gunung senyum temerloh

gunung senyum

19 Best Taman Eko Rimba Gunung Senyum Recreational Park

Get Information for Taman Eko Rimba Gunung Senyum Recreational Park is stored 19 caves such as Gua Terang Bulan, Gua Gelap etc. good for researchers and archeologists. Click here from various resources

19 Best Taman Eko Rimba Gunung Senyum Recreational Park from Official

gunung senyum
There are 19 caves found within Gunung Senyum, and among the caves that arouse greater interest to scientific researchers and archaeologists
gunung senyum
pahangtourism.org.my
Gunung Senyum

Gunung Senyum or the Smiling Mountain Recreational Park, at 1,549 metres above sea level is an important archeological site. It is located on the Pahang River bank about 68 kilometres away from the town of Temerloh via kampung Awah and Felda Jengka 18.

The park is a part of the Jengka Forest Reserve, which covers an area of 794 hectares. Surrounded by oil palm plantations of the Jengka Felda scheme, there are two main mountains within the park, Gunung Senyum and Gunong Jebak Puyoh, the former being a popular spot to tourist and researchers.

Gunung Senyum is made up of limestone and rock, estimated to be around 3,000 years old, whilst the lowlands on the east is made of mudstone and shale estimated at around 2,100 years old.

Caves in Gunung Senyum

There are 19 caves found within the park, and among the caves that arouse greater interest to scientific researchers and archaeologists :

 • Gua Terang Bulan
 • Gua Hidang
 • Gua Taman Satu
 • Gua Taman Dua
 • Gua Angin
 • Gua Merlap
 • Gua Kolam Tuju
 • Gua Gajah
 • Gua Gelap

Among the most famous legend in Taman Eko Rimba Gunung Senyum Recreational Park is the story of Tok Long, is a noble person, Tok Long who is said to have married an elf in this mountain region. The consequences of breaking a promise, Tok Long failed to find his wife back in causing elves decided meditating on it until his death. Grave in Gua Makam Tok Long is said to be evidence of a long story handed down from generation to generation.

Taman Eko Rimba Gunung Senyum Recreational Park from Official #2

taman eko rimba gunung senyum
Taman Eko Rimba Gunung Senyum terletak 40 km dari Bandar Temerloh dan 45 km dari Bandar Jengka. Jika anda dari Kuantan, Gunung Senyum Recreational Park ini berada 149 km dari Bandar Kuantan. Ia terletak di dalam Hutan Simpan Jengka dan dikategorikan sebagai Hutan Dipterokarpa Pamah.
taman eko rimba gunung senyum
forestry.gov.my
my/pahang/taman-eko-rimba-gunung-senyum

Taman Eko Rimba Gunung Senyum terletak 40 km dari Bandar Temerloh dan 45 km dari Bandar Jengka. Jika anda dari Kuantan, Gunung Senyum Recreational Park ini berada 149 km dari Bandar Kuantan. Ia terletak di dalam Hutan Simpan Jengka dan dikategorikan sebagai Hutan Dipterokarpa Pamah.

Kadar Bayaran di Taman Eko Rimba Gunung Senyum Recreational Park

Kadar bayaran yang dikenakan apabila saya ingin meneroka Taman ini adalah seperti berikut:

 • Bayaran kemasukan : Dewasa RM2.00
 • Bayaran kemasukan : Kanak-kanak RM1.00

Pertanyaan

Untuk sebarang pertanyaan mengenai Taman Eko Rimba GunungSenyum Recreational Park ini, anda bolehlah menghubungi 

Pegawai Hutan Daerah Temerloh / Bera 28000 Temerloh, Pahang ditalian Tel: 09 – 2962 755

No. Kecemasan yang perlu dihubungi sekiranya anda menghadapi sebarang bentuk kecemasan:

 • Dial 911
 • Hospital Jengka – 20 km (609-4662 333)
 • Balai Polis Jengka – 20 km (609-4662 452)
 • Balai Bomba Jengka – 20 km (609-4664 359)

Tarikan

kajian, khemah, trekking, cave geologili artasik, memburung

Kemudahan Yang Disediakan

info, parking, bridge, pelantar, masjid, chalet, toilet, dewan, pondok dan gerai.

Kisah gua Gunung Senyum from News Article

gunung senyum
Menurut Nizam, antara cerita mitos paling terkenal mengenai Gunung Senyum ialah kisah si pemikat burung iaitu Tok Long, seorang lelaki budiman berhati mulia, dikatakan pernah berkahwin dengan Puteri Bunian yang mendiami gunung berkenaan. Sebelum berkahwin dengan Tok Long, Puteri Bunian perlu memenuhi tiga syarat.
gunung senyum
bharian.com.my
bhplus-old/2015/09/83155/kisah-gua-gunung-senyum

Gunung Senyum Recreational Park

SEKIRANYA ingin membawa keluarga ke lokasi percutian dan pengembaraan penuh misteri, namun dilatari keindahan alam semula jadi, Hutan Lipur Gunung Senyum dalam kawasan Hutan Simpan Segitiga Jengka di daerah Temerloh, Pahang, adalah pilihan terbaik.

Dibuka sebagai kawasan rekreasi pada 14 Julai 1989, Gunung Senyum yang berketinggian 1,549 meter terletak berhampiran inap desa Felda Jengka 25, apabila ramai pengunjung memilih untuk melengkapkan percutian dengan meneroka gunung berkenaan dan melihat keindahan stalaktit dan stalagmit gua batu kapur serta mencari jawapan sejauh mana kebenaran cerita mitos mengenainya.

gunung senyum
Sebanyak 18 gua batu kapur dalam gunung dengan nama unik dan klasik di Hutan Lipur Gunung Senyum. - Foto Zunnur Al Shafiq

Berdasarkan kajian arkeologi, hutan lipur di sini dikatakan menyimpan sejarah kehidupan manusia Zaman Mesolitik. Terdapat banyak flora atau tumbuhan herba di Gunung Senyum yang mempunyai nilai perubatan. Bagaimanapun, masih ramai belum mengetahui kisah sebenar di sebalik kewujudan Gunung Senyum yang mempunyai lebih 18 gua batu kapur dengan pelbagai nama unik dan klasik.

Gara-gara pegawai istana asyik tersenyum

Dari 18 gua dalam Gua Senyum itu, hanya lapan yang popular dalam kalangan pelancong iaitu Gua Kolam Tujuh, Gua Angin, Gua Terang Bulan, Gua Taman Satu, Gua Taman Dua, Gua Gajah, Gua Makam Tok Long dan Gua Silat.

Sekiranya berhajat untuk meneroka kesemua gua itu, ia akan mengambil masa sekitar empat jam dan mungkin lebih kerana selain berjalan kaki, pengunjung perlu mendaki dan merangkak dalam sesetengah gua.

Fakta Sejarah Gunung Senyum

Berdasarkan fakta sejarah, Gunung Senyum mendapat namanya apabila Almarhum Sultan Ahmad yang memerintah Pahang pada tahun 1863 hingga 1892, ketika itu dalam perjalanan berangkat ke Kuala Krau, Temerloh, terpandang kepada sebuah gunung di tebing kanan Sungai Pahang dan bertanya kepada pengiring baginda, nama gunung berkenaan.

Pengiring baginda hanya berpandangan antara satu sama lain sambil tersenyum. Bagi mengelakkan pengiring dan pembesar Pahang berasa malu, baginda bertitah menamakan gunung berkenaan sebagai Gunung Senyum, gara-gara gelagat pegawai istananya yang asyik tersenyum.

Syarat kahwini Puteri Bunian

Penulis dan jurugambar ditemani jurupandu gua, Mohd Nizam Mohd Tapar, 39, memulakan penerokaan ke Gunung Senyum sekitar jam 10 pagi selepas mendapat kebenaran daripada Jabatan Perhutanan Pahang.

Beliau yang berasal dari Kampung Gunung Senyum memberi cadangan kepada penulis untuk memilih beberapa gua batu kapur yang terkenal dengan cerita mitos untuk diterokai, bukan semua gua kerana dikhuatiri kesuntukan masa.

Menurut Nizam, antara cerita mitos paling terkenal mengenai Gunung Senyum ialah kisah si pemikat burung iaitu Tok Long, seorang lelaki budiman berhati mulia, dikatakan pernah berkahwin dengan Puteri Bunian yang mendiami gunung berkenaan. Sebelum berkahwin dengan Tok Long, Puteri Bunian perlu memenuhi tiga syarat.

Syarat pertama, Puteri Bunian perlu bersiram di Gua Kolam Tujuh. Keluasannya ialah 15 meter kali 30 meter. Terdapat tujuh tingkat kolam (cata) yang menarik di dalam gua ini apabila setiap cata memiliki ciri-ciri tersendiri. Setiap kali musim tengkujuh, air di dalam kolam ini akan melimpah keluar melalui setiap tingkat kolam, namun punca terbitnya air berkenaan, masih belum dijumpai. Hari ini kolam itu sudah pun kering.

“Syarat kedua pula, Puteri Bunian perlu mengeringkan badannya di Gua Angin. Apabila berdiri di Gua Angin, memang kita dapat rasa angin bertiup perlahan ke badan kita dan kawasan di sekitarnya sejuk dan nyaman.

“Syarat yang terakhir, Puteri Bunian perlu bermandikan cahaya bulan di Gua Terang Bulan. Selepas ketiga-tiga syarat itu dipenuhi, barulah Puteri Bunian dibenarkan berkahwin dengan Tok Long,” katanya.

Tok Long mungkir janji

Selepas berkahwin, Tok Long memperoleh kelebihan apabila berupaya merawat pelbagai penyakit dalam kalangan masyarakat bunian. Selang beberapa purnama (bulan), Tok Long berasa teramat rindu dengan keluarga di kampung halamannya. Lalu, beliau minta izin dengan isterinya untuk pulang sebentar ke alam dunia. Namun, Puteri Bunian beri syarat, Tok Long perlu kembali ke alam bunian dalam masa sebulan.

Nizam berkata, Tok Long terlalu gembira dengan kelebihan yang ada pada dirinya sehingga beliau terlupa janjinya dengan isteri.

“Disebabkan memungkiri janji, akhirnya selepas lebih satu purnama, Tok Long kembali ke Gua Senyum, namun Puteri Bunian sudah tiada. Tok Long setia menunggu isterinya kembali ke pangkuannya, sehinggalah beliau meninggal dunia, lalu dikebumikan di Gua Makam Tok Long,” cerita Mohd Nizam.

Siapa bersihkan Gua Taman Satu?

Tambah Mohd Nizam, disebabkan cerita mitos berkenaan, ia menjadi tarikan pelancong dari luar negara, terutama Jepun untuk berkunjung dan meneroka keindahan Gunung Senyum, termasuklah kunjungan daripada pelajar sekolah menengah serta penuntut universiti tempatan.

Sebelum itu, penulis sempat menikmati keunikan yang terdapat di Gua Taman Satu. Persekitarannya amat bersih, seolah-olah sentiasa terpelihara. Tiada sehelai daun kering atau ranting pokok berselerak di kawasan berkenaan.

Menurut Mohd Nizam, tiada pihak yang dipertanggungjawabkan menjaga kebersihan di Gua Taman Satu. Jadi, persoalannya, siapa yang membersihkannya?

Dari dasar laut

Pokok yang tumbuh di sini secara berpasang-pasangan. Difahamkan, di sinilah tempatnya Puteri Bunian bermain-main dan bersiar-siar.

Penerokaan ke Gua Taman Dua bertambah unik. Di kawasan berkenaan, terdapat puluhan batu karang yang lazimnya hanya terdapat di dasar laut. Difahamkan, beribu tahun lalu, Gua Senyum ini dipercayai berada di dasar laut. Menguatkan lagi dakwaan berkenaan, di kaki dinding gua berkenaan, terdapat banyak serpihan kulit siput.

Justeru, Hutan Lipur Gunung Senyum perlu terus dipelihara supaya tetap menjadi produk pelancongan utama di daerah Temerloh. Kemudahan prasarana perlu dinaik taraf untuk menarik kehadiran lebih ramai pelancong.

Pengunjung inap desa yang menetap sekitar Temerloh, Jengka dan Maran, paling kerap memilih Gunung Senyum sebagai destinasi wajib lawat untuk melihat sendiri sejauh mana kebenaran cerita mitos yang digembar-gemburkan.

Gunung Senyum Recreational Forest Reviews

Customers reviews on Gunung Senyum Recreational Forest

Taman Eko Rimba Gunung Senyum Recreational Park

Rahsia Disebalik Gunung Senyum Yang Penuh Misteri : Lihat wajah2 yang berjaya menjejakan kaki kelantai gua - Gua Danau Impian yang selama ini hanya boleh dilihat dari atas sahaja. Cabaran merentasi batuan tajam pada dinding2 gua membuatkan mereka terpaksa berhati2 dan sentiasa waspada.

Hi, saya Dr Razaki kemp - tolong subscribe channel ini untuk membolehkan saya mendapat 1000 subscribers. Saya juga menyediakan perkhidmatan ...

 1. Classes On Making Homemade Product.
 2. Rearing and Breeding Stingless bee.
 3. Keeping and breeding Magpie
 4. Keeping bonsai
 5. Traditional Herbs</p><p>

For more info:

FACEBOOK // https://web.facebook.com/kelabsayangk... WEBSITE // http://coekelulut.com

Razali kemp

Razali kemp

Taman Eko Rimba Gunung Senyum Recreational Park

Misteri Gunung Senyum Pahang - PART 2 | Makam Toklong | Wangian Sufi | Suara Bunian

Hi Guys!

Selamat datang ke channel ini yang akan sentiasa menjamu content2 yang GEEERR~

Entry kali ini adalah Edisi Seram : Misteri Gunung Senyum.

Sedikit Info :
"SEKIRANYA ingin membawa keluarga ke lokasi percutian dan pengembaraan penuh misteri, namun dilatari keindahan alam semula jadi, Hutan Lipur Gunung Senyum dalam kawasan Hutan Simpan Segitiga Jengka di daerah Temerloh, Pahang, adalah pilihan terbaik.

Dibuka sebagai kawasan rekreasi pada 14 Julai 1989, Gunung Senyum yang berketinggian 1,549 meter terletak berhampiran inap desa Felda Jengka 25, apabila ramai pengunjung memilih untuk melengkapkan percutian dengan meneroka gunung berkenaan dan melihat keindahan stalaktit dan stalagmit gua batu kapur serta mencari jawapan sejauh mana kebenaran cerita mitos mengenainya.

Berdasarkan kajian arkeologi, hutan lipur di sini dikatakan menyimpan sejarah kehidupan manusia Zaman Mesolitik. Terdapat banyak flora atau tumbuhan herba di Gunung Senyum yang mempunyai nilai perubatan. Bagaimanapun, masih ramai belum mengetahui kisah sebenar di sebalik kewujudan Gunung Senyum yang mempunyai lebih 18 gua batu kapur dengan pelbagai nama unik dan klasik."

Menarik kan? Jom aku bawak korang dalam suasana misteri pula.
ENJOY the video 😀

LIKE . COMMENT . SUBSCRIBE . SHARE

#edisiseram
#GunungSenyum
#Pahang
#eksplorasi
#Gua.

Azhan Hizazi

youtube.com/watch?v=c9GfrwgdxwQ

Contact Taman Eko Rimba Gunung Senyum Recreational Park

Tel: 09 – 2962 755

Pegawai Hutan Daerah Temerloh / Bera 28000 Temerloh, Pahang

Personal Loan bank and cooperative

Apply latest promotion for personal loan. Financing with local banks and cooperatives with competitive rates. Act now and we will keep in touch with you as soon as possible. Moratorium loan during Covid-19 Pandemic Outbreak. I-Lestari and Bantuan Prihatin Malaysia.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: