Resipi Pulut Panggang Istimewa

Resipi Pulut Panggang

Resipi Pulut Panggang Istimewa ini juga dikenali sebagai Pulut leper adalah sebuah hidangan yang anda biasa jumpa di pasar malam dan kini anda boleh lakukan sendiri dirumah. Jika anda gemarkan kuih yang berasaskan pulut anda harus mencuba Resipi Pulut Panggang Istimewa yang dijamin sedap. Anda juga boleh letak inti banyak-banyak untuk lebih menyedapkan lagi masakan anda. Jom kita cuba!

Resipi Pulut Panggang Istimewa Summary

 • Nama Resipi: Resipi Pulut Panggang Istimewa
 • Kategori Hidangan: Makanan
 • Jenis Masakan: Melayu

Bahan-bahan Resipi Pulut Panggang Istimewa

Untuk membuat Resipi Pulut Panggang Istimewa, anda perlu menyediakan 2 jenis bahan iaitu bahan membuat initi dan bahan membuat kuih.

Bahan Membuat Inti

 • Ikan selayang 1kg rebus ambik isi dan tumbuk.
 • 2 biji bawang besar
 • Sedikit labu dipotong halus
 • 2 inci halia muda di mayang halus
 • 2 cawan santan
 • 2 sudu kecil halba
 • Gula
 • Garam
 • Perasa

*Masak semua sampai kering.

Bahan Membuat Pulut

 • 1kg pulut
 • 1/2kg santan pekat
 • Gula dan garam

Cara Memasak Resipi Pulut Panggang Istimewa

Cara memasak Resipi Pulut Panggang Istimewa adalah seperti berikut: –

 1. Basuh bersih pulut dan rendam dalam 2 jam.
 2. Kukus pulut selama 30 minit.
 3. Kemudian, campur santan dengan gula dan garam.
 4. Pulut yang dah di rebus dengan santan. Biar sekejap hingga meresap semua.
 5. Kukus sekali lagi hingga masak.
 6. Selepas itu, bungkus dalam daun pisang.
 7. Saya layur sikit daun pisang atas api.

**Boleh refer youtube cara bungkus. Saya pun belajar dari youtube cara bungkus. Selamat mencuba semua.

Credit recipe: Ummi Alanna

Hashtag / Keywords

Resipi Pulut Panggang Istimewa Reviews

Customer Reviews about Resipi Pulut Panggang Istimewa

Mari belajar Resipi Pulut Panggang Istimewa ini. Ada rakan yang pernah buat resipi ini mengatakan ia tidak sesukar mana Hanya melipat daun pisang yang perlu diberikan perhatian.

Resipi Pulut Panggang Istimewa adalah perkongsian resipi terbaik dan mudah dari terdiri dari surirumah, para ibu, chef terkenal, selebriti tanahair, ikon atau figura politik dan seni hiburan tanahair ataupun seseorang yang suka berkongsi masakan dan resipi. Diharap perkongsian resipi hebat ini dapat memberikan anda idea bagaimana cara membuat sesuatu resipi yang anda ingin cuba supaya hasilnya terbaik dan dapat dinikmati bersama keluarga dengan sedap dan menyenyangkan.

Disamping anda dapat mempelajari selok belok cara memasak dan membuat sesuatu juadah seperti Resipi Pulut Panggang Istimewa, anda juga mendapat tips yang berguna bagaimana untuk memastikan masakan yang anda masak itu menjadi seperti dalam gambar dan sedap dimakan. Kami berharap perkongsian resipi dapat membantu anda mempelbagaikan lagi menu masakan anda dirumah dan seterusnya meningkatkan minat untuk membuat homemade cooking (cookies, main menu, kuih, biskut) dengan lebih bermotivasi.

Kami ingin mengucapkan terima kasih atas perkongsian resipi ini dan diharap anda dapat dimurahkan rezeki dan semoga mendapat rahmat dan keberkatan dalam kehidupan.

Jangan lupa untuk tekan butang share pada ikon Tweeter, Facebook dan berkongsi resipi menarik ini di Whatsapp Group atau melalui Telegram dibawah.

Nordiyana.com adalah semua mengenai memasak dan berjalan-jalan. 1 hari 1 resipi baru, jadi dalam masa satu tahun sahaja anda sudah dapat menguasai 365 resipi. Terima kasih kerana menyukai dan mengunjungi laman web kami.

Yana

https://vipmalaysia.com

Kongsi Resipi Anda

Tekan Butang Share Facebook, Twitter dan Kongsikan Resipi di Whatsapp dan Telegram

Jangan lupa untuk tekan butang share pada ikon Twitter, Facebook dan berkongsi Resipi Pulut Panggang Istimewa di Whatsapp Group atau melalui Telegram dibawah.

Nordiyana.com adalah semua mengenai memasak dan berjalan-jalan. 1 hari 1 resipi baru, jadi dalam masa satu tahun sahaja anda sudah dapat menguasai 365 resipi. Terima kasih kerana menyukai dan mengunjungi laman web kami. Jika anda ingin berkongsi resipi dan gambar masakan anda diketengahkan dalam laman web kami, sila e-melkan gambar dan resepi ke info@nordiyana.com.

Ingin Resepi Anda Diketengahkan?

 1. Ambil gambar masakan yang anda ingin ketengahkan. Hantar sekeping foto masakan yang sudah siap sepenuhnya dalam bentuk .jpeg atau dalam bentuk yang mudah.
 2. Tulis bahan-bahan yang diperlukan serta cara memasak/ cara membuat. Menu atau hidangan yang boleh anda kirimkan merangkumi apa sahaja masakan, kuih muih, kek, biskut, minuman gulai dan sebagainya.
 3. Anda juga boleh tujukan resipi ini kepada insan yang istimewa dalam hidup anda sebagai menghargai perkongsian resepi yang anda sumbangkan. Tulis dengan ringkas, padat dan membawa erti sangat mendalam dan bermakna dalam hidup anda untuk resipi tersebut.
 4. Contohnya, anda boleh menulis seperti dibawah ini:-

“Resipi Pulut Panggang Istimewa ini didedikasikan buat suami tersayang iaitu Shamsul Iskandar bin Kahar iaitu suamiku yang tercinta yang sedang menjalankan tugas di sempadan Malaysia-Thailand. Apabila selesai bertugas dan pulang ke rumah, beliau sering menyuruhku untuk membuat menu ini. Menu kegemaran katanya.”

“Semoga suamiku sihat sejahtera dan dilindungi dari bahaya musuh. Jangan risaukan adinda dan anak-anak di sini. Kami menunggu kepulanganmu wahai Suamiku. Ikhlas dari isterimu yang sedia menanti- Mariani binti Mamat dan anak-anak Luqman Daniel bin Shamsul Iskandar, 12 tahun dan Intan Norazura binti Shamsul Iskandar, 9 tahun”.

Anda juga boleh menghantar gambar anda dan gambar keluarga untuk kami ketengahkan sebagai sumber resipi (anda juga mempunyai pilihan untuk tidak menghantar gambar anda). Dengan mengenali diri orang yang mencipta atau berkongsi Resipi Pulut Panggang Istimewa ini, diharapkan pengunjung laman web ini dapat mengenali empunya resipi dan seterusnya mendoakan empunya resipi diberikan kesihatan, kesejahteraan dan kebahagiaan hidup di dunia dan akhirat.

error: