Resipi Bingka Pandan Tanpa Telur

Resipi Bingka Pandan Tanpa Telur
Resipi Bingka Pandan Tanpa Telur ini sesuai bagi yang ingin mengurangkan berat badan terutama kolestrol kerana telur ayam juga mengandungi lemak dan kolestrol

Resipi Bingka Pandan Tanpa Telur adalah satu menu kuih tradisional melayu yang dianggap pelik tetapi menjadi apabila siap dibakar menggunakan oven. Ramai dikalangan kita yang mempunyai masalah alergi terhadap sesuatu makanan dan bagi mereka yang mempunyai alergi telur ayam, ini adalah resipi kuih yang anda mesti buat. Ia tidak susah untuk dibuat dan tanpa tunjuk ajar yang lengkap pun anda boleh lakukannya.

Mari kita cuba Resipi Bingka Pandan Tanpa Telur yang semestinya menjadi kesukaan seisi keluarga. Jom belajar resipi baru di nordiyana.com.

Resipi Bingka Pandan Tanpa Telur Summary

 • Nama Resipi: Resipi Bingka Pandan Tanpa Telur
 • Kategori Hidangan: Makanan
 • Jenis Masakan: Melayu

Bahan-Bahan Resipi Bingka Pandan Tanpa Telur

Terdapat 5 sahaja bahan-bahan yang digunakan untuk Resipi Bingka Pandan Tanpa Telur, kuih tradisional melayu ini antaranya: –

 • 2 cawan tepung gandum
 • 1 1/4 cawan gula
 • 2 cawan santan kelapa
 • 3 1/2 cawan air daun pandan
 • Secubit garam sebagai perisa

Cara Penyediaan Resipi Bingka Pandan Tanpa Telur

Cara penyediaan Resipi Bingka Pandan Tanpa Telur adalah seperti dibawah ini: –

 1. Kacau semua bahan-bahan masakan di atas.
 2. Gunakan penapis dan tapis kesemua bahan-bahan tersebut.
 3. Sapu loyang dengan marjerin tebal-tebal.
 4. Bakar sehingga anda berpuas hati dgn keraknya..

Did you know?

Marjerin digunakan untuk mengurangkan kerak yang terjadi akibat dari bakar menggunakan oven. Marjerin juga dapat membantu kuih lapisan bawah dari tidak melekat supaya mudah dipotong dan dialihkan dari loyang ke piring.

*Credit recipe : Nuraishah Binti Ibrahim

Hashtag / Keywords

Resipi Bingka Pandan Tanpa Telur Reviews

Customer Reviews about Resipi Bingka Pandan Tanpa Telur

Resipi Bingka Pandan Tanpa Telur

Susah untuk anda dapat kuih tradisonal melayu tanpa mengguhakan telur selain Resipi Bingka Pandan Tanpa Telur yang ternyata enak dan sedap dimakan. Seperti kuih bahulu dan kuih bingka lain yang mesti menggunakan telur dalam pembikinan kuih, resipi ini tanpa menggunakan telur ayam.

Resipi Bingka Pandan Tanpa Telur adalah sajian minum petang yang sangat digemari oleh semua golongan masyarakat. Biasanya menu minum petang disediakan dengan bahan-bahan yang mudah dan cara penyediaan yang ringkas. Menu minum petang biasanya terdiri daripada kuih muih yang manis-manis atau masakan bergoreng dan perlukan sos pencicah. Anda boleh dapatkan banyak koleksi menu minum petang atau apa sahaja resipi di laman web kami.

Disamping anda dapat mempelajari selok belok cara memasak dan membuat sesuatu juadah seperti Resipi Bingka Pandan Tanpa Telur, anda juga mendapat tips yang berguna bagaimana untuk memastikan masakan yang anda masak itu menjadi seperti dalam gambar dan sedap dimakan. Kami berharap perkongsian resipi dapat membantu anda mempelbagaikan lagi menu masakan anda dirumah dan seterusnya meningkatkan minat untuk membuat homemade cooking (cookies, main menu, kuih, biskut) dengan lebih bermotivasi.

Kami ingin mengucapkan terima kasih atas perkongsian resipi ini dan diharap anda dapat dimurahkan rezeki dan semoga mendapat rahmat dan keberkatan dalam kehidupan.

Jangan lupa untuk tekan butang share pada ikon Tweeter, Facebook dan berkongsi resipi menarik ini di Whatsapp Group atau melalui Telegram dibawah.

Nordiyana.com adalah semua mengenai memasak dan berjalan-jalan. 1 hari 1 resipi baru, jadi dalam masa satu tahun sahaja anda sudah dapat menguasai 365 resipi. Terima kasih kerana menyukai dan mengunjungi laman web kami.

Boleh cuba dan mesti anda berpuashati. Selamat mencuba!

Yana

https://vipmalaysia.com

Kongsi Resipi Anda

Share recipe here only at Nordiyana.com / kongsi resipi anda disini
Share your recipe here. Your recipe will be featured. Contact us now!

Tekan Butang Share Facebook, Twitter dan Kongsi Resipi di WhatsApp dan Telegram

Jangan lupa untuk tekan butang share pada ikon Twitter, Facebook dan berkongsi Resipi Bingka Pandan Tanpa Telur di WhatsApp Group atau melalui Telegram dibawah.

Nordiyana.com adalah semua mengenai memasak dan berjalan-jalan. 1 hari 1 resipi baru termasuk Resipi Bingka Pandan Tanpa Telur , jadi dalam masa satu tahun sahaja anda sudah dapat menguasai 365 resipi. Terima kasih kerana menyukai dan mengunjungi laman web kami. Jika anda ingin berkongsi resipi dan gambar masakan anda diketengahkan dalam laman web kami, sila e-melkan gambar dan resepi ke info@nordiyana.com.

Ingin Resepi Anda Diketengahkan?

 1. Ambil gambar masakan yang anda ingin ketengahkan. Hantar sekeping foto masakan yang sudah siap sepenuhnya dalam bentuk .jpeg atau dalam bentuk yang mudah.
 2. Tulis bahan-bahan yang diperlukan serta cara memasak/ cara membuat. Menu atau hidangan yang boleh anda kirimkan merangkumi apa sahaja masakan, kuih muih, kek, biskut, minuman, gulai dan sebagainya.
 3. Anda juga boleh tujukan resipi ini kepada insan yang istimewa dalam hidup anda sebagai menghargai perkongsian resepi yang anda sumbangkan. Tulis dengan ringkas, padat dan membawa erti sangat mendalam dan bermakna dalam hidup anda untuk resipi tersebut.
 4. Contohnya, anda boleh menulis seperti dibawah ini:-

Resipi Bingka Pandan Tanpa Telur ini didedikasikan buat suami tersayang iaitu Abdul Rahman bin Din iaitu suamiku yang tercinta yang sedang menjalankan tugas di sempadan Malaysia-Thailand. Apabila selesai bertugas dan pulang ke rumah, beliau sering menyuruhku untuk membuat menu ini. Menu kegemaran katanya.”

“Semoga suamiku sihat sejahtera dan dilindungi dari bahaya musuh. Jangan risaukan adinda dan anak-anak di sini. Kami menunggu kepulanganmu wahai Suamiku. Ikhlas dari isterimu yang sedia menanti- Saifa Izzura binti Usuluddin dan anak-anak Muhammad Rayyan bin Abdul Rahman, 15 tahun dan Suraya Rose binti Abdul Rahman, 13 tahun”.

Anda juga boleh menghantar gambar anda dan gambar keluarga untuk kami ketengahkan sebagai sumber resipi (anda juga mempunyai pilihan untuk tidak menghantar gambar anda). Dengan mengenali diri orang yang mencipta atau berkongsi Resipi Bingka Pandan Tanpa Telur ini, diharapkan pengunjung laman web ini dapat mengenali empunya resipi dan seterusnya mendoakan empunya resipi diberikan kesihatan, kesejahteraan dan kebahagiaan hidup di dunia dan akhirat.

error: