Resipi Kuih Bingka Keledek

Resipi Kuih Bingka Keledek
Cubalah Resipi Kuih Bingka Keledek yang ternyata sedap apabila dimakan. Masa bakar di oven pun sudah keluar aroma yang pasti memikat

Resipi Kuih Bingka Keledek adalah salah satu resipi kuih tradisional melayu popular yang menggunakan keledek sebagai bahan utama. Walaupun tidak sepopular kuih bingka ubi, namun dengan menukar bahan utama dari ubi kepada keledek membuatkan anda tentu tidak sabar dengan ekperimentasi anda untuk membakar kuih tradisional melayu ini. Diharap anda mendapat manfaat dari perkongsian resipi ini dan dapat memahirkan lagi kemahiran membuat kuih binga yang sedap.

Rasanya yang lemak-lemak manis dan mempunyai tekstur yang lembut/halus tetapi sangat lembut didalam, Kuih ini selalunya dihidangkan di hotel-hotel terkemuka di Malaysia sebagai kuih tradisional melayu terbaik. Selamat mencuba Resipi Kuih Bingka Keledek! Mesti sedap jika Resipi Kuih Bingka Keledek dimasak dengan kasih sayang.

Resipi Kuih Bingka Keledek Summary

 • Nama Resipi: Resipi Kuih Bingka Keledek
 • Kategori Hidangan: Makanan
 • Jenis Masakan: Melayu

Bahan-Bahan Resipi Kuih Bingka Keledek

Bahan-bahan yang diperlukan untuk Resipi Kuih Bingka Keledek kuih tradisional melayu ini adalah seperti dibawah: –

 • 3 cawan keledek selesai di tumbuk
 • 1 mug santan pekat
 • 1 cawan air panas
 • 2 cawan tepung gandum
 • 1/2 cawan gula
 • Sedikit garam halus
 • Sedikit Bijan
 • Minyak masak

Cara Penyediaan Resipi Kuih Bingka Keledek

Berikut adalah langkah-langkah penyediaan resipi Kuih Bingka Keledek yang sedap dan lazat ini.

 1. Letak semua bahan ke dalam bekas atau tupperware dan gaul rata hingga sebati.
 2. Letakkan sedikit minyak masak dan ratakan ke seluruhan loyang.
 3. Masukkan adunan yang telah sebati ke dalam loyang yang telah diletakkan minyak masak.
 4. Tabur bijan sedikit di atas adunan. Nak penuhkan semua permukaan atas kuih dengan bijan pun boleh juga.
 5. Bakar dalam oven pada uhu 180°c selama 60 minit @ sehingga masak bergantung oven masing-masing.
 6. Siap dan tunggu sejuk baru potong.

Did you know?

 1. Bijan digunakan untuk ditaburkan di atas kuih manakala minyak masak perlu disapukan pada loyang untuk mengelakkan kuih bingka keledek kita dari melekat dengan loyang.
 2. Apabila diletakkan sedikit minyak masak pada loyang, bahagian bawah kuih tidak akan pecah dan mudah untuk mengeluarkan kuih yang sudah dimasak dari loyang.

Credit Recipe: Sitihawa Ahmad

Hashtag / Keywords

Resipi Kuih Bingka Keledek Reviews

Customer Reviews about Resipi Kuih Bingka Keledek

Resipi Kuih Bingka Keledek

Resipi Kuih Bingka Keledek adalah salah satu dari koleksi kuih bingka yang perlu anda pelajari. Bingka ubi adalah kuih tradisional melayu yang paling popular tetapi apa salahnya jika anda cuba pula kuih ini?

Resipi Kuih Bingka Keledek adalah sajian minum petang yang sangat digemari oleh semua golongan masyarakat. Biasanya menu minum petang disediakan dengan bahan-bahan yang mudah dan cara penyediaan yang ringkas. Menu minum petang biasanya terdiri daripada kuih muih yang manis-manis atau masakan bergoreng dan perlukan sos pencicah. Anda boleh dapatkan banyak koleksi menu minum petang atau apa sahaja resipi di laman web kami.

Disamping anda dapat mempelajari selok belok cara memasak dan membuat sesuatu juadah seperti Resipi Kuih Bingka Keledek, anda juga mendapat tips yang berguna bagaimana untuk memastikan masakan yang anda masak itu menjadi seperti dalam gambar dan sedap dimakan. Kami berharap perkongsian resipi dapat membantu anda mempelbagaikan lagi menu masakan anda dirumah dan seterusnya meningkatkan minat untuk membuat homemade cooking (cookies, main menu, kuih, biskut) dengan lebih bermotivasi.

Kami ingin mengucapkan terima kasih atas perkongsian resipi ini dan diharap anda dapat dimurahkan rezeki dan semoga mendapat rahmat dan keberkatan dalam kehidupan.

Jangan lupa untuk tekan butang share pada ikon Tweeter, Facebook dan berkongsi resipi menarik ini di Whatsapp Group atau melalui Telegram dibawah.

Nordiyana.com adalah semua mengenai memasak dan berjalan-jalan. 1 hari 1 resipi baru, jadi dalam masa satu tahun sahaja anda sudah dapat menguasai 365 resipi. Terima kasih kerana menyukai dan mengunjungi laman web kami.

Yana

https://vipmalaysia.com

Kongsi Resipi Anda

Share recipe here only at Nordiyana.com / kongsi resipi anda disini
Share your recipe here. Your recipe will be featured. Contact us now!

Tekan Butang Share Facebook, Twitter dan Kongsi Resipi di WhatsApp dan Telegram

Jangan lupa untuk tekan butang share pada ikon Twitter, Facebook dan berkongsi Resipi Kuih Bingka Keledek di WhatsApp Group atau melalui Telegram dibawah.

Nordiyana.com adalah semua mengenai memasak dan berjalan-jalan. 1 hari 1 resipi baru termasuk Resipi Kuih Bingka Keledek , jadi dalam masa satu tahun sahaja anda sudah dapat menguasai 365 resipi. Terima kasih kerana menyukai dan mengunjungi laman web kami. Jika anda ingin berkongsi resipi dan gambar masakan anda diketengahkan dalam laman web kami, sila e-melkan gambar dan resepi ke info@nordiyana.com.

Ingin Resepi Anda Diketengahkan?

 1. Ambil gambar masakan yang anda ingin ketengahkan. Hantar sekeping foto masakan yang sudah siap sepenuhnya dalam bentuk .jpeg atau dalam bentuk yang mudah.
 2. Tulis bahan-bahan yang diperlukan serta cara memasak/ cara membuat. Menu atau hidangan yang boleh anda kirimkan merangkumi apa sahaja masakan, kuih muih, kek, biskut, minuman, gulai dan sebagainya.
 3. Anda juga boleh tujukan resipi ini kepada insan yang istimewa dalam hidup anda sebagai menghargai perkongsian resepi yang anda sumbangkan. Tulis dengan ringkas, padat dan membawa erti sangat mendalam dan bermakna dalam hidup anda untuk resipi tersebut.
 4. Contohnya, anda boleh menulis seperti dibawah ini:-

Resipi Kuih Bingka Keledek ini didedikasikan buat suami tersayang iaitu Abdul Rahman bin Din iaitu suamiku yang tercinta yang sedang menjalankan tugas di sempadan Malaysia-Thailand. Apabila selesai bertugas dan pulang ke rumah, beliau sering menyuruhku untuk membuat menu ini. Menu kegemaran katanya.”

“Semoga suamiku sihat sejahtera dan dilindungi dari bahaya musuh. Jangan risaukan adinda dan anak-anak di sini. Kami menunggu kepulanganmu wahai Suamiku. Ikhlas dari isterimu yang sedia menanti- Saifa Izzura binti Usuluddin dan anak-anak Muhammad Rayyan bin Abdul Rahman, 15 tahun dan Suraya Rose binti Abdul Rahman, 13 tahun”.

Anda juga boleh menghantar gambar anda dan gambar keluarga untuk kami ketengahkan sebagai sumber resipi (anda juga mempunyai pilihan untuk tidak menghantar gambar anda). Dengan mengenali diri orang yang mencipta atau berkongsi Resipi Kuih Bingka Keledek ini, diharapkan pengunjung laman web ini dapat mengenali empunya resipi dan seterusnya mendoakan empunya resipi diberikan kesihatan, kesejahteraan dan kebahagiaan hidup di dunia dan akhirat.

error: