lisram langkawi

Lisram Langkawi Malaysia | 48 Tempat Best di Kedah

Get info for Lisram Langkawi Malaysia - Tempat Best di Kedah from various sources.

Langkawi International Shooting Range of Malaysia (LISRAM)

lisram
Langkawi International Shooting Range of Malaysia (LISRAM). Dibina pada Tahun 1996 untuk Kejohanan Sukan Komanwel 1998 mengikut spesifikasi antarabangsa.
lisram
moha.gov.my
index.php/en/pengenalanlisram

LATARBELAKANG :
Langkawi International Shooting Range of Malaysia (LISRAM). Dibina pada Tahun 1996 untuk Kejohanan Sukan Komanwel 1998 mengikut spesifikasi antarabangsa.

Dibawah Bahagian Khidmat Pengurusan Dan Aset, Kementerian Dalam Negeri (secara pentadbirannya diserahkan kepada  Akademi Koreksional Malaysia mulai 17 /01/2012).

Diwartakan sebagai Kawasan Larangan Dan Tempat Larangan 1959 Dibawah Akta 298 pada 12 Julai 2013 – oleh Menteri Dalam Negeri Malaysia.

OBJEKTIF

Menyediakan Tempat Latihan Menembak Yang Selesa Dan Selamat
Mewujudkan Fasiliti Dan Prasarana Yang Selesa
Merealisasikan Lisram Sebagai Tempat Memahirkan Anggota Keselamatan Menggunakan Kelengkapan Senjata.
Menwujudkan Nature Training Centre
Menikmati Latihan Dalam Situasi Alam Semulajadi

VISI

Menyediakan Dan Menawarkan Perkhidmatan Fasiliti Latihan Dan Lapang Sasar Bertaraf Antarabangsa

MISI

Menjadikan Langkawi International Shooting Range of Malaysia Sebuah Tempat Menawarkan Fasiliti Bersesuaian Dengan Latihan Bertaraf Antarabangsa

KEMUDAHAN FASILITI DAN PRASARANA

Lapang Sasar 1000 ela
Lapang Sasar Terbuka
Kuarters
Padang Kawad
Tapak Perhimpunan
Tapak Perkhemahan
Bilik Kuliah
Bilik Mesyuarat

WAKTU OPERASI

Ahad hingga Rabu : 8.00 pagi hingga 5.00 petang
Khamis 8.00 pagi hingga 3.30 petang
Tutup : Jumaat, Sabtu dan Cuti Umum

ALAMAT, NOMBOR TELEFON DAN FAKS

Lapang sasar Antarabangsa Langkawi Malaysia (LISRAM)
Kementerian Dalam Negeri
07000, Langkawi
Kedah Daru Aman
Nombor Telefon : 04-967 1723 / 04-966 5686 / 04-966 7196
Nombor Faks : 04-967 1723

Lapang Sasar Menembak Antarabangsa Langkawi (Lisram) sebagai tarikan baru pelancong

Tun Mahathir berkata ramai di antara 2.3 juta pelancong yang berkunjung ke Langkawi setiap tahun berminat dengan sukan menembak dan Langkawi International Shooting Range of Malaysia sepatutnya dibuka untuk aktiviti tersebut.
lisram
mstar.com.my
sukan/2009/06/23/aktiviti-sukan-menembak-di-lisram-mampu-gamit-pelancong

LANGKAWI: Cadangan menjadikan Lapang Sasar Menembak Antarabangsa Langkawi (Lisram) sebagai tarikan baru pelancong ke pulau lagenda dan tempat best di Kedah ini bakal direalisasikan selepas kertas cadangan mengenai perkara tersebut siap tidak lama lagi.

Pengurus Lisram Mohd Nor Arshad berkata cadangan membuka lapangan sasar tersebut kepada pelancong yang gemar aktiviti sukan menembak akan diserahkan kepada pengendali Langkawi International Shooting Range of Malaysia iaitu Kementerian Dalam Negeri.

“Cuma ketika ini, jadual di Langkawi International Shooting Range of Malaysia amat padat dengan pelbagai aktiviti latihan dan pertandingan menembak yang dijalankan oleh pelbagai pihak berkuasa,” katanya kepada Bernama, di sini hari ini.

Mohd Nor ditanya mengenai cadangan bekas Perdana Menteri Tun Mahathir Mohamad yang di dalam blognya baru-baru ini mahu Langkawi International Shooting Range of Malaysia  dibuka kepada pelancong asing yang berminat dengan sukan menembak.

Tun Mahathir berkata ramai di antara 2.3 juta pelancong yang berkunjung ke Langkawi setiap tahun berminat dengan sukan menembak dan Langkawi International Shooting Range of Malaysia  sepatutnya dibuka untuk aktiviti tersebut sebagai tempat best di Kedah.

Mohd Nor berkata antara agensi penguatkuasa yang menggunakan Langkawi International Shooting Range of Malaysia ialah Polis Diraja Malaysia (PDRM), Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM), Jabatan Kastam dan Agensi Penguatkuasa Maritim Malaysia (APMM). Jurulatih menembak kebangsaan, Hashim Desa yang mengendalikan latihan menembak bagi skuad kebangsaan ke Sukan SEA di Langkawi International Shooting Range of Malaysia berkata cadangan Tun Mahathir itu mampu menambah jumlah pelancong asing ke pulau itu.

Beberapa pasukan luar, seperti Austria, pernah menjalani latihan di Langkawi International Shooting Range of Malaysia sebelum berlepas ke sukan Olimpik di Beijing, China pada tahun lepas, katanya. Sementara itu, Pengerusi Persatuan Menembak Langkawi (Pembela) Datuk Mansor Ismail mencadangkan supaya beberapa syarat penggunaan Lisram dapat dilonggarkan bagi membolehkan aktiviti menembak untuk pelancong dapat dilaksanakan.

Beliau juga berkata Pembela akan menganjurkan kejohanan menembak pada 6 dan 7 Ogos depan, sempena Hari Kemerdekaan di Langkawi International Shooting Range of Malaysia.

Tempat Best di Kedah : Langkawi International Shooting Range of Malaysia dibina di atas tanah seluas lebih 202 hektar dengan harga RM80 juta dan siap pada tahun 1997 dan pernah menjadi gelanggang beberapa kejohanan menembak antarabangsa termasuk Sukan Komanwel 1989.

Ia antara lapang sasar terbaik di Asia Tenggara dengan sistem pemarkahan elektronik dan menjadi venue latihan skuad kebangsaan dalam persiapan ke Sukan SEA, kejohanan dunia serta Sukan Olimpik.

Antara kemudahan sukan menembak yang ada di situ ialah untuk acara Pistol, Rifle dan Full Bore Rifle. Lapang sasar Full Bore Rifle dengan jarak 1,000 ela merupakan satusatu yang terdapat di rantau ini. Ketika ini, skuad kebangsaan bagi cara tersebut menjalani latihan di situ sebagai persiapan ke Sukan Komanwel di India pada 2010. Tempat Best di Kedah BERNAMA

Lisram is now a Data center

Langkawi International Shooting Range of Malaysia will be turned into the Home Ministry's data center for foreigners.
lisram langkawi
thestar.com.my
news/nation/2012/11/07/lisram-to-be-turned-into-data-centre

PUTRAJAYA: The Langkawi International Shooting Range Malaysia (Lisram) will be turned into the Home Ministry’s data centre for foreigners.
Home Minister Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein said the data of foreigners including the information collected through the 6P amnesty exercise would be kept there.

“We are looking at early next year to begin operations there,” he said after receiving a courtesy call from Australian Foreign Minister Bob Carr at his office here Wednesday.

The information will include personal data such as name, age, and sex.

Hishammuddin said Langkawi International Shooting Range of Malaysia would also be used as a training centre for the immigration department, as it was currently underused. ~ Tempat Best di Kedah

Tempat Best di Kedah : Lisram Langkawi Untuk Penembak Kebangsaan

lisram langkawi
Langkawi International Shooting Range of Malaysia mempunyai kemudahan Pistol Rifle dan Rifle Bore Penuh adalah sebagai salah satu tempat best di Kedah.
lisram langkawi
mplbp.gov.my
lisram langkawi alamat lisram

Lisram kerap digunakan oleh penembak kebangsaan untuk menyiapkan diri bagi pertandingan utama seperti Sukan SEA, Sukan Asia, Sukan Komanwel dan Sukan Olimpik.

LISRAM mempunyai kemudahan Pistol Rifle dan Rifle Bore Penuh. Adalah sebahagian dari destinasi yang mesti anda kunjungi tatkala tiba di Langkawi untuk mencuba sendiri sukan menembak. Mari kita mengasah skill dan meningkatkan fokus dalam acara menembak ini. Jom ke tempat best di Kedah!

Contact Lisram Langkawi

Nombor Telefon : 04-967 1723 / 04-966 5686 / 04-966 7196

Lapang sasar Antarabangsa Langkawi Malaysia Kementerian Dalam Negeri, 07000, Langkawi Kedah Darul Aman

Personal Loan bank and cooperative

Apply latest promotion for personal loan. Financing with local banks and cooperatives with competitive rates. Act now and we will keep in touch with you as soon as possible. Moratorium loan during Covid-19 Pandemic Outbreak. I-Lestari and Bantuan Prihatin Malaysia.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: