Koleksi Resipi Bingka Labu Manis Sedap

Koleksi Resipi Bingka Labu Manis

Koleksi Resipi Bingka Labu Manis kali ini adalah terbaik untuk anda cuba kerana memang mempunyai rasa yang sangat sedap. Apabila siap masak, anda dapati warna kuih pada loyang berwarna kuning keemasan dan aroma labu yang menyenangkan boleh membangkitkan selera yang padu. Satu rumah boleh bau akibat dari bakaran kuih Bingka Labu Manis yang anda buat.

Mari kita dapatkan ramuan-ramuan dan cara memasaknya. Semoga mendapat manfaat dari perkongsian resipi ini.

Koleksi Resipi Bingka Labu Manis Summary

 • Nama Resipi: Koleksi Resipi Bingka Labu Manis
 • Kategori Hidangan: Makanan
 • Jenis Masakan: Melayu

Ramuan-ramuan Koleksi Resipi Bingka Labu Manis

Ramuan-ramuannya adalah seperti berikut: –

 • 2 cawan labu manis (rebus & tos)
 • 1 cawan gula pasir (boleh juga guna gula merah)
 • 1 cawan santan pekat
 • 1 cawan susu cair
 • 1 cawan air
 • 3 biji telur ayam
 • 1 sudu kecil esen vanilla
 • 1 sudu kecik garam
 • 1 sudu besar margerin (perlu dicairkan terlebih dahulu)

Cara Memasak Koleksi Resipi Bingka Labu Manis

Cara penyediaan Koleksi Resipi Bingka Labu Manis adalah mudah. Ikuti langkah demi langkah dibawah.

 1. Blend semua bahan-bahan seperti diatas.
 2. Letak 2 cawan tepung gandum dan gaul sebati dengan semua bahan2 yang telah di blend tadi.
 3. Panaskan periuk yang boleh katup jenama Pemanggang Ajaib dan lurutkan dengan 1 sudu margerin yang telah cair.
 4. Masukkan bahan-bahan adunan yang sebati.
 5. Tabur bijan (lebih bijan lebih seadap).
 6. Bakar dengan api kecil selama 15 minit gunakan setting api atas bawah pada oven.

Anggaran 30 min ~ 40 minit sehingga masak

Ramlah Othman

Hashtag / Keywords

Koleksi Resipi Bingka Labu Manis Reviews

Customer Reviews about Koleksi Resipi Bingka Labu Manis

Koleksi Resipi Bingka Labu Manis

Koleksi Resipi Bingka Labu Manis adalah resipi turun temurun masyarakat melayu zaman berzaman yang kita tidak boleh lupakan. Mari ktia mengangkat resipi dan masakan melayu supaya tidak hilang ditelan zaman. Terdapat 1001 lagi rahsia kuih yang ada di nusantara.

Yana

https://vipmalaysia.com

Kongsi Resipi Anda

Tekan Butang Share Facebook, Twitter dan Kongsikan Resipi di Whatsapp dan Telegram

Jangan lupa untuk tekan butang share pada ikon Twitter, Facebook dan berkongsi resipi menarik ini di Whatsapp Group atau melalui Telegram dibawah.

Nordiyana.com adalah semua mengenai memasak dan berjalan-jalan. 1 hari 1 resipi baru, jadi dalam masa satu tahun sahaja anda sudah dapat menguasai 365 resipi. Terima kasih kerana menyukai dan mengunjungi laman web kami. Jika anda ingin berkongsi resipi dan gambar masakan anda diketengahkan dalam laman web kami, sila e-melkan gambar dan resepi ke info@nordiyana.com.

Ingin Resepi Anda Diketengahkan?

 1. Ambil gambar masakan yang anda ingin ketengahkan. Hantar sekeping foto masakan yang sudah siap sepenuhnya dalam bentuk .jpeg atau dalam bentuk yang mudah.
 2. Tulis bahan-bahan yang diperlukan serta cara memasak/ cara membuat. Menu atau hidangan yang boleh anda kirimkan merangkumi apa sahaja masakan, kuih muih, kek, biskut, minuman gulai dan sebagainya.
 3. Anda juga boleh tujukan resipi ini kepada insan yang istimewa dalam hidup anda sebagai menghargai perkongsian resepi yang anda sumbangkan. Tulis dengan ringkas, padat dan membawa erti sangat mendalam dan bermakna dalam hidup anda untuk resipi tersebut.
 4. Contohnya, anda boleh menulis seperti dibawah ini:-

“Koleksi Resipi Bingka Labu Manis ini didedikasikan buat suami tersayang iaitu Shamsul Iskandar bin Kahar iaitu suamiku yang tercinta yang sedang menjalankan tugas di sempadan Malaysia-Thailand. Apabila selesai bertugas dan pulang ke rumah, beliau sering menyuruhku untuk membuat menu ini. Menu kegemaran katanya.”

“Semoga suamiku sihat sejahtera dan dilindungi dari bahaya musuh. Jangan risaukan adinda dan anak-anak di sini. Kami menunggu kepulanganmu wahai Suamiku. Ikhlas dari isterimu yang sedia menanti- Mariani binti Mamat dan anak-anak Luqman Daniel bin Shamsul Iskandar, 12 tahun dan Intan Norazura binti Shamsul Iskandar, 9 tahun”.

Anda juga boleh menghantar gambar anda dan gambar keluarga untuk kami ketengahkan sebagai sumber resipi (anda juga mempunyai pilihan untuk tidak menghantar gambar anda). Dengan mengenali diri orang yang mencipta atau berkongsi Koleksi Resipi Bingka Labu Manis ini, diharapkan pengunjung laman web ini dapat mengenali empunya resipi dan seterusnya mendoakan empunya resipi diberikan kesihatan, kesejahteraan dan kebahagiaan hidup di dunia dan akhirat.

error: