Memory Lane Pasar Karat Loken Ipoh Perak

Pasar Karat Loken Ipoh Perak

Memory Lane Pasar Karat Loken Ipoh Perak

Memory Lane Pasar Karat Loken Ipoh Perak : Beroperasi seawal jam 6.30 pagi hingga 1 tengah hari, setiap Ahad, pasar karat atau lebih dikenali dengan panggilan Loken ini antara pasar karat popular menjadi satu daripada tarikan pelancong untuk berkunjung ke Ipoh, Perak.

Memory Lane Pasar Karat Loken Ipoh Perak from News Article

Pasar Karat Loken Ipoh Perak

Memory Lane Pasar Karat Loken Ipoh Perak

Memory Lane Pasar Karat Loken Ipoh Perak : Beroperasi seawal jam 6.30 pagi hingga 1 tengah hari, setiap Ahad, pasar karat atau lebih dikenali dengan panggilan Loken ini antara pasar karat popular menjadi satu daripada tarikan pelancong untuk berkunjung ke Ipoh, Perak.

Memory Lane Pasar Karat Loken Ipoh Perak

PASAR karat sentiasa membangkitkan nostalgia di hati pengunjung, apabila kebanyakan barangan yang ditawarkan kini tidak lagi dijual di pasaran semasa.

Tersenarai sebagai tarikan pelancongan bagi satu-satu lokasi, bazar berkonsepkan vintaj, unik dan berpatutan ini bukan hanya menjadi tumpuan pengumpul koleksi antik bahkan mereka yang meraikan kemeriahan suasananya.

Berikut antara pasar karat popular yang terdapat di Malaysia dan kebanyakannya beroperasi pada hujung minggu. Mungkin senarai ini dapat membantu anda yang sedang merancang percutian pendek pada hujung minggu ini.

Memory Lane Pasar Loken Ipoh, Perak

Beroperasi seawal jam 6.30 pagi hingga 1 tengah hari, setiap Ahad, pasar karat atau lebih dikenali dengan panggilan Loken ini antara pasar karat popular menjadi satu daripada tarikan pelancong untuk berkunjung ke Ipoh, Perak.

Seperti pasar karat lain, Loken turut menawarkan variasi barangan lama dan vintaj menggamit memori pada harga berpatutan sering dengan popularitinya sebagai ‘Memory Lane.’

Pasar unik sepanjang dua kilometer ini bukan saja menjual produk antik, bahkan dipelbagaikan dengan kehendak masa kini apabila menawarkan barangan seperti pakaian, peralatan elektrik, makanan, minuman serta buahan.

Terletak di Jalan Horley, kebanyakan penjual mempamerkan barang jualan di atas tikar beratapkan payung berwarna-warna.

Jika tidak berhajat membeli-belah, kunjungan anda pasti bermakna apabila menyaksikan barangan antik yang pernah digunakan turut dijual di sini.

Mencari Barang Lama dan Antik di Memory Lane Pasar Karat Loken Ipoh Perak

Pasar Karat Loken Ipoh Perak

Mencari Barang Lama dan Antik di Memory Lane Pasar Karat Loken Ipoh Perak

Antara tempat pasar karat yang popular di negara kita adalah Lorong Kulit Pulau Pinang, Pasar Loken Ipoh, Pasar Karat Jalan Hang Lekir Melaka, dan Amcorp Mall Flea Market Petaling Jaya.

Memory Lane Pasar Karat Loken Ipoh Perak

Assalamualaikum dan hello semua =)

Tengok tajuk entri ini yang panjang pastinya korang dah tahu entri ini nak bercerita mengenai apa. Hehe.

Pasar karat atau Flea Market dah banyak tumbuh di negara kita. Dinamakan pasar karat kerana kebiasaanya tempat ini menjual barang antik atau lama, dan juga barang terpakai.

Antara tempat pasar karat yang popular di negara kita adalah Lorong Kulit Pulau Pinang, Pasar Loken Ipoh, Pasar Karat Jalan Hang Lekir Melaka, dan Amcorp Mall Flea Market Petaling Jaya.

Aku berpeluang ke Amcorp Mall Flea Market pada hari Ahad lepas. Tujuan aku untuk beli satu benda je. Satu je! Apakah? Hehe.

Amcorp Mall Flea Market diadakan setiap hari Sabtu dan Ahad dari jam 9 pagi hingga 6 petang. Aku syorkan korang pergi pada hari Ahad sebab lagi ramai peniaga ada di sini. Dan pergi di awal pagi. Sebab kalau tengahari dah ramai orang dan satu lagi tempat parking pun susah nak dapat.

Bayaran parking di sekitar Amcorp Mall agak mahal sebenarnya. Boleh parking dalam bangunan Amcorp Mall kalau korang datang awal. Harga lebih murah berbanding parking di luar.

Hari tu, aku datang lambat juga memandangkan kami ke KL dulu di awal pagi. Makanya, parking jela di luar Amcorp Mall. Redha jela bayar parking mahal.

Aku tak ambil gambar setiap gerai. Malas nak pegang phone di kala orang ramai. Makanya hanya gambar dari pemandangan atas dan jauh jela eh yang boleh kongsi di sini.

Banyak Gerai Hari Ahad di Memory Lane Pasar Karat Loken

Ada lebih 300 gerai dibuka pada hari Ahad. Banyak kan?

View di tingkat bawah

Di tingkat atas pun ada juga flea market ini. Bukan di bawah saja. Jadi memang banyak masa dihabiskan di sini untuk melihat semua gerai yang ada.

Banyak barang yang dijual. Kalau korang pengumpul duit syiling, duit kertas lama, dan CD/DVD dan piring hitam, tempat ini lah tempat yang sangat sesuai untuk korang datang. Serius, banyak betul ada.

Selain itu, ada juga setem, tembikar lama, almari ( yang kecil ), buku, keris, barang perhiasan wanita, barang permainan kanak-kanak, barang-barang Coca Cola, jam lama dan sebagainya.

Dalam banyak barang tersebut, mata aku hanya fokus mencari satu barang saja iaitu:

Novel English Lama

Tengok muka depan, dah terfikir benda lain ke korang? Haha. Novel ni semua bukan untuk aku. Mak Lang aku pesan suruh carikan novel sebegini untuk dia. Sebab dia dah baca sekali dan katanya seronok. Cerita zaman dahulu. Cerita Lord, ballroom, ada majlis tari-menari.

Aku pernah baca satu novel macam ni di rumah Mama. Tak faham weiii. Bahasa yang digunakan high level sangat rasanya. Lagipun aku tak berapa minat dengan kisah zaman dahulu ni. Tak minat membaca, kalau tengok filem, aku minatlah. Sebab ada subtitle. Hehe.

Nak tahu harga novel di atas berapa? Haha. Murah gila! Aku terkejut bila dengar. Boleh tanya sekali lagi kat Uncle tu sambil besarkan mata. Haha. Hanya RM2 untuk satu novel. Murah kan?? Aku borong semua novel yang ada kat gerai tu. Ada 13 novel. Baru RM26 total. Hehe. Berbaloi sangat rasanya!

Sesiapa yang berminat dengan barang lama/ antik atau barang terpakai, bolehlah terjah ke Amcorp Mall Flea Market. Mungkin korang akan jumpa barang yang dihajati. Cuma kena rajinlah tengok setiap satu gerai yang ada.

Flea market di dalam Amcorp Mall. Di luar Amcorp Mall, ada juga gerai jual baju, tudung, kasut, dan sebagainya. Makanya, selamat berbelanja eh! Hehe.

Note: Mak Lang sabar ye menunggu sehingga Hari Raya Aidiladha nanti =D

Video Collections From Youtube About Memory Lane Pasar Karat Loken Ipoh Perak

Here are some of the useful videos from Youtube about Pasar Karat Loken Ipoh Perak that might be interested you to view 

Pasar Karat Loken Ipoh Perak Reviews

Customers reviews on Pasar Karat Loken Ipoh Perak

MEMORY LANE PASAR KARAT, LOKEN IPOH TRAVEL VLOG - New [QHD1440p]

 

Memory Lane Pasar Karat Loken Ipoh Perak

Assalammualaikum dan salam sejahtera, Abg Joe Travel Channel kali ini akan membawa anda ke Memory Land atau lebih dikenali sebagai Pasar Karat atau Loken bagi kalangan warga Ipoh khususnya. Tempat ini terletak di Jalan Horley, Kampung Jawa, Ipoh. Peniaga di Loken ini menjual pelbagai jenis barang lama, terpakai dan yang istimewanya 'antik'.

Kepada peminat barang antik khususnya bolehlah datang ke Loken ini setiap hari Ahad bermula pukul 7.00 pagi hingga 11.00 pagi. Selain daripada jualan peralatan antik terdapat juga peniaga yang berniaga pakaian dan kasut bundel. Pasar ini merupakan syurga bagi pengumpul barangan antik.

SELAMAT DATANG SELAMAT MENONTON TERIMA KASIH Subtitles Abg Joe Travel channel this time will take you to Memory Land or Rust Market in Ipoh, Perak, Malaysia. Business activities here start at 7am until 11am every sunday morning. Merchants here sell a wide variety of antiques. Through this video, you can see the antiques they sell. I hope you are entertained by watching this video. Thank you very much. 'Wellcome To Malaysia'

Mohd Johari

https://www.youtube.com/watch?v=AjBkspbMH3Q

Selam Barang di LOKEN IPOH ! | TRADISI HARI AHAD #Shortgetaway

Memory Lane Pasar Karat Loken Ipoh Perak

Memory Lane Ipoh.

Kinta City Shopping Centre, 2, Jalan Teh Lean Swee, Taman Ipoh Selatan, 31400 Ipoh, Negeri Perak

___________________________________________________

Loken, Memory Lane, Pasar Karat.

Shopping Mall kegemaran aku sejak Kecil !

Loken merupakan tradisi hari Ahad keluarga aku jikalau hari minggu kami ‘kosong’ tanpa sebarang kenduri dan aktiviti lain.

Malah rutin Ahad kami akan tetap sama, Bermula dengan sarapan Roti Telur Goyang di Dataran Dato Sago, hantar ibu di Jaya Jusco (sekarang Aeon) dan bermula lah adventure aku bersama bapa aku.

Setelah 2-3 jam ‘berperang’ kata, tawar menawar di Loken. Kami akan pick-up ibu semula di JJ dan menuju ke destinasi seterusnya iaitu MISI NASI GANJA !

Sama ada Nasi Ganja Yong Suan, atau Nasi Ganja Rahamath. Jikalau hari Ahad itu kami bernasib baik, kami sekeluarga akan dapat makan free, kerana Nasi Ganja juga adalah kegemaran Menteri Besar Perak (ketika itu).

Jikalau hari Ahad itu kami kurang bernasib baik, kerana orang beratur melebihi 3 kedai sebelah. Ayah akan membuat keputusan untuk makan di RnR Sungai Perak. RnR Sungai Perak akan membuat ibu lebih gembira kerana banyak gerai menyediakan lauk kegemarannya iaitu lauk Patin Tempoyak.

Begitulah rutin hidup aku sehingga hari aku keluar dari Rumah untuk melanjutkan pengajian di peringkat Diploma.

Tapi guess what ? Aku bernasib baik kerana aku Diploma di Ipoh ! HAhahahaha

Rutin tetap diteruskan, sehingga hari arwah bapa aku meninggal dan hari aku berhijrah ke Selangor. Al-Fatihah buat arwah Ayah

Forever #RideForEldy

__________________________________
Blog : muhammadnurhakim.blogspot.com

Contact : muhammadnurhakim@gmail.com

Hakim Eldy

https://www.youtube.com/watch?v=SbliNLz8h7Y

Contact Memory Lane Pasar Karat Loken Ipoh Perak

Memory Lane, Jalan Horley, Kampung Jawa, 30300 Ipoh, Perak

Personal Loan bank and cooperative

Apply latest promotion for personal loan. Financing with local banks and cooperatives with competitive rates. Act now and we will keep in touch with you as soon as possible. Moratorium loan during Covid-19 Pandemic Outbreak. I-Lestari and Bantuan Prihatin Malaysia (Penjana).

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: