Talam Serimuka Pulut Hitam Resipi Minum Petang

Talam Serimuka Pulut Hitam Resipi Minum Petang
Talam Serimuka Pulut Hitam adalah Resipi Minum Petang terbaik yang anda boleh buat dirumah. Memang sedap dengan campuran pulut hitam dan pulut putih.

Talam Serimuka Pulut Hitam Resipi Minum Petang adalah sebuah menu kuih tradisional melayu popular yang boleh dilakukan dirumah dengan mudah sekali. Cara penyediaannya adalah pulut hitam perlu direndam terlebih dahulu selama 3 jam. Jom kita ikuti dekat resipi dan cara membuat kuih tradisional melayu ini. Selamat mencuba!

Talam Serimuka Pulut Hitam Resipi Minum Petang Summary

 • Nama Resipi: Talam Serimuka Pulut Hitam Resipi Minum Petang
 • Kategori Hidangan: Makanan
 • Jenis Masakan: Melayu

Bahan-Bahan Talam Serimuka Pulut Hitam Resipi Minum Petang

Talam Serimuka Pulut Hitam Resipi Minum Petang disediakan dengan dua (2) jenis bahan-bahan iaitu bahan lapisan atas dan lapisan bawah kuih seperti dinyatakan dibawah.

Bahan Lapisan Bawah Talam Serimuka Pulut Hitam Resipi Minum Petang

 • 1 cawan pulut putih
 • 1 cawan pulut hitam
 • 3 cawan santan cair
 • 1 sudu kecil garam

Bahan Lapisan Atas Talam Serimuka Pulut Hitam Resipi Minum Petang

 • 3 cawan santan pekat*
 • Jus pandan*
 • Pewarna hijau*
 • ¾ cawan gula
 • ½ cawan tepung gandum
 • 1 sudu besar tepung kastard
 • 2 biji telur
 • 1 sudu teh garam

Semua bahan bertanda * perlu dicampurkan terlebih dahulu

Cara Memasak Talam Serimuka Pulut Hitam Resipi Minum Petang

Seperti bahan-bahan yang diperlukan, resepi Talam Serimuka Pulut Hitam Resipi Minum Petang ini juga dimasak lapisan bawah dan lapisan atas kuih seperti diterangkan dibawah.

Cara Memasak Lapisan Bawah

 1. Rendamkan pulut hitam dan putih berasingan selama 3 jam.
 2. Gaulkan semua bahan dan masukkan ke dalam loyang.
 3. Kukuskan sehingga masak.
 4. Minyakkan sedikit loyang lain, alaskan plastik dan tekankan pulut yang telah masak tadi.
 5. Kukuskan semula dan gariskan pulut serta tuangkan adunan bahagian atas.

Cara Memasak Lapisan Atas

 1. Gaul rata semua bahan dan tapis.
 2. Tuangkan perlahan-lahan atas pulut tadi.
 3. Kukuskan lebih kurang ½ jam.
 4. Sejukkan dahulu baru potong.

Kredit : resepi minum petang

Hashtag / Keywords

Talam Serimuka Pulut Hitam Resipi Minum Petang Reviews

Customer Reviews about Talam Serimuka Pulut Hitam Resipi Minum Petang

Talam Serimuka Pulut Hitam Resipi Minum Petang

Talam Serimuka Pulut Hitam Resipi Minum Petangadalah perkongsian resipi mudah terutama kepada wanita bekerjaya dan sangat sibuk dengan pekerjaan di pejabat. Menu ini boleh disimpan di peti sejuk dan tahan lama. Boleh dipanaskan menggunakan ketuhar gelombang mikro atau mikrowave. Diharap perkongsian resipi mudah ini memberikan anda keselesaan bagi mereka yang tidak mempunyai banyak masa di dapur. Menu ini juga sesuai untuk sesiapa sahaja yang ingin mencuba masakan lain dari kebiasaan yang biasa anda masak.

Yana

https://vipmalaysia.com

Kongsi Resipi Anda

Share recipe here only at Nordiyana.com / kongsi resipi anda disini
Share your recipe here. Your recipe will be featured. Contact us now!

Tekan Butang Share Facebook, Twitter dan Kongsi Resipi di Whatsapp dan Telegram

Jangan lupa untuk tekan butang share pada ikon Twitter, Facebook dan berkongsi Talam Serimuka Pulut Hitam Resipi Minum Petang di Whatsapp Group atau melalui Telegram dibawah.

Nordiyana.com adalah semua mengenai memasak dan berjalan-jalan. 1 hari 1 resipi baru, jadi dalam masa satu tahun sahaja anda sudah dapat menguasai 365 resipi. Terima kasih kerana menyukai dan mengunjungi laman web kami. Jika anda ingin berkongsi resipi dan gambar masakan anda diketengahkan dalam laman web kami, sila e-melkan gambar dan resepi ke info@nordiyana.com.

Ingin Resepi Anda Diketengahkan?

 1. Ambil gambar masakan yang anda ingin ketengahkan. Hantar sekeping foto masakan yang sudah siap sepenuhnya dalam bentuk .jpeg atau dalam bentuk yang mudah.
 2. Tulis bahan-bahan yang diperlukan serta cara memasak/ cara membuat. Menu atau hidangan yang boleh anda kirimkan merangkumi apa sahaja masakan, kuih muih, kek, biskut, minuman gulai dan sebagainya.
 3. Anda juga boleh tujukan resipi ini kepada insan yang istimewa dalam hidup anda sebagai menghargai perkongsian resepi yang anda sumbangkan. Tulis dengan ringkas, padat dan membawa erti sangat mendalam dan bermakna dalam hidup anda untuk resipi tersebut.
 4. Contohnya, anda boleh menulis seperti dibawah ini:-

Talam Serimuka Pulut Hitam Resipi Minum Petang ini didedikasikan buat suami tersayang iaitu Shamsul Iskandar bin Kahar iaitu suamiku yang tercinta yang sedang menjalankan tugas di sempadan Malaysia-Thailand. Apabila selesai bertugas dan pulang ke rumah, beliau sering menyuruhku untuk membuat menu ini. Menu kegemaran katanya.”

“Semoga suamiku sihat sejahtera dan dilindungi dari bahaya musuh. Jangan risaukan adinda dan anak-anak di sini. Kami menunggu kepulanganmu wahai Suamiku. Ikhlas dari isterimu yang sedia menanti- Mariani binti Mamat dan anak-anak Luqman Daniel bin Shamsul Iskandar, 12 tahun dan Intan Norazura binti Shamsul Iskandar, 9 tahun”.

Anda juga boleh menghantar gambar anda dan gambar keluarga untuk kami ketengahkan sebagai sumber resipi (anda juga mempunyai pilihan untuk tidak menghantar gambar anda). Dengan mengenali diri orang yang mencipta atau berkongsi Talam Serimuka Pulut Hitam Resipi Minum Petang ini, diharapkan pengunjung laman web ini dapat mengenali empunya resipi dan seterusnya mendoakan empunya resipi diberikan kesihatan, kesejahteraan dan kebahagiaan hidup di dunia dan akhirat.

error: