Resepi Tepung Pelita Lembut dan Kurang Manis

Resepi Tepung Pelita Lembut dan Kurang Manis
Resepi Tepung Pelita Lembut dan Kurang Manis adalah sangat sesuai bagi yang inginkan rasa kuih melayu tradisional yang sedap dan menyihatkan.

Resepi Tepung Pelita Lembut dan Kurang Manis adalah sejenis kuih tradisional melayu yang banyak mendapat permintaan terutama pada bulan Ramadhan. Apakata kita cuba buat sendiri dirumah. Kurang manis dan dapat banyak pula kuantiti kuih yang dihasilkan.

Resepi Tepung Pelita Lembut dan Kurang Manis Summary

 • Nama Resipi: Resepi Tepung Pelita Lembut dan Kurang Manis
 • Kategori Hidangan: Makanan
 • Jenis Masakan: Melayu

Bahan-Bahan Resepi Tepung Pelita Lembut dan Kurang Manis

Resepi Tepung Pelita Lembut dan Kurang Manis ini dapat 19 biji kuih. Rasanya tidak berapa manis dan teksturnya lembut. Sangat sedap dimakan jika disimpa di dalam peti sejuk. Berikut adalah bahan-bahan yang diperlukan untuk menghasilkan kuih Tepung Pelita Lembut dan Kurang Manis.

Bahan-bahan

 • 1 sudu besar gula pasir kisar (masukkan ke dalam bekas daun pisang atau bekas-bekas plastik kecil)

Lapisan bawah (Hijau)

 • 1 cawan tepung beras
 • 1 cawan gula pasir
 • 1 sudu kecil garam
 • 3 cawan air
 • 1 ½ cawan jus pandan
 • Sedikit pandan emulco

Lapisan Atas (Putih)

 • 4 cawan santan (jika santan pekat tambah air)
 • 6 sudu besar tepung beras
 • Garam secukup rasa

Cara Memasak Resepi Tepung Pelita Lembut dan Kurang Manis

Berikut adalah cara-cara memasak Tepung Pelita Lembut dan Kurang Manis.

Cara-cara masak lapisan bawah (hijau)

 1. Campurkan kesemua bahan-bahan untuk lapisan bawah (hijau).
 2. Masukkan ke dalam kuali, masak hingga mendidih meletup-letup dalam 2 – 3 minit.
 3. Tutup api.

Cara-cara masak lapisan atas (putih)

 1. Satukan semua bahan-bahan untuk lapisan atas (putih) kacau hingga rata.
 2. Masak hingga mendidih dan nampak pekat.
 3. Tutup api.

Cara-cara penyediaan

 1. Tuang adunan lapisan bawah (hijau) yang masih panas-panas ke dalam bekas daun pisang atau bekas-bekas plastik kecil yang telah dibubuh gula.
 2. Kemudian tuangkan lapisan putih yang telah dimasak tadi panas-panas atas lapisan hijau.
 3. Kukus sekejap dalam masa 10 minit supaya gula yang ditabur cair.
 4. Siap untuk dihidang.
 5. Sejukkan di dalam peti ais untuk rasa yang lagi sedap.

Did you know?

Gula pasir kisar boleh dimasukkan ke dalam bekas daun pisang atau bekas-bekas plastik kecil.

Credit recipe: Rozmaliza Omar

Hashtag / Keywords

Resepi Tepung Pelita Lembut dan Kurang Manis Reviews

Customer Reviews about Resepi Tepung Pelita Lembut dan Kurang Manis

Resepi Tepung Pelita Lembut dan Kurang Manis

Resepi Tepung Pelita Lembut dan Kurang Manis adalah warna-warni masakan dan sajian yang jarang-jarang dibuat dirumah kerana kesukaran mendapatkan bekalan makanan dan bahan-bahan mentah. Dan ianya juga semakin dilupakan. Dengan adanya perkongsian resipi ini anda boleh mencuba sendiri memasaknya dirumah jika ada kelapangan. Diharap masakan anda menjadi dan sedap. Anda boleh mengulangi masakan ini pada masa akan datang.

Disamping anda dapat mempelajari selok belok cara memasak dan membuat sesuatu juadah seperti Resepi Tepung Pelita Lembut dan Kurang Manis, anda juga mendapat tips yang berguna bagaimana untuk memastikan masakan yang anda masak itu menjadi seperti dalam gambar hiasan dan sedap dimakan. Kami berharap perkongsian resipi dapat membantu anda mempelbagaikan lagi menu masakan anda dirumah dan seterusnya meningkatkan minat untuk membuat homemade cooking (cookies, main menu, kuih, biskut) dengan lebih bermotivasi.

Yana

https://vipmalaysia.com

Kongsi Resipi Anda

Tekan Butang Share Facebook, Twitter dan Kongsi Resipi di Whatsapp dan Telegram

Jangan lupa untuk tekan butang share pada ikon Twitter, Facebook dan berkongsi Resepi Tepung Pelita Lembut dan Kurang Manis di Whatsapp Group atau melalui Telegram dibawah.

Nordiyana.com adalah semua mengenai memasak dan berjalan-jalan. 1 hari 1 resipi baru, jadi dalam masa satu tahun sahaja anda sudah dapat menguasai 365 resipi. Terima kasih kerana menyukai dan mengunjungi laman web kami. Jika anda ingin berkongsi resipi dan gambar masakan anda diketengahkan dalam laman web kami, sila e-melkan gambar dan resepi ke info@nordiyana.com.

Ingin Resepi Anda Diketengahkan?

 1. Ambil gambar masakan yang anda ingin ketengahkan. Hantar sekeping foto masakan yang sudah siap sepenuhnya dalam bentuk .jpeg atau dalam bentuk yang mudah.
 2. Tulis bahan-bahan yang diperlukan serta cara memasak/ cara membuat. Menu atau hidangan yang boleh anda kirimkan merangkumi apa sahaja masakan, kuih muih, kek, biskut, minuman gulai dan sebagainya.
 3. Anda juga boleh tujukan resipi ini kepada insan yang istimewa dalam hidup anda sebagai menghargai perkongsian resepi yang anda sumbangkan. Tulis dengan ringkas, padat dan membawa erti sangat mendalam dan bermakna dalam hidup anda untuk resipi tersebut.
 4. Contohnya, anda boleh menulis seperti dibawah ini:-

Resepi Tepung Pelita Lembut dan Kurang Manis ini didedikasikan buat suami tersayang iaitu Shamsul Iskandar bin Kahar iaitu suamiku yang tercinta yang sedang menjalankan tugas di sempadan Malaysia-Thailand. Apabila selesai bertugas dan pulang ke rumah, beliau sering menyuruhku untuk membuat menu ini. Menu kegemaran katanya.”

“Semoga suamiku sihat sejahtera dan dilindungi dari bahaya musuh. Jangan risaukan adinda dan anak-anak di sini. Kami menunggu kepulanganmu wahai Suamiku. Ikhlas dari isterimu yang sedia menanti- Mariani binti Mamat dan anak-anak Luqman Daniel bin Shamsul Iskandar, 12 tahun dan Intan Norazura binti Shamsul Iskandar, 9 tahun”.

Anda juga boleh menghantar gambar anda dan gambar keluarga untuk kami ketengahkan sebagai sumber resipi (anda juga mempunyai pilihan untuk tidak menghantar gambar anda). Dengan mengenali diri orang yang mencipta atau berkongsi Resepi Tepung Pelita Lembut dan Kurang Manis ini, diharapkan pengunjung laman web ini dapat mengenali empunya resipi dan seterusnya mendoakan empunya resipi diberikan kesihatan, kesejahteraan dan kebahagiaan hidup di dunia dan akhirat.

error: