Resepi Popia Pedas Rangup Sampai ke Petang

Resepi Popia Pedas Rangup Sampai ke Petang
Resepi Popia Pedas Rangup Sampai ke Petang ini sangat sesuai dimakan apabila sejuk kerana akan sentiasa garing. Jom kita cuba

Resepi Popia Pedas Rangup Sampai ke Petang adalah satu resepi terbaik untuk memastikan kuih popia kita akan sentiasa garing walaupun digoreng pada waktu pagi. Dapatkan cara membuat dan bahan-bahan yang diperlukan serta petua berguna untuk membuat kuih popia pedas ini.

Resepi Popia Pedas Rangup Sampai ke Petang Summary

 • Nama Resipi: Resepi Popia Pedas Rangup Sampai ke Petang
 • Kategori Hidangan: Makanan
 • Jenis Masakan: Melayu

Bahan-Bahan Resepi Popia Pedas Rangup Sampai ke Petang

Bahan-bahan Membuat Inti Popia

 • 1 peket kulit popia brand pertama mengandingi 50 pcs
 • 1/2kg taugeh
 • 1 biji carrot (lobak merah) *Carrot diparut dan campurkan dgn taugeh

Bahan sambal

 • 2 senduk cili blender
 • 2 senduk cili sos
 • 1 biji bawang putih (dikisar)
 • 1 sudu teh serbuk perasa
 • Sedikit garam
 • 8 sudu besar gula pasir
 • Sejemput ikan bilis

Cara Memasak Resepi Popia Pedas Rangup Sampai ke Petang

Cara memasak Resepi Popia Pedas Rangup Sampai ke Petang adalah seperti berikut: –

 1. Masak bahan-bahan untuk membuat inti popia.
 2. Keluarkan kulit popia dan biarkan pada suhu bilik selama setengah jam.
 3. Keluarkan dengan cermat satu persatu kulit popia supaya kulit popia tidak pecah.
 4. Gunakan sudu kecil dan letakkan inti popia.
 5. Balut atau gulungkan.
 6. Lekat dengan sedikit cairan tepung beras
 7. Goreng dan sedia untuk dihidang.

Did you know?

Gula pasir ini berfungsi untuk menjadikan sambal popia berasa manis-manis pedas

Credit recipe: Izan Affandy

Hashtag / Keywords

Resepi Popia Pedas Rangup Sampai ke Petang Reviews

Customer Reviews aboutResepi Popia Pedas Rangup Sampai ke Petang

Resepi Popia Pedas Rangup Sampai ke Petang

Resepi Popia Pedas Rangup Sampai ke Petang adalah koleksi resepi hebat dan mudah disediakan bagi mereka yang baru ingin menceburi hal berkaitan masak memasak di dapur. Abaikan apa kata orang lain, yang penting, anda sudah memulakannya mengikut kemahuan anda sendiri dan sekarang perlu membuktikan kepada diri sendiri adakah masakan yang anda masak menepati citarasa dan selera anda. Dengan langkah demi langkah, anda selangkah untuk bergelar seorang yang pandai memasak.

Disamping anda dapat mempelajari selok belok cara memasak dan membuat sesuatu juadah seperti Resepi Popia Pedas Rangup Sampai ke Petang, anda juga mendapat tips yang berguna bagaimana untuk memastikan masakan yang anda masak itu menjadi seperti dalam gambar dan sedap dimakan. Kami berharap perkongsian resipi dapat membantu anda mempelbagaikan lagi menu masakan anda dirumah dan seterusnya meningkatkan minat untuk membuat homemade cooking (cookies, main menu, kuih, biskut) dengan lebih bermotivasi.

Yana

https://vipmalaysia.com

Kongsi Resipi Anda

Tekan Butang Share Facebook, Twitter dan Kongsi Resipi di Whatsapp dan Telegram

Jangan lupa untuk tekan butang share pada ikon Twitter, Facebook dan berkongsi Resepi Popia Pedas Rangup Sampai ke Petang di Whatsapp Group atau melalui Telegram dibawah.

Nordiyana.com adalah semua mengenai memasak dan berjalan-jalan. 1 hari 1 resipi baru, jadi dalam masa satu tahun sahaja anda sudah dapat menguasai 365 resipi. Terima kasih kerana menyukai dan mengunjungi laman web kami. Jika anda ingin berkongsi resipi dan gambar masakan anda diketengahkan dalam laman web kami, sila e-melkan gambar dan resepi ke info@nordiyana.com.

Ingin Resepi Anda Diketengahkan?

 1. Ambil gambar masakan yang anda ingin ketengahkan. Hantar sekeping foto masakan yang sudah siap sepenuhnya dalam bentuk .jpeg atau dalam bentuk yang mudah.
 2. Tulis bahan-bahan yang diperlukan serta cara memasak/ cara membuat. Menu atau hidangan yang boleh anda kirimkan merangkumi apa sahaja masakan, kuih muih, kek, biskut, minuman gulai dan sebagainya.
 3. Anda juga boleh tujukan resipi ini kepada insan yang istimewa dalam hidup anda sebagai menghargai perkongsian resepi yang anda sumbangkan. Tulis dengan ringkas, padat dan membawa erti sangat mendalam dan bermakna dalam hidup anda untuk resipi tersebut.
 4. Contohnya, anda boleh menulis seperti dibawah ini:-

Resepi Popia Pedas Rangup Sampai ke Petang ini didedikasikan buat suami tersayang iaitu Shamsul Iskandar bin Kahar iaitu suamiku yang tercinta yang sedang menjalankan tugas di sempadan Malaysia-Thailand. Apabila selesai bertugas dan pulang ke rumah, beliau sering menyuruhku untuk membuat menu ini. Menu kegemaran katanya.”

“Semoga suamiku sihat sejahtera dan dilindungi dari bahaya musuh. Jangan risaukan adinda dan anak-anak di sini. Kami menunggu kepulanganmu wahai Suamiku. Ikhlas dari isterimu yang sedia menanti- Mariani binti Mamat dan anak-anak Luqman Daniel bin Shamsul Iskandar, 12 tahun dan Intan Norazura binti Shamsul Iskandar, 9 tahun”.

Anda juga boleh menghantar gambar anda dan gambar keluarga untuk kami ketengahkan sebagai sumber resipi (anda juga mempunyai pilihan untuk tidak menghantar gambar anda). Dengan mengenali diri orang yang mencipta atau berkongsi Resepi Popia Pedas Rangup Sampai ke Petang ini, diharapkan pengunjung laman web ini dapat mengenali empunya resipi dan seterusnya mendoakan empunya resipi diberikan kesihatan, kesejahteraan dan kebahagiaan hidup di dunia dan akhirat.

error: