagi saya ulang ini bukan luar negara tau. Ini Cheras. Terbaik sangat-sangat tempat ini.



Mamat Kassim
Juruwang

Contact Taman Rekreasi Pudu Ulu

03-26176396 / 6402

Taman Pudu Ulu, Cheras Kuala Lumpur

Personal Loan bank and cooperative

Apply latest promotion for personal loan. Financing with local banks and cooperatives with competitive rates. Act now and we will keep in touch with you as soon as possible. Moratorium loan during Covid-19 Pandemic Outbreak. I-Lestari and Bantuan Prihatin Malaysia.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: