Resipi Kuih Penyaram Pinjaram Cucur Jawa Topi Mexico

Resipi Kuih Penyaram Pinjaram Cucur Jawa Topi Mexico
Macam-macam nama yang diberikan untuk Resipi Kuih Penyaram Pinjaram Cucur Jawa Topi Mexico. Tetapi apa yang penting adalah rasanya yang sedap dan mantap!

Resipi Kuih Penyaram Pinjaram Cucur Jawa Topi Mexico adalah 1 jenis kuih tetapi mempunyai banyak nama lalu kami gabungkan semua nama-nama tersebut menjadi seperti diatas. Boleh gula apong atau gula Melaka. Jom kita belajar memasak kuih ini untuk santapan keluarga tersayang!

Resipi Kuih Penyaram Pinjaram Cucur Jawa Topi Mexico Summary

 • Nama Resipi: Resipi Kuih Penyaram Pinjaram Cucur Jawa Topi Mexico
 • Kategori Hidangan: Makanan
 • Jenis Masakan: Melayu

Bahan-Bahan Resipi Kuih Penyaram Pinjaram Cucur Jawa Topi Mexico

Resipi Kuih Penyaram Pinjaram Cucur Jawa Topi Mexico ini mempunyai pelbagai cara untuk membuatnya. Tetapi kali ini menggunakan cara saya pula.

Bahan-bahan Resipi Kuih Penyaram Pinjaram Cucur Jawa Topi Mexico

 • 1 kg tepung gandum (untuk resipi ini saya menggunakan jenama Muhibah)
 • 500g tepung beras (saya menggunakan jenama tepung beras Erawan 3 gajah)
 • 1 kg gula apong (boleh gantikan dgn gula merah atau gula Melaka)
 • 200 gram gula pasir
 • 6 cawan air
 • Sedikit minyak untuk menggoreng

Cara Memasak Resipi Kuih Penyaram Pinjaram Cucur Jawa Topi Mexico

Resipi Kuih Penyaram Pinjaram Cucur Jawa Topi Mexico disediakan dengan menggunakan alat mixer dan diperap. Kemudian barulah digoreng seperti langkah demi langkah yang dinyatakan dibawah.

Cara-cara Menyediakan Resipi Kuih Penyaram Pinjaram Cucur Jawa Topi Mexico

 1. Gaul hingga hancur gula apong dan gula pasir dengann 6 cawan air. Saya guna stand mixer. Anda juga boleh menggunakan hand mixer.
 2. Masukkan sedikit demi sedikit tepung beras dan tepung gandum.
 3. Gaul sebati.
 4. Kemudian tapis adunan.
 5. Perap adunan semalaman. Kemudian simpan dlm peti sejuk.
 6. Keluarkan adunan sejam sebelum menggoreng. Lebih lama perap lebih cantik bunga.
 7. Goreng dengan sedikit minyak dan api yang kecil.

Did you know?

Tips: Saya guna acuan lompang sebagai sukatan supaya saiz kuih sama

Credit recipe: Niessa Chang

Hashtag / Keywords

Resipi Kuih Penyaram Pinjaram Cucur Jawa Topi Mexico Reviews

Customer Reviews about Resipi Kuih Penyaram Pinjaram Cucur Jawa Topi Mexico

Resipi Kuih Penyaram Pinjaram Cucur Jawa Topi Mexico

Resipi Kuih Penyaram Pinjaram Cucur Jawa Topi Mexico adalah perkongsian resipi terbaik dan mudah dari terdiri dari surirumah, para ibu, chef terkenal, selebriti tanahair, ikon atau figura politik dan seni hiburan tanahair ataupun seseorang yang suka berkongsi masakan dan resipi. Diharap perkongsian resipi hebat ini dapat memberikan anda idea bagaimana cara membuat sesuatu resipi yang anda ingin cuba supaya hasilnya terbaik dan dapat dinikmati bersama keluarga dengan sedap dan menyenyangkan.

Yana

https://vipmalaysia.com

Kongsi Resipi Anda

Tekan Butang Share Facebook, Twitter dan Kongsi Resipi di Whatsapp dan Telegram

Jangan lupa untuk tekan butang share pada ikon Twitter, Facebook dan berkongsi Resipi Kuih Penyaram Pinjaram Cucur Jawa Topi Mexico di Whatsapp Group atau melalui Telegram dibawah.

Nordiyana.com adalah semua mengenai memasak dan berjalan-jalan. 1 hari 1 resipi baru, jadi dalam masa satu tahun sahaja anda sudah dapat menguasai 365 resipi. Terima kasih kerana menyukai dan mengunjungi laman web kami. Jika anda ingin berkongsi resipi dan gambar masakan anda diketengahkan dalam laman web kami, sila e-melkan gambar dan resepi ke info@nordiyana.com.

Ingin Resepi Anda Diketengahkan?

 1. Ambil gambar masakan yang anda ingin ketengahkan. Hantar sekeping foto masakan yang sudah siap sepenuhnya dalam bentuk .jpeg atau dalam bentuk yang mudah.
 2. Tulis bahan-bahan yang diperlukan serta cara memasak/ cara membuat. Menu atau hidangan yang boleh anda kirimkan merangkumi apa sahaja masakan, kuih muih, kek, biskut, minuman gulai dan sebagainya.
 3. Anda juga boleh tujukan resipi ini kepada insan yang istimewa dalam hidup anda sebagai menghargai perkongsian resepi yang anda sumbangkan. Tulis dengan ringkas, padat dan membawa erti sangat mendalam dan bermakna dalam hidup anda untuk resipi tersebut.
 4. Contohnya, anda boleh menulis seperti dibawah ini:-

Resipi Kuih Penyaram Pinjaram Cucur Jawa Topi Mexico ini didedikasikan buat suami tersayang iaitu Shamsul Iskandar bin Kahar iaitu suamiku yang tercinta yang sedang menjalankan tugas di sempadan Malaysia-Thailand. Apabila selesai bertugas dan pulang ke rumah, beliau sering menyuruhku untuk membuat menu ini. Menu kegemaran katanya.”

“Semoga suamiku sihat sejahtera dan dilindungi dari bahaya musuh. Jangan risaukan adinda dan anak-anak di sini. Kami menunggu kepulanganmu wahai Suamiku. Ikhlas dari isterimu yang sedia menanti- Mariani binti Mamat dan anak-anak Luqman Daniel bin Shamsul Iskandar, 12 tahun dan Intan Norazura binti Shamsul Iskandar, 9 tahun”.

Anda juga boleh menghantar gambar anda dan gambar keluarga untuk kami ketengahkan sebagai sumber resipi (anda juga mempunyai pilihan untuk tidak menghantar gambar anda). Dengan mengenali diri orang yang mencipta atau berkongsi Resipi Kuih Penyaram Pinjaram Cucur Jawa Topi Mexico ini, diharapkan pengunjung laman web ini dapat mengenali empunya resipi dan seterusnya mendoakan empunya resipi diberikan kesihatan, kesejahteraan dan kebahagiaan hidup di dunia dan akhirat.

error: