Resepi Onde Onde Gula Melaka Labu No Coloring Added

Resepi Onde Onde Gula Melaka Labu No Coloring Added
Resepi Onde Onde Gula Melaka Labu No Coloring Added boleh membuatkan sesi minum petang anda terasa sedap. Jom cuba resipi ini.

Resepi Onde Onde Gula Melaka Labu No Coloring Added adalah sebuah kuih tradisional orang Melaka. Kali ini kita menggunakan labu sebagai bahan utama. Jom kita belajar cara membuatnya langkah demi langkah. Selamat mencuba dari kami.

Resepi Onde Onde Gula Melaka Labu No Coloring Added Summary

 • Nama Resipi: Resepi Onde Onde Gula Melaka Labu No Coloring Added
 • Kategori Hidangan: Makanan
 • Jenis Masakan: Melayu

Bahan-Bahan Resepi Onde Onde Gula Melaka Labu No Coloring Added

Resepi Onde Onde Gula Melaka Labu No Coloring Added mempunyai rasa yang sedap dan berlemak dengan menggunakan bahan-bahan seperti berikut.

 • 2 cawan labu – yang telah direbus dan dilenyek
 • 3 cawan tepung pulut
 • 2 sudu besar tepung gandum
 • Sedikit garam
 • Air
 • 1 ketul gula melaka – dihiris kasar
 • ½ biji kelapa parut

Cara Memasak Resepi Onde Onde Gula Melaka Labu No Coloring Added

Resepi Onde Onde Gula Melaka Labu No Coloring Added sangat sedap untuk dicuba. Berikut adalah langkah-langkah membuatnya.

 1. Pertama sekali, gaul labu, tepung pulut, tepung gandum dan sedikit garam dengan air sedikit demi sedikit hingga adunan boleh digentel.
 2. Kemudian ambil adunan sebesar ibu jari dan leperkan.
 3. Masukkan gula melaka ditengahnya dan tutup semula.
 4. Bentukkan bulat.
 5. Panaskan air dalam periuk hingga mendidih.
 6. Masukkan bebola pulut yang telah dibentuk bulat tadi dan biarkan seketika.
 7. Apabila kuih timbul boleh diangkat dan toskan dalam tapisan.
 8. Akhirnya golekkan kuih di atas kelapa parut yang bercampur sedikit garam.
 9. Siap untuk menikmati kuih sedap daripada Resepi Onde Onde Gula Melaka Labu No Coloring Added.

Kredit : rencah

Hashtag / Keywords

Resepi Onde Onde Gula Melaka Labu No Coloring Added Reviews

Customer Reviews about Resepi Onde Onde Gula Melaka Labu No Coloring Added

Resepi Onde Onde Gula Melaka Labu No Coloring Added

Resepi Onde Onde Gula Melaka Labu No Coloring Added adalah sajian minum petang yang sangat digemari oleh semua golongan masyarakat. Biasanya menu minum petang disediakan dengan bahan-bahan yang mudah dan cara penyediaan yang ringkas. Menu minum petang biasanya terdiri daripada kuih muih yang manis-manis atau masakan bergoreng dan perlukan sos pencicah. Anda boleh dapatkan banyak koleksi menu minum petang atau apa sahaja resipi di laman web kami.

Yana

https://vipmalaysia.com

Kongsi Resipi Anda

Share recipe here only at Nordiyana.com / kongsi resipi anda disini
Share your recipe here. Your recipe will be featured. Contact us now!

Tekan Butang Share Facebook, Twitter dan Kongsi Resipi di Whatsapp dan Telegram

Jangan lupa untuk tekan butang share pada ikon Twitter, Facebook dan berkongsi Resepi Onde Onde Gula Melaka Labu No Coloring Added di Whatsapp Group atau melalui Telegram dibawah.

Nordiyana.com adalah semua mengenai memasak dan berjalan-jalan. 1 hari 1 resipi baru, jadi dalam masa satu tahun sahaja anda sudah dapat menguasai 365 resipi. Terima kasih kerana menyukai dan mengunjungi laman web kami. Jika anda ingin berkongsi resipi dan gambar masakan anda diketengahkan dalam laman web kami, sila e-melkan gambar dan resepi ke info@nordiyana.com.

Ingin Resepi Anda Diketengahkan?

 1. Ambil gambar masakan yang anda ingin ketengahkan. Hantar sekeping foto masakan yang sudah siap sepenuhnya dalam bentuk .jpeg atau dalam bentuk yang mudah.
 2. Tulis bahan-bahan yang diperlukan serta cara memasak/ cara membuat. Menu atau hidangan yang boleh anda kirimkan merangkumi apa sahaja masakan, kuih muih, kek, biskut, minuman gulai dan sebagainya.
 3. Anda juga boleh tujukan resipi ini kepada insan yang istimewa dalam hidup anda sebagai menghargai perkongsian resepi yang anda sumbangkan. Tulis dengan ringkas, padat dan membawa erti sangat mendalam dan bermakna dalam hidup anda untuk resipi tersebut.
 4. Contohnya, anda boleh menulis seperti dibawah ini:-

Resepi Onde Onde Gula Melaka Labu No Coloring Added ini didedikasikan buat suami tersayang iaitu Shamsul Iskandar bin Kahar iaitu suamiku yang tercinta yang sedang menjalankan tugas di sempadan Malaysia-Thailand. Apabila selesai bertugas dan pulang ke rumah, beliau sering menyuruhku untuk membuat menu ini. Menu kegemaran katanya.”

“Semoga suamiku sihat sejahtera dan dilindungi dari bahaya musuh. Jangan risaukan adinda dan anak-anak di sini. Kami menunggu kepulanganmu wahai Suamiku. Ikhlas dari isterimu yang sedia menanti- Mariani binti Mamat dan anak-anak Luqman Daniel bin Shamsul Iskandar, 12 tahun dan Intan Norazura binti Shamsul Iskandar, 9 tahun”.

Anda juga boleh menghantar gambar anda dan gambar keluarga untuk kami ketengahkan sebagai sumber resipi (anda juga mempunyai pilihan untuk tidak menghantar gambar anda). Dengan mengenali diri orang yang mencipta atau berkongsi Resepi Onde Onde Gula Melaka Labu No Coloring Added ini, diharapkan pengunjung laman web ini dapat mengenali empunya resipi dan seterusnya mendoakan empunya resipi diberikan kesihatan, kesejahteraan dan kebahagiaan hidup di dunia dan akhirat.

error: