Resepi Kek Batik Horlicks Unik Sedap Lemak Manis

Resepi Kek Batik Horlicks Unik Sedap Lemak Manis
Resepi Kek Batik Horlicks Unik Sedap Lemak Manis memang digemari oleh anak-anak kita. Buatkan untuk mereka InsyaAllah keceriaan terpancar di wajah mereka.

Resepi Kek Batik Horlicks Unik Sedap Lemak Manis adalah suatu kelainan jika anda merasa bosan dengan kek batik coklat yang lazim dibuat oleh ramai orang. Resipi dan cara membuat kek ini ada disediakan dengan lengkap. Selamat mencuba!

Resepi Kek Batik Horlicks Unik Sedap Lemak Manis Summary

 • Nama Resipi: Resepi Kek Batik Horlicks Unik Sedap Lemak Manis
 • Kategori Hidangan: Makanan
 • Jenis Masakan: Melayu

Bahan-Bahan Resepi Kek Batik Horlicks Unik Sedap Lemak Manis

Resepi Kek Batik Horlicks Unik Sedap Lemak Manis adalah resepi pemanis mulut ringkas yang mudah dibuat.

 • 250 gram butter
 • ½ cawan susu pekat
 • 200 gram Horlicks
 • 1 biji telur ayam
 • Sedikit pewarna putih
 • 250 gram Biskut Marie

Cara Memasak Resepi Kek Batik Horlicks Unik Sedap Lemak Manis

Resepi Kek Batik Horlicks Unik Sedap Lemak Manis disediakan dengan turutan berikut.

 1. Mula-mula, cairkan butter menggunakan api yang paling kecil dan tambahkan susu pekat.
 2. Kemudian, masukkan Horlicks sedikit demi sedikit diikuti dengan pewarna putih dan gaul sebati.
 3. Tambahkan telur yang telah dipukul dan gaul dengan laju.
 4. Tutup api.
 5. Akhir sekali, masukan Biskut Marie yang dipatah-patah kecil.
 6. Masukkan adunan ke dalam loyang atau bekas, tekan hingga padat dan rata.
 7. Sejukkan semalaman sebelum dipotong.

Credit recipe: Haris

Hashtag / Keywords

Resepi Kek Batik Horlicks Unik Sedap Lemak Manis Reviews

Customer Reviews about Resepi Kek Batik Horlicks Unik Sedap Lemak Manis

Resepi Kek Batik Horlicks Unik Sedap Lemak Manis

Disamping anda dapat mempelajari selok belok cara memasak dan membuat sesuatu juadah seperti Resepi Kek Batik Horlicks Unik Sedap Lemak Manis, anda juga mendapat tips yang berguna bagaimana untuk memastikan masakan yang anda masak itu menjadi seperti dalam gambar dan sedap dimakan. Kami berharap perkongsian resipi dapat membantu anda mempelbagaikan lagi menu masakan anda dirumah dan seterusnya meningkatkan minat untuk membuat homemade cooking (cookies, main menu, kuih, biskut) dengan lebih bermotivasi.

Yana

https://vipmalaysia.com

Kongsi Resipi Anda

Share recipe here only at Nordiyana.com / kongsi resipi anda disini
Share your recipe here. Your recipe will be featured. Contact us now!

Tekan Butang Share Facebook, Twitter dan Kongsi Resipi di Whatsapp dan Telegram

Jangan lupa untuk tekan butang share pada ikon Twitter, Facebook dan berkongsi Resepi Kek Batik Horlicks Unik Sedap Lemak Manis di Whatsapp Group atau melalui Telegram dibawah.

Nordiyana.com adalah semua mengenai memasak dan berjalan-jalan. 1 hari 1 resipi baru, jadi dalam masa satu tahun sahaja anda sudah dapat menguasai 365 resipi. Terima kasih kerana menyukai dan mengunjungi laman web kami. Jika anda ingin berkongsi resipi dan gambar masakan anda diketengahkan dalam laman web kami, sila e-melkan gambar dan resepi ke info@nordiyana.com.

Ingin Resepi Anda Diketengahkan?

 1. Ambil gambar masakan yang anda ingin ketengahkan. Hantar sekeping foto masakan yang sudah siap sepenuhnya dalam bentuk .jpeg atau dalam bentuk yang mudah.
 2. Tulis bahan-bahan yang diperlukan serta cara memasak/ cara membuat. Menu atau hidangan yang boleh anda kirimkan merangkumi apa sahaja masakan, kuih muih, kek, biskut, minuman gulai dan sebagainya.
 3. Anda juga boleh tujukan resipi ini kepada insan yang istimewa dalam hidup anda sebagai menghargai perkongsian resepi yang anda sumbangkan. Tulis dengan ringkas, padat dan membawa erti sangat mendalam dan bermakna dalam hidup anda untuk resipi tersebut.
 4. Contohnya, anda boleh menulis seperti dibawah ini:-

Resepi Kek Batik Horlicks Unik Sedap Lemak Manis ini didedikasikan buat suami tersayang iaitu Shamsul Iskandar bin Kahar iaitu suamiku yang tercinta yang sedang menjalankan tugas di sempadan Malaysia-Thailand. Apabila selesai bertugas dan pulang ke rumah, beliau sering menyuruhku untuk membuat menu ini. Menu kegemaran katanya.”

“Semoga suamiku sihat sejahtera dan dilindungi dari bahaya musuh. Jangan risaukan adinda dan anak-anak di sini. Kami menunggu kepulanganmu wahai Suamiku. Ikhlas dari isterimu yang sedia menanti- Mariani binti Mamat dan anak-anak Luqman Daniel bin Shamsul Iskandar, 12 tahun dan Intan Norazura binti Shamsul Iskandar, 9 tahun”.

Anda juga boleh menghantar gambar anda dan gambar keluarga untuk kami ketengahkan sebagai sumber resipi (anda juga mempunyai pilihan untuk tidak menghantar gambar anda). Dengan mengenali diri orang yang mencipta atau berkongsi Resepi Kek Batik Horlicks Unik Sedap Lemak Manis ini, diharapkan pengunjung laman web ini dapat mengenali empunya resipi dan seterusnya mendoakan empunya resipi diberikan kesihatan, kesejahteraan dan kebahagiaan hidup di dunia dan akhirat.

error: