Lembah Kiara Recreational Park TTDI | 13 Best Nature in KL

Get Information for Lembah Kiara Recreational Park TTDI - Nature in KL Lembah Kiara Recreational Park TTDI Nature in KL. 10-15 drive minutes away from 1 Utama and Ikano Power Centre. Jogging, monkeys, waterfall. Click here for more from various resources

Lembah Kiara Recreational Park VisitKL

lembah kiara recreational park
Lembah Kiara Park. This park is popular with locals especially in the early morning and more so in the evening. This is the place to enjoy the natural beauty of nature after a long day's work or simply to escape the routine of daily chores.
lembah kiara recreational park
visitkl.gov.my
visitklv2/index.php?r=column/cthree&id=62&place_id=1028

If you are in the vicinity of Taman Tun Dr. Ismail in Petaling Jaya, you may want to consider going to Lembah Kiara Park. This park is popular with locals especially in the early morning and more so in the evening. This is the place to enjoy the natural beauty of nature after a long day’s work or simply to escape the routine of daily chores.

Getting There to Lembah Kiara Recreational Park TTDI

Best nature in KL : This park is about 10-15 drive minutes away from 1 Utama and Ikano Power Centre Shopping malls. It is located opposite Sekolah Kebangsaan Tmn Tun Dr. Ismail (2), not too far away from VADS building which used to be IBM office.

Lembah Kiara Park Popular Urban Park in KL

lembah kiara
Lembah Kiara Recreational Park is a pretty recreational park wedged between the built up Taman Tun Dr. Ismail (TTDI) district on one side and the KL Golf & Country Club development on the other.
lembah kiara
malaysia-traveller.com
lembah-kiara-park.html

Lembah Kiara Park is a pretty recreational park and best nature in KL wedged between the built up Taman Tun Dr. Ismail (TTDI) district on one side and the KL Golf & Country Club development on the other.

It is a popular urban park among families, walkers and joggers due to its close proximity to several residential communities.

Lembah Kiara main feature is a large lake surrounded by jogging tracks, exercise stations, childrens playgrounds and picnic spots.

I had read reports that this park was in poor condition but on my visit in August 2012 I thought it looked in good shape apart from a ‘hanging bridge’ (pedestrian suspension bridge over a stream) which was closed for repair. Adjacent to the park is a densely wooded hillside with a number of hiking/jogging trails which was accessible through a gap in the fence.

This area might be what people refer to as Bukit Kiara Park. There were plenty of cycle tire tracks on the trails so it is presumably a popular location with mountain bikers.

lembah kiara

Judging by the number of scarred rubber trees and abandoned tapping cups strewn around it seems that this hillside was once a rubber plantation but now secondary jungle growth is slowly taking over.

From the crest of the hill, there was a good view eastwards overlooking the golf club towards the city centre behind.

Development Lembah Kiara Recreational Park appears to be encroaching on this green lung and walking along the trails you might suddenly come up against some expensive private residential properties, many of which are surrounded by tall fences and razor wire – like a luxury prison!

This park is a pleasant getaway from the crowded city and, if you go in midweek like I did, it is not busy.

Brisk Walking at Lembah Kiara Recreational Park TTDI KL

lembah kiara
First time sampai di Taman Rekreasi Lembah Kiara TTDI KL, macam teruja sikit. Keluar dari kereta, rasa macam tenang je area situ. Mungkin sebab dekat kawasan kediaman Elite lah jugak. Maksudnya orang hado-hado, so ketenangan dia pon lain macam sikit. Kawasan taman rekreasi ni pon berpagar. Dekat luar-luar pagar bersusun orang meniaga makanan pagi-pagi. Elok lah sangat. Sesuai lepas riadah, boleh tapau makanan.
lembah kiara
ismahasmi.blogspot.com
2017/02/brisk-walking-di-taman-rekreasi-lembah.html

Assalamualaikum… 5 Februari 2017 Catatan Lembah Kiara

Happy Sunday uolls! Hari ni just nak share aktiviti yang aku buat semalam. Pagi Sabtu semalam, aku dengan Mudme sempat jalan-jalan dekat Taman Rekreasi Lembah Kiara yang terletak dekat TTDI, KL. Dari Wangsa Maju ke sana amik masa dalam 28 minit je. Naik DUKE.

Keluar dari rumah dalam pukul 8am macam tu, dalam pukul 8.30am kami dah sampai. Memang niat pon just nak jalan-jalan je makan angin. Sekarang ni kalau nak suruh bersukan je jadi malas-malas sikit. Tapi kalau suruh walk see – walk see aku memang laju je. Tak kisah la dalam bangunan atau di luar bangunan. Yang penting ada aktiviti walking, dah ok dah.

Mudme yang nak bawak aku ke tempat ni. Bila ditanya nak bawak ke mana? dia cakap surprise. Dari minggu lepas dia cakap nak bawak ke sini. Tapi semalam lepas solat subuh aku tanya jom hari ni (semalam lah tu) bawak aku ke tempat surprise itu. Dia pon kata ok jom lah. Aku pon terus mandi dan siap.

Tapi dah dapat agak dah bila naik DUKE menghala ke Damansara tu, Sure nak ke area TTDI. Tapi tak kisah asalkan dapat walk see – walk see. Aku mana-mana pon tak kisah. Aku happy je. Huhuhu. Katanya, kalau lambat sikit parking takde. Orang ramai dekat area situ. Tapi alhamdulillah masa sampai ada je banyak parking kosong.

First time sampai di Taman Rekreasi Lembah Kiara TTDI KL, macam teruja sikit. Keluar dari kereta, rasa macam tenang je area situ. Mungkin sebab dekat kawasan kediaman Elite lah jugak. Maksudnya orang hado-hado, so ketenangan dia pon lain macam sikit. Kawasan taman rekreasi ni pon berpagar. Dekat luar-luar pagar bersusun orang meniaga makanan pagi-pagi. Elok lah sangat. Sesuai lepas riadah, boleh tapau makanan.

Masuk dalam Taman Rekreasi Lembah Kiara TTDI KL ni  seronok tengok orang ramai. Tapi walaupon ramai, takde lah sesak macam dekat Titiwangsa tu. Lemas oiii kalau dekat Titiwangsa, nak jogging pon tak senang. Lemas perut hakak. Dekat Taman Lembah Kiara ni syok, banyak aku perati aktiviti keluarga dan kelas-kelas fitness buat dekat sini. Kalau nak buat gathering pon sesuai.

Kawasan ni dia dua dalam satu. Hutan macam FRIM, dan macam Tasik Titiwangsa, untuk orang santai-santai berkelah bersama keluarga. Kawasan luas, so masing-masing boleh carik port mana nak duduk tenang-tenang tak perlu bersesak-sesak. Dekat sini konsider green area atau space la. Memang layan. Banyak juga foreigner bersukan dekat sini dan beriadah bersama keluarga. Very nice.

Aku? Macam biasa acah-acah fitness, hahaha. Jalan-jalan pusing taman. Banyak laluan kat di Taman Rekreasi Lembah Kiara TTDI KL. Nak hiking pon boleh. Nak naik jambatan pon boleh, nak pusing tasik pon bisa. Nak bagi makan monyet pon boleh.

Nak main dengan burung Merpati pon bisa. Pilih aje lah apa aktiviti yang sesuai dengan korang dekat sini tatkala korang sampai kat di Taman Rekreasi Lembah Kiara TTDI KL. Nak makan nasi lemak sambil dengar lagu keroncong pon boleh. No hal lah! Memang kawasan yang sesuai masuk dalam weekend getaway untuk orang sekitar kuala lumpur, petaling jaya dan lain-lain.

Dekat di Taman Rekreasi Lembah Kiara TTDI KL ini meriah kerana penuh burung merpati bertenggek tepi kolam. Korang kalau teringin nak acah-acah macam dekat luar negara, lalu je depan burung ni, nanti dia akan terbang bertaburan macam drama luar negara. Feeling sangat gituuu.

Hai lah… entah la kenapa kena ada laluan macam ni kan. Huhuhu. Aku tak suka naik benda-benda begini. Tapi sebab fikiran haritu tenang-tenang saja, marilah kita menyusuri hutan banat ni dengan menaiki titi gantung. Mula-mula ok sikit, dah sampai tengah-tengah macam gayat pulak. Tapi tidaklah segayat naik jambatan tergantung dekat langkawi tu. Yang ni biasa-biasa je. Pfffttt~ Huhu.

Uncle dan Aunty yang datang dekat sini semua bersemangat je bersukan. Uncle tu pon jalan laju bebenor. Gegar-gegar titi, I nak ambik video pon cemas-cemas je sambil menjeling tali di tepi, kang kalau apa-apa tau dah nak cekau tang mana. Hahaha.

Walaupun penuh semangat nak merakam video suasana dekat tempat ni, keselamatan harus didahulukan ye. Pegang tetap pegang, Kalau orang dah berlari atas titi kau rasa kau nak terus terjun ke bawah je ke atau pegang kuat-kuat tali tu supaya tak terbang melayang ke bawah. Sebab ringan kan. Sebab tu terbang melayang. Hahaha. Matik lah nakk.

Sila beri laluan ye kepada yang tengah berlari-lari pecut 100m di atas jambatan gantung di Taman Rekreasi Lembah Kiara TTDI KL. Hahaha. Korang kalau nak acah-acah sweet, selfie-selfie atas titi ni, diharap pasang tali keselamatan terus.

Takut-takut nanti yang berat 30kg tengah-tengah selfie acah-acah sweet sedar-sedar tudung terbang bersama badan ke bawah sana nun. Hahaha. Terus dapat gambar paling win. I cannot think about it! Kah kah kah.

Ok. Yang ni memang betul-betul sweet ye. Bukan acah-acah. Wakakaka. Aku sebagai acah-acah fitness ni pon tau orang nak berlari kiri, kanan, dan belakang. Tunggu semua orang dah lepas jambatan baru aku posing di sini.

Baik kan? Bertimbang rasa kan? Padahal takut nanti tengah posing-posing takut tudung terbang bersama badan ke bawah sana nunnnn.. Hahaha. I is cemas hokey. Kena orang berlari pecut 100m dekat sini. Aku, kau rasa-rasa sweet lagi tak senyum macam ni? ke SAWIT je? Kih kih kih.

OK. Fine! Korang kalau tengok aku setiap kali pegi beriadah kalau asik pakai baju ni je, korang jangan lah kecewa sangat atau tertanya-tanya. Iyeeeee.. aku sekarang ada satu ni je baju lengan panjang yang sesuai untuk beriadah dan selesa untuk di pakai pon. Hahaha. Sedap pakai baju ini sebab dia material jersey. Cepat kering peluh woiii.

Memang ada satu lagi kaler kelabu, tapi lengan pendek, kena pakai bersama dengan stokin tangan. Yang tu bukan tak suka, tapi lebih prefer pakai yang ni, sekali sarung je dah settle. Takpe jangan risau, aku akan tukar-tukar tudung untuk bagi nampak lain sikit jerrr.. ok? Kasik can lah, ini pon baru muat sarung setelah bertahun-tahun ada dalam almari.

Sepanjang perjalanan dekat kawasan di Taman Rekreasi Lembah Kiara TTDI KL ni, kalau kita just follow je laluan, memang boleh nampak banyak spot-spot yang cantik untuk ambil gambar. Nature dah cantik, pastu kau letak pulak diri kau yang sweet dekat situ sekali. Tambah sweet lah ye dak. Hahaha. Mampuihhh.

Tapi serious, pemandangan dekat sini memang cantik, suasana redup, walaupon matahari dah mencanak atas kepala. Tapi sebab pokok besar gajah dekat sini, so redup-redup je dekat situ. Nak berkelah kat area sini pon best jugak. Atau baring-baring sambil makan epal.

Yang lebih menguntungkan, kalau kau berjalan-jalan dengan orang yang tak kisah kalau kau nak bergambar ke, mintak tolong ambil gambar ke, ajak selfie ke. Maksudnya sambil jalan-jalan berhenti seketika menghirup udara segar, sambil posing-posing kan.

Tapi jangan lah kalau kawan korang tengah berlari pecut, kau suruh ambil gambar, kau rasa kau ada lagi ke dalam friendlist facebook dia? Hahaha. Aku paling beruntung lah, sebab Mudme pon suka je tolong ambilkan gambar untuk aku. Dekat sini pon dia suruh aku berhenti ambil gambar, sebab dia cakap area sini cantik. Tak payah welfie. Gambar aku sorang je dah memadai. Wakakaka. Kau hado bini cengini.

Dekat area tanah lapang, berdekatan dengan pintu masuk, ramai orang pilih kawasan sini untuk buat aktiviti berkumpulan, yang ni ada kelas self defense. Ramai yang join kelas cikgu hensem ni. Mostly semua perempuan. Sekarang ni memang kena ada skill-skill macam ni. Bagus untuk keselamatan diri kita kan.

Ada jugak dekat area hujung-hujung sebelah kiri di Taman Rekreasi Lembah Kiara TTDI KL, kelas kickboxing tengah buat latihan. Syok je tengok. Variety jenis sukan ada dekat sini. Semua warna kulit ada. Rakyat Malaysia, atau pon orang dari luar negara semua enjoy dengan aktiviti masing-masing.

Dekat keliling kolam ni pon ada pejalan kaki untuk pusing-pusing menikmati pemandangan. Banyak track dekat sini. Ada 3-4 track bulatan. Setiap track tak sama jarak nya lah kan. Ada je Anty & Uncle layan perasaan senaman slow motion dekat keliling kolam ni. Cuaca pon redup-redup panas. Sebab pokok besar-besar dan tinggi. Selesa je.

Track laluan ni dekat area lain pulak. Yang ni dia macam second stage la track dia. Atas sikit dari kawasan lapang dekat area orang buat kelas self defense tadi tu. So kalau dah sampai sini, elok lah pusing dan lalu dekat track yang dah disediakan semua dekat sana. Tak rugi pon. Lagi jauh berjalan-jalan, Lagi banyak lah kalori tu terbakar. Ye dak?

Nampak? Hahaha. Bersungguh-sunguh jalan laju-laju, saja nak fefeeling dengan geng-geng fitness dekat depan tu. Kat area sini lebih redup, sebab ditutupi pokok-pokok besar merimbun ke tengah track. So yang jenis berlari 100m pon tak rasa panas sangat, boleh pusing 10 round kalau nak.

Haaa… nampak kawasan ni? Kalau datang sekapal, boleh je duduk ramai-ramai dekat area ni. Nak makan nasik lemak, lontong, nasi kerabu, chicken chop, ribs pon boleh dekat area sini. Nak buat birthday party pon boleh.

Tapi, kalau dah rajin nak setup-setup makanan minuman dan segala jenis sampah sarap, jangan tak reti-reti kemas semula ye. Huhuhu. Deck macam ni ada 3 je. Tapi masa aku sampai sini, takde satu pon yang digunakan. Masing-masing sebok berlari bakar kalori, takde pulak yang load kalori dekat sini. Huhuhu.

Ok. Chop deck yang ni. Boleh datang minggu depan buat kelas yoga sendiri. Hahaha. Actually ni deck yang tengah-tengah. Boleh nampak dekat belakang sana ada satu lagi deck, dan sebelah kanan sini ada lagi satu. Dia tinggi sikit. Ala-ala tinjau orang bawah tengah berlari-lari anak dekat bawah sana nun.

Apa lagi nak dekat sini? Macam-macam ada dekat sini. Anak sungai ni, walaupon kecik, kalau letak baby 1 tahun, terus jadi sungai gabai ok. Huhuhu. Parent pon ada yang bawak anak-anak kecil dorang berendam dalam sungai mini ni. Boleh langkah je sungai ni. Tapi sebab kan nature, keseronokan pelbagai dekat sini tersedia, so gunakan ajelah sebaik mungkin kan.

Tak payah bawak anak-anak mandi sungai takut arus deras bagai. Bawak sini pon seronok bawak perkakas buat istana. Huhuhu. Meriah sungguh. Dekat depan ni ada je parent bawak anak-anak mandi. Yang belakang sana jauh sikit budak-budak mandi sambil tangkap ikan. Sila lah bawak anak-anak datang sini. Nak pakai bikini pon boleh. Tapi anak-anak bukan mak-mak pulak yang pakai bikini.

Banyak keluarga memilih duduk di tepi-tepi anak sungai ni, sebab nak bagi anak-anak main sungai kecik ni. Air mengalir siap ada mini air terjun. Huhuhu. Seronok budak-budak mandi. Mak-mak pon tak payah kepong anak-anak dekat sungai ni. Sebab duduk pon tak cecah pinggang air sungai tu. Geng-geng usrah belakang pon sambil borak-borak mata je menjeling anak. Sebab selamat dan cetek air sungai nye. Jernih pulak tu hoiii.

lembah kiara recreational park

Last sekali, sebelom balik, aku singgah dekat Jenny Hong Soya Bean Milk ni. Mabeles! mabeles! mabeles! Huhuhu. Korang kalau tetiba muncul dekat Taman Rekreasi Lembah Kiara di TTDI ni, jangan lepaskan peluang untuk merasa air soya bean milk ni ye.

Sangat sedap. Boleh pilih nak gula putih atau gula melaka. Aku yang acah-acah fitness ni mesti lah memilih gula melaka. Mana boleh tahan tengok kepekatan gula melaka nya ituwww… Dekat luar pagar taman rekreasi ni, ada ramai orang meniaga macam-macam jenis makanan.

Salah satu daripada nya lori soya bean ni, bebetul tepi pagar. Tepi dia ada aweks jual nasik lemak. Siap berlauk bagai. Berkontena-kontena lauk ada dekat situ. Maksudnya banyak pilihan lauk la. Sebelah awek tu pulak ada brader jual Bagels.

Jangan tak tau. Brader tu jual yang wholemeal okehh. Berkhasiat uolsss. Pandai abang tu tarik pelanggan dia. Dah yang datang mostly semua kaki fitness kan. Ye dak. Masa sampai pagi tu, penuh lagi trolley cart brader tu, dah balik, tinggal sikit-sikit je.

Licin yang lain-lain tuh. Scones pon ada. Guna tepung wholemeal juga. Ada jugak orang jual buah nenas yang belom potong, sebijik still pakai crown lagi nenas tu. Hahaha. dan juga pau cendawan.

Yang lain-lain aku tak perasan pulak. Sebab dah lapar nak pegi carik makan pulak. Walaupon baru pukul 10am, dah lapar tak sabar nak makan-makan. Bersukan lah katakan. Wakakaka.

Bincang-bincang kami terus plan pegi IKEA je. Sebab dah dekat jugak nak pegi, dengan satu jalan balik sama jugak kan. Bukan alasan nak makan sedap, tapi sebab satu jalan tau. Hahaha.

Sekali BBQ Ribs daaa… Hahaha. Haduiii. Tengah beratur sekali ternampak dekat screen ada ribs pulak. Jarang ada kan. Dia macam chipsmore, kejap ada, kejap takde. So bila ada, tak kira la tengah berdiet ke, ber fitness ke, saka boleh keluar terus cakap, ini yang kau mau! ini yang kau mau! jarang ada! sila order!

OK.. Fine. terus terorder. Huhuhu. Salahkan kuuUUUUuuuUUu… jangan salahkan kUUuuuuuUuuuUUUUUuuu…. Lantakkk! Dah belasah wedges baru teringat ambik gambar.

Yang ni pon tak nak kalah order sampai 20 biji. Tapi Mudme cakap, kalau nak order meatballs ni, order je 20pcs, lebih jimat. So kat sini kita tak payah lah nak kira kuantiti. Kita kira penjimatan aja ye. Huhuhu. Tapi takde fries, dia ganti dengan boiled potatoes. Adakah kerana aku memakai pakaian sukan? Lalu dia memberi kentang rebus? Entah lah. Hahaha.

Tak happy lagi? Nak apa lagi kan. Benda sedap depan mata. Yang ni memang saka yang order, tapi aku yang makan. Oh omnomnomnomnom… nikmat ribs tak terhingga, sehingga menjilat jari. Makan berkongsi-kongsi.

Senak perut nak habiskan. Tapi puas hati. Terlupa sekejap apa itu WEIGHT LOSS. Bahaha. Tengah ada ni, lebih baik peminat Ribs IKEA ni pegi serbu cepat ye. Kalau dia dah jadi chipsmore semula, korang tunggu nanti-nanti pulak baru ada.

P/s: Makan-makan jugak. Esok Isnin woiii seram nak naik penimbang!

Nature Play in Taman Lembah Kiara TTDI Park

lembah kiara ttdi park
Taman Lembah Kiara Park, TTDI Park, Taman Rimba Kiara TTDI whatever you name it, the GPS will show you the same area. We just park the car, refill our bag with cold mineral water, couple cans of hundred plus, and soy milk, and walk a bit.
lembah kiara ttdi park
kelleykatze.blogspot.com/
2018/01/nature-play-in-taman-lembah-kiara-ttdi.html

Another favorite place in Kuala Lumpur Area, and it is called Lembah Kiara Recreational Park TTDI KL.

I guess I found this treasure a bit late. We went to TTDI Park quite often as its on the way to my favorite Aunt (Auntie Manju’s Banana Leaf) a must have meal on weekend.

But today we did’t go to Auntie Manju, because it was too early to have full set of Banana Leaf. We just want simple roti and hot teh tarik.

Taman Lembah Kiara Park, TTDI Park, Taman Rimba Kiara TTDI whatever you name it, the GPS will show you the same area.

We just park the car, refill our bag with cold mineral water, couple cans of hundred plus, and soy milk, and walk a bit. There are two kid’s fave area. Before Play ground and after playground. Before Playground is more rocky, the “RIVER”feeling is real. Lot of kids screaming and splashing.

But, because Marcella is not really used to walk on the river yet at Lembah Kiara Park TTDI. And I got paranoid she will fall over and bang her head on those rocks. We decide to walk a bit further.

The stream is more shallow, more sands, and tots-friendly. She just put her hands on, noticed there were plenty tadpole ran around in the stream. We use KITCHEN SIEVE….YES… THE ONE I USE TO SIEVE FLOUR…

I keep forgot to visit pet shop to pick some fish net for her. Oh well, you don’t need to be fancy to be happy ain’t you? haha

Plenty family having picnic nearby too at Lembah Kiara Park TTDI. Just beware with the naughty monkeys, they really love to steal your lunch bag.

Make sure you always keep an eye on them, and ALWAYS put your phone+car key+ wallet in your sling bag/pocket.

It’s almost lunch hour we need to head off to have some lunch, groceries, and home. All the way Marcella loves to pick “treasures” from dry leaves, grass, rocks and often sticks. Today she insist to bring home her umbrella-leaves.

Lembah Kiara TTDI Park, A huge park at Bukit Kiara

taman rimba kiara
The 188.93ha public park, equivalent to the size of about 300 football fields, will be in Lembah Kiara, Bukit Kiara here. The biggest park in the country will be bounded by Taman Lembah Kiara in Taman Tun Dr Ismail, the KL Golf and Country Club, the Bukit Kiara Equestrian Club and Sri Hartamas, said Housing and Local Government Minister Datuk Seri Ong Ka Ting yesterday.
taman rimba kiara
thestar.com.my
news/nation/2007/06/29/huge-park-at-bukit-kiara

KUALA LUMPUR: The 188.93ha public park, equivalent to the size of about 300 football fields, will be in Lembah Kiara, Bukit Kiara here.

The biggest park in the country will be bounded by Taman Lembah Kiara in Taman Tun Dr Ismail, the KL Golf and Country Club, the Bukit Kiara Equestrian Club and Sri Hartamas, said Housing and Local Government Minister Datuk Seri Ong Ka Ting yesterday.

“The park is our own version of London’s Hyde Park or New York’s Central Park. The park will reflect Malaysia’s identity.

“It will be a sprawling green lung recreational park for city folks to relax in and enjoy Mother Nature. The park will change the image of the city as a concrete jungle,” Ong said.

He said the theme for the park was “design with nature” and not only the natural habitat of the area would be preserved but more trees would be planted too.

“We want to make sure this park retains its identity by adding more greenery to make it more attractive and environment friendly,” he said, adding that the Government would decide on the name of the park later.

He said the park would have various facilities, including jogging and bicycle paths, and space for people to have picnics or camp and courts for various sports like basketball,” he said.

“The public can take part in various activities such as hill climbing and biking, science exploration on flora and fauna, and study tours to the arboretum and herbarium,” he said.

A portion of the Lembah Kiara park will be reserved for research and development projects.

Ong said the planning and designing of the park would be done by the National Landscape Department under his ministry together with other related agencies including Kuala Lumpur City Hall (DBKL), the Forest Research Institute of Malaysia and the Malaysian Agricultural Research and Development Institute.

He said the Cabinet approved the proposal presented by his ministry together with the Federal Territories Ministry on Wednesday, and his ministry would build and manage the park.

“The Cabinet feels that it should turn Kuala Lumpur and its surrounding areas to be a place for healthy living and a better sustainable environment for the people. We should save the limited green areas now before it is too late,” he said.

He said the park was on land owned by the Government as 146.3ha was under the purview of DBKL while the remaining area belonged to the Information Ministry.

Earlier, Ong, who is MCA president, opened the new four-storey building of SJK (C) Sam Yoke, which cost RM1.5mil.

The money was from public donations as well as raised by the MCA, besides an allocation from the Government.

Hiking Bukit Kiara via Taman lembah Kiara : Rain over me

taman rimba bukit kiara
Bukit Kiara is a famous place for TTDI and Bandar Utama residents to have garden walk, hiking or bicyle trails. Its like Bukit gasing for PJ residents. As i was searching for some light hiking venue in Kuala Lumpur, Bukit kiara come into the picture. However little that i know i was actually always at bukit kiara all this while.
taman rimba bukit kiara
sungaisiput.blogspot.com/
2012/04/hiking-bukit-kiara-via-taman-lembah.html

Bukit Kiara is a famous place for TTDI and Bandar Utama residents to have garden walk, hiking or bicyle trails. Its like Bukit gasing for PJ residents. As i was searching for some light hiking venue in Kuala Lumpur, Bukit kiara come into the picture. However little that i know i was actually always at bukit kiara all this while.

After searching information about the place, i decided to give it a try on one fine saturday. As there is actually 2 venue to go for hiking or walking, I choose the one infront of the school at Jalan abang haji openg.

Direction to Bukit Kiara:

a) In google search for WOMEN’S INSTITUTE OF MANAGEMENT, Jalan Abang Haji Openg, Taman Tun Dr Ismail 60000 Kuala Lumpur
b) The entrance is just further down from wisma Wim, Directly in front school

I bring along my sons as my friend who suppose to go with me give “an aeroplane” at the wee hours. While driving, I was worry it might be rain very soon as the sky getting darker and experience some raindrop at mid valley area.

When i reach Bukit Kiara/Taman lembah Kiara, i didn’t expect it will be so jam with car and i have to park my car at roadside backward until nearby Wisma WIM.

This area has a huge and beautiful recreation garden. As i dont know hong long i’m going to take to hike bukit kiara, I already decide to come here again to cover the garden scenery.

I dont know where the entrance for hiking as first time come here. However i saw there is special bicycle trail beside the car park and decided use the route first.

Less than 15 minute going into the trail, i heard siren sound loudly from the golf course resort. First i dont understand what is that for, but less than 10 second i got it. Thats indicating to the golfer that rain is coming and make an exit…..

Gosh…. i feel the rain drop heavily and i know must exit the place asap. This is the first time my son getting completely wet under the rain yet he was extremely happy to experience that. It is very very heavy rain. Not even 2 minute both of us are 100% wet. The place getting darker and visibility getting shorter. The dangerous is the water start running down at the main path.

When we reach the car park, i decided continue walk directly to the car. Both of us are all completely wet, so no point stop here and wait the rain stop. The people around are looking at both of us like enjoying fashion show…. they must be thinking…”Aiyo pity to that little kids”

Luckily i got extra cloths in my car. I ask my son take off all the wet cloth and wet shoes, quickly help him dry up as much as possible and give him my extra shirt. For me, i only change the shirt and driving back with wet pants!!! Certainly i will be back.

Customers reviews on Lembah Kiara Recreation Park Bukit Kiara

What people say about Lembah Kiara Recreation Park?​

Bintang Kesukaan :
5/5
Taman Rekreasi Lembah Kiara

"Lembah Kiara Terbaik"

Pergi ke Lembah Kiara Recreation Park ini memang best. Best kerana apa ya? Kerana di Taman Rekrasi Lembah Kiara ini anda boleh berjoging, hiking, memberi makan monyet-monyet dan berkelah (picnic). Ini yang menyebabkan Taman Rekreasi Lembah Kiara ini pilihan kami untuk beriadah. Selepas covid-19 coronavirus kami rasa seronok untuk berjoging di Taman Rimbah Lembah Kiara.

Cikgu Siti Hasnah
Guru di Precint Putrajaya
Bintang Kesukaan :
4/5
Lembah Kiara

" Lembah dalam bandar"

Lembah Pantai tidak sama dengan Lembah Kiara. Ini kerana Lembah Kiara adalah kawasan yang dijaga dengan baik untuk mandi-manda di tasik, berkelah, berjoging manakala di Lembah Pantai adalah sebuah perbandaran tersusun.

Mohammad Ryzal Abi Rayman
SME Entepreneur

Contact Lembah Kiara Recreation Park

N/A

Jalan Abang Haji Openg, Taman Tun Dr. Ismail, Kuala Lumpur

Personal Loan bank and cooperative

Apply latest promotion for personal loan. Financing with local banks and cooperatives with competitive rates. Act now and we will keep in touch with you as soon as possible. Moratorium loan during Covid-19 Pandemic Outbreak. I-Lestari and Bantuan Prihatin Malaysia.

error: