Resepi Daging Masak Merah Mudah dan Menjimatkan Masa

Resepi Daging Masak Merah Mudah dan Menjimatkan Masa

Rasa daging masak merah memang mampu menggamit selera. Di sini anda boleh menikmati daging yang dipadu dengan rempah-rempah khas Malaysia. Empuk dan menyelerakan di lidah, anda akan terpesona dengan aroma dan keharuman nikmat yang mengujakan. Mari pelajari resipi untuk merasai daging masak merah yang istimewa!

Resepi Daging Masak Merah Mudah dan Menjimatkan Masa Summary

 • Nama Resipi: Resepi Daging Masak Merah Mudah dan Menjimatkan Masa
 • Kategori Hidangan: Makanan
 • Jenis Masakan: Melayu

Bahan-Bahan Resepi Daging Masak Merah Mudah dan Menjimatkan Masa

Untuk resepi daging masak merahini, bahan-bahan yang diperlukan adalah seperti berikut: –

 • 1 kg daging
 • 1 labu bawang besar
 • 2 ulas bawang putih
 • 3 tangkai cili merah
 • Segenggam cili padi
 • 1 batang carot
 • 10 tangkai cili kering – di blend 3 bji bawang merah dan 3 biji ulas bawang putih
 • 2 sudu makan sos cili
 • 2 sudu makan sos tiram
 • Kicap secukupnya

Cara Memasak Resepi Daging Masak Merah Mudah dan Menjimatkan Masa

Berikut adalah cara membuat resepi daging masak merahyang ditunjukkan langkah demi langkah.

 1. Pertama, daging dihiris nipis, direbus dengan pewarna merah.
 2. Daging yang sudah direbus dengan pressure cooker akan digoreng pula.
 3. Tumis semua bahan bahan di atas.
 4. Kemudian masukkan bahan bahan rencah seperti sos cili, sos tiram dan bahan perasa.
 5. Akhir sekali, tabur daun sup sebagai hiasan dan daging masak merah siap untuk dihidangkan!

*Credit: FB

Hashtag / Keywords

Resepi Daging Masak Merah Mudah dan Menjimatkan Masa Reviews

Membuat resepi daging masak merah sangat penting untuk memenuhi keperluan anda dan keluarga anda. Resepi ini juga mudah untuk disediakan, bersesuaian dengan berbagai selera rasa dan juga dapat menjimatkan masa. Ia juga menyediakan nutrien penting yang sesuai dengan keperluan anda dan keluarga anda. Ini juga merupakan salah satu pilihan yang sihat dan lazat untuk anda menikmati.

Ya, mudah untuk membuat resepi daging masak merah. Anda hanya perlu memastikan anda mempunyai bahan-bahan seperti cili merah, bawang, kacang, kunyit dan garam. Pastikan anda menggunakan cara masak yang betul dan hanya memasak sehingga ia benar-benar masak dan tersedia untuk dinikmati.

Untuk memastikan daging empuk, pastikan bahawa ia dipilih yang segar, direndam dalam air sejuk sekurang-kurangnya selama satu jam, dan disemai khas dengan rempah. Pada masa memasak, jangan masak dengan api yang terlalu kuat, tetapi biarkan daging masak perlahan-lahan. Anda juga boleh cuba memalu daging sebelum dimasak, ia boleh memberi anda gambaran bagaimana ia akan rasa selepas disiapkan.

Kaedah lain yang paling mudah adalah dengan menekan daging dengan jari. Jika daging cepat pulih dengan sendirinya selepas dipadatkan sebentar, maka ia lemah, empuk dan masak dengan sempurna. Jika daging itu sangat keras, ia tidak cukup masak dan akan menjadi lebih keras saat dimasak. Jika daging berada di tengah-tengah, ia dikira masak dengan sempurna.

Kongsi Resepi Daging Masak Merah Mudah dan Menjimatkan Masa

Share recipe here only at Nordiyana.com / kongsi resipi anda disini

Tekan Butang Share Facebook, Twitter dan Kongsi Resepi di WhatsApp dan Telegram

Jangan lupa untuk tekan butang share pada ikon Twitter, Facebook dan berkongsi resepi daging masak merahdi WhatsApp Group atau melalui Telegram dibawah.

Nordiyana.com adalah semua mengenai memasak dan berjalan-jalan. 1 hari 1 resipi baru termasuk resepi daging masak merah, jadi dalam masa satu tahun sahaja anda sudah dapat menguasai 365 resipi. Terima kasih kerana menyukai dan mengunjungi laman web kami. Jika anda ingin berkongsi resipi dan gambar masakan anda diketengahkan dalam laman web kami, sila e-melkan gambar dan resepi ke info@nordiyana.com.

Ingin Resepi Anda Diketengahkan?

 1. Ambil gambar masakan yang anda ingin ketengahkan. Hantar sekeping foto masakan yang sudah siap sepenuhnya dalam bentuk .jpeg atau dalam bentuk yang mudah.
 2. Tulis bahan-bahan yang diperlukan serta cara memasak/ cara membuat. Menu atau hidangan yang boleh anda kirimkan merangkumi apa sahaja masakan, kuih muih, kek, biskut, minuman, gulai dan sebagainya.
 3. Anda juga boleh tujukan resipi ini kepada insan yang istimewa dalam hidup anda sebagai menghargai perkongsian resepi yang anda sumbangkan. Tulis dengan ringkas, padat dan membawa erti sangat mendalam dan bermakna dalam hidup anda untuk resipi tersebut.
 4. Contohnya, anda boleh menulis seperti dibawah ini:-

“Resepi daging masak merah ini didedikasikan buat suami tersayang iaitu Mahathir Mohamad iaitu suamiku yang tercinta yang sedang menjalankan tugas di sempadan Malaysia-Thailand. Apabila selesai bertugas dan pulang ke rumah, beliau sering menyuruhku untuk membuat menu ini. Menu kegemaran katanya.”

“Semoga suamiku sihat sejahtera dan dilindungi dari bahaya musuh. Jangan risaukan adinda dan anak-anak di sini. Kami menunggu kepulanganmu wahai Suamiku. Ikhlas dari isterimu yang sedia menanti- Nuraisyah Liyana Binti Sun dan anak-anak Sarah Liyana, 19 tahun dan Puteri Liyana, 18 tahun”.

Anda juga boleh menghantar gambar anda dan gambar keluarga untuk kami ketengahkan sebagai sumber resipi (anda juga mempunyai pilihan untuk tidak menghantar gambar anda). Dengan mengenali diri orang yang mencipta atau berkongsi resepi daging masak merahini, diharapkan pengunjung laman web ini dapat mengenali empunya resipi dan seterusnya mendoakan empunya resipi diberikan kesihatan, kesejahteraan dan kebahagiaan hidup di dunia dan akhirat.

error: