Masak Lemak Cili Api Telur Itik Belimbing Buluh dan Kacang Panjang

Masak Lemak Cili Api Telur Itik Belimbing Buluh dan Kacang Panjang
Masak Lemak Cili Api Telur Itik Belimbing Buluh dan Kacang Panjang adalah menu yang kerap dimasak jika anda menetap di homestay Kuala Pilah Negeri Sembilan. Lazatnya dan pedasnya.

Aneka masakan kali ini mempersembahkan Masak Lemak Cili Api Telur Itik Belimbing Buluh dan Kacang Panjang yang tidak asing lagi bagi orang Negeri Sembilan. Ingin tahu bagaimana tips membeli telur itik yang baik? Dan tipis hilangkan bau hanyir telur itik? Semuanya ada disini. Jemput makan. Sedapnya.

Masak Lemak Cili Api Telur Itik Belimbing Buluh dan Kacang Panjang Summary

 • Nama Resipi: Masak Lemak Cili Api Telur Itik Belimbing Buluh dan Kacang Panjang
 • Kategori Hidangan: Makanan
 • Jenis Masakan: Melayu

Bahan-Bahan Masak Lemak Cili Api Telur Itik Belimbing Buluh dan Kacang Panjang

Masak Lemak Cili Api Telur Itik Belimbing Buluh dan Kacang Panjang adalah masakan asli Negeri Sembilan dan diwarisi turun-temurun dengan bahan-bahannya seperti berikut:

 • 1½ biji kelapa parut
 • Cili api – ditumbuk
 • Kunyit hidup – ditumbuk
 • 2 batang serai – diketuk
 • Telur itik
 • Kacang panjang
 • Belimbing buluh
 • Asam keping

Cara Memasak Masak Lemak Cili Api Telur Itik Belimbing Buluh dan Kacang Panjang

Masak Lemak Cili Api Telur Itik Belimbing Buluh dan Kacang Panjang dimasak dengan cara yang lembut untuk memastikan telur itik tidak pecah dan keras.

 1. Pertama, perah kelapa untuk mendapatkan santan kelapa (mesti menggunakan santan asli).
 2. Kemudian, masukkan santan ke dalam kuali diikuti dengan cili yang ditumbuk bersama serai.
 3. Masak sehingga kuah pekat dan permukaan santan kelihatan licin.
 4. Pastikan gulai cili api sentiasa dikacau untuk elak santan berketul-ketul.
 5. Selepas itu, masukkan asam keping, belimbing bulu dan dalam 2-3 minint perlahankan api.
 6. Sesudah itu, pecah telur itik sebiji demi sebiji.
 7. Apabila telur putih itik sudah kelihatan warnanya naik, besarkan sedikit api dapur dengan api sederhana.
 8. Kacau lembut-lembut sahaja dan bersihkan bahagian tepi kuali supaya kuah tidak melekat di tepi kuali. Tidak perlu diterbalikkan telur itik.
 9. Proses akhir, masukkan kacang panjang dan kacau perlahan-lahan selama beberapa minit dan padam api,

Did you know?

Untuk Masak Lemak Cili Api Telur Itik Belimbing Buluh dan Kacang Panjang ini anda boleh lebihkan kelapa untuk mendapatkan rasa kuah yang berlemak. Berapa banyak penggunaan kelapa adalah bergantung kepada banyak mana telur itik dimasukkan ke dalam gulai kita

Did you know?

Apakah tips membeli telur itik yang baik? Pilih telur itik yang mempunyai kulit biru kehijauan dan apabila telur itik dipecahkan, isi dalamnya berwarna oren.

Did you know?

Tips untuk menghilangkan hanyir telur itik adalah dengan menggunakan serai. Selain dari menjadikan kuah wangi ia dapat menghilangkan bau hanyir telur itik.

Did you know?

Masak Lemak Cili Api Telur Itik Belimbing Buluh dan Kacang Panjangini tidak perlu dimasak telur itik lama-lama nanti putihnya akan keras dan tidak sedap. Seeloknya, biar lembut dan kuningnya separa cair baru sedap dimakan.

Credit recipe: suisan aliezsha

Hashtag / Keywords

Masak Lemak Cili Api Telur Itik Belimbing Buluh dan Kacang Panjang Reviews

Customer Reviews about Masak Lemak Cili Api Telur Itik Belimbing Buluh dan Kacang Panjang

Masak Lemak Cili Api Telur Itik Belimbing Buluh dan Kacang Panjang

Masak Lemak Cili Api Telur Itik Belimbing Buluh dan Kacang Panjang adalah perkongsian resipi terbaik dan mudah dari terdiri dari surirumah, para ibu, chef terkenal, selebriti tanahair, ikon atau figura politik dan seni hiburan tanahair ataupun seseorang yang suka berkongsi masakan dan resipi. Diharap perkongsian resipi hebat ini dapat memberikan anda idea bagaimana cara membuat sesuatu resipi yang anda ingin cuba supaya hasilnya terbaik dan dapat dinikmati bersama keluarga dengan sedap dan menyenyangkan.

Yana

https://vipmalaysia.com

Kongsi Resipi Anda

Share recipe here only at Nordiyana.com / kongsi resipi anda disini
Share your recipe here. Your recipe will be featured. Contact us now!

Tekan Butang Share Facebook, Twitter dan Kongsi Resipi di Whatsapp dan Telegram

Jangan lupa untuk tekan butang share pada ikon Twitter, Facebook dan berkongsi Masak Lemak Cili Api Telur Itik Belimbing Buluh dan Kacang Panjang di Whatsapp Group atau melalui Telegram dibawah.

Nordiyana.com adalah semua mengenai memasak dan berjalan-jalan. 1 hari 1 resipi baru, jadi dalam masa satu tahun sahaja anda sudah dapat menguasai 365 resipi. Terima kasih kerana menyukai dan mengunjungi laman web kami. Jika anda ingin berkongsi resipi dan gambar masakan anda diketengahkan dalam laman web kami, sila e-melkan gambar dan resepi ke info@nordiyana.com.

Ingin Resepi Anda Diketengahkan?

 1. Ambil gambar masakan yang anda ingin ketengahkan. Hantar sekeping foto masakan yang sudah siap sepenuhnya dalam bentuk .jpeg atau dalam bentuk yang mudah.
 2. Tulis bahan-bahan yang diperlukan serta cara memasak/ cara membuat. Menu atau hidangan yang boleh anda kirimkan merangkumi apa sahaja masakan, kuih muih, kek, biskut, minuman gulai dan sebagainya.
 3. Anda juga boleh tujukan resipi ini kepada insan yang istimewa dalam hidup anda sebagai menghargai perkongsian resepi yang anda sumbangkan. Tulis dengan ringkas, padat dan membawa erti sangat mendalam dan bermakna dalam hidup anda untuk resipi tersebut.
 4. Contohnya, anda boleh menulis seperti dibawah ini:-

Masak Lemak Cili Api Telur Itik Belimbing Buluh dan Kacang Panjang ini didedikasikan buat suami tersayang iaitu Shamsul Iskandar bin Kahar iaitu suamiku yang tercinta yang sedang menjalankan tugas di sempadan Malaysia-Thailand. Apabila selesai bertugas dan pulang ke rumah, beliau sering menyuruhku untuk membuat menu ini. Menu kegemaran katanya.”

“Semoga suamiku sihat sejahtera dan dilindungi dari bahaya musuh. Jangan risaukan adinda dan anak-anak di sini. Kami menunggu kepulanganmu wahai Suamiku. Ikhlas dari isterimu yang sedia menanti- Mariani binti Mamat dan anak-anak Luqman Daniel bin Shamsul Iskandar, 12 tahun dan Intan Norazura binti Shamsul Iskandar, 9 tahun”.

Anda juga boleh menghantar gambar anda dan gambar keluarga untuk kami ketengahkan sebagai sumber resipi (anda juga mempunyai pilihan untuk tidak menghantar gambar anda). Dengan mengenali diri orang yang mencipta atau berkongsi Masak Lemak Cili Api Telur Itik Belimbing Buluh dan Kacang Panjang ini, diharapkan pengunjung laman web ini dapat mengenali empunya resipi dan seterusnya mendoakan empunya resipi diberikan kesihatan, kesejahteraan dan kebahagiaan hidup di dunia dan akhirat.

error: