pantai balok kuantan pahang

pantai balok

Pantai Balok Kuantan | 12 Best Balok Beach Activities Resort

Get Information for Pantai Balok Kuantan : Activities in Balok Beach Fishing, Swimming, Surfing, Sailing, Kite-surfing, kayaking, jetski, volleyball, beach football etc. from various resources

Pantai Balok Kuantan - Balok Beach

balok beach
Balok hosts the Balok Wind Challenge or Kuantan Challenge annually and participated by top sportsmen and women from all over the world.
balok beach
pahangtourism.org.my
Pantai Balok / Balok Beach Kuantan Pahang

About Pantai Balok / Balok Beach

About 15 kilometers north of Kuantan is Balok Beach, a popular venue for windsurfing. Catch the many stunts and antics of amateur and professional windsurfers as they boldly challenge the rolling waves of Balok Beach. The beach is acknowledged as one of the 10 best beaches in the world by the international wind-surfing and kite-surfing sportsmen.

Balok hosts the Balok Wind Challenge or Kuantan Challenge annually and participated by top sportsmen and women from all over the world.

Many of the activities here revolve around the string of international resorts and hotels that line the beach. The beach is famous for its seafood and Thai food restaurants.

Activities at Balok Beach

What activities when you are at Balok beach?

  • Fishing
  • Swimming
  • Surfing
  • Sailing
  • Kite-surfing
  • Water sports : kayaking, jetski
  • Sports activities : volleyball, beach football, netball, table-tennis, sepak takraw, etc.

Macam-macam ada di Pantai Balok [METROTV] from News Article

pantai balok
Bagi yang pertama kali bercuti ke Kuantan, pasti disogokkan cadangan mengenai pantai yang menarik dan menjadi tumpuan orang ramai seperti Teluk Cempedak dan Cherating. Sebenarnya banyak lagi destinasi pantai di daerah itu yang boleh diterokai untuk percutian bersama keluarga. Antara destinasi pantai lain yang ideal untuk dikunjungi ialah Pantai Balok.
pantai balok
hmetro.com.my
santai/2019/07/474691/macam-macam-ada-di-pantai-balok-metrotv

KUANTAN, Pahang memiliki kelebihan tersendiri berbanding 10 daerah lain. Berikutan kedudukannya yang berhampiran Laut China Selatan menjadikan daerah ini lebih istimewa apabila terdapat pantai yang indah sebagai daya tarikan pelancongan.

Bagi yang pertama kali bercuti ke Kuantan, pasti disogokkan cadangan mengenai pantai yang menarik dan menjadi tumpuan orang ramai seperti Teluk Cempedak dan Cherating. Sebenarnya banyak lagi destinasi pantai di daerah itu yang boleh diterokai untuk percutian bersama keluarga.

Antara destinasi pantai lain yang ideal untuk dikunjungi ialah Pantai Balok, kira-kira 15 hingga 20 minit memandu dari pusat bandar Kuantan. Pantai Balok memiliki pemandangan indah yang pasti menimbulkan rasa teruja dalam kalangan pengunjung.

Pantai Balok Lokasi Santai Hujung Minggu

Bagi penduduk tempatan, Pantai Balok adalah lokasi bersantai pada hujung minggu kerana keadaan pantainya yang nyaman, redup dan diteduhi pepohon ru. Malah lokasi ini juga sering dijadikan tempat rekreasi pada sebelah petang seperti berjoging kerana keadaan pantainya yang luas memanjang.

Selain itu, kemudahan asas di kawasan ini yang disediakan pihak berkuasa tempatan juga lengkap seperti bilik air, bilik persalinan, surau dan tandas awam.

Dalam pada itu, sekitar kawasan Pantai Balok banyak terdapat gerai makanan yang diusahakan penduduk kampung dengan pelbagai juadah menyelerakan seperti ikan bakar, keropok lekor dan masakan ala Thai.

Pasar Nelayan Balok Hasil Tangkapan Laut Segar

Pengunjung turut berpeluang mendapatkan hasil tangkapan laut segar yang dijual di beberapa perkampungan nelayan berhampiran.

Antara lokasi terkenal dalam kalangan penduduk setempat mencari hasil laut segar adalah Pasar Nelayan Balok yang juga jeti pendaratan ikan untuk nelayan tradisional dan nelayan pantai Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia (LKIM).

balok beach
Aktiviti lasak menjadi kegemaran selain aktiviti santai dan perkhemahan di Pantai Balok Kuantan Pahang

Balok Beach Untuk Penggemar Aktiviti Lasak

Selain lokasi tumpuan untuk beriadah, Pantai Balok juga menjadi pilihan penggemar aktiviti lasak luncur angin, luncur layar dan perahu layar.

Pertandingan luncur angin, luncur layar dan perahu layar membabitkan penyertaan antarabangsa sering diadakan di pantai ini disebabkan faktor angin dan arus pantai yang sangat sesuai untuk sukan air berkenaan.

Bongkah batu yang mengunjur jauh ke tengah pantai menambahkan keindahan panorama. Sekiranya air surut, pengunjung boleh berjalan dan ‘berteleku’ di atas batu sambil menghirup bayu laut segar dari Laut China Selatan yang terbentang luas saujana mata memandang.

Perkhemahan di  Kem Nemo Balok Beach

Di pantai ini turut terdapat pusat rekreasi yang menyediakan kemudahan berkhemah kepada orang ramai dan amat sesuai untuk kegiatan luar atau aktiviti kem bina semangat sama ada untuk pelajar, badan beruniform, agensi kerajaan mahupun swasta.

Antara pilihan destinasi perkhemahan santai bersama keluarga adalah Kem Nemo yang memberi peluang kepada pengunjung memanfaatkan masa berkualiti bersama-sama. Tapak perkhemahan yang diuruskan De Rhu Beach Resort itu bukan sahaja luas dan selesa, malah dilengkapi kemudahan asas yang selesa.

Tarikan di Pantai Balok Natural Batik Village dan Fotografi

Tarikan lain berhampiran pantai adalah Natural Batik Village yang pasti memberi kegembiraan kepada pengunjung yang kali pertama merasai pengalaman mencanting batik. Di sini juga terdapat banyak kedai yang menjual cenderahati berasaskan lukisan corak batik untuk dibawa pulang sebagai buah tangan.

Pusat batik ini sering menjadi lokasi tumpuan ramai pengunjung kerana suasana kedainya yang mesra pelanggan dan produk dihasilkan amat berkualiti.

Pengunjung yang melawat ke lokasi ini akan ditunjukkan penghasilan batik daripada awal sehingga terhasilnya sehelai batik, menjadikannya satu pengalaman yang berharga.

Alang-alang berada di Pantai Balok, boleh singgah menikmati suasana perkampungan nelayan yang masih menjalani sisa-sisa kehidupan tradisional. Rumah kayu, lambaian dedaun kelapa, pukat yang dijemur, bot menangkap ikan di pesisir pantai antara pemandangan menggambarkan penempatan nelayan.

Bagi peminat fotografi, banyak gambar menarik boleh dirakam di sini. Tunggu menjelang senja, suasana matahari terbenam dengan kanak-kanak bermain di tepi pantai dan bot nelayan pulang antara detik yang tidak boleh dilepaskan.

Pantai Menarik di Kuantan Pantai Balok dan Pantai Batu Hitam from Blog

pantai balok
Don't worry.. if uols tiba di Kuantan.. sepanjang perjalanan dari Kuantan ke Kemaman.. uols akan berjumpa dengan banyak sekali pantai sepanjang perjalanan.. dari pantai sepat, teluk chempedak, pantai beserah, pantai batu hitam, pantai balok, cherating. .dan pantai kemaman.. dan terus ke Terengganu.. memang pantai sajalah yang uols temui ye..(nama pun pantai timur ) tidak cukup itu..
pantai balok
little-queen-qkhadeeja.blogspot.com
2013/04/tempat-menarik-di-kuantan-pantai-balok.html

Tempat Menarik Di Kuantan Pantai Balok dan Pantai Batu Hitam

Untuk uols yang putus cinta.. tengah bercinta.. single & happy.. berkahwin dan mempunyai anak-anak dan hubby tersayang… if uols tidak tahu ingin ke mana weekend ini.. maybe uols boleh bercuti atau berkelah dan makan angin sambil release tension.. meng”happy”kan diri.. atau cuci mata serta mencari calon “chenta hati” di Pantai Balok atau Pantai Batu Hitam, Kuantan Pahang.. hehehehe. .ramai ye group bujang-bujang yang ber “babeque” dan berkhemah di sini ye….heheheheh

Don’t worry.. if uols tiba di Kuantan.. sepanjang perjalanan dari Kuantan ke Kemaman.. uols akan berjumpa dengan banyak sekali pantai sepanjang perjalanan.. dari pantai sepat, teluk chempedak, pantai beserah, pantai batu hitam, pantai balok, cherating. .dan pantai kemaman.. dan terus ke Terengganu.. memang pantai sajalah yang uols temui ye..(nama pun pantai timur ) tidak cukup itu..

memang sepanjang jalan juga akan dihiasi gerai-gerai menjual keropok lekor, sata , otak-otak dan segala jenis makanan laut… so just enjoy your weekend bersama insan tersayang .. berhati-hati ketika memandu dan jangan marah-marah… jika driver depan “slow”.. wakakakakaka.. so enjoy all pic yang i ambil dengan my iphone untuk tatapan mata uols untuk kedua-dua pantai ini…

pantai balok
Ramai yang mandi manda di Pantai Balok @ Balok Beach Kuantan Pahang

Pantai Balok (Pusat Rekreasi Balok)

Hotel berdekatan pantai balok ini memang banyak ye.. tapi paling famous De Rhu Beach Resort.. dont worry. .dekat sini banyak kedai makan best , antaranya Nasi Ayam Noor, Sara Thai Kitchen, Pattani dan macam-macam lagi… leh google ye.. jika tidak jumpa.. tunggu my next entry sajork. huhu.. gambar pemandangan pantai ini .. i ambil pada hari Jumaat petang.. ketika hari bekerja… so enjoy!

Balik saja dari pantai.. i berjumpa dengan group kanak-kanak berbasikal ini tepi dekat jalan menghala ke pantai balok.. so if uols datang sini.. drive slow-slow ye coz sini juga adalah kawasan kanak-kanak berbasikal dan bermain

Seterusnya mari kita melawat Pantai Batu Hitam pula ye.. pantai batu hitam ini.. jika drive dari Pantai Balok tak sampai 10 minit dah sampai ye… (Pantai Balok dari Cherating dalam 15-20 minit dah sampai ye..)

Pantai Batu Hitam

Pantai Batu hitam ini berdekatan pantai balok dan pantai beserah saja.. (memang kuantan, semua pantai berdekatan sajork ye..)… kenapa ia dinamakan pantai batu hitam? kerana pantai ini dikelilingi dengan batu-batu hitam di sepanjang pantai.. disini juga ramai sangat penduduk dan pelancong “mengutip” siput sedut yang memang banyak terdapat di batu-batu hitam disini.. siput sedut ini memang sedap dan manis sangat dimakan… (kena masak dulu tau!) ..Jangan risau.. tempat makan best juga banyak terdapat berdekatan sini. . Malah juga terdapat gerai makan disini..

Picturesque beach for fun activities in Balok Beach from News Article

balok beach
KUANTAN: The coastal town of Kuantan has no lack of beaches and among these, Pantai Balok is a popular destination for visitors, especially during the monsoon season. As the north-east winds blow in from the South China Sea, the beach becomes the must-visit place for windsurfing and kitesurfing enthusiasts.
balok beach
thestar.com.my
metro/metro-news/2020/04/15/picturesque-beach-for-fun-activities

KUANTAN: The coastal town of Kuantan has no lack of beaches and among these, Pantai Balok is a popular destination for visitors, especially during the monsoon season.

As the north-east winds blow in from the South China Sea, the beach becomes the must-visit place for windsurfing and kitesurfing enthusiasts.

Balok Beach Activities

Wilson Goh, 41, who runs Oxbold Watersports Centre at the beach, said Pantai Balok had always been one of the most famous surfing spots in the country since the 1980s.

“From the end of November until early March, the north-east monsoon brings in constant wind and this attracts windsurfers from all over.

“There are also more people taking up kitesurfing as it is easier to learn and uses smaller equipment.

“However, kitesurfing is also riskier. Since the board is smaller, kitesurfers will normally have to swim back to shore should something happen compared to windsurfers, who can just let go of the sail and pedal back on their board, ” he said.

Goh said the conditions at Pantai Balok was ideal for intermediate and advanced surfers as there were a few rocky outcrops and the surf could be strong.

“We actually hold competitions that are very big draws but it depends on the budget allocated by the government. We are seeing if a competition can be organised at the end of this year, ” said Goh.

The windswept beach of Pantai Balok also paints a picturesque view and provides a measure of tranquillity for visitors.

kem nemo balok beach
Rental tents are available at Kem Nemo.

Kem Nemo Balok Beach

Right by the beach is Kem Nemo, a camp ground complete with rental tents and facilities for events and activities.

Asmy Rodziah Abdullah Sani, 34, from Kuala Lumpur, was attending a get-together at Kem Nemo and decided to take a stroll along the beach to capture some pictures with her family members.

“I just like looking at the beach. Although the waves are strong and it is not suitable for swimming, it is still quite relaxing just being here, ” she said.

Asmy, however, suggested that the authorities do more to ensure that the beach was clean.

natural batik village pantai balok
Visitors can experience the process of batik making from start to finish at Natural Batik Village.

Handicraft from Natural Batik Village Balok Beach

For those looking for something to take home from Pantai Balok, there is the Natural Batik Village right by the entrance of the road to the beach.

The one-stop centre for handicraft not only offers a wide selection of batik merchandise and souvenirs but also tailoring, sewing and embroidery services.

Its marketing manager Tay Yap Seng said visitors could enjoy a meal as well at the restaurant within the centre’s compound.

“This is a centre where one can experience batik, a cultural heritage of Malaysia.

“We have a workshop where visitors can watch us produce batik from start to finish. Visitors can also experience the fun of batik making themselves with our special package for student groups or family, ” he said.

Natural Batik Village Opening Hour

The Natural Batik Village is open from 10am to 7pm every day, including public holidays.

Although Pantai Balok is just one of the many beaches along the coast of Kuantan, it still has its own charm that attracts visitors.

Jafni Othman, 53, said Pantai Balok was one of his favourite beaches, other than Teluk Chempedak.

“It is calm and peaceful. My family and I drop by once in a while just to relax and enjoy the atmosphere, ” he said.

Balok Beach Admision Fee

Pantai Balok is located about 30 minutes from the Kuantan town centre.

Admission is free and there are plenty of parking spaces available.

However, due to the movement control order, all tourist spots are closed till April 28.

Villaku Residence

villaku residence
KUANTAN: The coastal town of Kuantan has no lack of beaches and among these, Pantai Balok is a popular destination for visitors, especially during the monsoon season. As the north-east winds blow in from the South China Sea, the beach becomes the must-visit place for windsurfing and kitesurfing enthusiasts.
villaku residence
villakuresidence.com.my

About Villaku Residense Balok Beach Kuantan

Villaku Residence, 2 villas in one, is a beautiful modern property on the eastern coast of Malaysia and offers access to the wonderful beaches of Balok, Kuantan.

Villaku (A) has 6 Bedrooms with en suite bathrooms, swimming pool, fully equipped modern kitchen, ample living and dining space, BBQ area, pool table whilst VillaKu (B) has 6 bedrooms inclusive a children’s play/ tv room, beautifully furnished and an even bigger swimming pool overlooking a gorgeous and picturesque man made lake.

The Villas are a great place to chill out or for family get togethers. The one and a half acre property offers ample opportunity for outdoor activities. The beach is literally a stones’ throw away. Watch the sun rise from your bedroom.

Events in Villaku Residence

The Villas are a great place to make great memories. From family gettogethers, to weddings, teambuilding events… The one and a half acre property offers ample opportunity for activities. The beach is literally a stones’ throw away. Our guests have told us again and again how much they delight in our Villas.

Activities in Villaku Residence

There are many activities you can do at Villaku Residence. There is swimming pool available at each villa. Indoors, a game of air hockey or pool would occupy the competitive ones, there’s also karaoke and TV, or just gaze at the scenery from within the villa.
Going outdoor, you can enjoy the breeze at the swing while gazing at the sea, kids can feed the fishes in the pond, a stage for games or just sit together for an outdoor story telling.

villaku residence

You can also enjoy a healthy walk at the beach, build sand castles with the kids, collect seashells, or swim in the sea. There are also activities by the beach offered by neighbouring villagers.

For Family

The Villas are a great place to chill out or for family get togethers. The one and a half acre property offers ample opportunity for outdoor activities. The beach is literally a stones’ throw away. You could watch the sun rise from your bedroom.

Both villas sleep 17 people each. Villaku Residence would be a great holiday destination or family events. Kids could enjoy the pool by dining hall. There’s also a swing available where guests can enjoy gazing at the sea and enjoy the sea breeze.

For Business

We welcome business events or team building. Please give us a call for booking and quotation.

Got an event for a big family? Book a villa and save the hassle for your accommodation and activities!

  • Private Balcony
  • Beach Access
  • Villaku Residence Compount
  • Direct Pool Access
  • Free Parking

Contact Villaku Residense Pantai Balok

Villaku Residence
Lot 28195, Kg Pantai Balok, 26080, Balok, Kuantan, Pahang, Malaysia.
Badrina: +6019 266 9669 / +6012 283 9669
Syed Nazri: +6019 320 9904
Shukri: +6019 384 3223
info@villakuresidence.com.my
www.villakuresidence.com.my

Customers reviews on Pantai Balok / Balok Beach Kuantan Pahang?

What people say about Pantai Balok and it's attractions ?​

Bintang Kesukaan :
5/5
Casting & Jigging Kerapu Pantai Batu Balok - Kayak Fishing Malaysia - VLUQ #23

Fishing in Balok Beach Kuantan Pahang

Komplot Merapu Kayak Fishing bersama Masta Hafiz & Masta Awie di Pantai Batu Balok, Kuantan. Naik ke darat pula disambut oleh geng2 minah salleh yang berminat tengok ikan.. hehe.. ape2 pun layan... boleh dapatkan cap yang cun melecun ni dari OZMY

VLUQ
youtube.com/watch?v=73ADKVz0WQU
Bintang Kesukaan :
5/5
Pantai Balok Kuantan Pahang

Let's skyskating in Pantai Balok Kuantan

Sky Skating at Pantai Balok Kuantan in the evening. Long beach with amazing view.

FlyingAyam
youtube.com/watch?v=cdiiCleoOBM

Contact Villa Residence

Badrina: +6019 266 9669 / +6012 283 9669
Syed Nazri: +6019 320 9904
Shukri: +6019 384 3223

Villaku Residence, Lot 28195, Kg Pantai Balok, 26080, Balok, Kuantan, Pahang, Malaysia.

info@villakuresidence.com.my
www.villakuresidence.com.my

Personal Loan bank and cooperative

Apply latest promotion for personal loan. Financing with local banks and cooperatives with competitive rates. Act now and we will keep in touch with you as soon as possible. Moratorium loan during Covid-19 Pandemic Outbreak. I-Lestari and Bantuan Prihatin Malaysia.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: