Resepi Tart Telur Portugis Cristiano Ronaldo Recipe

Resepi Tart Telur Portugis Cristiano Ronaldo Recipe
Resepi Tart Telur Portugis Cristiano Ronaldo Recipe ini adalah satu daripada 15 tart yang mesti anda cuba buat di www.nordiyana.com

Resepi Tart Telur Portugis Cristiano Ronaldo Recipe mempunyai kastard krim ditengah-tengah kerak ranggup. Mari kita belajar selok-belok resipi ini. Selamat mencuba!

Resepi Tart Telur Portugis Cristiano Ronaldo Recipe Summary

 • Nama Resipi: Resepi Tart Telur Portugis Cristiano Ronaldo Recipe
 • Kategori Hidangan: Makanan
 • Jenis Masakan: Melayu

Bahan-Bahan Resepi Tart Telur Portugis Cristiano Ronaldo Recipe

Resepi Tart Telur Portugis Christiano Ronaldo adalah salah satu pastri yang paling popular kerana mempunyai kastard berkrim di tengah-tengah kerak rangup.

 • 8 keping kulit paratha brand KAWAN (8 keping dapat menghasilkan 12 biji)
 • 75 gram Whipping Cream
 • 2 biji telur
 • 50 gram gula pasir
 • 110 ml air panas

Cara Memasak Resepi Tart Telur Portugis Cristiano Ronaldo Recipe

Resepi Tart Telur Portugis Cristiano Ronaldo Recipe dibuat mengikut cara-cara seperti di bawah.

 1. Mula-mula, masukkan air panas dan gula halus dalam bekas, kacau dan sejukkan.
 2. Masukkan telur, Whipping Cream, kacau rata dan ketepikan.
 3. Masukkan ke dalam peti sejuk sehingga sejuk selama setengah jam.
 4. Keluarkan meringue dari peti sejuk dan biarkan selama 5 minit.
 5. Ratakan menjadi empat segi meringue dan gulung.
 6. Setelah gulungan pertama digulung, gulung sekali lagi meringue.
 7. Potong pastri yang digulung menjadi tiga bahagian.
 8. Masukkan dalam bekas acuan pastri puff, dan tekan mengikut acuan.
 9. Cucuk beberapa lubang dengan garfu pada bahangian bawah pastri untuk mengelakkan kuning telur mengembung semasa membakar.
 10. Akhir sekali, tutup permukaan pastri.
 11. Panaskan Air fryer pada suhu 160°c selama 5 minit.
 12. Kemudian, masukkan tart Portugis dan bakar selama 15 minit.
 13. Selepas 15 minit, sesuaikan suhu hingga 180°c-bakar selama 5 minit tambahan, dan biarkan tart Portugis berwarna kekuningan.
 14. Resepi Tart Telur Portugis Cristiano Ronaldo Recipe sedap dimakan panas-panas.

Credit recipe: Elaine Lee

Hashtag / Keywords

Resepi Tart Telur Portugis Cristiano Ronaldo Recipe Reviews

Customer Reviews about Resepi Tart Telur Portugis Cristiano Ronaldo Recipe

Resepi Tart Telur Portugis Cristiano Ronaldo Recipe

Disamping anda dapat mempelajari selok belok cara memasak dan membuat sesuatu juadah seperti Resepi Tart Telur Portugis Cristiano Ronaldo Recipe, anda juga mendapat tips yang berguna bagaimana untuk memastikan masakan yang anda masak itu menjadi seperti dalam gambar dan sedap dimakan. Kami berharap perkongsian resipi dapat membantu anda mempelbagaikan lagi menu masakan anda dirumah dan seterusnya meningkatkan minat untuk membuat homemade cooking (cookies, main menu, kuih, biskut) dengan lebih bermotivasi.

Yana

https://vipmalaysia.com

Kongsi Resipi Anda

Share recipe here only at Nordiyana.com / kongsi resipi anda disini
Share your recipe here. Your recipe will be featured. Contact us now!

Tekan Butang Share Facebook, Twitter dan Kongsi Resipi di Whatsapp dan Telegram

Jangan lupa untuk tekan butang share pada ikon Twitter, Facebook dan berkongsi Resepi Tart Telur Portugis Cristiano Ronaldo Recipe di Whatsapp Group atau melalui Telegram dibawah.

Nordiyana.com adalah semua mengenai memasak dan berjalan-jalan. 1 hari 1 resipi baru, jadi dalam masa satu tahun sahaja anda sudah dapat menguasai 365 resipi. Terima kasih kerana menyukai dan mengunjungi laman web kami. Jika anda ingin berkongsi resipi dan gambar masakan anda diketengahkan dalam laman web kami, sila e-melkan gambar dan resepi ke info@nordiyana.com.

Ingin Resepi Anda Diketengahkan?

 1. Ambil gambar masakan yang anda ingin ketengahkan. Hantar sekeping foto masakan yang sudah siap sepenuhnya dalam bentuk .jpeg atau dalam bentuk yang mudah.
 2. Tulis bahan-bahan yang diperlukan serta cara memasak/ cara membuat. Menu atau hidangan yang boleh anda kirimkan merangkumi apa sahaja masakan, kuih muih, kek, biskut, minuman gulai dan sebagainya.
 3. Anda juga boleh tujukan resipi ini kepada insan yang istimewa dalam hidup anda sebagai menghargai perkongsian resepi yang anda sumbangkan. Tulis dengan ringkas, padat dan membawa erti sangat mendalam dan bermakna dalam hidup anda untuk resipi tersebut.
 4. Contohnya, anda boleh menulis seperti dibawah ini:-

Resepi Tart Telur Portugis Cristiano Ronaldo Recipe ini didedikasikan buat suami tersayang iaitu Shamsul Iskandar bin Kahar iaitu suamiku yang tercinta yang sedang menjalankan tugas di sempadan Malaysia-Thailand. Apabila selesai bertugas dan pulang ke rumah, beliau sering menyuruhku untuk membuat menu ini. Menu kegemaran katanya.”

“Semoga suamiku sihat sejahtera dan dilindungi dari bahaya musuh. Jangan risaukan adinda dan anak-anak di sini. Kami menunggu kepulanganmu wahai Suamiku. Ikhlas dari isterimu yang sedia menanti- Mariani binti Mamat dan anak-anak Luqman Daniel bin Shamsul Iskandar, 12 tahun dan Intan Norazura binti Shamsul Iskandar, 9 tahun”.

Anda juga boleh menghantar gambar anda dan gambar keluarga untuk kami ketengahkan sebagai sumber resipi (anda juga mempunyai pilihan untuk tidak menghantar gambar anda). Dengan mengenali diri orang yang mencipta atau berkongsi Resepi Tart Telur Portugis Cristiano Ronaldo Recipe ini, diharapkan pengunjung laman web ini dapat mengenali empunya resipi dan seterusnya mendoakan empunya resipi diberikan kesihatan, kesejahteraan dan kebahagiaan hidup di dunia dan akhirat.

error: