Resipi Puding Roti Coklat Karamel

Puding Roti Coklat Karamel
Puding Roti Coklat Karamel yang enak dan cantik dipandang. Seperti ala-ala chef terkemuka yang membuatnya. Jom dapatkan resipi terhebat dan selamat mencuba!

Jika inginkan puding mudah, Resipi Puding Roti Coklat Karamel adalah menu yang perlu ada dalam to-do-list anda. Penampilan puding ini seperti dihasilkan oleh seorang bakeri hebat dan bakeri hebat yang dimaksudkan adalah anda sendiri.

“Perkongsian resipi membina masyarakat suka memasak”.

Resipi Puding Roti Coklat Karamel Summary

 • Nama Resipi: Resipi Puding Roti Coklat Karamel
 • Kategori Hidangan: Makanan/ Minuman
 • Jenis Masakan: Melayu India Cina Western Middle East

Ramuan-ramuan Resipi Puding Roti Coklat Karamel

Berikut adalah bahan-bahan Resipi Puding Roti Coklat Karamel: –

 • 6 sudu gula cairkan (letak dalam loyang sejukkan)
 • Roti 5~6 keping (racik2)
 • 4~5 biji telur
 • 1/2 cawan susu pekat manis
 • 1 cawan susu cair
 • 1 sudu kecil esen vanilla
 • Serbuk coklat /milo

Cara Memasak Resipi Puding Roti Coklat Karamel

Berikut adalah langkah-langkah yang diperlukan untuk membuat Resipi Puding Roti Coklat Karamel yang enak dan mengenyangkan ini.

 1. Mula-mula blender telur, susu cair dan manis, esen vanilla sampai berbuih dan tapis. Masukkan ke dalam 1 bekas.
 2. Ambil bekas kaca yang dicampur dengan coklat/milo.
 3. Kukus adunan dalam bekas pertama dalam 20 minit.
 4. Masukkanpula bekas yang berisi coklat atau milo dan kukus lagi dalam 30minit.
 5. Apabila sudah siap kukus, terbalikkan adunan dan letak dalam bekas yang lain.
 6. Biarkan sejuk selama setengah jam atau lebih sebelum dimasukka dalam petisejuk.

Did you know?

Resipi ini agak manis jika dibandingkan kerana terdapat kandungan susu pekat manis dan gula yang tinggi. Anda boleh kurangkan manis bagi menjaga kesihatan anda dan keluarga

Resepi dari : Halila Mohd Kordi

Hashtag / Keywords

Resipi Puding Roti Coklat Karamel Reviews

Customer Reviews about Resipi Puding Roti Coklat Karamel

Puding Roti Coklat Karamel

Banyak koleksi resipi yang dikongsi dan Puding Roti Coklat Karamel adalah salah satu resipi hebat yang anda boleh cuba dirumah. Ingatan kami agar berhati-hati dengan penggunaan gula dan susu pekat manis kerana manis itu sedap tetapi merbahaya kepada kesihatan.

Yana

https://vipmalaysia.com

Kongsi Resipi Anda

Tekan Butang Share Facebook, Twitter dan Kongsikan Resipi di Whatsapp dan Telegram

Jangan lupa untuk tekan butang share pada ikon Twitter, Facebook dan berkongsi resipi menarik ini di Whatsapp Group atau melalui Telegram dibawah.

Nordiyana.com adalah semua mengenai memasak dan berjalan-jalan. 1 hari 1 resipi baru, jadi dalam masa satu tahun sahaja anda sudah dapat menguasai 365 resipi. Terima kasih kerana menyukai dan mengunjungi laman web kami. Jika anda ingin berkongsi resipi dan gambar masakan anda diketengahkan dalam laman web kami, sila e-melkan gambar dan resepi ke info@nordiyana.com.

Ingin Resepi Anda Diketengahkan?

 1. Ambil gambar masakan yang anda ingin ketengahkan. Hantar sekeping foto masakan yang sudah siap sepenuhnya dalam bentuk .jpeg atau dalam bentuk yang mudah.
 2. Tulis bahan-bahan yang diperlukan serta cara memasak/ cara membuat. Menu atau hidangan yang boleh anda kirimkan merangkumi apa sahaja masakan, kuih muih, kek, biskut, minuman gulai dan sebagainya.
 3. Anda juga boleh tujukan resipi ini kepada insan yang istimewa dalam hidup anda sebagai menghargai perkongsian resepi yang anda sumbangkan. Tulis dengan ringkas, padat dan membawa erti sangat mendalam dan bermakna dalam hidup anda untuk resipi tersebut.
 4. Contohnya, anda boleh menulis seperti dibawah ini:-

“Resipi Puding Roti Coklat Karamel ini didedikasikan buat suami tersayang iaitu Shamsul Iskandar bin Kahar iaitu suamiku yang tercinta yang sedang menjalankan tugas di sempadan Malaysia-Thailand. Apabila selesai bertugas dan pulang ke rumah, beliau sering menyuruhku untuk membuat menu ini. Menu kegemaran katanya.”

“Semoga suamiku sihat sejahtera dan dilindungi dari bahaya musuh. Jangan risaukan adinda dan anak-anak di sini. Kami menunggu kepulanganmu wahai Suamiku. Ikhlas dari isterimu yang sedia menanti- Mariani binti Mamat dan anak-anak Luqman Daniel bin Shamsul Iskandar, 12 tahun dan Intan Norazura binti Shamsul Iskandar, 9 tahun”.

Anda juga boleh menghantar gambar anda dan gambar keluarga untuk kami ketengahkan sebagai sumber resipi (anda juga mempunyai pilihan untuk tidak menghantar gambar anda). Dengan mengenali diri orang yang mencipta atau berkongsi Resipi Puding Roti Coklat Karamel ini, diharapkan pengunjung laman web ini dapat mengenali empunya resipi dan seterusnya mendoakan empunya resipi diberikan kesihatan, kesejahteraan dan kebahagiaan hidup di dunia dan akhirat.

error: