Restoran Tupai Tupai Kuala Lumpur 30 Kedai Makan Melayu Best

Get Information for Restoran Tupai Tupai Kuala Lumpur 30 Kedai Makan Melayu Best from various resources

Restoran Tupai Tupai - Suasana Ala Kampung

restoran tupai tupai
Restoran Tupai-Tupai menyediakan bukan sahaja makanan tempatan, malah antarabangsa termasuklah makanan laut. Maka, pilihan yang ada untuk pelanggan adalah pelbagai. Disebabkan itu juga, ramai yang memilih restoran ini sebagai lokasi pertemuan sahabat-handai dan ahli keluarga yang datang dari luar Kuala Lumpur atau luar negara.
restoran tupai tupai
saji.my
restoran-tupai-tupai/

Restoran Tupai-Tupai berada dalam lokasi yang agak terpencil. Binaanya ala kampung dengan bumbung tinggi dihiasi pohon-pohon hijau memberikan suasana tenang dan mendamaikan, lari dari kesibukan bandar.

Restoran Tupai Tupai Lantainya papan dan mempunyai kipas bagi mengurangkan kepanasan. Pelanggan makan di dalam restoran yang dihias cantik dengan langsir dan candelier Kristal, lalu menampakkan gaya moden di sisi tradisionalnya.

Restoran Tupai-Tupai menyediakan bukan sahaja makanan tempatan, malah antarabangsa termasuklah makanan laut. Maka, pilihan yang ada untuk pelanggan adalah pelbagai. Disebabkan itu juga, ramai yang memilih restoran ini sebagai lokasi pertemuan sahabat-handai dan ahli keluarga yang datang dari luar Kuala Lumpur atau luar negara.

Restoran Tupai Tupai Suasana Ala Kampung

Tambahan pula, suasana kampungnya memberikan kelainan kepada pelanggan. Bagi merasai perbezaan, boleh ajak mereka untuk mereka di pondok-pondok kecil di mana pelanggan boleh makan sambil duduk bersila. Pendek kata, ia sesuai sebagai tempat berkumpul bagi keluarga dan rakan-rakan.

Untuk mereka yang beragama Islam, restoran ini telah pun mendapat sijil Halal dari JAKIM. Kita ketahui bahawa untuk mendapatkan sijil halal, sesebuah restoran bukan sahaja perlu memastikan kandungan makanannya halal, malah kebersihan juga perlu dititikberatkan. Maka, Restoran Tupai-Tupai telah pun mendapat pengiktirafan di situ dan semoga ia kekal sampai bila-bila.

Harga yang dikenakan dikatakan berpatutan. Antara dalam menu mereka ialah ayam kampung goreng, asam pedas, begedil, lala kam hiong, sambal petai, udang mentega, daging masak merah, ayam ala Thai, ketam masam manis, dan beberapa masakan istimewa Tupai-Tupai seperti Mi Udang Istimewa Tupai-Tupai dan Kari Tupai-Tupai.

Pelbagai Jenis Makanan di Restoran Tupai Tupai Kuala Lumpur

Sebenarnya, Restoran Tupai Tupai Kuala Lumpur menyediakan kira-kira 50 jenis masakan untuk makan tengahari. Manakala, pada waktu malam, buffet steamboat mereka menjadi pilihan pelanggan. Boleh dikatakan bahawa jumlah untuk seorang kira-kira RM20 – RM30, dan bergantung kepada jenis hidangan yang diminta.

Pelanggan yang datang boleh meletakkan kenderaan mereka di parkir percuma yang disediakan. Namun, pada masa puncak seperti pada pukul 1 petang, keadaan di sini agak sesak. Ramai pelanggan mula memenuhi restoran yang boleh menempatkan seramai 300 orang pada satu-satu masa.

Oleh itu, bagi mengelakkan kesesakan dan tidak mendapat tempat, anda dicadangkan untuk tiba ke Restoran Tupai-Tupai lebih awal daripada waktu puncak. Untuk pengetahuan pembaca, Restoran Tupai-Tupai dibuka setiap hari pada pukul 11:30 pagi sehingga 12 malam.

Oleh itu, sekiranya ada teguran untuk Restoran Tupai-Tupai mengenai tahap kebersihan, kualiti makanan, dan mutu perkhidmatan terutama mengenai sikap pelayan, adalah baik untuk diajukan terus kepada mereka supaya dapat segera diperbaiki.

Info Restoran Tupai Tupai Kuala Lumpur

Restoran Tupai-Tupai terletak di alamat 55q, Jalan Bukit Petaling, Bukit Petaling, 50460 Kuala Lumpur. Ia terletak berhampiran dengan bangunan Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP). Restoran Tupai-Tupai juga membuka cawangan mereka di Seksyen 13, Shah Alam dan Jalan Reko, UKM.

Sebagai langkah mengelakkan pembaziran, RM10 dikenakan kepada pelanggan bagi setiap 100g makanan yang tidak dihabiskan. Jadi, pastikan anda benar-benar lapar semasa teruja memilih begitu banyak pilihan makanan di depan mata.

Restoran Tupai Tupai, Kuala Lumpur. Steamboat Halal Yang Sedap!

restoran tupai tupai
Restoran Tupai Tupai terletak berhampiran dengan Jalan Dewan Bahasa. Dengan adanya kemudahan tempat letak kereta yang banyak dan percuma, ianya memudahkan kami dan pelanggan lain untuk meletakkan kenderaan kami di sini tanpa perlu rasa risau dan pening kepala memikirkan keselamatan kereta masing-masing.
restoran tupai tupai
myselera.com
restoran-tupai-tupai-kuala-lumpur

Ini adalah kali kedua kami ke Restoran Tupai Tupai di Bukit Petaling. Kali pertama dulu adalah pada 10 tahun yang lepas!! Menunya sudah pasti banyak yang dah berubah. Tempoh 10 tahun cukup lama untuk mereka menginovasi menu lama kepada menu baru yang lebih lazat dengan citarasa yang lebih moden.

Restoran ini terletak berhampiran dengan Jalan Dewan Bahasa. Dengan adanya kemudahan tempat letak kereta yang banyak dan percuma, ianya memudahkan kami dan pelanggan lain untuk meletakkan kenderaan kami di sini tanpa perlu rasa risau dan pening kepala memikirkan keselamatan kereta masing-masing.

Terdapat juga 2-3 buah pondok kecil untuk pelanggan makan bersila sambil merasai pemandangan dan suasana makan ala-ala di kampung.

Suasana di Restoan Tupai Tupai Kuala Lumpur ini agak mendamaikan. Kami tiba pada sekitar jam 3.30 pm dan pelanggan tidaklah beberapa ramai pada ketika itu. Tempat duduknya boleh menampung sehingga 300 orang pelanggan pada satu-satu masa. Di pintu masuk restoran ini terdapat satu tarikan yang begitu unik sekali. Kami disambut oleh sesangkar ayam, seekor Chameleon dan juga beberapa ekor anak tupai yang merupakan maskot di sini. Kanak-kanak pasti terpegun seketika dan ngalit melayan haiwan-haiwan ini.

Di Restoran Tupai Tupai ini menyediakan hidangan ala-ala masakan Melayu. Selain itu, turut disediakan menu masakan Cina dan Barat dan telah mendapat sijil Halal dari JAKIM.

Waktu malam pula bermula jam 6.00 pm, pelanggan di Restoran Tupai Tupai berpeluang untuk menikmati makanan secara steamboat ala-ala “all-you-can-eat” dengan harga RM28.00 sekepala untuk seorang dewasa dan RM15.00 untuk seorang kanak-kanak. Seperti biasa, tak lengkap jika saya tidak mencuba hidangan istimewa di sini untuk menikmati sendiri kelazatan makanan mereka.

Kali ini kami ingin nilai kembali keenakan hidangan yang kami nikmati 10 tahun yang dulu. Kami memilih menu yang sama seperti Udang Air Kelapa yang merupakan ‘chef recommended‘ menu, Prawn Foo Yong Egg (Telur Dadar Udang) dan Lemon Chicken beserta nasi putih.

Tak lengkap pula kalau tak makan masakan kampung berulamkan air kelapa segar. Kami juga memilih Air Durian Belanda sebagai minuman lain.

Apa yang membezakan hidangan kali ini dengan 10 tahun yang lepas ialah kualiti rasanya yang agak kurang sedikit berbanding yang dahulu. Resepi Udang Air Kelapa Tupai Tupai yang menjadi kebanggaan restoran ini tidak lagi dihidangkan di dalam kulit kelapa muda (isi kelapa ketika itu tidak dibuang) seperti dahulu. Rasanya lauk yang lain pun biasa-biasa sahaja, sangat tidak sepadan dengan harganya.

Harga makanan di Restoran Tupai Tupai boleh dikatakan ‘ok-ok’ je dengan menu yang kami cuba. Jumlah harga yang kami makan pada hari ni ialah RM77.10 untuk 3 hidangan lauk, 3 pinggan nasi putih, air kelapa (sebiji) dan segelas air Durian Belanda.

Secara peribadi, dengan harga yang agak mahal ini, tidak sepadan dengan rasa dan kualiti layanan yang kami terima yang bagaikan acuh tak acuh oleh pelayan restoran ini. Kami memilih untuk tidak akan datang lagi ke sini melainkan jika diberi peluang untuk mencuba masakan di cawangan mereka di tempat lain seperti di Shah Alam.

Manalah tahu jika rasa masakan mereka di cawangan lain berbeza sedikit dari restoran induk ini. Walaubagaimanapun bagi mereka yang ingin meraikan ‘family event’ di sini, memang agak sesuai terutamanya untuk menikmati steamboat yang bermula pada jam 6.00 pm setiap hari.

Apa yang saya perhatikan, Restoran Tupai Tupai ini sentiasa dikunjungi pelanggan. Mungkin mereka ini merupakan pelanggan tetap di sini yang tidak begitu kisah dengan layanan dari pelayan atau kualiti makanan yang disediakan kerana mereka telah terbiasa sejak dulu lagi.

Carian restoran, kedai & tempat makan sedap:

  • tupai tupai
  • restoran tupai tupai
  • restoran tupai-tupai
  • tupai tupai kl
  • tupai tupai restaurant
  • restoran tupai tupai kl
  • tupai tupai steamboat
  • tupai-tupai
  • restoran tupai tupai jalan istana
  • TUPAI TUPAI RESTORAN
  • steamboat tupai-tupai kl
  • Steamboat in kl halal
  • restoran tupai-tupai jalan dewan bahasa
  • tupai tupai shah alam
  • tupai tupai steamboat shah alam

Tags:alamat restoran tupai tupai,berbuka puasa restoran tupai tupai,buffet ramadhan restoran tupai tupai,cawangan restoran tupai tupai,contact number restoran tupai tupai,harga steamboat restoran tupai tupai,menu restoran tupai tupai,no telefon restoran tupai tupai,nombor telefon restoran tupai tupai,pemilik restoran tupai tupai,peta restoran tupai tupai,restoran tupai tupai ampang,restoran tupai tupai bandar baru bangi,restoran tupai tupai bangi,restoran tupai tupai di bangi,restoran tupai tupai jalan dewan bahasa,restoran tupai tupai jalan istana,restoran tupai tupai jalan reko,restoran tupai tupai kajang,restoran tupai tupai kl,restoran tupai tupai seksyen 13,restoran tupai tupai shah alam,restoran tupai tupai shah alam steamboat,restoran tupai-tupai,sejarah restoran tupai tupai,status halal restoran tupai tupai,steamboat restoran tupai tupai,waktu operasi restoran tupai tupai

The Famous Restoran Tupai Tupai

restoran tupai-tupai
Restoran Tupai Tupai is billed as a Malay restaurant. It certainly looks like one with pseudo attap-thatched Minangkabau roof and kampung-style dining in wooden gazebos. Notwithstanding that; the cuisine is actually very cosmopolitan. The menu includes Malay, Western, Japanese, Chinese and steamboat dishes.
restoran tupai-tupai
visitkl.gov.my
visitklv2/index.php?r=column/cthree&id=82&place_id=551

Tupai Tupai is billed as a Malay restaurant. It certainly looks like one with pseudo attap-thatched Minangkabau roof and kampung-style dining in wooden gazebos. Notwithstanding that; the cuisine is actually very cosmopolitan. The menu includes Malay, Western, Japanese, Chinese and steamboat dishes.

Prices are reasonable and the food is good (not spectacular). Nevertheless, the attraction of the place, along with uppity Cafe Cafe (F) nearby, is the somewhat unusual dining environment each presents.

More Information

Nearby Landmarks: Menara MAA (A), Dewan Bahasa Dan Pustaka (B), Menara DBP (C)

Nearby Hotels: Mirama Hotel (L), Mandarin Court Hotel (K) (see Hotel Listings)

Nearest Train Station: Maharajalela LRT Station (1.3 km by taxi)

Getting There

From the Loke Yew intersection (formerly Bulatan Edinburgh), take the road where Dewan Bahasa & Pustaka is located. Drive along Jalan Dewan Bahasa and keep right when you see Menara MAA on your left. Take the right-most turning as you go up the ramp to Jalan Istana. Circle Jalan Bukit Petaling and Tupai Tupai is on the right just before re-joining the junction where Menara MAA stands.

Restoran Tupai Tupai - Kedai Makan Melayu

restoran tupai tupai
Dah lama tak review kedai makan melayu kat KL. Meh aku nak citer pasal Restoran Tupai-Tupai kat Jalan Bukit Petaling, Kuala Lumpur pulak. Biasanya aku dengan Inchik Hubby pergi makan kat cawangan Ampang nun. Beberapa kali jugak sejak belum kawen lagi. Dan aku prefer Restoran Tupai-Tupai, Ampang lagi nak compare dengan kat KL ni. Sebab apa?
restoran tupai tupai
sweetypink-leen.blogspot.com
2014/05/restoran-tupai-tupai.html

RESTORAN TUPAI-TUPAI TERBAIK

Dah lama tak review kedai makan melayu yang best-best di KL. Meh aku nak citer pasal Restoran Tupai-Tupai kat Jalan Bukit Petaling, Kuala Lumpur pulak. Biasanya aku dengan Inchik Hubby pergi makan kat cawangan Ampang nun. Beberapa kali jugak sejak belum kawen lagi. Dan aku prefer Restoran Tupai-Tupai, Ampang lagi nak compare dengan kat KL ni. Sebab apa?

Sebab… rasa masakan kurang menarik (pada aku la).. Kitorang tak amik steamboat, sebab Inchik Hubby kata tak banyak choice bahan-bahannya.. Dia yang meround tempat steamboat tu, aku sibuk melayan wassap kat pangkin… haha 😛 jadinya aku tak tau la apa yang ada… So, Inchik Hubby order je ala cart.

Entrance cantik… tempat parking pun luas. Tempat duduk boleh pilih sama ada nak duduk kat pangkin (ada 3 ke 4 pangkin kat situ).. tapi siap sedia la bila dah nak malam… segala serangga, nyamuk pun sibuk nak join makan skali… huhu.. tapinya memang privacy la. Boleh kalo nak meluruskan pinggang macam orang tu… heheeh…

Ni apa yang kitorang order untuk petang tu. Ingatkan rasa sama macam kat Ampang, tetapi… hhhmmm… agak kureng. Sorry ye… First & last la kitorang datang makan sini.

Sup tu aku suka. Tapi nasi goreng terlalu berminyak. Yang lain ala kadar je. Tapi ketam… hhhmmm… Inchik Hubby kata ketam tak sepatutnya dipecahkan kulitnya semasa dimasak kecuali tukang masak nak cover rasa bahawa ketam tu dah tak elok… tapi bila hidang siap bagi penyepit untuk pecahkan kulit ketam tu… motif?

Total price semua pada aku tak berbaloi sangat dengan apa yang kami order.. sorry to say… hampa..

Sejam lepas tu, Inchik Hubby komplen tangan & muka mula bengkak… nasib baik dah on the way nak balik. Selalunya kalo dia dah kena macam tu, maknanya ada yang tak kena dengan makanan yang dia makan. Lain macam orang sensitif makanan ni… huhuhu.

Tapi, kalo ada yang mencuba takde salahnya… Pergilah cuba, cuma mungkin nasib kami tak berapa bagus nak makan sedap2 hari tu… 🙂

Lokasi Restoran Tupai-Tupai

Ini alamat Restoran Tupai Tupai Kuala Lumpur seperti dibawah:

Alamat :

Tupai-Tupai Restaurant & Cafe
551A Jalan Bukit Petaling,
50460 Kuala Lumpur, Malaysia
Telefon: +603 2143 2525

Restoran Tupai Tupai Bersama HD dan Kenon

restoran tupai tupai
Apa yang menarik di Restoran Tupai Tupai ni adalah konsep restoran itu sendiri...santai dan tenang. Kami sampai awal, orang pon tak ramai yang datang lagi. Untuk Steamboat Dinner dikenakan bayaran RM 28 seorang. Kira agak berbaloi juga la sebab boleh makan macam-macam. Tapi AWAS! Jangan membazir sebab kalau membazir, pelanggan akan dikenakan bayaran RM 10 ringgit untuk pembaziran tersebut. (Bagus juga konsep ni, sekurang-kurangnya kita boleh beringat ketika menjamu selera).
restoran tupai tupai
janggeltrekking2.blogspot.com
2011/04/tupai-tupai-perhimpunan-budak-bulat.html

ssalamualaikum!!!

Alhamdulillah, muncul lagi entry dalam blog ni. Kali ni aku nak cerita mengenai reunion Geng Ungu, walaupun tak semua yang hadir (separuh saja) tapi cukup untuk melepaskan rindu!~ (ngeee)

Semalam, aku, HD dan Kenon telah merancang satu perjumpaan di Restoran Tupai-Tupai di Jalan Petaling, Kuala Lumpur memandangkan dah hampir 3 bulan kot kami tak berjumpa. Lama tu, maklumla banyak rancangan terbengkalai dan tak kurang juga yang terbantut dek kerana macam-macam masalah yang dihadapi. Alhamdulillah perancangan semalam berjalan lancar. Walaupun hujan lebat, gigih aku meredah highway menuju ke Restoran Tupai-Tupai tu. Selama ni asyik lalu lalang je depan restoran tu, tapi hari ni dapat juga singgah dan makan di dalamnya.

Apa yang menarik di Restoran Tupai Tupai ?

Apa yang menarik di Restoran Tupai Tupai ni adalah konsep restoran itu sendiri…santai dan tenang. Kami sampai awal, orang pon tak ramai yang datang lagi. Untuk Steamboat Dinner dikenakan bayaran RM 28 seorang. Kira agak berbaloi juga la sebab boleh makan macam-macam. Tapi AWAS! Jangan membazir sebab kalau membazir, pelanggan akan dikenakan bayaran RM 10 ringgit untuk pembaziran tersebut. (Bagus juga konsep ni, sekurang-kurangnya kita boleh beringat ketika menjamu selera).

Pada mulanya aku sangkakan tak ramai la orang yang akan datang ke Restoran Tupai-Tupai ni memandangkan hari Selasa, tapi sangkaan aku meleset sebab bukan makin ramai la pulak manusia yang nak melantak steamboat kat situ, dan rata-rata pengunjung rasanya direct dari office sebab banyak yang masih pakai baju kerja.

Kami makan sambil buka macam-macam cerita. Maklumla “lama” tak jumpa! Walaupun perhimpunan Geng Ungu tak lengkap semalam tapi seronok juga sebab at least ada juga la aktiviti yang dapat dibuat bersama-sama.

Rancangan nak kumpul semua ahli GU tetap akan diteruskan, tapi tatau bile. InsyaAllah satu hari nanti. Semoga semuanya akan sentiasa ceria dan masih seperti dulu.

PEACE!

Customers reviews on Restoran Tupai Tupai Kuala Lumpur 30 Kedai Makan Melayu Best

What people say about Restoran Tupai Tupai?​

Bintang Kesukaan :
5/5
Makan Tengahari Terbaik

"Lunch Time di Restoran Tupai Tupai"

Setiap huhung bulan dapat gaji mesti aku datang ke Tupai-tupai bersama kawan sepejabat untuk menikmati hidangan lunch nasi campur dan ikan bakar. Memang terbaik lah kat sini. Harga pun sesuai dengan bajet rasanya yang memang sedap. Lokasinya pun best dapat lepak-lepak.

Hafiz Hamat
Jabatan Alam Sekitar
Bintang Kesukaan :
4/5
Luncheon Meeting Dengan Customer

" Customer Suka"

Biasanya Restoran Tupai Tupai adalah tempat syarikat kami membawa potential customer dan kontraktor untuk makan-makan sambil borak-borak pasal business. Suasana yang best kat sini. Jom datang!

Omar Abdullah
Kontraktor Bumiputera

Contact Restoran Tupai Tupai Kuala Lumpur

Telefon: +603 2143 2525

Tupai-Tupai Restaurant & Cafe 551A Jalan Bukit Petaling, 50460 Kuala Lumpur, Malaysia

Personal Loan bank and cooperative

Apply latest promotion for personal loan. Financing with local banks and cooperatives with competitive rates. Act now and we will keep in touch with you as soon as possible. Moratorium loan during Covid-19 Pandemic Outbreak. I-Lestari and Bantuan Prihatin Malaysia.

error: