Resepi Rendang Ikan Tongkol Santapan Melayu Nusantara

Resepi Rendang Ikan Tongkol Santapan Melayu Nusantara

Resepi Rendang Ikan Tongkol yang lazat yang menggugat selera! Dapatkan rahsianya dan sajikan hidangan istimewa untuk keluarga dan teman-teman. Cubalah resepi tradisional ini yang mudah dan mudah disediakan. Rasailah enaknya santapan Nusantara!

Resepi Rendang Ikan Tongkol Santapan Melayu Nusantara Summary

 • Nama Resipi: Resepi Rendang Ikan Tongkol Santapan Melayu Nusantara
 • Kategori Hidangan: Makanan
 • Jenis Masakan: Melayu

Bahan-Bahan Resepi Rendang Ikan Tongkol Santapan Melayu Nusantara

Untuk Resepi Rendang Ikan Tongkol Santapan Melayu Nusantaraini, bahan-bahan yang diperlukan adalah seperti berikut: –

 • 2 ekor ikan tongkol – bersaiz sederhana
 • 1 biji bawang merah*
 • 4 ulas bawang putih*
 • 2 sudu kecil cili kisar*
 • 5-10 batang cili api – optional
 • 1 inci halia*
 • 3 batang serai*
 • 2 sudu kecil rempah kari
 • 1 keping asam keping
 • Sedikit gula kabung
 • 2 cawan santan pekat – boleh ditambah atau dikurang bergantung kepada kepekatan
 • 2 sudu kecil kerisik
 • 1-2 helai daun kunyit – dihiris-hiris halus

Cara Memasak Resepi Rendang Ikan Tongkol Santapan Melayu Nusantara

Panduan membuat / memasak Resepi Rendang Ikan Tongkol Santapan Melayu Nusantara dapat ditunjukkan dengan cara mudah seperti dibawah:

 1. Pertama sekali, goreng ikan tongkol hingga garing.
 2. Kisar bahan bertanda *
 3. Tumis pakai minyak yang di goreng sampai bahan-bahan menjadi garing dan masuk ke dalam ikan.
 4. Letakkan kerisik dan santan pekat
 5. Akhir sekali, taburkan daun kunyit yang dihiris halus-halus.
 6. Hidangan rendang ikan tongkol tersedia! Selamat mencuba.

*Credit: siti fairuz

Hashtag / Keywords

Resepi Rendang Ikan Tongkol Santapan Melayu Nusantara Reviews

Rendang ikan tongkol adalah salah satu hidangan tradisional yang lazat, kaya dengan rasa rempah-ratus yang bermutu tinggi dan sesuai untuk majlis dan hari raya. Ia juga mudah disediakan dan boleh dimasak dengan pelbagai jenis bahan-bahan yang tersedia. Oleh kerana ia amat lazat dan ketara dengan rasa rempah-rempah, ia boleh menjadi makanan yang disukai ramai.

Ya, ia mudah untuk membuat resepi rendang ikan tongkol. Anda hanya perlu beberapa bahan-bahan yang mudah didapati dan beberapa minit untuk menyediakannya.

Kongsi Resepi Rendang Ikan Tongkol Santapan Melayu Nusantara

Share recipe here only at Nordiyana.com / kongsi resipi anda disini

Tekan Butang Share Facebook, Twitter dan Kongsi Resepi di WhatsApp dan Telegram

Jangan lupa untuk tekan butang share pada ikon Twitter, Facebook dan berkongsi Resepi Rendang Ikan Tongkol Santapan Melayu Nusantaradi WhatsApp Group atau melalui Telegram dibawah.

Nordiyana.com adalah semua mengenai memasak dan berjalan-jalan. 1 hari 1 resipi baru termasuk Resepi Rendang Ikan Tongkol Santapan Melayu Nusantara, jadi dalam masa satu tahun sahaja anda sudah dapat menguasai 365 resipi. Terima kasih kerana menyukai dan mengunjungi laman web kami. Jika anda ingin berkongsi resipi dan gambar masakan anda diketengahkan dalam laman web kami, sila e-melkan gambar dan resepi ke info@nordiyana.com.

Ingin Resepi Anda Diketengahkan?

 1. Ambil gambar masakan yang anda ingin ketengahkan. Hantar sekeping foto masakan yang sudah siap sepenuhnya dalam bentuk .jpeg atau dalam bentuk yang mudah.
 2. Tulis bahan-bahan yang diperlukan serta cara memasak/ cara membuat. Menu atau hidangan yang boleh anda kirimkan merangkumi apa sahaja masakan, kuih muih, kek, biskut, minuman, gulai dan sebagainya.
 3. Anda juga boleh tujukan resipi ini kepada insan yang istimewa dalam hidup anda sebagai menghargai perkongsian resepi yang anda sumbangkan. Tulis dengan ringkas, padat dan membawa erti sangat mendalam dan bermakna dalam hidup anda untuk resipi tersebut.
 4. Contohnya, anda boleh menulis seperti dibawah ini:-

Resepi Rendang Ikan Tongkol Santapan Melayu Nusantaraini didedikasikan buat suami tersayang iaitu Ahmad Assaruddin bin Ahmad Basri Ngah @ Tengah-Tengah iaitu suamiku yang tercinta yang sedang menjalankan tugas di sempadan Malaysia-Thailand. Apabila selesai bertugas dan pulang ke rumah, beliau sering menyuruhku untuk membuat menu ini. Menu kegemaran katanya.”

“Semoga suamiku sihat sejahtera dan dilindungi dari bahaya musuh. Jangan risaukan adinda dan anak-anak di sini. Kami menunggu kepulanganmu wahai Suamiku. Ikhlas dari isterimu yang sedia menanti- Ara @ Serikandi Binti Bill Clinton dan anak-anak Samsol, 19 tahun dan Samdol, 18 tahun”.

Anda juga boleh menghantar gambar anda dan gambar keluarga untuk kami ketengahkan sebagai sumber resipi (anda juga mempunyai pilihan untuk tidak menghantar gambar anda). Dengan mengenali diri orang yang mencipta atau berkongsi Resepi Rendang Ikan Tongkol Santapan Melayu Nusantaraini, diharapkan pengunjung laman web ini dapat mengenali empunya resipi dan seterusnya mendoakan empunya resipi diberikan kesihatan, kesejahteraan dan kebahagiaan hidup di dunia dan akhirat.

error: