Resepi Ayam Bakar Favorite Keluarga Terbaik

Resepi Ayam Bakar Favorite Keluarga Terbaik
Resepi Ayam Bakar Favorite Keluarga Terbaik menjadi kegemaran keluarga mertua.

Resepi Ayam Bakar Favorite Keluarga Terbaik menggunakan resepi dari keluarga mertua dan anda mesti cuba resepi ini. Sangat simple dan sedap sekali. Tidak perlu diperap. Confirm menjadi kesayangan ibu mertua. Mari kita cuba!

Resepi Ayam Bakar Favorite Keluarga Terbaik Summary

 • Nama Resipi: Resepi Ayam Bakar Favorite Keluarga Terbaik
 • Kategori Hidangan: Makanan
 • Jenis Masakan: Melayu

Bahan-Bahan Resepi Ayam Bakar Favorite Keluarga Terbaik

Bahan-bahan yang diperlukan untuk Resepi Ayam Bakar Favorite Keluarga Terbaik seperti berikut:

 • 1 ekor ayam
 • 3 biji bawang merah*
 • 2 biji bawang besar*
 • 3-4 biji bawang putih*
 • 1/2 biji bawang holland*
 • 1 inci halia*
 • 2-3 batang serai*
 • 1 sudu besar lada hitam*
 • 1-2 sudu besar cili boh/cili kering* (lebihkan jika mahu pedas)

kisar semua bahan di atas yang bertanda*

 • Madu
 • Gula
 • Garam
 • Kuib pati ayam
 • Serbuk perasa

Cara Memasak Resepi Ayam Bakar Favorite Keluarga Terbaik

 1. Panaskan kuali, kemudian masukkan minyak dan butter/marjerin,
 2. Tumis semua bahan-bahan yang telah dikisar.
 3. Masukan bahan-bahan perasa dan tumis hingga naik bau.
 4. Selepas itu, masukkan ayam dan biarkan ayam masak dalam kuali.
 5. Kemudian, balik-balikkan ayam (balik sekali dua sahaja) dan sambil itu lumurkan bahan perap ke atas ayam sehingga ayam separuh masak.
 6. Tutup api apabila isi ayam telah kembang dan biarkan sejuk.
 7. Bakar ayam di dalam oven pada suhu 170-180C selama 30-40 minit.

Did you know?

Ini merupakan cara memasak yang cepat dan mudah kerana ayam tidak perlu diperap. Malahan ayam bakar lebih lembut dan cepat masak apabila dibakar.

Sumber : missz amira

Hashtag / Keywords

Resepi Ayam Bakar Favorite Keluarga Terbaik Reviews

Customer Reviews about Resepi Ayam Bakar Favorite Keluarga Terbaik

Resepi Ayam Bakar Favorite Keluarga Terbaik sememangnya sedap dan masakan dapat dihasilkan dengan masa yang singkat dan dapat meluangkan masa berkualiti bersama keluarga tersayang sambil menikmati hidangan ayam bakar.

Yana

https://vipmalaysia.com

Kongsi Resipi Anda

Tekan Butang Share Facebook, Twitter dan Kongsi Resipi di Whatsapp dan Telegram

Jangan lupa untuk tekan butang share pada ikon Twitter, Facebook dan berkongsi Resepi Ayam Bakar Favorite Keluarga Terbaik di Whatsapp Group atau melalui Telegram dibawah.

Nordiyana.com adalah semua mengenai memasak dan berjalan-jalan. 1 hari 1 resipi baru, jadi dalam masa satu tahun sahaja anda sudah dapat menguasai 365 resipi. Terima kasih kerana menyukai dan mengunjungi laman web kami. Jika anda ingin berkongsi resipi dan gambar masakan anda diketengahkan dalam laman web kami, sila e-melkan gambar dan resepi ke info@nordiyana.com.

Ingin Resepi Anda Diketengahkan?

 1. Ambil gambar masakan yang anda ingin ketengahkan. Hantar sekeping foto masakan yang sudah siap sepenuhnya dalam bentuk .jpeg atau dalam bentuk yang mudah.
 2. Tulis bahan-bahan yang diperlukan serta cara memasak/ cara membuat. Menu atau hidangan yang boleh anda kirimkan merangkumi apa sahaja masakan, kuih muih, kek, biskut, minuman gulai dan sebagainya.
 3. Anda juga boleh tujukan resipi ini kepada insan yang istimewa dalam hidup anda sebagai menghargai perkongsian resepi yang anda sumbangkan. Tulis dengan ringkas, padat dan membawa erti sangat mendalam dan bermakna dalam hidup anda untuk resipi tersebut.
 4. Contohnya, anda boleh menulis seperti dibawah ini:-

Resepi Ayam Bakar Favorite Keluarga Terbaik ini didedikasikan buat suami tersayang iaitu Shamsul Iskandar bin Kahar iaitu suamiku yang tercinta yang sedang menjalankan tugas di sempadan Malaysia-Thailand. Apabila selesai bertugas dan pulang ke rumah, beliau sering menyuruhku untuk membuat menu ini. Menu kegemaran katanya.”

“Semoga suamiku sihat sejahtera dan dilindungi dari bahaya musuh. Jangan risaukan adinda dan anak-anak di sini. Kami menunggu kepulanganmu wahai Suamiku. Ikhlas dari isterimu yang sedia menanti- Mariani binti Mamat dan anak-anak Luqman Daniel bin Shamsul Iskandar, 12 tahun dan Intan Norazura binti Shamsul Iskandar, 9 tahun”.

Anda juga boleh menghantar gambar anda dan gambar keluarga untuk kami ketengahkan sebagai sumber resipi (anda juga mempunyai pilihan untuk tidak menghantar gambar anda). Dengan mengenali diri orang yang mencipta atau berkongsi Resepi Ayam Bakar Favorite Keluarga Terbaik ini, diharapkan pengunjung laman web ini dapat mengenali empunya resipi dan seterusnya mendoakan empunya resipi diberikan kesihatan, kesejahteraan dan kebahagiaan hidup di dunia dan akhirat.

error: