pantai teluk cempedak pahang

pantai teluk cempedak

Pantai Teluk Cempedak Kuantan | 6 Best Beach in Pahang

Get Information for Activity in Pantai Teluk Cempedak Beach in Pahang. Go for swim, take to the sails, surf the waves, enjoy local and international fast food and resort from various resources

Pantai Teluk Cempedak Kuantan Pahang

pantai teluk cempedak
Best Beach in Pahang Pantai Teluk Cempedak
Pantai Teluk Cempedak Kuantan Best Beach in Pahang - It's a beach life at Teluk Cempedak Beach, located only five kilometres from Kuantan town. Go for swim, take to the sails, surf the waves or just while away the hours on the promenade with a purpose built local food court, an international fast food outlet and 5 star resort hotel in the vicinity.
pantai teluk cempedak
pahangtourism.org.my
Pantai Teluk Cempedak Best Beach in Pahang

Pantai Teluk Cempedak Kuantan Best Beach in Pahang – It’s a beach life at Teluk Cempedak Beach, located only five kilometres from Kuantan town. Go for swim, take to the sails, surf the waves or just while away the hours on the promenade with a purpose built local food court, an international fast food outlet and 5 star resort hotel in the vicinity.

Teluk Chempedak is a complete beach getaway that can get rather busy on weekends as it is the most popular amongst local. If you like company, then this place is for you.

Pantai Teluk Cempedak @ Teluk Chempedak Kuantan Pahang from Official

pantai teluk cempedak
pantai teluk cempedak
Pantai Teluk Chempedak atau lebih dikenali sebagai TC cukup terkenal di kalangan pengunjung sama ada dari luar atau rakyat tempatan. TC cukup sinonim dengan daerah Kuantan dan popularitinya juga setanding dengan infrastruktur yang terbina telah menjadikan lokasi ini sebagai destinasi pilihan pengunjung ketika percutian.
pantai teluk cempedak
pdtkuantan.pahang.gov.my
info-daerah/tempat-menarik/pantai-teluk-chempedak

Pantai Teluk Chempedak / Teluk Cempedak Kuantan – Best Beach in Pahang

Pantai Teluk Chempedak atau lebih dikenali sebagai TC cukup terkenal di kalangan pengunjung sama ada dari luar atau rakyat tempatan. TC cukup sinonim dengan daerah Kuantan dan popularitinya juga setanding dengan infrastruktur yang terbina telah menjadikan lokasi ini sebagai destinasi pilihan pengunjung ketika percutian.

Terdapat jambatan yang direka khas bagi pengunjung untuk menyusuri pesisir pantai menjadi tempat tumpuan. Pengunjung dapat menikmati kecantikan pantai juga pemandangan kehijauan flora dan fauna. Hutan rekreasi tersebut terpelihara kerana kelestarian alam dijaga dengan baik demi merasai kedamaian alam.

Panorama semula jadi seperti longgokan batuan, kehijauan hutan dan pasir pantai yang memutih ini pastinya akan memberi sudut penggambaran yang cantik. Pantai Teluk Cempedak juga mempunyai kemudahan asas yang lengkap seperti surau, tandas, hotel, restoran, gerai akan memudahkan pengunjung.

Terdapat juga gerai kraf tangan yang menjual cenderamata untuk pengunjung yang ingin membeli hadiah kepada sanak saudara apabila pulang daripada percutian ini ataupun dijadikan sebagai kenang-kenangan. Oleh itu, pengunjung perlu melawat Pantai Teluk Cempedak apabila bercuti ke Kuantan, Pahang.

Teluk Cempedak Beach in Kuantan Pahang from Wikipedia

pantai teluk cempedak
Pantai Teluk Cempedak Best Beach in Pahang
Teluk Cempedak or Teluk Chempedak (literally : Cempedak Bay) also known as Palm Beach is a beach in Kuantan, Pahang, Malaysia. It is located 5 kilometres east from the town centre in Kuantan. The white sandy beach and casuarinas and pine trees line the coast, with some rocky promontories facing the South China Sea. The fishing village of Beserah is about 5 kilometres (3.1 miles) away.
pantai teluk cempedak
en.wikipedia.org
wiki/Teluk_Cempedak

Teluk Cempedak or Teluk Chempedak (literally : Cempedak Bay) also known as Palm Beach is a beach in Kuantan, Pahang, Malaysia. It is located 5 kilometres east from the town centre in Kuantan. The white sandy beach and casuarinas and pine trees line the coast, with some rocky promontories facing the South China Sea. The fishing village of Beserah is about 5 kilometres (3.1 miles) away.

Pantai Teluk Cempedak - One Of The Best Beach in Pahang

pantai teluk cempedak
Pantai Teluk Cempedak Best Beach in Pahang
Pantai Teluk Cempedak ini terletak kira-kira 6 km dari bandar Kuantan, Pahang, Malaysia. Kononnya nama Teluk Cempedak ini mendapat namanya daripada pokok cempedak. Suatu masa dahulu ada orang telah menanam banyak pokok cempedak di tepi pantai chempedak. Itulan asal nama pantai cempedak.
pantai teluk cempedak
lamanpahang.blogspot.com
2010/07/kuantan-teluk-cempedak.html

Teluk Cempedak Beach in Pahang

Pantai Teluk Cempedak ini terletak kira-kira 6 km dari bandar Kuantan, Pahang, Malaysia. Kononnya nama Teluk Cempedak ini mendapat namanya daripada pokok cempedak. Suatu masa dahulu ada orang telah menanam banyak pokok cempedak di tepi pantai chempedak. Itulan asal nama pantai cempedak.

Khasiat Buah Cempedak

Cerita pasal buahnya pula, isi buah cempedak (jackfruit) ini boleh terus dimakan atau juga boleh digoreng sebelum makan. Masyarakat Banjar, Kalimantan Selatan Indonesia pula telah memproses kulit cempedak ini sebelum digoreng. Daunnya juga boleh di buat sayur. Bijinya pula boleh dimakan secara rebus, goreng atau dibuat gulai. Ada juga yang menggunakan akan cempedak ini untuk wanita dalam pantang. Cempedak juga bagus untuk mata kerana mempunyai kandungan vitamin a yang tinggi.

Famous Teluk Cempedak beach deserted from News Article

teluk cempedak beach
Teluk Cempedak Beach
"The beach will be lively with activities especially during school holidays....there will be superhero and Disney mascots, children playing bubble balloons, people resting on the beach, stage shows and people swimming. Now the entire stretch is empty.
teluk cempedak beach
nst.com.my
news/nation/2020/03/577008/famous-teluk-cempedak-beach-deserted

Teluk Cempedak Beach in Pahang

The popular beach will usually be brimming with visitors, with large crowds during the weekends and school holidays.

However, following the implementation of the Movement Control Order (MCO) on March 18 to curb the spread of Covid-19, and the “partial lockdown” of selected districts in Pahang yesterday, the famous beach that was once buzzing with life is now almost completely devoid of people.

A handful of people were spotted at several fast-food outlets near the beach, but they left immediately after packing food.

A restaurant helper said the beach area has never been this quiet. The three fast food outlets in the vicinity were always packed to the brim with patrons.

“The beach will be lively with activities especially during school holidays….there will be superhero and Disney mascots, children playing bubble balloons, people resting on the beach, stage shows and people swimming. Now the entire stretch is empty.

“Business has been slow for the fast food outlets. There were some visitors during the first two days but now people have chosen to stay away,” he said, adding the Kuantan Municipal Council(MPK) enforcement team regularly patrolled the area.

Meanwhile, Kuantan Municipal Council (MPK) public relations officer Norkamawati Kamal said besides Teluk Cempedak;

Cherating, Balok and Batu Hitam beach are no-go zones during the 14-day MCO which ends March 31.

She said banners had been put up in the area to remind visitors about MCO and MPK’s enforcement team patrolled the area regularly to ensure people adhered to orders.

10 Aktiviti Menarik di Pantai Teluk Cempedak Kuantan Pahang from Blog

teluk cempedak
Teluk Cempedak
Hari ni, saya nak mengajak anda semua yang mungkin berada di sekitar Kuantan untuk ke Pantai Teluk Cempedak. Mungkin, masih ramai antara kita yang belum sampai ke sini. Jom! lihat apa 10 aktiviti menarik yang boleh kita lakukan semasa di Pantai Teluk Cempedak - Best Beach in Pahang.
teluk cempedak
sakinahms.blogspot.com
2018/02/10-aktiviti-menarik-boleh-dilakukan-di-pantai-teluk-cempedak-kuantan.html

Assalamualaikum dan salam jumaat buat semua pengunjung blog ini.

Saya doakan anda kaya, bahagia, berjaya dan diberkati hidup dunia akhirat. Kita semua dimasukkan ke dalam syurga tanpa dihisab. Apa aktiviti anda hari ni? Sekarang, musim cuti sekolah sempena Sambutan Tahun Baru Cina. Hurm.. masing-masing dah plan ke nak kemana?

Mesti ada yang dah ready hantar anak mereka balik ke kampung kan. Walau emak ayah bekerja, kita jangan lupa aktiviti anak-anak sepanjang dorang bercuti.

Untung lah siapa yang emak ayah nya cikgu. Sama-sama bercuti. Tapi, lagi untung kalau emak ayahnya bekerja sendiri yang masanya fleksible.

Alhamdulillah..bersyukurlah dalam apa jua keadaan sekali pun.

Hari ni, saya nak mengajak anda semua yang mungkin berada di sekitar Kuantan untuk ke Pantai Teluk Cempedak. Mungkin, masih ramai antara kita yang belum sampai ke sini. Jom! lihat apa 10 aktiviti menarik yang boleh kita lakukan semasa di Pantai Teluk Cempedak – Best Beach in Pahang.

Last week saya, baby Azzahra dan husband just singgah sebab husband ada kerja sikit kat sini. Tak de planning pun nak jalan-jalan. Kebetulan banyak pulak aktiviti menarik yang wajib anda bawak anak-anak datang. Seronok dan enjoy saya tengok bebudak.

10 Aktiviti di Pantai Teluk Cempedak Kuantan Best Beach in Pahang

  1. First, sebut je pantai.. mesti dah terbayang angin yang sepoi-sepoi bahasa, pokok kelapa yang melentok-lentok melambai daunnya, suasana orang ramainya yang riuh-rendah kan. Anda boleh berkelah di sini bersama family. Buat BBQ, atau just santai-santai bawak bekal, bentang tikar, khemah atau kerusi. Sambil menikmati suasana alam yang indah, melihat gelak ketawa anak-anak.
  2. Selain itu, bagi mereka yang suka makan tapi kurang rajin nak prepare bekal. Boleh juga ke kedai-kedai di sekitar pantai ni. Macam-macam ada. Antaranya, KFC, A&W, Mc D, Starbuck (ada statement kata orang islam tak boleh masuk kat sini, sebab tak halal. Papepun, pilihan masing-masing. Saya memang tak pernah masuk lah), Mee Tarik Warisan, food court, restoran dan gerai-gerai di sepanjang jalan. Yang ni, just prepare extra money to enjoy the moment. Bawak badan sahaja. Hahaha.
  3. Bagi yang sukakan aktiviti mengeluarkan peluh. Anda boleh berjalan-jalan ke titian jambatan di lereng bukit, penghujung pantai.
  4. Kadang ada aktiviti di dataran Pantai Teluk Cempedak. Semasa saya pergi last week, ada 3 kumpulan buskers. Memang enjoy lah. Santai-santai petang sambil jejalan dukung bawak baby Azzahra. Nampaknya, semakin sado ibunya. Ramai juga ibu-ibu yang bawak stroller. So, tiada masalah.
  5. Anda juga boleh bergambar bersama keluarga sebagai kenang-kenangan. Kebetulan baru ni, ada pertunjukkan pakaian kostum kartun kanak-kanak. Saya yang dah tua ni pulak terover excited, taw. Ultraman, Hello Kitty, Spongeboard, spiderman dan beberapa karakter kartun lain yang saya kurang pasti.
  6. Kanak-kanak boleh juga bermain buih belon air yang ada dijual di situ.
  7. Mereka boleh menari dan menyanyi sambil mendengar lagu.
  8. Bersantai di atas tebing batu sepanjang pantai.
  9. Anak-anak boleh bermain Inflatable Bouncer atau Soopa Doopa atau bahasa mudahnya Istana Belon kat atas pasir tepi pantai. Semua asyik kanak-kanak je. Aktiviti orang dewasa tak de ke? Kihkihkih.. Dah nama cuti sekolah. Ibu ayah jangan lah jealous ye.
  10. Bagi yang sukakan terapi rawatan Spa. Anda boleh mencuba ke pusat rawatan spa Teluk Cempedak di bangunan berdekatan pantai. Saya nampak ada Spa di luar tapak parking kereta.

Aktiviti Lain di Pantai Teluk Cempedak Kuantan Pahang

Pusing-pusing, intai.. explore mesti ada lagi aktiviti menarik di Pantai Teluk Cempedak yang boleh anda dan keluarga lakukan. Sebab, tak menentu. Kadang ada je aktiviti baru yang happening. Untuk pelancong-pelancong luar, kat area situ ada juga resort dan homestay untuk check in. Papepun, selamat bercuti ye.

  1. Zoo Teruntum : Anda boleh juga ke Zoo Teruntum yang berdekatan padang golf Teluk Cempedak.
  2. Jom! jalan-jalan ke Pertosains Playsmart Kompleks Yayasan Pahang.
  3. Anda boleh juga ke Tanjung Api.
  4. Pantai Rekreasi Balok, Beserah.
  5. Pasar Tani pagi Ahad hadapan UTC
  6. Mendaki Bukit Pelindung
  7. Matahari terbit di Warung Dapur Kekanda, Beserah.
  8. Pantai Batu Hitam
  9. Keasyikkan Pantai Pelindung, Beserah.

Ok, sebelum bercuti ke Pantai Teluk Cempedak.. pastikan bekalan vitamin anda mencukupi dan telah tersedia untuk mengelakkan sebarang kemungkinan berlaku seperti demam, selesema, ataupun batuk.

Bagi yang dalam proses mengamalkan diet sihat, boleh dapatkan Set Slimming Shaklee daripada saya melalui WhatsApp no. (Sakinah – 0199164276).

Sekian,wassalam.
Salam Sayang, Salam Bahagia.

Customers reviews on Teluk Cempedak Beach in Pahang Malaysia

What people say about Pantai Teluk Cempedak Kuantan Pahang?​

Bintang Kesukaan :
5/5
TRAVEL WOI! | PAHANG, MALAYSIA : CHERATING & TELUK CHEMPEDAK

Teluk Cempedak Kuantan

Zubir and Zulaika takes weekend gateway at Cherating and Teluk Chempedak, special trip after my wife confinement session. Meet our little maiden, Aisyah!

Song : In The Air - Ten Fé

Bear Hamid
youtube.com/watch?v=dYQVEfIrp8U
Bintang Kesukaan :
5/5
VLOG: Puteh Beach Bar & Pantai Teluk Cempedak, Malaysia

Teluk Chempedak Kuantan Family Vacation Best

Gaban's family Vacation and first stop kitorang berjalan-jalan di Paser Beach Bar & Pantai Teluk Cempedak, enjoy with the video! Pls Like & Subscribe! 🙂

Gaban’s FamilyTV
youtube.com/watch?v=t66tq6H0kjU

Contact / Direction Pantai Teluk Cempedak

N/A

Pantai Teluk Cempedak, 25050, Pahang

Personal Loan bank and cooperative

Apply latest promotion for personal loan. Financing with local banks and cooperatives with competitive rates. Act now and we will keep in touch with you as soon as possible. Moratorium loan during Covid-19 Pandemic Outbreak. I-Lestari and Bantuan Prihatin Malaysia.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: