Resepi Roti Kayu Kamat Keramat Selera Pantai Timur

Resepi Roti Kayu Kamat Keramat Selera Pantai Timur
Resepi Roti Kayu Kamat Keramat Selera Pantai Timur memang sedap kerana crunchy diluar dan lembut didalam.

Resepi Roti Kayu Kamat Keramat Selera Pantai Timur dengan rasa manis dan boleh dicicah bersama kuah kari atau minuman kopi o. Inilah croissant pantai timur. Terbaik!

Resepi Roti Kayu Kamat Keramat Selera Pantai Timur Summary

 • Nama Resipi: Resepi Roti Kayu Kamat Keramat Selera Pantai Timur
 • Kategori Hidangan: Makanan
 • Jenis Masakan: Melayu

Bahan-Bahan Resepi Roti Kayu Kamat Keramat Selera Pantai Timur

Resepi Roti Kayu Kamat Keramat Selera Pantai Timur juga dikenali sebagai roti croissant pantai timur mempunyai rasa seperti kuih cakoi mempunyai rasa crunchy diluar dan lembut didalam. Jom kita dapatkan bahan-bahan yang diperlukan untuk membuat roti tradisional pantai timur ini. Kanak-kanak amat menyukai kerana rasanya yang sangat manis.

Bahan-bahan

 • 1 kilogram tepung gandum
 • 1 pek Mauripan
 • 10 sudu besar Gula
 • 1 iji telur ayam
 • 1 sudu kecil Soda bikarbonat
 • 5 sudu besar Planta

Cara Memasak Resepi Roti Kayu Kamat Keramat Selera Pantai Timur

Resepi Roti Kayu Kamat Keramat Selera Pantai Timur mempunyai cara menyediakan dan memasak dengan langkah demi langkah seperti dibawah.

Cara Membuat Adunan dan Memasak

 1. Bancuh Mauripan dengan air suam (jangan gunakan air panas). Tunggu sehingga naik buih yang banyak.
 2. Selepas tu dalam mangkuk, masukkan tepung gandum, gula, planta, soda dan ramas-ramaskan semua bahan sehingga menjadi seperti serbuk roti
 3. Selepas tu pecahkan telur dan masukkan ke dalam adunan berserta air yis yang berbuih tadi,
 4. Uli sehingga adunan roti tidak melekat ditangan.
 5. Uli sampai adunan berkilat.
 6. Setelah selesai uli, tutup dengan plastik wrap dan tunggu sehingga adunan naik.
 7. Bentukkan adunan comel-comel dan terus masukkan ke dalam kuali yang ade minyak panas,
 8. Goreng garing-garing
 9. Siap untuk dimakan!

Did you know?

Resepi Roti Kayu Kamat Keramat Selera Pantai Timur ini memang dibuat dengan rasa manis-manis kerana masakan pantai timur sinonim dengan manis-manis.

Sumber : Haadi Nadia

Hashtag / Keywords

Resepi Roti Kayu Kamat Keramat Selera Pantai Timur Reviews

Customer Reviews about Resepi Roti Kayu Kamat Keramat Selera Pantai Timur

Resepi Roti Kayu Kamat Keramat Selera Pantai Timur

Resepi Roti Kayu Kamat Keramat Selera Pantai Timur adalah koleksi resepi hebat dan mudah disediakan bagi mereka yang baru ingin menceburi hal berkaitan masak memasak di dapur. Abaikan apa kata orang lain, yang penting, anda sudah memulakannya mengikut kemahuan anda sendiri dan sekarang perlu membuktikan kepada diri sendiri adakah masakan yang anda masak menepati citarasa dan selera anda. Dengan langkah demi langkah, anda selangkah untuk bergelar seorang yang pandai memasak.

Yana

https://vipmalaysia.com

Kongsi Resipi Anda

Share recipe here only at Nordiyana.com / kongsi resipi anda disini
Share your recipe here. Your recipe will be featured. Contact us now!

Tekan Butang Share Facebook, Twitter dan Kongsi Resipi di Whatsapp dan Telegram

Jangan lupa untuk tekan butang share pada ikon Twitter, Facebook dan berkongsi Resepi Roti Kayu Kamat Keramat Selera Pantai Timur di Whatsapp Group atau melalui Telegram dibawah.

Nordiyana.com adalah semua mengenai memasak dan berjalan-jalan. 1 hari 1 resipi baru, jadi dalam masa satu tahun sahaja anda sudah dapat menguasai 365 resipi. Terima kasih kerana menyukai dan mengunjungi laman web kami. Jika anda ingin berkongsi resipi dan gambar masakan anda diketengahkan dalam laman web kami, sila e-melkan gambar dan resepi ke info@nordiyana.com.

Ingin Resepi Anda Diketengahkan?

 1. Ambil gambar masakan yang anda ingin ketengahkan. Hantar sekeping foto masakan yang sudah siap sepenuhnya dalam bentuk .jpeg atau dalam bentuk yang mudah.
 2. Tulis bahan-bahan yang diperlukan serta cara memasak/ cara membuat. Menu atau hidangan yang boleh anda kirimkan merangkumi apa sahaja masakan, kuih muih, kek, biskut, minuman gulai dan sebagainya.
 3. Anda juga boleh tujukan resipi ini kepada insan yang istimewa dalam hidup anda sebagai menghargai perkongsian resepi yang anda sumbangkan. Tulis dengan ringkas, padat dan membawa erti sangat mendalam dan bermakna dalam hidup anda untuk resipi tersebut.
 4. Contohnya, anda boleh menulis seperti dibawah ini:-

Resepi Roti Kayu Kamat Keramat Selera Pantai Timur ini didedikasikan buat suami tersayang iaitu Shamsul Iskandar bin Kahar iaitu suamiku yang tercinta yang sedang menjalankan tugas di sempadan Malaysia-Thailand. Apabila selesai bertugas dan pulang ke rumah, beliau sering menyuruhku untuk membuat menu ini. Menu kegemaran katanya.”

“Semoga suamiku sihat sejahtera dan dilindungi dari bahaya musuh. Jangan risaukan adinda dan anak-anak di sini. Kami menunggu kepulanganmu wahai Suamiku. Ikhlas dari isterimu yang sedia menanti- Mariani binti Mamat dan anak-anak Luqman Daniel bin Shamsul Iskandar, 12 tahun dan Intan Norazura binti Shamsul Iskandar, 9 tahun”.

Anda juga boleh menghantar gambar anda dan gambar keluarga untuk kami ketengahkan sebagai sumber resipi (anda juga mempunyai pilihan untuk tidak menghantar gambar anda). Dengan mengenali diri orang yang mencipta atau berkongsi Resepi Roti Kayu Kamat Keramat Selera Pantai Timur ini, diharapkan pengunjung laman web ini dapat mengenali empunya resipi dan seterusnya mendoakan empunya resipi diberikan kesihatan, kesejahteraan dan kebahagiaan hidup di dunia dan akhirat.

error: