Resepi Bubur Pulut Merah Nasi Putih Tersedap

Resepi Bubur Pulut Merah Nasi Putih Tersedap
Biasanya hujung minggu buat apa ya? Jom cipta kelainan dengan Resepi Bubur Pulut Merah Nasi Putih Tersedap yang ternyata menyelerakan.

Resepi Bubur Pulut Merah Nasi Putih Tersedap ini menggunakan beras dan pulut juga santan dengan kapasiti yang betul. Barulah jadi buat resepi ini. Jom kita cuba buat tidak susah mana pun. Selamat mencuba!

Resepi Bubur Pulut Merah Nasi Putih Tersedap Summary

 • Nama Resipi: Resepi Bubur Pulut Merah Nasi Putih Tersedap
 • Kategori Hidangan: Makanan
 • Jenis Masakan: Melayu

Bahan-Bahan Resepi Bubur Pulut Merah Nasi Putih Tersedap

Resepi Bubur Pulut Merah Nasi Putih Tersedap anda mesti cuba untuk masak pada hari ini. Selalunya bubur ini dibuat untuk menyambut birthday mak. Jarak ke rumah mak pun tidak jauh. Dekat sahaja. Saya sebenarnya masak tidak mengikut sukatan dan biasanya masak untuk 1 periuk penuh. Jom dapatkan resipi ini.

Bahan-bahan Bubur

 • 2 cawan beras biasa
 • 1 cawan beras pulut
 • 250 gram santan pekat
 • 10 cawan air (boleh ditambah atau dikurang mengikut kepekatan bubur yang kita sukai)
 • 2 ketul gula Melaka
 • 1/2 cawan gula merah
 • 1/2 cawan gula pasir
 • Garam sesudu (ikut citarasa)
 • Daun pandan

Cara Memasak Resepi Bubur Pulut Merah Nasi Putih Tersedap

Resepi Bubur Pulut Merah Nasi Putih Tersedap mempunyai cara memasaknya yang tersendiri kerana menggunakan 3 jenis gula iaitu gula merah, gula putih dan gula Melaka.

Cara-cara Memasak Bubur

Berikut adalah cara-cara memasak Resepi Bubur Pulut Merah Nasi Putih Tersedap

 1. Beras putih dan beras pulut dicampur dan dicuci bersih.
 2. Kemudian masak hingga jadi bubur.
 3. Letak daun pandan semasa masak bubur.
 4. Asingkan anggaran semangkuk bubur tadi ke dalam periuk lain dan masukkan santan serta garam secukup rasa.
 5. Masak semula hingga didih.
 6. Masak gula merah,gula putih dan gula Melaka dalam periuk lain dan letakkan sedikit sahaja air.
 7. Kemudian, tapis dan masukkan ke dalam baki periuk bubur.
 8. Letakkan sedikit santan dalam anggaran 1 @ 2 senduk kecil untuk tambah rasa lemak bubur.
 9. Masak semula bubur tersebut.
 10. Sedia utk dihidang!

Credit recipe: Ummi Querniea

Hashtag / Keywords

Resepi Bubur Pulut Merah Nasi Putih Tersedap Reviews

Customer Reviews about Resepi Bubur Pulut Merah Nasi Putih Tersedap

Resepi Bubur Pulut Merah Nasi Putih Tersedap

Resepi Bubur Pulut Merah Nasi Putih Tersedap adalah sajian minum petang yang sangat digemari oleh semua golongan masyarakat. Biasanya menu minum petang disediakan dengan bahan-bahan yang mudah dan cara penyediaan yang ringkas. Menu minum petang biasanya terdiri daripada kuih muih yang manis-manis atau masakan bergoreng dan perlukan sos pencicah. Anda boleh dapatkan banyak koleksi menu minum petang atau apa sahaja resipi di laman web kami.

Yana

https://vipmalaysia.com

Kongsi Resipi Anda

Tekan Butang Share Facebook, Twitter dan Kongsi Resipi di Whatsapp dan Telegram

Jangan lupa untuk tekan butang share pada ikon Twitter, Facebook dan berkongsi Resepi Bubur Pulut Merah Nasi Putih Tersedap di Whatsapp Group atau melalui Telegram dibawah.

Nordiyana.com adalah semua mengenai memasak dan berjalan-jalan. 1 hari 1 resipi baru, jadi dalam masa satu tahun sahaja anda sudah dapat menguasai 365 resipi. Terima kasih kerana menyukai dan mengunjungi laman web kami. Jika anda ingin berkongsi resipi dan gambar masakan anda diketengahkan dalam laman web kami, sila e-melkan gambar dan resepi ke info@nordiyana.com.

Ingin Resepi Anda Diketengahkan?

 1. Ambil gambar masakan yang anda ingin ketengahkan. Hantar sekeping foto masakan yang sudah siap sepenuhnya dalam bentuk .jpeg atau dalam bentuk yang mudah.
 2. Tulis bahan-bahan yang diperlukan serta cara memasak/ cara membuat. Menu atau hidangan yang boleh anda kirimkan merangkumi apa sahaja masakan, kuih muih, kek, biskut, minuman gulai dan sebagainya.
 3. Anda juga boleh tujukan resipi ini kepada insan yang istimewa dalam hidup anda sebagai menghargai perkongsian resepi yang anda sumbangkan. Tulis dengan ringkas, padat dan membawa erti sangat mendalam dan bermakna dalam hidup anda untuk resipi tersebut.
 4. Contohnya, anda boleh menulis seperti dibawah ini:-

Resepi Bubur Pulut Merah Nasi Putih Tersedap ini didedikasikan buat suami tersayang iaitu Shamsul Iskandar bin Kahar iaitu suamiku yang tercinta yang sedang menjalankan tugas di sempadan Malaysia-Thailand. Apabila selesai bertugas dan pulang ke rumah, beliau sering menyuruhku untuk membuat menu ini. Menu kegemaran katanya.”

“Semoga suamiku sihat sejahtera dan dilindungi dari bahaya musuh. Jangan risaukan adinda dan anak-anak di sini. Kami menunggu kepulanganmu wahai Suamiku. Ikhlas dari isterimu yang sedia menanti- Mariani binti Mamat dan anak-anak Luqman Daniel bin Shamsul Iskandar, 12 tahun dan Intan Norazura binti Shamsul Iskandar, 9 tahun”.

Anda juga boleh menghantar gambar anda dan gambar keluarga untuk kami ketengahkan sebagai sumber resipi (anda juga mempunyai pilihan untuk tidak menghantar gambar anda). Dengan mengenali diri orang yang mencipta atau berkongsi Resepi Bubur Pulut Merah Nasi Putih Tersedap ini, diharapkan pengunjung laman web ini dapat mengenali empunya resipi dan seterusnya mendoakan empunya resipi diberikan kesihatan, kesejahteraan dan kebahagiaan hidup di dunia dan akhirat.

error: