masjid wilayah persekutuan kuala lumpur

Masjid Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur | 14 Best Mosque

Get Information for Masjid Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur | 14 Best Mosque from various resources

Sejarah Masjid Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur

masjid wilayah persekutuan
masjid wilayah
Cadangan pembangunan Masjid Wilayah ini diilhamkan oleh Tun Dr. Mahathir ketika menjadi Perdana Menteri keempat. Ia merupakan projek Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur (JAWI) dan diiktiraf berstatus Masjid Negeri.
kl bird park
masjidwilayah.gov.my
index.php/profail/sejarah-masjid

Pembinaan Masjid Wilayah ini direalisasikan pada 25 Syawal 1416 Hijri bersamaan 15 Mac 1996 Masihi dan siap dibina pada 30 Ogos 2000 Masihi. Upacara serah milik kepada pihak Jabatan Agama Islam Wilayah (JAWI) pada September 2000 Masihi. Tapak binaannya berkeluasan kira-kira 13.4 hektar, iaitu di atas tapak bekas mahkamah dan pejabat kerajaan. Cadangan pembangunan Masjid Wilayah ini diilhamkan oleh Tun Dr. Mahathir ketika menjadi Perdana Menteri keempat. Ia merupakan projek Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur (JAWI) dan diiktiraf berstatus Masjid Negeri.

Masjid Wilayah Persekutuan terletak di sebuah kawasan berbukit Jalan Duta, berhampiran susur masuk ke pusat bandaraya Kuala Lumpur dan Dirasmikan oleh Seri Paduka Baginda Yang Di-Pertuan Agong Tuanku Syed Sirajudin Ibni Almarhum Tuanku Syed Putra Jamalulail pada 18 Februari 2005 Masjid ini dinamakan Masjid Wilayah Persekutuan adalah sebuah masjid berkonsepkan ‘masjid dalam taman’ telah pun dibina.Ia menggunakan konsep tradisi masjid-masjid Othmaniah di Turki,Rekabentuk senibina dan hiasan dalamanya pula adalah merupakan kombinasi rekabentuk tradisi Melayu Malaysia dan Timur Tengah.Ianya terletak berhampiran dengan Kompleks Kerajaan, Jalan Duta dan kini merupakan satu lagi mercu tanda di ibu negara.

Masjid ini boleh menmpung seramai 17,000 orang jemaah pada satu-satu masa.Keluasan keseluruhan bangunan adalah kira-kira 47,000 meter persegi.Dilengkapi dengan pelbagai kemudahan,masjid ini merupakan masjid yang termoden di Malaysia pada masa kini.

Konsep dan Rekabentuk Masjid Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur

Pusat komuniti dan kompleks ilmu dicantumkan untuk menjadi asas kepada konsep rekabentuk masjid ini.Masjid Wilayah Persekutuan adalah salah sebuah masjid yang utama di Kuala Lumpur, Malaysia. Masjid ini terletak berdekatan kompleks Matrade dan pejabat kerajaan di Jalan Duta.Seni bina masjid ini adalah berdasarkan lukisan semula Masjid Othman yang penuh dengan sejarah kegemilangan pada kurun ke-16.Masjid ini mempunyai seni bina Timur Tengah dan seni bina Melayu. Masjid ini juga mempunyai pengaruh seni bina Masjid Biru di Istanbul, Turki.

Rekabentuk kubahnya adalah merupakan cantuman beberapa buah kubah yang terdiri daripada sebuah kubah utama,kubah-kubah separuh,(half-domes),sebuah ‘vault’ dan kubah-kubah kecil lain di atas Ruang Solat Utama.Kubah utamanya bergaris pusat 30 meter dengan ketinggianya mencapai sehingga 45 meter dari atas lantai Ruang Solat Utama.Secara keseluruhannya terdapat 22 buah kubah di masjid ini.Sebuah halaman terbuka yang dinamakan Laman Hidayah dibina di tengah – tengah bangunan bagi tujuan limpahan aktiviti solat dan ia juga berfungsi sebagai ruang interkasi terbuka.Dewan solat utama, dewan serbaguna dan asrama dilengkapi dengan sistem hawa dingin. Masjid ini juga dilengkapi dengan sistem pemadam-kebakaran, perkhidmatan lif ke tingkat 4, dan eskalator yang menghubungkan tingkat 1 dan 3.

Material dan Ukiran Masjid Wilayah Persekutuan

Material yang digunakan pada hiasan dan tatahias luaran dan dalaman Masjid Wilayah ini berasaskan kayu dan batu. Ukiran-ukiran lebih bertumpu kepada komponen yang diperbuat daripada kayu seperti yang dapat dilihat pada pintu, tingkap dan sebahagian jeriji di dinding masjid. Pemidang di dewan solat wanita dan mimbar juga diperbuat daripada kayu yang telah diukir.

Ukiran yang halus dan unik boleh dilihat pada dinding kemasan batuan simen, manakala silingnya berturap simen telah dibentuk dan diukir mengikut acuan. Motif kebanyakan ukiran kayu yang menghiasi masjid ini berbentuk awan larat yang diambil daripada bentuk-bentuk lima jenis bunga harum seperti bunga tikam seladang (bunga mas), cempaka, kenanga, tanjung, melur serta daun yang menghijau seperti paku pakis.

Kayu-kayu hiasan terdiri daripada jenis kayu cengal yang diukir oleh tukang-tukang mahir tempatan yang didatangkan dari Terengganu dan Kelantan. Bahagian dalam masjid dihiasi dengan lampu-lampu yang mengeluarkan cahaya bergemerlapan. Lampu candelier yang digantung pada sebelah dalam kubah utama pula berbentuk moden dan eksklusif. Keindahannya terserlah apabila semua lampu itu dipasang terutama pada waktu malam.

Ukiran batu pula dibuat pada pintu gerbang utama dan mihrab. Jenis batu yang digunakan terdiri daripada batu marmar Makarana. Pembuatan batu ini diselenggarakan di tiga pusat yang terletak di Agra, Jaipur dan Makarana di Rajestan, India. Batu-batu ini diukir oleh pengukir mahir di India dengan menggunakan konsep in lay daripada jenis batu permata dan dipasang di tapak binaan oleh pekerja-pekerja tempatan dan dikemaskinikan serta dihalusi oleh pekerja India.

Penggunaan batu permata pelbagai jenis seperti batu lapisan lazuli, black onyx, malachite, red and golden jasper, mother of pearl dan tiger eye menjadikan Masjid Wilayah ini begitu istimewa. Tulisan khat jenis Thuluth turut memainkan peranan penting dan amat bermakna sebagai hiasan kaligrafi kepada Masjid Wilayah ini. Ia diterapkan di tempat-tempat tertentu supaya mudah dihayati dan difahami terutama di gerbang pintu masuk.

Lorong siar kaki yang disediakan di sekitar kolam ditaburi dengan batu-batu kecil dari sungai. Kolam air yang dilengkapi dengan tujuh pancutan halus dan air terjun buatan menambahkan lagi kelembutan dan ketenangan di situ. Kolam ini dilengkapi dengan bio-filter bagi menjaga kebersihan sepanjang masa.

Dewan Nikah Masjid Wilayah Persekutuan

DEWAN YANG BOLEH MEMUATKAN TETAMU SERAMAI 50 ORANG DALAM SATU MASA. TIADA KERUSI DAN MEJA.

LOKASI : ARAS 3, ANJUNG C

TEMPOH PENGGUNAAN : 1 JAM UNTUK SETIAP PASANGAN.

HARI BEKERJA : 5:00 PETANG HINGGA 10 MALAM

HARI CUTI : 9:00 PAGI HINGGA 11 MALAM

CAJ PENGGUNAAN : RM100.00

Kepada semua jemaah yang ingin menyewa Dewan Nikah, Tuan/ Puan adalah dinasihatkan agar membaca terlebih dahulu syarat-syarat penggunaan dewan (klik disini), memahami dan seterusnya mematuhi syarat-syarat penggunaan dewan seperti yang telah ditetapkan.

 

Masjid Wilayah Persekutuan Jalan Duta - Mosque of Choice

masjid wilayah persekutuan
Masjid Wilayah is one of Malaysia’s largest and most modern of mosques. Visiting Masjid Wilayah will make you feel as if you are travelling into the best parts of the world and exploring the beauty of their artworks. This was because various designs, patterns and colours that had been adopted as the primary adornments of the mosque were from Turkey, India, Iran, Morocco and Malaysia.
masjid wilayah persekutuan
blog.tourism.gov.my
masjid-wilayah-masjid-of-choice/

For many countries, places of worship are part of their tourist attractions. For example, when we go to Turkey, it will not be complete if we didn’t visit its mosques because many of the beautiful Mosques there are the symbol of the great Ottoman Empire. After all, part of the reasons people travel to other country is because they want to learn and understand other people’s culture and way of life. Places of worship indeed offer a special insight into the beliefs and culture of a region.

Malaysia has a huge list of Mosques that are architectural wonder but for now I am going to focus on one mosque that is rated among the top five most visited tourist attractions in Kuala Lumpur.

By Any Other Name

The mosque is called Masjid Wilayah Persekutuan but it is also known as Mosque in the Garden. Its location within a well-manicured garden and surrounded by a moat, makes it a sight to behold. The mosque is also dubbed Jewel of Kuala Lumpur because its many domes are like turquoise gemstones amidst the lush greeneries surrounding it. But, to the locals, it is simply known as Masjid Wilayah.

Architecture Wonder

Masjid Wilayah is one of Malaysia’s largest and most modern of mosques. Visiting Masjid Wilayah will make you feel as if you are travelling into the best parts of the world and exploring the beauty of their artworks. This was because various designs, patterns and colours that had been adopted as the primary adornments of the mosque were from Turkey, India, Iran, Morocco and Malaysia.

Masjid Wilayah managed to blend the exquisite and refined beauty of art and architecture with pragmatic sophisticated modern technology, making it one of the most photographed mosques in Kuala Lumpur.

As for the arch, it was decorated with woodcarving arts from Kelantan and Terengganu. meanwhile, the three beautiful carved wooden doors are based on floral motifs. If you look closely, you will see that the flower used in the motifs is lotus, a flower that shrinks in the morning and gradually opens during the day.

When you take a stroll at the courtyard, you will notice that the verandahs are influenced by the Moroccan architecture.

The prayer hall, which can house 17,000 people at a time, has significant Islamic designs and features. The mehrab (a semi-circular wall that indicates the direction of Mecca or qibla) has inlays of semi-precious stones embedded into carved marble. It was skillfully crafted by the descendants of artisans who built the Taj Mahal.

Inspired by the Sultan Ahmet Mosque in Istanbul and the Masjid Imam of Isfahan; the turquoise-glazed tiles which cover all 22 domes will definitely mesmerise the visitors of the mosque. The overall design, when viewed from below, has a very humbling effect.

Masjid Wilayah also come equipped with seminar rooms, a library, a banquet hall, a multipurpose hall, wedding hall, accommodation for students, as well as guest rooms.There is a Tourist Information Centre located within the Mosque Complex named after the Islamic World’s most prolific traveler, Ibnu Batuttah, that caters to both local and international visitors.

There are five major entrances, which was named Anjung A, B, C, D and E, that is similar to the layout of the Blue Mosque, Istanbul. Multiple entrances and directional signages are to ensure maximum accessibility and convenience to congregants and visitors.

Mosque Tour Programme Masjid Wilayah

Many visitors to Masjid Wilayah have given testimonies that they have entered the mosque with curiosity and left enlightened. This was because the dedicated volunteers treated them just like friends. The volunteers shared not only about the beautiful architectural designs of the mosque but also the Islamic beliefs and culture. It is a knowledge-based tour, which can ignite your intellect, and it is free of charge. I must warn you though that even if your original plan to tour the mosque is about 10 minutes, you might find yourself staying for two hours instead.

For those volunteers, taking the visitors on the tour is like an act of worship, thus, they give nothing but the best as it is a service to God himself. At the moment, Masjid Wilayah has volunteers who can do tours in French, Japanese, Tamil, Mandarin, English and Malay.

Masjid Wilayah Persekutuan Location

Masjid Wilayah is not in the routine tourist routes and there is hardly any public transport facilities to go there. So, we have to find a way to visit this special mosque. As such, special arrangement has to be made by the visitors to visit the mosque. Nothing worth having comes easy, anyway, eh!

Contact Details

Masjid Wilayah Persekutuan
Jalan Khidmat Usaha, Kompleks Kerajaan,
50480 Kuala Lumpur,
Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur

Tel:+603 6201 8791 / 8767 / 8780
Fax:+603 6201 8790 / +603 6201 8779
E-mail: admin@masjidwilayah.gov.my
Website: http://masjidwilayah.gov.my/v1/

What to do at Masjid Wilayah Persekutuan, Kuala Lumpur

masjid wilayah persekutuan
Masjid Wilayah Persekutuan (also known as Masjid Wilayah for short, or the Federal Territory Mosque) conducts free tours that provide visitors a personalised and intimate glimpse into the beauty of Islam. More than just a serene venue for worship, the mosque also acts as a place for people from all backgrounds to come and learn about the various aspects of a Muslim’s prayer process.
masjid wilayah persekutuan
thestar.com.my
lifestyle/travel/2019/07/03/masjid-wilayah-persekutuan-kuala-lumpur/

In the age of Internet trolls and keyboard warriors, it’s more important than ever for interfaith harmony to exist in a multiracial country like Malaysia. That’s something that this beautiful mosque in the heart of Kuala Lumpur aspires to do.

Masjid Wilayah Persekutuan (also known as Masjid Wilayah for short, or the Federal Territory Mosque) conducts free tours that provide visitors a personalised and intimate glimpse into the beauty of Islam. More than just a serene venue for worship, the mosque also acts as a place for people from all backgrounds to come and learn about the various aspects of a Muslim’s prayer process.

The mosque has a comprehensive visitation programme that is conducted by volunteers. Since the initiative started in 2009, it has attracted tourists from many parts of the world. That international appeal also lies in the volunteers’ ability to conduct tours in French, Japanese, Tamil, Mandarin, English and of course, Bahasa Malaysia.

Why you should go to Masjid Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur

Despite its cosmopolitan location, Masjid Wilayah has been called a “Mosque in the Garden”. The surrounding is a patch of refreshing greenery amid bustling traffic and nearby government complexes. Within the compound itself, visitors will find well-landscaped gardens and picturesque moats. Aerial views of the mosque are especially stunning, but exploring the grounds on foot is equally rewarding.

If the structure of the mosque strikes some familiarity, that’s because architecture-wise, it is heavily influenced by Turkey’s iconic Blue Mosque. Further elements of traditional Malay and Middle Eastern designs make the mosque a truly spectacular venue.

Visitors are required to dress modestly and free robes are available for use.

What to do at Masjid Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur

The tour usually lasts around 40 minutes. But during my visit, the guided walkthrough went past the designated time. Noting that this was my first time stepping into a mosque, my guide was especially patient in explaining the basic tenets of Islam and other unique aspects of the religion. If anything, visitors will leave with a better understanding of the faith.

Of course, there’s also much to see here. Masjid Wilayah is one of the country’s biggest modern mosques and visitors will have plenty to explore here.

There’s also a reason it’s one of the most photographed mosques in Malaysia. The various design elements – from the local woodcarving art on the arch to the important Islamic elements in the majestic prayer hall – need to be appreciated in person.

Who will like it

Besides its role as a place of worship, Masjid Wilayah has managed to establish itself as an important medium to disperse the knowledge of Islam.

For non-Muslim visitors especially, the guided tour is an enlightening experience. As for Muslims, the mosque provides a calm setting to perform prayers.

Getting there

The location of Masjid Wilayah is not on the usual tourist route. The lack of public transportation might also render it almost inaccessible for many tourists. Your best bet would be ride-hailing services or driving here. Ample parking is available.

Masjid Wilayah PersekutuanJalan Tuanku Abdul Halim
50480 Kuala Lumpur

Tel: 03-6201 8791/8767/8780

Website: masjidwilayah.gov.my

TAGS / KEYWORDS:
What To Do At Masjid Wilayah Persekutuan , Kuala Lumpur

One Fairytale : Masjid Wilayah Persekutuan Nikah

masjid wilayah nikah
Actually semua borang permohonan guna dewan nikah, borang permohonan asrama dan surat kebenaran guna foyer semuanya saya emailkn sahaja dan courier ke masjid. Alhamdulillah kakitangan masjid wilayah sangat cekap dan very helpful.
masjid wilayah nikah
farihanuzu.blogspot.com
2018/12/one-fairytale-tempat-akad-nikah.html

Untuk nikah sis, buat di KL walhal kampung sis bukan di KL pun. Venue nikah yang di pilih ialah Masjid Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur. So, what to do kalau nak nikah kat masjid wilayah?

Korang kena dapatkan Borang Permohonan menggunakan Dewan Nikah. Tiada bayaran dikenakan hanya perlu bayar cleaning service RM50. Bayar dalam masa dua minggu sebelum date majlis. Yang penting baik tarikh asal sis nak bernikah mahupun tarikh yang dah dipercepatkan, Alhamdulillah dua-dua ada kekosongan tak perlu rebut dengan sesiapa. Memang rezeki.

Macam saya punya akad nikah lepas asar, jadinya saya nak buat jamuan kesyukuran sikit. Jadi yang ni korang kena buat surat rasmi kepada Imam Besar untuk permohonan menggunakan foyer. Dalam surat tu just nyatakan date dan time korang nikah dan ingin guna foyer untuk jamuan kesyukuran selepas nikah.

NOTA : Majlis jamuan kesyukuran di foyer hanya boleh untuk maksimum 100 orang tetamu sahaja. Lebih dari tu kena sewa dewan.

Catering Nurul Hidayah

Since nak buat jamuan, katering mesti diambil dari senarai panel masjid. Kami pilih, Gerai No 40 Medan Selera Duta. Nurul Hidayah Catering. Alaaa…medan selera depan masjid tu je. Senang. Since katering ni dah biasa buat untuk majlis di masjid, mudah sangat berurusan dengan ownernya. Kami pilih menu mihun, roti jala, kuih bakar, popia, teh tarik & air kordial untuk 50 orang.

NOTA : Yang ni korang kena ambik borang kat masjid. Borang guna katering masjid. 1 bagi pada katerer. Satu lagi kena bagi pada masjid.

Since kami semua dari Shah Alam dan Klang, maka saya ambil juga bilik asrama untuk saya bersiap sebab tak nak kalut tak nak kecoh. Yang ni kena ambil borang juga ye. So, nanti panggil je MuA & Henna Artist datang ke asrama. Saya ambil dua bilik, satu untuk lelaki satu bilik untuk perempuan.

Bayaran bagi setiap satu bilik adalah RM45. So total kena bayar bilik RM90. Bayaran perlu dibuat menggunakan bank draft sahaja. Yang ni la part paling tak bleh tahan. Mula-mula saya pergi RHB nak apply bank draft, tak boleh buat pulak sebab nama penerima panjang sangat. Tak muat nak key in. Pergi Bank Islam kat sebelahnya, reject sebab langsung tak de akaun Bank Islam.

Sudahnya pergi ke Maybank. Maybank pula minta prove documentation yang boleh tunjukkan reason kita minta bank draft. So, saya bagi borang permohonan bilik asrama je la. Alhamdulillah, berjaya dapatkan bank draft.

NOTA : Pergi ke bank yang kita ada buka akaun. Caj lebih murah.

Actually semua borang permohonan guna dewan nikah, borang permohonan asrama dan surat kebenaran guna foyer semuanya saya emailkn sahaja dan courier ke masjid. Alhamdulillah kakitangan masjid wilayah sangat cekap dan very helpful.

#MARWANXIMAN : NIKAH DI MASJID WILAYAH

masjid wilayah nikah
My parents wanted the nikah ceremony to be held at Masjid Wilayah KL. So the first step that we did was, pergi Masjid Wilayah untuk book dewan nikah sekali dengan dewan makan so majlis nikah terus sambung dengan majlis kenduri, settle semua satu hari, satu tempat, tak payah hassle.
masjid wilayah nikah
imanabdulrahim.com
2015/08/marwanximan-nikah-di-masjid-wilayah.html

Masjid Wilayah Nikah – First step

My parents wanted the nikah ceremony to be held at Masjid Wilayah KL. So the first step that we did was, pergi Masjid Wilayah untuk book dewan nikah sekali dengan dewan makan so majlis nikah terus sambung dengan majlis kenduri, settle semua satu hari, satu tempat, tak payah hassle.

Nak book dewan, kena tiga bulan sebelum kahwin. Tak boleh awal. Since jarak decided nak kahwin and tarikh kahwin itself tu dekat, takdelah nervous nak book tempat enam bulan sebelum majlis ke apa. Masa pergi office Masjid Wilayah tu, tengah tengah bulan October 2014. Ingatkan boleh lah book untuk tarikh bulan January 2015 ke, tapi semua dah full. Bulan February 2015 belum bukak. Nak book bulan February 2015, kena datang office hari first bulan November 2014. Kena berebut!

Since 1st November 2014 jatuh hari Sabtu, hari Jumaat tu dah gigih, boleh tak, nak book awal ni. Tak boleh la of course! Ala penat je I gigih nak kahwin. Ok lah, hari Isnin tu, pagi pagi lagi, subuh subuh ni, dah pergi Masjid Wilayah, tunggu depan office sebab nak tunggu office bukak pukul 8 pagi. Hello nak kahwin, haruslah gigih! Nak jadi orang first ni book tarikh. Nak 21 February 2015, Sabtu, sebab tu je yang senang. Time cuti raya Cina, Khamis-Ahad. Long weekend.

Alhamdulillah, dapat jugak book tarikh yang nak tu. Time tu ada lagi orang lain nak book jugak, rasa macam competition pulak. So settle book dewan nikah and dewan untuk majlis kahwin.

Dewan Nikah Masjid Wilayah ni free of charge kalau nak guna. Jurunikah and saksi je kena bayar. Kena pakai jurunikah dekat situ. Saksi sendiri takpe.

Harga Dewan Perkahwinan Masjid Wilayah Persekutuan

Untuk harga dewan pulak, ada tiga jenis dewan:

  • Dewan Muslimat (muat 200 orang sekali seating), RM55/sejam
  • Dewan Muslimin (muat 400 orang sekali seating), RM135/sejam
  • Main Hall (muat 1000 orang sekali seating), RM350/sejam

Kitorang ambil Dewan Muslimin since jemputan bukan sekali duduk, orang datang dan pergi kan. Dewan Muslimat macam kecil sangat pulak, takut crowded. Catering kena ambil panel dekat situ. Ada list panel catering, so pilih je. Lagipun panel catering ni dah banyak pengalaman settlekan kenduri dekat masjid so takdelah risau sangat.

Majlis Nikah Masjid WIlayah – Second step

Lepas dah siap book venue, nak uruskan proses dokumen pulak. Alamat IC kitorang dua dua Selangor, so bila both of us dah dapat kebenaran kahwin dari kariah tempat tinggal masing masing, kena minta izin nak nikah luar daerah, nak nikah dekat KL.

So biasanya ni pihak perempuan yang uruskan. So I went to JAWI yang dekat dengan Masjid Negara tu untuk settlekan semua. Drive sendiri sensorang hashtag independent. Eh takdelah sensorang, of course mintak kawan teman hikhik.

Lama k tunggu dekat JAWI. Dari pagi sampai tengahhari. Dah lah tak breakfast lagi. Menangis lapar sambil tunggu turn nak dapat izin kahwin ni. Kena bawak dokumen kebenaran nikah luar negeri.

Simpan dokumen kebenaran kahwin tu baik baik. Lepastu nanti bagi Jurunikah yang nak nikahkan tu,

Nikah di Masjid Wilayah Persekutuan – Third step

Jumpa jurunikah untuk confirmkan tarikh and masa nikah. And nak isi borang untuk sijil nikah. Time ni lah jurunikah saiko suruh mintak mas kahwin tinggi sikit, sebab mas kahwin ni hak perempuan, lepastu dia bagi tazkirah, mas kahwin ni lah yang kita nak buat kenangan so fikir baik baik. Tapi I tak terpengaruh pun sebab kitorang sendiri dah decide nak mas kahwin berapa kan.

And kitorang mintak skrip akad nikah sebab nak practice hahaha sebenarnya Ayah yang mintak sebab nervous lah tu nak nikahkan anak sulung dia :p

Fourth step Nikah!

Yang I tension ni, apesal takde sape pun bagitahu yang pengantin perempuan kena pegang mic and cakap ni. Kena baca keizinan untuk wali nikahkah. Terkejut sebenarnya sebab kena baca kuat kuat pakai mic.

The best thing about nikah kat sini sebab jurunikah best, kelakar and khutbah nikah kejap sangat. Tahu tahu je dah nak akad nikah.

Make sure nak akad tu, sebut bebetul “Aku terima nikah (nama pengantin perempuan) dengan mas kahwin….” tu, part nikah tu, takde NYA. Orang selalu salah “Aku terima nikahNYA (nama pengantin perempuan) lepastu kena repeat lafaz. Takde NYA tau!

Lepas dah settle nikah, tetamu terus pergi makan. Yang tak attend nikah pun terus pergi makan pukul 11 sebab dekat kad jemputan memang state 11 pagi sampai 4 petang.

Tak tukar baju, terus straight baju nikah yang sama tu, masuk dewan kat bawah masjid acah acah lalu red carpet.

Harga catering macam biasa range RM10-RM15 untuk normal menu kenduri kahwin. Takde tambahan apa apa. Kalau nak tambah tambah, tambah lah extra duit ye.

Lagu background, kitorang memang taknak lagu kahwin lame lame, so kitorang buat playlist sendiri. Pihak masjid bagi lagu nasyid and music biasa je. Selain dari tu, tak boleh. Kfine. So lagu kitorang semua instrumental music or piano version. Lagu Mirrors, Justin Timberlake tu kitorang repeat setiap empat lagu, mesti wajib lagu Mirrors tapi piano version je lah :p

Lepastu Masjid Wilayah ni memang dah lawa sangat, nak buat photo shoot memang perfect! So satu hari, satu tempat, siap semua benda. Nikah, kenduri, gambar lawa.

In my opinion, nak buat majlis nikah and kenduri dekat Masjid Wilayah memang recommended sebab settle semua benda dalam satu hari. Penat sekali je. Jimat. Dewan aircond. Ample parking space untuk tetamu. Selesa. And sangat sangat bersyukur sebab parents yang sponsor semua benda. Almost semua benda. Totally grateful for that <3

Gambar kahwin semua from official photographer, Amirul Arif Photography

Bajet Pernikahan Lyn Marzuki di Masjid Wilayah Persekutuan

Okay, untuk pengetahuan bloggers semua aku telah melangsungkan pernikahan pada 5hb Oktober 2013. Di mana? Di Masjid Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur. Okay, jom kita mula dengan bajet yang telah aku keluar untuk pernikahan ini .
inibeloglynmarzuki.blogspot.com
2013/12/bajet-pernikahan-lyn-marzuki.html

Salam,

Hello everyone . Dulu bercerita pasal bajet tunang, sekarang nak bercerita pasal bajet nikah aku lah. Ada yang sudi nak membaca? Okay,okay. Nak mulakan macam mana? Excited ni walaupun agak basi untuk review. Untuk nikah ni aku cuba buat sesimple habis! Tapi masih dalam keadaan yang sempurna.

Okay, untuk pengetahuan bloggers semua aku telah melangsungkan pernikahan pada 5hb Oktober 2013. Di mana? Di Masjid Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur. Okay, jom kita mula dengan bajet yang telah aku keluar untuk pernikahan ini .

Perkara yang perlu untuk Majlis Pernikahan di Masjid Wilayah Persekutuan

1) Dokumen Nikah

Kalau takde dokumen pernikahan, macam mana nak bernikah. HAHA Okay, untuk borang pernikahan, sila pergi ke masjid yang ingin diakad nikah. Mohon borang pernikahan di sana. Isi borang dan lengkapkan segala dokumen yang diperlukan. Segalanya telah tercatat didalam borang nikah. Follow SAHAJA.

Untuk LELAKI :

  1. Kad Pengenalan Lelaki
  2. Kad Pengenalan Perempuan
  3. Result HIV Test (Kena buat kat klinik kesihatan kerajaan sahaja) result sah selama 6 bulan sahaja
  4. Surat Akuan Bujang (Boleh ambil dekat majikan yang beragama Islam ataupun ketua kampung)
  5. Sijil Kursus Kahwin
    *semua dokumen mesti original berserta salinan. Buat 2 salinan kalau nak selamat sebab ada yang nak 2 salinan, ada yang nak 1 salinan.

Untuk PEREMPUAN :

  1. Kad Pengenalan Lelaki
  2. Kad Pengenalan Perempuan
  3. Kad Pengenalan Wali
  4. Result HIV Test (Kena buat kat klinik kesihatan kerajaan sahaja) result sah selama 6 bulan sahaja.
  5. Sijil Kursus Kahwin
  6. Sijil Nikah Ibu Bapa untuk mengesahkan anak itu sah taraf.
  7. Borang kebenaran berkahwin perempuan (Borang 2) yang dah diisi dengan lengkap.
  8. Borang Wali yg dah diisi dengan lengkap
  9. Dokumen Kebenaran Berkahwin Luar Negeri (jika berkahwin di negeri lain)
    *semua dokumen mesti original berserta salinan. Buat 2 salinan kalau nak selamat sebab ada yang nak 2 salinan, ada yang nak 1 salinan.

Selesai semua dokumen, rasa dah lengkap barulah pergi submit di Jabatan Agama Islam ikut negeri masing-masing.

2) Tempat Pernikahan

Di Masjid Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur. Dalam masjid ada satu dewan kecil untuk majlis pernikahan . Berhawa dingin . Percuma dan tidak perlu membayar apa-apa.

3) Jurunikah dan Saksi

Jurunikah – Imam di masjid tersebut. Alhamdulillah untuk pernikahan aku ni, aku dinikahkan oleh WALIKU sendiri bersaksikan dua orang iaitu abang sulungku dan juga abang iparku . Jap, jap, ade lagi.. ALHAMDULILLAH SEKALI LAFAZ sahaja, aku telah sah menjadi isteri kepada SUAMIKU . HEHE Okay, untuk jurunikah dan juga saksi, kita akan membayar ikut pada jurunikah dan juga saksi tersebut.

4) Baju Pernikahan

– Baju pernikahan aku beli di Semua House, dimana sebelum ini dijadikan sebagai hantaran tunang aku. So, baju tu aku pakai untuk bernikah. Seeloknya hantaran tunang mestilah ada sepersalinan baju untuk dijadikan baju pernikahan. Begitu juga baju melayu suami aku, juga daripada hantaran tunang. Baju pernikahan aku ialah hijau+putih. Baju kurung dan juga baju melayu dibeli di kedai yang sama dengan jumlah RM400.

  • Veil beli sendiri di Semua House RM100
  • Tudung Nikah beli di Plaza Idaman RM40
  • Kasut Nikah (kasut sendiri)
  • Bantal Nikah (disediakan di dalam MasjidWilayah) FOC
  • Bunga Tangan dibuat sendiri oleh mama (FOC)

5) Catering

Okay, catering yang aku ambil untuk menjamu tetamu ialah daripada Syahana Trading iaitu panel catering di masjid itu . Kebetulan catering ini ialah catering emak kepada kawan LAFians aku AyoiLAF . Untuk catering aku ambil 100pax . Satu kepala RM10 . Menunya Mee kari, lontong, nasi goreng, kuih-muih, buah-buahan, air panas dan air sejuk . Makanan ummi ayoi memang terbaik. 100pax X RM10 = RM1000.

– Dewan Makan – Disewa di dalam masjid. RM150 untuk minimum 4jam . Sila tempah di jabatan pengurusan masjid wilayah . Berhawa dingin.

6) Hantaran

Untuk dulang masih menggunakan dulang semasa tunang, cuma membeli alas dulang kerana warna tema berlainan . Beli di Semua House di Sayang You. Hantaran digubah sepenuhnya oleh mama. Terima kasih mama . Antara hantaran untuk pernikahan aku :

Lyn –> Suami :

Kemeja + Seluar
Cincin Suasa
Coklat
Kek – sponsor by cousin
Perfume
Kasut
Sirih Junjung
Jam
Wallet + Belt
Harga : RM1750

Suami –> Lyn :

Al-Quran
Buah
Gajet
Sirih Junjung
Coklat
Handbag + Purse
Set Mandian
Harga : RM1180

Kemudian

Duit Hantaran
Rantai tangan – batal air sembahyang
Mas kahwin

7) Make up

Make up untuk pernikahan aku telah ditaja oleh kakak aku sendiri Lydia Marzuki . Kawan dia yang make up kan. Alhamdulillah make up dia SUPERB ! Aku suka . Cantik dan ramai yang cakap cantik . anyonyonyonyo . Kalau berminat, boleh contact kakak aku di facebook. Harganya pun berpatutan .

– Inai dilukis oleh orang Punjabi . Dia datang ke rumah . RM70

8) Mini Pelamin

Walaupun aku bernikah di masjid, di rumah juga disediakan mini pelamin untuk aku melaram kat atas pelamin tu. Malam berinai di rumah, aku pakai inai sambil duduk atas pelamin tu . HEHE Mini pelamin telah ditaja oleh kakak aku juga Sheila Marzuki . Mini pelamin yang ditempah ialah daripada Red Ribbon Boutique . Mini pelamin dia comel-comel cantik-cantik sangat . HEHE Untuk mini pelamin, harganya RM500.

9) Doorgift

Untuk doorgift juga ditaja sepenuhnya oleh Sheila Marzuki . Doorgift yang simple sebagai tanda penghargaan kepada tetamu yang hadir . Dari paper bag hingga barang di dalam paper bag semuanya hasil daripada idea Sheila . Doorgift yang diberi ialah kepit kuku dan muffin coklat . 🙂 Untuk 100pax . Satu paper bag berisi kepit kuku dan muffin coklat = RM2.90 . RM2.90X100=RM290. Dan untuk kanak-kanak, kotak gula-gula .

10) Photographer

Photographer ialah daripada Bajonz Photography . Pakej-pakej yang menarik dan berpatutan . Aku ambil pakej RM1100
Events: Nikah dan Bersanding
>> 1 x Custom/Story Album 8” x 12” (20 pages)
>> Unlimited pictures taken
>> DVD Pictures Compilation with Printed Disc
>> FREE Thumb Drive 8GB
>> FREE 2 x 8R printed with frame

Kemudian, photographer tambahan oleh kakak aku sendiri iaitu Sheila Marzuki . Nak tengok hasil gambar-gambar daripada beliau ? sebentarrrr . HAHA

Total : RM5000++

WOW banyaknya . Pada mulanya bajet Lyn bawah 5k . Bila dah ditambah itu ini, maka akan bertambahlah jumlahnya . Ok frankly, Lyn memang independent dalam hal ni sebab Lyn tak nak menyusahkan orang . Cuma orang yang Lyn dah susahkan untuk persiapan majlis nikah Lyn ni adalah mama, kakak, kawan baik dan suami Lyn of course la kannn .Jadi, inilah serba sedikit tentang persiapan majlis pernikahan Lyn yang bagi Lyn simple . Simple pun makan 5k lebih.

Jadi, sesiapa yang nak bernikah tu, pandai-pandailah aturkan apa yang perlu, apa yang wajib ada, apa yang tak perlu, apa yang boleh lebih kurang . Sekali seumur hidup pun bukan alasan yang kukuh untuk kita membazir dengan banyak . Perbincangan bajet adalah amat penting . Majlis persandingan pada bulan Disember 2013. Untuk bajet persandingan, akan dihapdet kemudian . HAHA

Alhamdulillah segalanya selesai dengan jayanya ! Syukur sangat dan jutaan terima kasih kepada semua rakan-rakan yang menolong, ahli keluarga dan juga tetamu-tetamu yang hadir untuk menyaksikan hari bersejarah saya . AMIN…

Untuk melihat majlis pernikahan saya, lihat SINI .

Thanks for reading. K bai

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

H3 Add Your Heading Text Here

Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
Amanda Lee
Ceo & Founder Crix

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Customers reviews

What people say?​

Bintang Kesukaan :
5/5
Lorem ipsum

"LLorem ipsum"

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Lorem ipsum
Lorem ipsum
Bintang Kesukaan :
4/5
Lorem ipsum

" Lorem ipsuml"

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.



Lorem ipsum
Reviewed Lorem ipsum via mobile

Lorem Ipsum Menu

Restoran 5 Utara Menu as below:-

Kerabu

Kerabu Mango
from MYR 14.40

Kerabu Kaki Ayam
from MYR 14.40

Kerabu Sotong
MYR 14.40

Kerabu Tanghun
MYR14.40

Tomyam Seafood

Tom Yam Seafood
from MYR 26.00

Tom Yam Udang
MYR 29.00

Tom Yam Chicken
from MYR 19.00

Seafood

Sotong Goreng Garlic
MYR 14.40

Sotong Telur Masin
MYR 14.40

Sotong Cili Kering
MYR 14.40

Sotong Kamhiong
MYR 14.40

Sotong Lemon
MYR 14.40

Udang Goreng Garlic
MYR 28.60

Udang Telur Masin
MYR 28.60

Udang Kamhiong
MYR 28.60

Udang Lipan Cili Kering
MYR 21.50

Udang Lipan Telur Masin
MYR 21.50

Udang Lipan Kamhiong
MYR 21.50

Ayam

Ayam Goreng Garlic
MYR 14.40

Ayam Lemon
MYR 14.40

Ayam Phadpet
MYR 14.40

Keangsom

Isi Ikan Keangsom
MYR 21.50

Seafood Keangsom
MYR 26.00

Set Nasi

Nasi Tom Yam
MYR 14.40

Nasi Ayam Phatkapau
MYR 14.40

Nasi Ayam Phadpet
MYR 14.40

Nasi Udang Kamhiong
MYR 14.40

Nasi Goreng China
MYR 10.00

Nasi Goreng Thai
MYR 10.00

The Food Menus at Restoran 5 Utara Alor Setar​
foodpanda
foodpanda.my
restaurant/p1gx/restaurant-5-utara#

Contact

+1 800 755 600

Sekolah Menengah Taman Ehsan 52000 Kepong Selangor

Personal Loan bank and cooperative

Apply latest promotion for personal loan. Financing with local banks and cooperatives with competitive rates. Act now and we will keep in touch with you as soon as possible. Moratorium loan during Covid-19 Pandemic Outbreak. I-Lestari and Bantuan Prihatin Malaysia.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: