Resepi Tapai Pulut Manis Terlajak Laku

Resepi Tapai Pulut Manis Terlajak Laku
Resepi Tapai Pulut Manis Terlajak Laku boleh disimpan dalam peti sejuk dan dinikmati sejuk-sejuk. Memang sangat menyegarkan.

Resepi Tapai Pulut Manis Terlajak Laku ini mesti diperam semalaman barulah terasa sangat sedap dan manis. Kepada penggemar tapai diluar sana, mari kita belajar resepi ini. Selamat mencuba!

Resepi Tapai Pulut Manis Terlajak Laku Summary

 • Nama Resipi: Resepi Tapai Pulut Manis Terlajak Laku
 • Kategori Hidangan: Makanan
 • Jenis Masakan: Melayu

Bahan-Bahan Resepi Tapai Pulut Manis Terlajak Laku

 • 1kg beras pulut
 • 1 biji ragi *di jemur dan tumbuk halus
 • Bekas untuk mengisi tapai

Cara Memasak Resepi Tapai Pulut Manis Terlajak Laku

Jom kita mengetahui cara membuat Resepi Tapai Pulut Manis Terlajak Laku dengan langkah demi langkah seperti berikut: –

 1. Basuh beras pulut bersih-bersih dan rendam minima 2 jam.
 2. Kemudian toskan air, kukus beras pulut selama 25 min.
 3. Siramkan pulut yang telah dikukus dengan 3 cawan air
 4. Siram secara terus dalam pengukus dengan cara mengaup air.
 5. Kukus semula pulut tadi dalam 10 minit atau sehingga naik wap.
 6. Tutup api dan alihkan pulut yang telah masak ke dalam dulang besar untuk disejukkan.
 7. Biarkan pulut betul-betul sejuk.
 8. Bila pulut dah sejuk, ayakkan ragi ke atas pulut, balik-balikkan pulut tadi, ayak ragi ke atas pulut sekali lagi sehingga rata ragi pada pulut.
 9. Sudukan pulut tadi ke dalam bekas.
 10. Balut dgn kain.
 11. Simpan di tempat yang gelap selama 2 hari.
 12. Selepas 2 hari, baru tengok hasil tapai anda menjadi.

Did you know?

Disyorkan agar tapai yang sudah siap dimasukkan ke dalam peti sejuk, sebab tapai ni sedap makan sejuk sejuk.

Credit recipe: Sabariah Bahasar

Hashtag / Keywords

Resepi Tapai Pulut Manis Terlajak Laku Reviews

Customer Reviews about Resepi Tapai Pulut Manis Terlajak Laku

Resepi Tapai Pulut Manis Terlajak Laku

Resepi Tapai Pulut Manis Terlajak Laku adalah sangat menyelerakan terutama apabila datang ke kenduri kahwin. Jika rasanya lembut dan manis, itulah pilihan semua.

Yana

https://vipmalaysia.com

Kongsi Resipi Anda

Tekan Butang Share Facebook, Twitter dan Kongsi Resipi di Whatsapp dan Telegram

Jangan lupa untuk tekan butang share pada ikon Twitter, Facebook dan berkongsi Resepi Tapai Pulut Manis Terlajak Laku di Whatsapp Group atau melalui Telegram dibawah.

Nordiyana.com adalah semua mengenai memasak dan berjalan-jalan. 1 hari 1 resipi baru, jadi dalam masa satu tahun sahaja anda sudah dapat menguasai 365 resipi. Terima kasih kerana menyukai dan mengunjungi laman web kami. Jika anda ingin berkongsi resipi dan gambar masakan anda diketengahkan dalam laman web kami, sila e-melkan gambar dan resepi ke info@nordiyana.com.

Ingin Resepi Anda Diketengahkan?

 1. Ambil gambar masakan yang anda ingin ketengahkan. Hantar sekeping foto masakan yang sudah siap sepenuhnya dalam bentuk .jpeg atau dalam bentuk yang mudah.
 2. Tulis bahan-bahan yang diperlukan serta cara memasak/ cara membuat. Menu atau hidangan yang boleh anda kirimkan merangkumi apa sahaja masakan, kuih muih, kek, biskut, minuman gulai dan sebagainya.
 3. Anda juga boleh tujukan resipi ini kepada insan yang istimewa dalam hidup anda sebagai menghargai perkongsian resepi yang anda sumbangkan. Tulis dengan ringkas, padat dan membawa erti sangat mendalam dan bermakna dalam hidup anda untuk resipi tersebut.
 4. Contohnya, anda boleh menulis seperti dibawah ini:-

Resepi Tapai Pulut Manis Terlajak Laku ini didedikasikan buat suami tersayang iaitu Shamsul Iskandar bin Kahar iaitu suamiku yang tercinta yang sedang menjalankan tugas di sempadan Malaysia-Thailand. Apabila selesai bertugas dan pulang ke rumah, beliau sering menyuruhku untuk membuat menu ini. Menu kegemaran katanya.”

“Semoga suamiku sihat sejahtera dan dilindungi dari bahaya musuh. Jangan risaukan adinda dan anak-anak di sini. Kami menunggu kepulanganmu wahai Suamiku. Ikhlas dari isterimu yang sedia menanti- Mariani binti Mamat dan anak-anak Luqman Daniel bin Shamsul Iskandar, 12 tahun dan Intan Norazura binti Shamsul Iskandar, 9 tahun”.

Anda juga boleh menghantar gambar anda dan gambar keluarga untuk kami ketengahkan sebagai sumber resipi (anda juga mempunyai pilihan untuk tidak menghantar gambar anda). Dengan mengenali diri orang yang mencipta atau berkongsi Resepi Tapai Pulut Manis Terlajak Laku ini, diharapkan pengunjung laman web ini dapat mengenali empunya resipi dan seterusnya mendoakan empunya resipi diberikan kesihatan, kesejahteraan dan kebahagiaan hidup di dunia dan akhirat.

error: