Resipi Kuih Bingka Ubi

Resipi Kuih Bingka Ubi Tradisional Melayu
Resipi Kuih Bingka Ubi Tradisional Melayu yang ternyata sedap dimakan. Cubalah sendiri dirumah. Dengan resipi dan cara membuat kuih dengan teliti ditunjukkan dalam laman web ini, InsyaAllah kuih bingka anda pasti jadi.

Resipi Kuih Bingka Ubi adalah kuih tradisional melayu yang dibakar terlebih dahulu. Dengan teksturnya yang lembut dan rasanya yang lemak-lemak manis menjadi kegemaran ramai.

Kuih ini banyak dijual tetapi untuk mendapatkan rasa ori amat susah Orang yang membuat kuih ini harus mengikut resipi dengan sebaik-baiknya tanpa mengurangkan apa-apa bahan.

Berikut adalah resipi kuih bingka ubi tradisional melayu yang anda perlu cuba buat dirumah. Jangan malu untuk mencuba apa sahaja resipi kerana amalan memasak dirumah dapat mengawal kandungan garam, gula dan perisa yang masuk ke dalam badan kita. Selamat menjamu selera dengan kuih tradisional. Memang terbaik untuk anda cuba buat sendiri dirumah.

Resipi Kuih Bingka Ubi Tradisional Melayu Summary

 • Nama Resipi: Resipi Kuih Bingka Ubi Tradisional Melayu
 • Kategori Hidangan: Makanan
 • Jenis Masakan: Melayu

Bahan-Bahan Resipi Kuih Bingka Ubi Tradisional Melayu

Ini adalah bahan-bahan Resipi Kuih Bingka Ubi Tradisional Melayu yang sedap dan lazat ini seperti dibawah: –

 • 4 cawan ubi yg telah diparut
 • 1 1/2 cawan gula pasir *boleh juga menggunakan gula kastor.
 • 2 cawan santan (Santan kotak pun boleh juga dengan sukatan 1 kotak santan + 1 cawan air).
 • Sedikit pewarna kuning.
 • Sedikit garam.
 • 2 helai daun pandan yang disimpul

Cara Penyediaan Resipi Kuih Bingka Ubi Tradisional Melayu

Cara membuat Resipi Kuih Bingka Ubi Tradisional Melayu adalah seperti berikut: –

 1. Campurkan semua bahan dan gaul sebati.
 2. Masukkan dalam loyang.
 3. Letakkan sedikit minyak masak pada loyang bagi mengelakkan kuih melekat dengan loyang.
 4. Bakar pada suhu 180°c selama 1 jam atau sehingga masak.

Did you know?

Daun pandan digunakan untuk Resipi Kuih Bingka Ubi Tradisional Melayu bagi menaikkan aroma sesuatu kuih atau gulai yang anda ingin masak. Ia juga membuatkan hidangan menjadi sedikit wangi. Tidak perlu banyak helai daun pandan, memadai hanya satu atau 2 helai daun pandan bagi menaikkan aroma sesuatu masakan dan kuih yang kita hasilkan nanti.

Credit recipe to: Muza Muzawati

Hashtag / Keywords

Resipi Kuih Bingka Ubi Tradisional Melayu Reviews

Customer Reviews about Resipi Kuih Bingka Ubi Tradisional Melayu

Resipi Kuih Bingka Ubi Tradisional Melayu

Resipi Kuih Bingka Ubi Tradisional Melayu yang pasti menyelerakan. Dengan teknik yang betul, InsyaAllah kuih yang anda hasilkan akan menjadi. Perlu mencuba beberapa kali untuk memastikan kelikatan adunan. Memang kami sangat menggemarkan semua jenis kuih tradisional melayu termasuklah Kuih Bingka Ubi.

Resipi Kuih Bingka Ubi Tradisional Melayu adalah warna-warni masakan dan sajian yang jarang-jarang dibuat dirumah kerana kesukaran mendapatkan bekalan makanan dan bahan-bahan mentah. Dan ianya juga semakin dilupakan. Dengan adanya perkongsian resipi ini anda boleh mencuba sendiri memasaknya dirumah jika ada kelapangan. Diharap masakan anda menjadi dan sedap. Anda boleh mengulangi masakan ini pada masa akan datang.

Disamping anda dapat mempelajari selok belok cara memasak dan membuat sesuatu juadah seperti Resipi Kuih Bingka Ubi Tradisional Melayu, anda juga mendapat tips yang berguna bagaimana untuk memastikan masakan yang anda masak itu menjadi seperti dalam gambar hiasan dan sedap dimakan. Kami berharap perkongsian resipi dapat membantu anda mempelbagaikan lagi menu masakan anda dirumah dan seterusnya meningkatkan minat untuk membuat homemade cooking (cookies, main menu, kuih, biskut) dengan lebih bermotivasi.

Kami ingin mengucapkan terima kasih atas perkongsian resipi ini dan diharap anda dapat dimurahkan rezeki dan semoga mendapat rahmat dan keberkatan dalam kehidupan.

Jangan lupa untuk tekan butang share pada ikon Tweeter, Facebook dan berkongsi resipi menarik ini di Whatsapp Group atau melalui Telegram dibawah.

Nordiyana.com adalah semua mengenai memasak dan berjalan-jalan. 1 hari 1 resipi baru, jadi dalam masa satu tahun sahaja anda sudah dapat menguasai 365 resipi. Terima kasih kerana menyukai dan mengunjungi laman web kami.

Diharap resipi ini dapat memberikan panduan asas dalam penyediaan kuih tradisional melayu yang amat sedap dan lazat. Selamat mencuba!

Yana

https://vipmalaysia.com

Kongsi Resipi Anda

Share recipe here only at Nordiyana.com / kongsi resipi anda disini
Share your recipe here. Your recipe will be featured. Contact us now!

Tekan Butang Share Facebook, Twitter dan Kongsi Resipi di WhatsApp dan Telegram

Jangan lupa untuk tekan butang share pada ikon Twitter, Facebook dan berkongsi Resipi Kuih Bingka Ubi Tradisional Melayu di WhatsApp Group atau melalui Telegram dibawah.

Nordiyana.com adalah semua mengenai memasak dan berjalan-jalan. 1 hari 1 resipi baru termasuk Resipi Kuih Bingka Ubi Tradisional Melayu , jadi dalam masa satu tahun sahaja anda sudah dapat menguasai 365 resipi. Terima kasih kerana menyukai dan mengunjungi laman web kami. Jika anda ingin berkongsi resipi dan gambar masakan anda diketengahkan dalam laman web kami, sila e-melkan gambar dan resepi ke info@nordiyana.com.

Ingin Resepi Anda Diketengahkan?

 1. Ambil gambar masakan yang anda ingin ketengahkan. Hantar sekeping foto masakan yang sudah siap sepenuhnya dalam bentuk .jpeg atau dalam bentuk yang mudah.
 2. Tulis bahan-bahan yang diperlukan serta cara memasak/ cara membuat. Menu atau hidangan yang boleh anda kirimkan merangkumi apa sahaja masakan, kuih muih, kek, biskut, minuman, gulai dan sebagainya.
 3. Anda juga boleh tujukan resipi ini kepada insan yang istimewa dalam hidup anda sebagai menghargai perkongsian resepi yang anda sumbangkan. Tulis dengan ringkas, padat dan membawa erti sangat mendalam dan bermakna dalam hidup anda untuk resipi tersebut.
 4. Contohnya, anda boleh menulis seperti dibawah ini:-

Resipi Kuih Bingka Ubi Tradisional Melayu ini didedikasikan buat suami tersayang iaitu Abdul Rahman bin Din iaitu suamiku yang tercinta yang sedang menjalankan tugas di sempadan Malaysia-Thailand. Apabila selesai bertugas dan pulang ke rumah, beliau sering menyuruhku untuk membuat menu ini. Menu kegemaran katanya.”

“Semoga suamiku sihat sejahtera dan dilindungi dari bahaya musuh. Jangan risaukan adinda dan anak-anak di sini. Kami menunggu kepulanganmu wahai Suamiku. Ikhlas dari isterimu yang sedia menanti- Saifa Izzura binti Usuluddin dan anak-anak Muhammad Rayyan bin Abdul Rahman, 15 tahun dan Suraya Rose binti Abdul Rahman, 13 tahun”.

Anda juga boleh menghantar gambar anda dan gambar keluarga untuk kami ketengahkan sebagai sumber resipi (anda juga mempunyai pilihan untuk tidak menghantar gambar anda). Dengan mengenali diri orang yang mencipta atau berkongsi Resipi Kuih Bingka Ubi Tradisional Melayu ini, diharapkan pengunjung laman web ini dapat mengenali empunya resipi dan seterusnya mendoakan empunya resipi diberikan kesihatan, kesejahteraan dan kebahagiaan hidup di dunia dan akhirat.

error: