river cruise kuantan pahang

Kuantan River Cruise | 9 Best Things To Do in Kuantan Pahang

Get Information for Kuantan River Cruise Things To Do in Kuantan Pahang Medan Feri is the last stop of the cruise. There is Japanese fortress built during World War II from various resources

Kuantan River Cruise in Pahang

kuantan river cruise
The first stop along the way is a fishing village where the local community makes a living from the sea. Then the cruise will take a brief stop at the swamp area where visitors are greeted with a profusion of mangrove outshoots that blanket the muddy ground.
kuantan river cruise
pahangtourism.org.my
Kuantan River Cruise

Kuantan River Cruise Pahang

The Kuantan river cruise takes visitors through the picturesque landscape of a 500-year-old mangrove forest reserve that spreads along the Kuantan River. The swamp, which covers an area of 340 hectares, is home to fascinating varieties of estuarine plants, birds and fish species.

The first stop along the way is a fishing village where the local community makes a living from the sea. Then the cruise will take a brief stop at the swamp area where visitors are greeted with a profusion of mangrove outshoots that blanket the muddy ground. Wading through the mud is impossible, so a 1000-metre wooden walkway was constructed to enable visitors to walk under the canopy of the tropical mangrove forest. Various species of mangroves such as Fhizephora mucrionata, ecoecaria and xylocarpus can easily be identified as some are marked to assist recognition.

Mangroves available here are of the species that can be turned into high grade charcoal.

Medan Feri is the last stop of the cruise, where visitors take a short break for rest and refreshments. Close nearby is the remnant of a Japanese fortress built during World War II.

Trip to Kuantan River Cruise for Blog

kuantan river cruise
Kuantan River Cruise - Plan asal nak ke Kuala Gandah tapi Abe xnak sebab the boys baru g zoo kat Haadyai few weeks back.. so... kite ronda2 sekitar Kuantan dah la.. walaupun dah selalu sangat lepak2 kat Kuantan time cuti2 ni.. tp ada je lagi tempat2 yg kiteorg tak explore.. kalau last year cuti skolah Mac 2015 pun lepak2 sekitar Kuantan gak..Kuantan River Cruise ni lah jadi pilihan..
kuantan river cruise
aniszcenna.blogspot.com
2016/03/kuantan-river-cruise.html

Kuantan River Cruise – Things to do in Kuantan Pahang

Ini kejadian pada 13/3/16 masa cuti sekolah aritu… baru berkesempatan nk upload gambar. Plan asal nak ke Kuala Gandah tapi Abe xnak sebab the boys baru g zoo kat Haadyai few weeks back.. so… kite ronda2 sekitar Kuantan dah la.. walaupun dah selalu sangat lepak2 kat Kuantan time cuti2 ni.. tp ada je lagi tempat2 yg kiteorg tak explore.. kalau last year cuti skolah Mac 2015 pun lepak2 sekitar Kuantan gak..

Kuantan River Cruise ni lah jadi pilihan..

kuantan river cruise
Dalam feri Kuantan River Cruise

tak ramai orang pun yang datang kat River Cruise Kuantan walaupun hari sabtu dan cuti sekolah… minimum 5 dewasa bot akan gerak..

ada 3 families yg satu bot ngan kiteorang… masa nak dekat sampai ke muara/kuala tu ada la skit tour guide bg explanation pasal pokok bakau takleh diusik kalau tak kena sama.. even nelayan pun tak leh amik pokok bakau tu.. pastu dua explain pasal bot2 yg ada kat sekitar tu.. setiap bot ada no plate sendiri.. mcm kereta gak la… dr no tu kita bleh tau dia asal dr negeri mana.. pastu rumah bot tu dicat dengan certain2 warna yg ada makna tersendiri

Kuantan River Cruise -> Jalan-jalan Pantai Timur from Blog #2

kuantan river cruise
Seriously though, memang saya recommend sangat sesiapa yang nak jalan-jalan ke Kuantan, elok sangat naik river cruise Kuantan ni. Fun activity untuk semua lapisan umur :). Yang minat ambik gambar pasti juga seronok sebab banyak interesting subjects.
kuantan river cruise
agarakutidaklupa.blogspot.com
2015/06/jalan-jalan-pantai-timur-kuantan-river.html

Things to do in Kuantan Pahang – Kuantan River Cruise

Untuk mempelbagaikan acara jalan-jalan Pantai Timur saya ni, saya telah juga include river cruises. Too touristy? Indeed! Hehehehe…

Seriously though, memang saya recommend sangat sesiapa yang nak jalan-jalan ke Kuantan, elok sangat naik river cruise Kuantan ni. Fun activity untuk semua lapisan umur :). Yang minat ambik gambar pasti juga seronok sebab banyak interesting subjects.

Ok sambung balik cerita…

Perjalanan Dari Nasi Ayam Hainan Mak Yong di Pekan ke Kuantan River Cruise

Dari Kedai Nasi Ayam Hainan Mak Yong di Pekan, kami bergegas ke Kuantan untuk segera ke Jeti Shahbandar kerana nak naik Kuantan River Cruise. Masa tu dah pukul 2:38 pm and we were trying to catch the 3:00 pm cruise. According to the Kuantan River Cruise poster yang saya jumpa di internet, the last daily cruise will be at 3:00 pm with earlier cruises at 11:00 am and 1:00 pm.

We have 22 minutes to get there! :O. Also we cannot take the next day’s cruise because according to our plan esok dah nak ke Kuala Terengganu. Apa pun kami drove tenang je as we should. Sambil drive tu we discussed plan B in case tak sempat nak naik cruise tu. Plan B like gi muzium ker, gi makan-makan ke etc etc.

Masa dalam perjalanan tu sempat saya ambik gambar sawah padi ni :).

Tiba ke Jeti Shahbandar – Things to do in Kuantan Pahang

Dan akhirnya kami pun sampai ke Jeti Shahbandar, Kuantan. Jeti ni terletak di hadapan Hospital Tengku Ampuan Afzan [HTAA] dan sebelah Pejabat Majlis Perbandaran Kuantan (MPK).

Kami tiba pukul 3:08 pm. Hmm… dah terlepas last cruise for the day….

Tapi we were still hopeful. Lepas park kereta di parking area bangunan Majlis Perbandaran Kuantan, saya terus ke jeti dan jengok di kaunter jual tiket. Sebelum tu sempat pulak ambik gambar suasana jeti ni.. hehehe…

Haaa… bila nampak je poster ni saya macam nak melompat.. haha…

kuantan river cruise
Map of Kuantan River Cruise

Alamat Kuantan River Cruise

Alamatnya ialah:
Kuantan River Cruise
Jeti Shahbandar, Jalan Tanah Putih,
25100 Kuantan Pahang

Waktu Beroperasi Kuantan River Cruise

Open daily: 9:00 am to 9:00 pm
Rupanya ada new management. Under new management ni ada hourly trip dari pukul 9:00 pagi hingga la ke pukul 9:00 malam. Maknanya info poster Kuantan River Cruise yang saya jumpa di internet tu dah tak valid! Syukur Alhamdulillah dapat juga kami nak naik cruise ni :).

Trip Kuantan River Cruise Package

Ada beberapa package cruise tertampal di tingkap kaunter ni. Lupa pulak nak ambik foto packages ni sebab dah excited.. hehehe.

Anyway, mula-mula we wanted to take the River Mouth Trip package, cruise ke arah muara sungai Kuantan. Tapi ada juga satu lagi package Mangrove Park Trip yang saya juga interested.

Kalau combine both under the Combo Trip package

  • akan ambil masa lebih kurang 1 jam 40 minit.
  • the cruise fee will be RM30.00 seorang.
  • lagi nak complicated, hanya ada kami berdua. Mana nak tunggu lagi 3 orang sebab minimum per trip mesti ada cukup 5 orang.
  • tambah pulak hari tu hari Khamis, mana la ada orang nak naik cruise masa tu.
    Hadoi la haiiii….

Private Cruise Kuantan River Cruise

Last-last kami bayar for 5 people i.e RM150.00 for the entire boat. Jadinya dah macam private cruise pulak. Truthfully, walaupun dah bayar lebih dari yang sepatutnya dan bajet dah lari [terpaksa tolak bajet shopping nak beli serunding, dodol dan lemang.. hehehe], kami rasa sangat berbaloi dengan pengalaman yang dialami.

Saja saya include poster cruise yang no longer valid ni.

Tapi peta cruise ni still helpful bagi gambaran perjalanan cruise tu.

kuantan river cruise
peta sungai kuantan river cruise

Peta Sungai Kuantan di River Cruise Kuantan

Ni peta sungai Kuantan yang digunakan dalam Kuantan River Cruise. Mula-mula kami cruise upriver ke arah Taman Bakau tu. Then stop kejap jalan-jalan dalam taman bakau, naik semula bot cruise ke arah Jambatan Tanah Putih. Lepas tu patah balik ke arah muara sungai. Lepas tu U turn balik ke Jeti Shahbandar.

Sementara Zainal menyiapkan bot, I took a few shots of the beautiful surrounding. Panas ke masa tu? Ye, panas tapi syukur berangin.

While cruising, Zainal selaku tour guide informed us that the boats bukannya diwarna ikut suka hati tuan punya bot. Ada guidelines mengecat warna bot rupanya. Pada saya maklumat macam ni yang paling interesting bila lebih tahu apa yang kita lihat. Tak la just tengok je.

Warna dan Huruf Bot Nelayan Sungai Kuantan

According tu Zainal, bot-bot nelayan mesti diwarna mengikut negeri dimana ia didaftarkan. Bot berwarna merah berdaftar di Kelantan, hijau di Terengganu, Kuning di Pahang dan biru di Johor. Saya bertanya pada Zainal sangkar-sangkar apakah yang banyak atas bot tu? Dia kata itu adalah bubu kerisi untuk tangkap ikan kerisi. Wah… saya suka ikan goreng kerisi. Ikan ni banyak isinya dan rasa pun sedap :).

Bot-bot nelayan juga akan ditandakan dengan huruf-huruf A, B dan C.

  • A menandakan bot tu boleh melakukan penangkapan ikan dari jarak pantai hingga 5 batu nautika.
  • Bagi bot-bot nelayan B pula boleh menangkap ikan dari jarak 5 batu nautika hingga 12 batu nautika. Tapi boleh juga masuk area bot-bot nelayan C dan C2.
  • Untuk bot-bot nelayan C, boleh tangkap ikan dari 12 batu nautika hingga 30 batu nautika.

Bot-bot nelayan C2 boleh tangkap ikan dari 30 batu nautika ke atas. C3 pula ialah untuk zon laut lepas.

General rule nya ialah bot-bot nelayan yang besar tidak dibenarkan masuk menangkap ikan di zon-zon bot-bot nelayan yang kecil. Tiada halangan bagi bot-bot dari zon berhampiran pantai untuk menjalankan operasi tangkapan ikan di zon yang lebih jauh, contohnya, bot-bot yang beroperasi di zon A boleh menangkap ikan di zon-zon B, C dan C2.

Bot-bot nelayan ni ada yang menggunakan pukat tunda dan pukat jerut. Zon-zon penangkapan ikan bagi bot-bot nelayan yang menggunakan pukat tunda atau pukat jerut adalah sama seperti zon-zon A, B dan C.

Wah.. gigih betul saya menulis maklumat yang Zainal share dalam keadaan bot yang terumbang ambing tu.. hehehehe… Masa refer balik nota susah nak faham.. hahahaha….

Journalist atau Wakil Media Stesen TV?

Melihat saya dok tulis apa yang di share, Zainal berkali-kali bertanya adakah saya ni journalist dari mana-mana media cetak? Ke dari stesyen TV? Saya explain la saya ni ambik2 gambar sebab hobi dan ambik nota sebab suka info2 yang diberi dan kalau tak tulis mana nak ingat bila dah balik rumah.. hehehe.. Still dia nampak macam tak percaya.. hahaha… Lepas tu dia siap tanya my friend lagi… hehehe…

Sambil sembang-sembang tu, sebenarnya Zainal ni ada masters tapi telah memilih untuk buat business river cruise ni sebagai kerjaya dia. Bud pula dulunya adalah seorang nelayan pukat jerut tapi dah berhenti dan jadi business partner Zainal mengendalikan cruise ni.

Dari apa yang saya baca kalau nelayan nak dapatkan permit, bot-bot [vesel] binaan tempatan yang dibenarkan adalah yang dibuat dari vesel kayu baru dan terpakai, besi baru dan terpakai dan gentian kaca [fiberglass] baru dan terpakai bagi zon-zon C2 dan C3.

Kalau nelayan nak ganti kulit atau enjin dan kalau nak ubahsuai saiz dan muatan, mesti terlebih dahulu dapatkan kelulusan Jabatan Perikanan Malaysia. Dan mesti dibuat dalam negara sahaja.

Also kata Zainal, nelayan-nelayan tidak boleh park bot-bot mereka mana mereka suka. Mestilah park ditempat-tempat yang ditetapkan.
Mesti bawak banyak bekalan air jika nak lama di laut untuk kegunaan harian. Kalau yang pakai pukat tunda boleh selama 2 hingga 3 minggu.

Jeti Hutan Paya Bakau Kuantan

By this time dah nak reach the Hutan Paya Bakau Kuantan.

Di situlah jeti Hutan Paya Bakau Kuantan where we docked and went on the mangrove walk.

Ada juga beberapa wakaf untuk para pengunjung berehat dan menikmati keindahan semulajadi taman bakau ni. Ada juga menara tinjau for bird watching. Tapi saya tak naik sebab macam tinggi je.. hehehe…

Masa jalan-jalan tu saya ternampak pula adik ni dan beberapa orang lelaki sedang mencari-cari sesuatu di kawasan lumpur di bawah dan sekitar titian. Saya bertanya apa yang dicari? Terus adik ni seluk tangan dia dalam beg yang dia bawa dan tunjuk siput-siput sedut. Saya pun minta la dia letak kat atas titian untuk saya ambik gambar.. hehehe.. Adik tu kata tak banyak yang mereka jumpa. Tetiba saya craving nak makan siput sedut masak lemak batang keladi. Terus perut keroncong.. hahaha…

Setelah berjalan sejauh lebih kurang 600 meter, kami pun tiba semula di jeti. Ada dalam 30 minit kami jalan-jalan di taman bakau ni. Nice break stretch and from bouncing in the boat tadinya.. hehehe…

Saya sempat bersembang dan bertanya itu ini pada lelaki yang berbaju biru tu. He seemed like the supervisor yang monitor some worker membaik pulih kerosakan di taman bakau ni. Saya curious dan tanya pasal bahan yang digunakan untuk buat titian sebab kelihatan macam kayu tapi bukan kayu. Nak kata besi pun bukan. Supervisor tu kata titian tu dibuat dari bahan bernama FRP yang boleh tahan selama 50 tahun. Bagus la sebab kalau buat dari kayu atau bahan lain tak tahan lama dan sering kena buat repair.

Saya pun researched la sikit, FRP tu is Fibre-reinforced plastic (FRP) (also fibre-reinforced polymer) a composite material made of a polymer matrix reinforced with fibers. FRPs are commonly used in the aerospace, automotive, marine, construction industries and ballistic armor.

Lepas tu kami naik bot balik dan menuju upriver lagi. Kami pun tiba di jambatan Tanah Putih yang berdekatan dengannya ada Medan Feri tempat di mana bot-bot boleh disewa untuk river cruise and leisure.

Di situ juga ada kubu Jepun. Kalau tak silap kubu tu bukan dibina oleh Jepun tapi dibina oleh locals untuk bertahan dari serangan Jepun.

Lepas tu buat U turn dan berpatah balik ke arah Jeti Shahbandar untuk route trip yang ke 2 iaitu mengarah ke muara sungai Kuantan. Masa ni si Bud pecut sampai saya dan Johan melambung-lambung.. hahaha… Si Zainal dan Bud gelak je tengok kami… hehe.

Terus saya pastikan life jacket saya was securely fastened! Masa tu simpan je la camera kot tercampak keluar bot pulak. Tapi actually rasa syok meluncur laju dengan angin yang kuat! 🙂

Ni Jeti Shahbandar tadi. Di belakang tu Hospital Tengku Ampuan Afzan [HTAA]. Masa ni si Bud dah slow kan bot for the 2nd route.

Saya happy sungguh dapat shot ni. Salah satu fav saya :).

Dan kami pun tiba di muara sungai Kuantan. Tu adalah Laut China Selatan. Gelombang agak besar dan terumbang ambing bot kami. Saya pulak sebab nak kan unobstructed shots pergi la ke depan bot. Lagi la bouncing.. hehehe…

Then Zainal tanya nak tak masuk ke area Laut China Selatan. Errr…. ok lah. Teragak-agak jugak sebenarnya saya nak jawab. Tak pe kata Zainal, kita sekejap je dan tersengih. Errr…

Zainal kata kapal-kapal hanya akan lalu antara kedua-dua buoys ni sahaja sebab situ lautnya dalam. The other 2 sides cetek dan tak selamat untuk bot-bot lalu. Masa di sini memang terasa angin agak kuat dan bot kami lebih terumbang ambing. Dah jom patah balik!

Jeti Polis Marin. Ada saya baca nelayan-nelayan negara-negara lain yang menyamarkan bot-bot mereka dengan warna macam bot-bot Malaysia siap dengan bendera negeri pantai timur Malaysia dan menangkap ikan di perairan Malaysia secara haram.

Syukur Alhamdulillah kami telah selamat sampai semula ke jeti. All in all, it was such a great experience for me. Seronok bila cruise yang saya ikuti kali ini adalah bukan sekadar duduk dan lihat dan ambil gambar sahaja tapi banyak info yang saya dapat menjadikan cruise ni lebih bermakna.

Waktu dah hampir pukul 5:00 petang masa tu. Just nice and as per schedule. Kehausan kami terus ke restoran berdekatan dan minum sebentar sebelum bergerak ke destinasi seterusnya.

Customers reviews on Kuantan River Cruise

What people say about Kuantan River Cruise ?​

Bintang Kesukaan :
5/5
Kuantan River Cruise

Kuantan River Cruise

MUST DO in Malaysia! On this Malaysia travel vlog, we and our friends @Travelgramers tried to hitchhike back to Kuantan from Sungai Lembing, Pahang. There was no Kuantan Rapid bus coming so decided to give it a try. We really wanted to make it back in time for the Kuantan River Cruise with our friends @Ken Abroad and @Food and Footprints- Greg and Jumi

The river cruise was amazing...5 stars! Definitely a must do in Kuantan.
We got to see many crocodiles and many fireflies along the Kuantan river. We also visited a mangrove park, and learned more about Kuantan. At the end of the tour, a BBQ feast was waiting for us to enjoy. For more info about Kuantan River Cruise, please visit: https://www.facebook.com/kuantanriver...

Please let them know that you watched the JetLag Warriors video to get 20% OFF your tour.

We hope you enjoyed watching this Kuantan travel vlog, Stay tuned for more things to do in Kuantan, things to do in Pahang, and things to do in Malaysia. Plan your cuti cuti Malaysia with our Kuantan travel guide, Pahang travel guide, and Malaysia travel guide. See you on the next episode!

To browse some of our AWESOME MERCH, check out: www.jetlagwarriors.com/shop

TIMESTAMPS:

00:00 - First time hitchhiking in Malaysia 06:24 - A gift from a subscriber! 9:53 - The rivercruise (MUST DO IN KUANTAN!) 14:52 - A+ barbeque feast 18:37 - Final review: what a day!

Thanks for watching!

JetLag Warriors
youtube.com/watch?v=QUv8flZyA54
Bintang Kesukaan :
5/5
Kuantan River Cruise

Kuantan River Cruise

Highlights of our activities which includes Mangrove Park Tour + Wildlife Spotting, River Mouth Tour and Crocodile Spotting + Fireflies Watching in Sungai Kuantan, Kuantan, Pahang.

Kuantan River Tours
youtube.com/watch?v=kIcYdqPygQk

Contact Kuantan RIver Cruise

011-10663202 (Bahari)
019-7431988 (Zainal)

Kuantan River Cruise, Jalan Tanah Putih, Tanah Putih, 25100 Kuantan, Pahang

Personal Loan bank and cooperative

Apply latest promotion for personal loan. Financing with local banks and cooperatives with competitive rates. Act now and we will keep in touch with you as soon as possible. Moratorium loan during Covid-19 Pandemic Outbreak. I-Lestari and Bantuan Prihatin Malaysia.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: