Resepi Sambal Goreng Jawa Menu Wajib Hari Raya

Resepi Sambal Goreng Jawa Tradisi
Resepi Sambal Goreng Jawa Menu Wajib Hari Raya menggunakan suhun, pucuk tauhu dan banyak lagi. Antara kegemaran kami sekeluarga.

Resepi Sambal Goreng Jawa Menu Wajib Hari Raya adalah identiti masyarakat Jawa di Malaysia dan Indonesia. Rasanya memang sedap, tidak masin, tidak manis dan semuanya cukup rasa. Ia juga tidak pedas sehinggakan kanak-kanak pun boleh menikmatinya. Resepinya ada disini. Mari kita belajar resepi terbaik ini!

Resepi Sambal Goreng Jawa Menu Wajib Hari Raya Summary

 • Nama Resipi: Resepi Sambal Goreng Jawa Menu Wajib Hari Raya
 • Kategori Hidangan: Makanan
 • Jenis Masakan: Melayu dan Indonesia

Bahan-Bahan Resepi Sambal Goreng Jawa Menu Wajib Hari Raya

 • Suhun
 • Pucuk tauhu
 • Bawang kecil
 • Bawang putih
 • Lada besar
 • Sayur kcang panjang
 • Lobak
 • Kobis
 • Ikan bilis
 • Kentang
 • Tempe
 • Gula
 • Garam
 • Kicap
 • Ajinomoto

Cara Memasak Resepi Sambal Goreng Jawa Menu Wajib Hari Raya

Bagi Resepi Sambal Goreng Jawa Menu Wajib Hari Raya, cara memasak mudah tetapi memerlukan ketelitian yang tinggi. Lihat dibawah.

 1. Rendam suhun dan pucuk tauhu sampai kembang.
 2. Sediakan bawang merah, bawang putih, lada besar dimayang halus.
 3. Ikan bilis ditumbuk.
 4. Potong sayur lobak diikuti dengan kacang panjang dan sayur kobis.
 5. Potomg tempe dan kentang potong dan kemudian goreng.
 6. Setelah sume diatas siap, tumis bahan yg dimayang halus, ikan bilis yang ditumbuk tadi dan tumis sampai naik bau
 7. Letak gula dan garam secukup rasa.
 8. Letak Ajinomoto sebagai penambah rasa.
 9. Masukan suhun dan pucuk tahu yang direndam tadi bersama sayur-sayur di atas.
 10. Kecilkan api dan kemudian masukkan sedikit air dan masak suhun.
 11. Apabila suhun sudah lembut, masukkan pula kentang dan tempe yang digoreng. Gaul sebati.
 12. Masukkan kicap dan gaul sebati sampai masak.
 13. Sedia utk dihidang!

Credit recipe: o resepi

Hashtag / Keywords

Resepi Sambal Goreng Jawa Menu Wajib Hari Raya Reviews

Customer Reviews about Resepi Sambal Goreng Jawa Menu Wajib Hari Raya

Resepi Sambal Goreng Jawa Tradisi

Resepi Sambal Goreng Jawa Menu Wajib Hari Raya biasanya dimakan bersama nasi impit ketika Hari Raya Aidilfitri dan Hari Raya Aidiladha. Anda boleh sahaja membuat sambal goreng jawa tradisi ini pada masa-masa lain terutama apabila ibu bapa datang ke rumah kita. Tentu mereka makan dengan penuh lazat sekali.

Yana

https://vipmalaysia.com

Kongsi Resipi Anda

Tekan Butang Share Facebook, Twitter dan Kongsi Resipi di Whatsapp dan Telegram

Jangan lupa untuk tekan butang share pada ikon Twitter, Facebook dan berkongsi Resepi Sambal Goreng Jawa Menu Wajib Hari Raya di Whatsapp Group atau melalui Telegram dibawah.

Nordiyana.com adalah semua mengenai memasak dan berjalan-jalan. 1 hari 1 resipi baru, jadi dalam masa satu tahun sahaja anda sudah dapat menguasai 365 resipi. Terima kasih kerana menyukai dan mengunjungi laman web kami. Jika anda ingin berkongsi resipi dan gambar masakan anda diketengahkan dalam laman web kami, sila e-melkan gambar dan resepi ke info@nordiyana.com.

Ingin Resepi Anda Diketengahkan?

 1. Ambil gambar masakan yang anda ingin ketengahkan. Hantar sekeping foto masakan yang sudah siap sepenuhnya dalam bentuk .jpeg atau dalam bentuk yang mudah.
 2. Tulis bahan-bahan yang diperlukan serta cara memasak/ cara membuat. Menu atau hidangan yang boleh anda kirimkan merangkumi apa sahaja masakan, kuih muih, kek, biskut, minuman gulai dan sebagainya.
 3. Anda juga boleh tujukan resipi ini kepada insan yang istimewa dalam hidup anda sebagai menghargai perkongsian resepi yang anda sumbangkan. Tulis dengan ringkas, padat dan membawa erti sangat mendalam dan bermakna dalam hidup anda untuk resipi tersebut.
 4. Contohnya, anda boleh menulis seperti dibawah ini:-

Resepi Sambal Goreng Jawa Menu Wajib Hari Raya ini didedikasikan buat suami tersayang iaitu Shamsul Iskandar bin Kahar iaitu suamiku yang tercinta yang sedang menjalankan tugas di sempadan Malaysia-Thailand. Apabila selesai bertugas dan pulang ke rumah, beliau sering menyuruhku untuk membuat menu ini. Menu kegemaran katanya.”

“Semoga suamiku sihat sejahtera dan dilindungi dari bahaya musuh. Jangan risaukan adinda dan anak-anak di sini. Kami menunggu kepulanganmu wahai Suamiku. Ikhlas dari isterimu yang sedia menanti- Mariani binti Mamat dan anak-anak Luqman Daniel bin Shamsul Iskandar, 12 tahun dan Intan Norazura binti Shamsul Iskandar, 9 tahun”.

Anda juga boleh menghantar gambar anda dan gambar keluarga untuk kami ketengahkan sebagai sumber resipi (anda juga mempunyai pilihan untuk tidak menghantar gambar anda). Dengan mengenali diri orang yang mencipta atau berkongsi Resepi Sambal Goreng Jawa Menu Wajib Hari Raya ini, diharapkan pengunjung laman web ini dapat mengenali empunya resipi dan seterusnya mendoakan empunya resipi diberikan kesihatan, kesejahteraan dan kebahagiaan hidup di dunia dan akhirat.

error: