Resepi Kerabu Daging Ala Thai Mudah dan Sedap

Resepi Kerabu Daging Ala Thai Mudah dan Sedap

Kerabu daging Thai ialah hidangan yang menggabungkan bahan segar & rempah-rempah iaitu cili, jintan manis, bawang putih & lada. Rasa cili pedas & rasa manis pada bawang memikat rasa di dalam setiap sendok. Hidangan ini cukup berkesan kepada sesiapa yang ingin belajar memasak dirumah. Selamat mencuba!

Resepi Kerabu Daging Ala Thai Mudah dan Sedap Summary

 • Nama Resipi: Resepi Kerabu Daging Ala Thai Mudah dan Sedap
 • Kategori Hidangan: Makanan
 • Jenis Masakan: Asia

Bahan-Bahan Resepi Kerabu Daging Ala Thai Mudah dan Sedap

Untuk Resepi Kerabu Daging Ala Thai Mudah dan Sedapini, bahan-bahan yang diperlukan adalah seperti berikut: –

 • 300-gram daging – direbus smpai lembut
 • 1 biji bawang besar – dihiris nipis
 • 1 batang serai – dihiris nipis
 • 1 biji tomato – dihiris nipis
 • 5-7 biji cili padi – dihiris nipis
 • 2 sudu besar sos ikan
 • 1 biji limau nipis– diambil jus
 • 3 helai daun limau purut – dihiris halus
 • garam dan gula secukup rasa

Cara Memasak Resepi Kerabu Daging Ala Thai Mudah dan Sedap

Panduan membuat / memasak Resepi Kerabu Daging Ala Thai Mudah dan Sedapdapat ditunjukkan dengan cara mudah seperti dibawah:

 1. Hiris daging rebus nipis-nipis dengan cara melintang urat.
 2. Gaulkan daging bersama kesemua bahan di atas.
 3. Masukkan garam dan gula secukup rasa. Lebihkan sedikit gula kerana dapat mengimbangi rasa masam dan pedas.
 4. Kerabu Daging ala Thai sedia dihidang untuk dimakan bersama keluarga.

Tips: Rebus daging sehingga empuk, dan cara untuk melembutkan daging mengikut petua orang-orang tua ialah dengan rebus daging bersama sebatang sudu, atau boleh juga dimasukkan daun nangka atau daun betik.

*Credit: FB

Hashtag / Keywords

Resepi Kerabu Daging Ala Thai Mudah dan Sedap Reviews

Kerabu daging ala Thai membuatkan hidangan ini lebih menarik. Ia mengandungi pelbagai rempah-rempah dan rasa-rasa Thai yang lebih mendalam. Rasa segar daripada timun mentah, mangga dan bawang merah menambah lagi kepada keunikan hidangan ini. Ia juga mudah dan pantas untuk disediakan. Ini adalah cara yang baik untuk menghidangkan makanan eksotik tanpa perlu menghabiskan masa di dapur.

Ya, ia mudah untuk membuat Resepi Kerabu Daging Ala Thai. Ia hanya memerlukan beberapa bahan-bahan utama serta campuran rempah Thai yang terkenal. Proses memasak juga sangat mudah dan menyeronokkan.

Kongsi Resepi Kerabu Daging Ala Thai Mudah dan Sedap

Share recipe here only at Nordiyana.com / kongsi resipi anda disini

Tekan Butang Share Facebook, Twitter dan Kongsi Resepi di WhatsApp dan Telegram

Jangan lupa untuk tekan butang share pada ikon Twitter, Facebook dan berkongsi Resepi Kerabu Daging Ala Thai Mudah dan Sedapdi WhatsApp Group atau melalui Telegram dibawah.

Nordiyana.com adalah semua mengenai memasak dan berjalan-jalan. 1 hari 1 resipi baru termasuk Resepi Kerabu Daging Ala Thai Mudah dan Sedap, jadi dalam masa satu tahun sahaja anda sudah dapat menguasai 365 resipi. Terima kasih kerana menyukai dan mengunjungi laman web kami. Jika anda ingin berkongsi resipi dan gambar masakan anda diketengahkan dalam laman web kami, sila e-melkan gambar dan resepi ke info@nordiyana.com.

Ingin Resepi Anda Diketengahkan?

 1. Ambil gambar masakan yang anda ingin ketengahkan. Hantar sekeping foto masakan yang sudah siap sepenuhnya dalam bentuk .jpeg atau dalam bentuk yang mudah.
 2. Tulis bahan-bahan yang diperlukan serta cara memasak/ cara membuat. Menu atau hidangan yang boleh anda kirimkan merangkumi apa sahaja masakan, kuih muih, kek, biskut, minuman, gulai dan sebagainya.
 3. Anda juga boleh tujukan resipi ini kepada insan yang istimewa dalam hidup anda sebagai menghargai perkongsian resepi yang anda sumbangkan. Tulis dengan ringkas, padat dan membawa erti sangat mendalam dan bermakna dalam hidup anda untuk resipi tersebut.
 4. Contohnya, anda boleh menulis seperti dibawah ini:-

Resepi Kerabu Daging Ala Thai Mudah dan Sedap ini didedikasikan buat suami tersayang iaitu Johan Nasrullah iaitu suamiku yang tercinta yang sedang menjalankan tugas di sempadan Malaysia-Thailand. Apabila selesai bertugas dan pulang ke rumah, beliau sering menyuruhku untuk membuat menu ini. Menu kegemaran katanya.”

“Semoga suamiku sihat sejahtera dan dilindungi dari bahaya musuh. Jangan risaukan adinda dan anak-anak di sini. Kami menunggu kepulanganmu wahai Suamiku. Ikhlas dari isterimu yang sedia menanti- Nur Zahirah Binti Wak San dan anak-anak Muhammad Rayyan, 15 tahun dan Suraya Rose, 13 tahun”.

Anda juga boleh menghantar gambar anda dan gambar keluarga untuk kami ketengahkan sebagai sumber resipi (anda juga mempunyai pilihan untuk tidak menghantar gambar anda). Dengan mengenali diri orang yang mencipta atau berkongsi Resepi Kerabu Daging Ala Thai Mudah dan Sedapini, diharapkan pengunjung laman web ini dapat mengenali empunya resipi dan seterusnya mendoakan empunya resipi diberikan kesihatan, kesejahteraan dan kebahagiaan hidup di dunia dan akhirat.

error: