Resipi Popia Kacang Tumbuk Marvelous Viral

Resipi Popia Kacang Tumbuk Marvelous Viral
Mengapa perlu beli jika anda boleh buat Resipi Popia Kacang Tumbuk Marvelous Viral sendiri dirumah? Jom kita belajar sama-sama.

Resipi Popia Kacang Tumbuk Marvelous Viral menggunakan kacang tanah yang digoreng dan dibuang kulitnya. Disediakan cara menggulung popia kacang supaya nampak sekata. Jom kita belajar resipi ini sekarang!

Resipi Popia Kacang Tumbuk Marvelous Viral Summary

 • Nama Resipi: Resipi Popia Kacang Tumbuk Marvelous Viral
 • Kategori Hidangan: Makanan
 • Jenis Masakan: Melayu

Bahan-Bahan Resipi Popia Kacang Tumbuk Marvelous Viral

Resipi Popia Kacang Tumbuk Marvelous Viral disediakan menurut bahan-bahan seperti berikut:

 • Kulit popia
 • Kacang tanah
 • Gula

Cara Memasak Resipi Popia Kacang Tumbuk Marvelous Viral

Resipi Popia Kacang Tumbuk Marvelous Viral dibuat dengan dua (2) cara iaitu membuat inti dan menggulung kulit popia seperti berikut:

Cara Membuat Inti Resipi Popia Kacang Tumbuk Marvelous Viral

 1. Mula-mula, kacang tanah digoreng dan buang kulit kemudian dikisar halus.
 2. Kisar gula pula.
 3. Seusai dikisar, campurkan dengan gula halus yang telah dikisar.

Cara Menggulung Kulit Popia

 1. Gunting kulit popia ikut saiz pembaris dan gulung menggunakan marker pen atau straw besar (biasanya straw untuk minuman ABC).
 2. Cara nak lekatkan kulit popia, guna tepung gandum dibancuh sedikit air.
 3. Gulung kulit popia dan dijemur bagi keras.
 4. Apabila sudah keras, anda boleh goreng kulit popia dan biar sejuk untuk sumbatkan inti.
 5. Selepas itu, anda boleh sumbatkan kacang tumbuk tadi. Siap!

Credit recipe: Empunya resipi

Hashtag / Keywords

Resipi Popia Kacang Tumbuk Marvelous Viral Reviews

Customer Reviews about Resipi Popia Kacang Tumbuk Marvelous Viral

Resipi Popia Kacang Tumbuk Marvelous Viral

Resipi Popia Kacang Tumbuk Marvelous Viral adalah sajian minum petang yang sangat digemari oleh semua golongan masyarakat. Biasanya menu minum petang disediakan dengan bahan-bahan yang mudah dan cara penyediaan yang ringkas. Menu minum petang biasanya terdiri daripada kuih muih yang manis-manis atau masakan bergoreng dan perlukan sos pencicah. Anda boleh dapatkan banyak koleksi menu minum petang atau apa sahaja resipi di laman web kami.

Yana

https://vipmalaysia.com

Kongsi Resipi Anda

Share recipe here only at Nordiyana.com / kongsi resipi anda disini
Share your recipe here. Your recipe will be featured. Contact us now!

Tekan Butang Share Facebook, Twitter dan Kongsi Resipi di Whatsapp dan Telegram

Jangan lupa untuk tekan butang share pada ikon Twitter, Facebook dan berkongsi Resipi Popia Kacang Tumbuk Marvelous Viral di Whatsapp Group atau melalui Telegram dibawah.

Nordiyana.com adalah semua mengenai memasak dan berjalan-jalan. 1 hari 1 resipi baru, jadi dalam masa satu tahun sahaja anda sudah dapat menguasai 365 resipi. Terima kasih kerana menyukai dan mengunjungi laman web kami. Jika anda ingin berkongsi resipi dan gambar masakan anda diketengahkan dalam laman web kami, sila e-melkan gambar dan resepi ke info@nordiyana.com.

Ingin Resepi Anda Diketengahkan?

 1. Ambil gambar masakan yang anda ingin ketengahkan. Hantar sekeping foto masakan yang sudah siap sepenuhnya dalam bentuk .jpeg atau dalam bentuk yang mudah.
 2. Tulis bahan-bahan yang diperlukan serta cara memasak/ cara membuat. Menu atau hidangan yang boleh anda kirimkan merangkumi apa sahaja masakan, kuih muih, kek, biskut, minuman gulai dan sebagainya.
 3. Anda juga boleh tujukan resipi ini kepada insan yang istimewa dalam hidup anda sebagai menghargai perkongsian resepi yang anda sumbangkan. Tulis dengan ringkas, padat dan membawa erti sangat mendalam dan bermakna dalam hidup anda untuk resipi tersebut.
 4. Contohnya, anda boleh menulis seperti dibawah ini:-

Resipi Popia Kacang Tumbuk Marvelous Viral ini didedikasikan buat suami tersayang iaitu Shamsul Iskandar bin Kahar iaitu suamiku yang tercinta yang sedang menjalankan tugas di sempadan Malaysia-Thailand. Apabila selesai bertugas dan pulang ke rumah, beliau sering menyuruhku untuk membuat menu ini. Menu kegemaran katanya.”

“Semoga suamiku sihat sejahtera dan dilindungi dari bahaya musuh. Jangan risaukan adinda dan anak-anak di sini. Kami menunggu kepulanganmu wahai Suamiku. Ikhlas dari isterimu yang sedia menanti- Mariani binti Mamat dan anak-anak Luqman Daniel bin Shamsul Iskandar, 12 tahun dan Intan Norazura binti Shamsul Iskandar, 9 tahun”.

Anda juga boleh menghantar gambar anda dan gambar keluarga untuk kami ketengahkan sebagai sumber resipi (anda juga mempunyai pilihan untuk tidak menghantar gambar anda). Dengan mengenali diri orang yang mencipta atau berkongsi Resipi Popia Kacang Tumbuk Marvelous Viral ini, diharapkan pengunjung laman web ini dapat mengenali empunya resipi dan seterusnya mendoakan empunya resipi diberikan kesihatan, kesejahteraan dan kebahagiaan hidup di dunia dan akhirat.

error: