Resipi Masak Asam Ikan Tenggiri Goreng Power

Resipi Masak Asam Ikan Tenggiri Goreng Power
Resipi Masak Asam Ikan Tenggiri Goreng Power ini boleh juga menggunakan ikan kembung, ikan merah atau ikan siakap untuk mempelbagaikan selera.

Resipi Masak Asam Ikan Tenggiri Goreng Power perlu ditumis dan menggunakan air asam jawa. Dapatkan cara memasak dengan betul supaya masakan anda sedap dan menjadi kesukaan keluarga. Selamat mencuba!

Resipi Masak Asam Ikan Tenggiri Goreng Power Summary

 • Nama Resipi: Resipi Masak Asam Ikan Tenggiri Goreng Power
 • Kategori Hidangan: Makanan
 • Jenis Masakan: Melayu

Bahan-Bahan Resipi Masak Asam Ikan Tenggiri Power Sangat Ni

Resipi Masak Asam Ikan Tenggiri Goreng Power ini sangat sedap dan bahan-bahannya adalah seperti berikut:
 • Ikan tenggiri
 • Garam secukup rasa
 • Serbuk kunyit
 • Bawang putih – dihiris
 • Bawang besar– dihiris
 • Halia – dihiris memanjang
 • Cili hidup – dihiris
 • Sedikit biji sawi
 • 1 ranting daun kari
 • Air asam jawa
 • Gula secukup rasa

Cara Memasak Resipi Masak Asam Ikan Tenggiri Goreng Power

Resipi Masak Asam Ikan Tenggiri Goreng Power disediakan dengan cara mudah seperti berikut:

 1. Mula-mula, goreng ikan tenggiri dengan kunyit dan garam hingga garing.
 2. Tumiskan biji sawi, daun kari, halia, bawang besar, bawang putih dan cili hidup hingga naik bau.
 3. Masukkan air bergantung kepada banyak mana kuah yang kita hendak buat.
 4. Selepas itu, masukkan paste asam jawa dan biarkan mendidih.
 5. Akhir sekali, masukkan ikan yang digoreng tadi bersama garam dan gula
 6. Kacau rata-rata dan Resipi Masak Asam Ikan Tenggiri Goreng Power sudah pun siap!

Credit recipe: Tuan Empunya Resepi

Hashtag / Keywords

Resipi Masak Asam Ikan Tenggiri Goreng Power Reviews

Customer Reviews about Resipi Masak Asam Ikan Tenggiri Goreng Power

Resipi Masak Asam Ikan Tenggiri Goreng Power

Resipi Masak Asam Ikan Tenggiri Goreng Power adalah perkongsian resipi mudah terutama kepada wanita bekerjaya dan sangat sibuk dengan pekerjaan di pejabat. Menu ini boleh disimpan di peti sejuk dan tahan lama. Boleh dipanaskan menggunakan ketuhar gelombang mikro atau mikrowave. Diharap perkongsian resipi mudah ini memberikan anda keselesaan bagi mereka yang tidak mempunyai banyak masa di dapur.

Disamping anda dapat mempelajari selok belok cara memasak dan membuat sesuatu juadah seperti Resipi Masak Asam Ikan Tenggiri Goreng Power, anda juga mendapat tips yang berguna bagaimana untuk memastikan masakan yang anda masak itu menjadi seperti dalam gambar dan sedap dimakan. Kami berharap perkongsian resipi dapat membantu anda mempelbagaikan lagi menu masakan anda dirumah dan seterusnya meningkatkan minat untuk membuat homemade cooking (cookies, main menu, kuih, biskut) dengan lebih bermotivasi.

Yana

https://vipmalaysia.com

Kongsi Resipi Anda

Share recipe here only at Nordiyana.com / kongsi resipi anda disini
Share your recipe here. Your recipe will be featured. Contact us now!

Tekan Butang Share Facebook, Twitter dan Kongsi Resipi di Whatsapp dan Telegram

Jangan lupa untuk tekan butang share pada ikon Twitter, Facebook dan berkongsi Resipi Masak Asam Ikan Tenggiri Goreng Power di Whatsapp Group atau melalui Telegram dibawah.

Nordiyana.com adalah semua mengenai memasak dan berjalan-jalan. 1 hari 1 resipi baru, jadi dalam masa satu tahun sahaja anda sudah dapat menguasai 365 resipi. Terima kasih kerana menyukai dan mengunjungi laman web kami. Jika anda ingin berkongsi resipi dan gambar masakan anda diketengahkan dalam laman web kami, sila e-melkan gambar dan resepi ke info@nordiyana.com.

Ingin Resepi Anda Diketengahkan?

 1. Ambil gambar masakan yang anda ingin ketengahkan. Hantar sekeping foto masakan yang sudah siap sepenuhnya dalam bentuk .jpeg atau dalam bentuk yang mudah.
 2. Tulis bahan-bahan yang diperlukan serta cara memasak/ cara membuat. Menu atau hidangan yang boleh anda kirimkan merangkumi apa sahaja masakan, kuih muih, kek, biskut, minuman gulai dan sebagainya.
 3. Anda juga boleh tujukan resipi ini kepada insan yang istimewa dalam hidup anda sebagai menghargai perkongsian resepi yang anda sumbangkan. Tulis dengan ringkas, padat dan membawa erti sangat mendalam dan bermakna dalam hidup anda untuk resipi tersebut.
 4. Contohnya, anda boleh menulis seperti dibawah ini:-

Resipi Masak Asam Ikan Tenggiri Goreng Power ini didedikasikan buat suami tersayang iaitu Shamsul Iskandar bin Kahar iaitu suamiku yang tercinta yang sedang menjalankan tugas di sempadan Malaysia-Thailand. Apabila selesai bertugas dan pulang ke rumah, beliau sering menyuruhku untuk membuat menu ini. Menu kegemaran katanya.”

“Semoga suamiku sihat sejahtera dan dilindungi dari bahaya musuh. Jangan risaukan adinda dan anak-anak di sini. Kami menunggu kepulanganmu wahai Suamiku. Ikhlas dari isterimu yang sedia menanti- Mariani binti Mamat dan anak-anak Luqman Daniel bin Shamsul Iskandar, 12 tahun dan Intan Norazura binti Shamsul Iskandar, 9 tahun”.

Anda juga boleh menghantar gambar anda dan gambar keluarga untuk kami ketengahkan sebagai sumber resipi (anda juga mempunyai pilihan untuk tidak menghantar gambar anda). Dengan mengenali diri orang yang mencipta atau berkongsi Resipi Masak Asam Ikan Tenggiri Goreng Power ini, diharapkan pengunjung laman web ini dapat mengenali empunya resipi dan seterusnya mendoakan empunya resipi diberikan kesihatan, kesejahteraan dan kebahagiaan hidup di dunia dan akhirat.

error: