masjid abu bakar cameron highlands

Masjid Daerah Cameron (Masjid Abu Bakar) Cameron Highland

Masjid Abu Bakar Tanah Rata 4 Best Mosque Cameron Highlands

Get Information for Masjid Abu Bakar Tanah Rata. Mosque Cameron Highlands. Menunaikan solat fardhu Subuh dan terletak 1.4 km sahaja daripada apartment saya from various resources

Masjid Abu Bakar Tanah Rata 4 Best Mosque Cameron Highlands from Blogspot

Masjid Daerah Cameron (Masjid Abu Bakar) Cameron Highland
Masjid Daerah Cameron (Masjid Abu Bakar) Cameron Highland
Inilah masjid, dan pengunjung yang baru sampai naik bas ekspress. Saya nampak ada juga pengunjung non-Muslim masuk ke masjid dan tidak dihalang. Alhamdulillah sekiranya jaga adab, dan kemudahan tandas serta kawasan berehat disediakan dengan baik, tiada masalah mereka menikmati rahmat Islam di dalam kawasan masjid.
Masjid Daerah Cameron (Masjid Abu Bakar) Cameron Highland
travelfana.blogspot.com
/2016/11/cameron-highland-part-6.html
masjid abu bakar tanah rata
Masjid Abu Bakar Tanah Rata Cameron Highlands bahagian dalam

Cameron Highland Part 6 :: Masjid Abu Bakar Tanah Rata :: Rose Centre

Ini merupakan hari ketiga saya di Cameron Highland. Bangun awal pagi, saya menunaikan solat fardhu Subuh di Masjid Abu Bakar, Tanah Rata. Masjid ini hanya terletak 1.4 km sahaja daripada apartment saya.

Inilah Masjid Abu Bakar Tanah Rata. Mudah sahaja mencarinya. Tiada tempat parking kereta di dalam compound masjid kecuali untuk OKU sahaja. Naik ke masjid ini, perlu mendaki bukit sikit. Boleh parking di laluan, atau ada juga tempat parking disediakan, di satu lagi kawasan tinggi bukit sebelah masjid. Waktu subuh, biasanya ramai yang ada di sini, kerana pengunjung luar baru sampai, dan masih mencari-cari kediaman atau belum dapat check in.

Keunikan Masjid Abu Bakar Tanah Rata

Masjid di Cameron Highlands agak unik, kerana tiada kipas. Justeru, suasana persekitaran agak mendamaikan tanpa bunyi bising aircond atau kipas.

Oleh kerana masjid ini terletak berhampiran dengan terminal bas, ramai juga akan berehat di sini pada waktu subuh setelah tiba di CH. Berdasarkan pandangan saya sebagai orang luar, pengurusan masjid agak terbuka menerima mereka. Inilah konsep sebenarnya masjid, sekiranya isu keselamatan dapat dikawal dengan baik. Tahniah pengurusan masjid.

Bagi pengunjung masjid solatlah bersama-sama. Saya tengok ada seorang dua yang sengaja melepak dan berehat, sedangkan iqamat telah dikumandangkan. Bila jemaah tamat solat dan keluar, barulah mereka terhegeh-hegeh nak solat. Kemudian, berilah sumbangan dalam tabung masjid. Infaq fi sabilillah di awal pagi, akan membuka pintu rezeki kerana malaikat akan mendoakan. Kalau makan, sanggup bayar mahal-mahal di kafe hipster. Ape barang kalau kedekut nak infaq ke tabung masjid?

Pelancong Mengimarahkan Masjid Abu Bakar Tanah Rata

Inilah masjid, dan pengunjung yang baru sampai naik bas ekspress. Saya nampak ada juga pengunjung non-Muslim masuk ke masjid dan tidak dihalang. Alhamdulillah sekiranya jaga adab, dan kemudahan tandas serta kawasan berehat disediakan dengan baik, tiada masalah mereka menikmati rahmat Islam di dalam kawasan masjid.

Ada beberapa gerai sarapan pagi yang dibuka sejak sebelum subuh lagi. Saya recommend makan di arked sebelah Agro Bank Tanah Rata. Masakannya fresh, dimasak di premis. Harganya, tidaklah mahal sangat. Bihun kosong, RM2. Nasi lemak telur mata, RM3.

Bukan mudah untuk bercuti dengan anak-anak kecil. Nak melayan ragam masing-masing, kena banyak bersabar. Setiap hari kononnya nak gerak keluar jam 7 pagi, sarapan di luar, tetapi realitinya untuk kami, agak sukar. Tiada pilihan lain, melainkan sarapan di rumah sahaja. Paling awal kami dapat gerak keluar rumah ialah pada jam 8:30 pagi.

Hari ini ialah hari Jumaat. Bagi beberapa buah negeri, cuti sekolah telah bermula. Kami jangka mungkin CH semakin sibuk. Lalu destinasi pertama kami pada pagi hari ketiga ini, ialah membeli barang cenderahati. Destinasi pilihan kami, ialah di Central Market Brinchang. Harga barangan cenderahati seperti keychain, fridge magnet dan tshirt agak murah di sini. Baju kanak-kanak ada yang semurah RM10.

Customers reviews on Masjid Abu Bakar Tanah Rata Cameron Highlands

What people say about Masjid Abu Bakar Tanah Rata Cameron Highlands?​

Bintang Kesukaan :
5/5
Masjid Abu Bakar Tanah Rata Cameron Highlands

JOM SINGGAH MASJID ABU BAKAR TANAH RATA CAMERON HIGHLANDS

OFFICIAL MEDIA MAB.Disini satu satunya terletak masjid daerah abu bakar tanah rata,jom kita singgah & melihat sendiri kawasan sekitar masjid yg dihiasi oleh bunga2 yg indah😊

Masjid Abu Bakar Tanah Rata Ch
youtube.com/watch?v=HK029KqX3hE

Contact Masjid Abu Bakar Tanah Rata

N/A

Masjid Daerah Cameron (Masjid Abu Bakar) Cameron Highland, Pahang, 39000 Tanah Rata

Personal Loan bank and cooperative

Apply latest promotion for personal loan. Financing with local banks and cooperatives with competitive rates. Act now and we will keep in touch with you as soon as possible. Moratorium loan during Covid-19 Pandemic Outbreak. I-Lestari and Bantuan Prihatin Malaysia.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: