Resipi Kuih Bingka Tepung Beras

Resipi Kuih Bingka Tepung Beras

Resipi Kuih Bingka Tepung Beras adalah sejenis kuih tradisional melayu yang amat popular. Pada zaman dahulu, masyarakat melayu tidak akan melepaskan peluang untuk membuat juadah kuih ini setiap petang atau hujung minggu. disebabkan oleh peredaran zaman dan beralih kepada makanan barat, makanan segera telah menjadi makanan utama setiap hari. Ini menyebabkan kuih tradisional semakin tidak mendapat tempat di hati orang melayu pada zaman ini.

Sebagai mengimbau kembali zaman keagungan kuih tradisional melayu, kami dengan bangganya ingin berkongsi Resipi Kuih Bingka Tepung Beras yang mudah dan cepat untuk dilakukan. Anda boleh mencubanya dirumah dan nikmati bersama-sama keluarga tersayang. Dan anda juga boleh memberikan kepada ibu bapa anda sebagai buah tangan apabia menziarahi mereka di kampung.

Selamat mencuba Resipi Kuih Bingka Tepung Beras!

Resipi Kuih Bingka Tepung Beras Summary

 • Nama Resipi: Resipi Kuih Bingka Tepung Beras
 • Kategori Hidangan: Makanan
 • Jenis Masakan: Melayu

Bahan-bahan Resipi Kuih Bingka Tepung Beras

Berikut adalah bahan-bahan yang digunakan untuk Resipi Kuih Bingka Tepung Beras yang sedap.

 • 500ml santan KARA
 • 1000ml air
 • 250g tepung beras
 • 50g tepung jagung
 • 200g gula
 • 1 sudu kecil garam
 • 1/2 tudung esen vanila

Cara Penyediaan Resipi Kuih Bingka Tepung Beras

Untuk menyediakan Resipi Kuih Bingka Tepung Beras,

 1. Masukkan semua bahan ke dalam telap atau tupperware, kemudian kacau hingga sebati
 2. Gunakan penapis memasak dan tapiskan ke dalam periuk.
 3. Masak dengan api sederhana hingga sedikit pekat. *Pastikan adunan sentiasa dikacau.
 4. Tuang ke dalam loyang yang sudah dilengser sedikit minyak. Ratakan sehingga kesemua permukaan loyang penuh dan rata.
 5. Bakar dalam oven dengan suhu 170°c selama 1 jam. Gunakan api atas bawah atau ikut kesesuaian oven masing-masing hingga masak.
 6. Biar betul-betul sejuk baru potong. Kalau potong masa panas tidak digalakkan kerana kuih ini masih lembik dan teksturnya juga lembut.

Did you know?

Bagi Resipi Kuih Bingka Tepung Beras, santan kotak lebih mudah digunakan. Anda hanya perlu tuang ke dalam adunan. Tetapi jika boleh dapatkan santan segar di kedai runcit adalah amat digalakkan kerana terdapat sedikit perbezaan di antara kedua-duanya.

Credit recipe: leesa aliff

Hashtag / Keywords

Resipi Kuih Bingka Tepung Beras Reviews

Customer Reviews about Resipi Kuih Bingka Tepung Beras

Resipi Kuih Bingka Tepung Beras

Jangan kita lupa kepada Resipi Kuih Bingka Tepung Beras iaitu kuih tradisional melayu turun-temurun ini. Dengan perkongsia Resipi Kuih Bingka Tepung Beras ini diharap para pembaca semua dapat memanfaatkan masa terluang untuk mencuba resipi ini.

Selamat mencuba!

Yana

https://vipmalaysia.com

Kongsi Resipi Anda

Share recipe here only at Nordiyana.com / kongsi resipi anda disini
Share your recipe here. Your recipe will be featured. Contact us now!

Tekan Butang Share Facebook, Twitter dan Kongsi Resipi di WhatsApp dan Telegram

Jangan lupa untuk tekan butang share pada ikon Twitter, Facebook dan berkongsi Resipi Kuih Bingka Tepung Beras di WhatsApp Group atau melalui Telegram dibawah.

Nordiyana.com adalah semua mengenai memasak dan berjalan-jalan. 1 hari 1 resipi baru termasuk Resipi Kuih Bingka Tepung Beras , jadi dalam masa satu tahun sahaja anda sudah dapat menguasai 365 resipi. Terima kasih kerana menyukai dan mengunjungi laman web kami. Jika anda ingin berkongsi resipi dan gambar masakan anda diketengahkan dalam laman web kami, sila e-melkan gambar dan resepi ke info@nordiyana.com.

Ingin Resepi Anda Diketengahkan?

 1. Ambil gambar masakan yang anda ingin ketengahkan. Hantar sekeping foto masakan yang sudah siap sepenuhnya dalam bentuk .jpeg atau dalam bentuk yang mudah.
 2. Tulis bahan-bahan yang diperlukan serta cara memasak/ cara membuat. Menu atau hidangan yang boleh anda kirimkan merangkumi apa sahaja masakan, kuih muih, kek, biskut, minuman, gulai dan sebagainya.
 3. Anda juga boleh tujukan resipi ini kepada insan yang istimewa dalam hidup anda sebagai menghargai perkongsian resepi yang anda sumbangkan. Tulis dengan ringkas, padat dan membawa erti sangat mendalam dan bermakna dalam hidup anda untuk resipi tersebut.
 4. Contohnya, anda boleh menulis seperti dibawah ini:-

Resipi Kuih Bingka Tepung Beras ini didedikasikan buat suami tersayang iaitu Abdul Rahman bin Din iaitu suamiku yang tercinta yang sedang menjalankan tugas di sempadan Malaysia-Thailand. Apabila selesai bertugas dan pulang ke rumah, beliau sering menyuruhku untuk membuat menu ini. Menu kegemaran katanya.”

“Semoga suamiku sihat sejahtera dan dilindungi dari bahaya musuh. Jangan risaukan adinda dan anak-anak di sini. Kami menunggu kepulanganmu wahai Suamiku. Ikhlas dari isterimu yang sedia menanti- Saifa Izzura binti Usuluddin dan anak-anak Muhammad Rayyan bin Abdul Rahman, 15 tahun dan Suraya Rose binti Abdul Rahman, 13 tahun”.

Anda juga boleh menghantar gambar anda dan gambar keluarga untuk kami ketengahkan sebagai sumber resipi (anda juga mempunyai pilihan untuk tidak menghantar gambar anda). Dengan mengenali diri orang yang mencipta atau berkongsi Resipi Kuih Bingka Tepung Beras ini, diharapkan pengunjung laman web ini dapat mengenali empunya resipi dan seterusnya mendoakan empunya resipi diberikan kesihatan, kesejahteraan dan kebahagiaan hidup di dunia dan akhirat.

error: