kea farm cameron highlands

kea farm cameron highlands

Kea Farm 6 Best Tourist Spots in Cameron Highlands Malaysia

Get Information for The famous Kea Farm - Best Tourist Spots in Cameron Highlands Malaysia. Provide information about Kea Farm Guest House, Kea Farm Homestay. Click here from various resources

Kea Farm 6 Best Tourist Spots in Cameron Highlands Malaysia from Wikipedia

kea farm cameron highlands
Kea Farm Best Tourist Spots in Cameron Highlands Malaysia
At an altitude of 1610 meters above sea level (5282 feet), is the highest located village in the Cameron Highlands and also peninsular Malaysia,and it is one of the most famous tourist spots in Cameron Highlands. Plenty of stalls selling fresh vegetables, flowers, butterfly farms and self-plucking strawberry farms can be found here.

From Kea Farm there is also the access road to the Sungai Palas Tea Estate and to the highest mountain in Cameron Highlands, Gunung Brinchang (2031 m.).

kea farm cameron highlands
en.wikipedia.org
wiki/Kea_Farm

Kea Farm Best Tourist Spots in Cameron Highlands Malaysia

From Wikipedia, the free encyclopedia

Kea Farm,at an altitude of 1610 meters above sea level (5282 feet), is the highest located village in the Cameron Highlands and also peninsular Malaysia,and it is one of the most famous tourist spots in Cameron Highlands. Plenty of stalls selling fresh vegetables, flowers, butterfly farms and self-plucking strawberry farms can be found here. From Kea Farm there is also the access road to the Sungai Palas Tea Estate and to the highest mountain in Cameron Highlands, Gunung Brinchang (2031 m.).

The Equatorial hotel (Copthorne Hotel Brinchang) and Nova Highlands Resort and Residence are located here.

Tarikan Utaman di Cameron Highlands Malaysia

kea farm
Kea Farm - Best Tourist Spot in Cameron Highlands Malaysia
Terdapat sebuah lokasi yang sangat popular di Cameron Highlands yang menjadikan antara tarikan di Cameron Highlands tatkala anda tiba ke sini. Namanya gemilang seantero Malaysia menjadikan lokasi ini menjadi tempat tumpuan pelancong untuk membeli belah. Inilah dia yang dinamakan Kea Farm, sebuah pasar open yang menjual pelbagai barang menarik di Brinchang.
kea farm
nordiyana.com

Kea Farm Market – Best Tourist Spots in Cameron Highlands Malaysia

Terdapat sebuah lokasi yang sangat popular di Cameron Highlands yang menjadikan antara tarikan di Cameron Highlands tatkala anda tiba ke sini. Namanya gemilang seantero Malaysia menjadikan lokasi ini menjadi tempat tumpuan pelancong untuk membeli belah. Inilah dia yang dinamakan Kea Farm, sebuah pasar open yang menjual pelbagai barang menarik di Brinchang.

Tempat ini menjadi tarikan utama apabila di hujung minggu. Kenderaan yang meletak kenderaan di kawasan berhampiran menjadi penuh dan sangat ramai orang bersesak-sesak untuk membeli sayur-sayuran, buah-buahan yang dipetik segar dari ladang cameron seperti jagung susu, jagung mutiara dan jagung manis. Yang paling unik di Cameron Highlands ialah jagung susu yang berwarna putih dan hanya boleh didapati di Cameron Highlands sahaja.

Harganya pun agak mahal juga sekitar 5 batang jagung Rm20 gred A dan Gred AA. Ada juga jagung susu yang berharga sekitar Rm10 untuk 5-6 batang jagung susu tetapi saiznya agak kecil dan pendek-pendek.

Kea Farm meniti di bibir para wanita dan pelancong yang datang ke Cameron Highlands. Anda boleh datang dari Tapah. Tidur di Tapah dahulu dan stay di Hotel KU3 ataupun hotel lain. Tapi jika anda ingin mencari hotel melayu dan hotel bumiputra sebelum ke Cameron Highlands anda bolehlah menginap di Hotel KU3 yang terletak di Pekan Tapah.

Nikmati makan capati The Capati Corner Chenderiang Tapah ataupun kedai makan terbaik seperti D’Ruby ataupun Gerai Makanan Rosyadah yang terletak selepas  Plaza Tol Tapah. Makan dulu lepas tu baru naik ke Cameron Highlands melalui jalan Tapah.

Apa Yang Menarik Di Kea Farm Cameron Highlands?

Banyak barang-barang yang menarik boleh didapati di Kea Farm Market yang juga terdapat di gerai sayuran di tepi jalan sekitar Brinchang. Cuma bezanya di sini, semua peniaga dikumpulkan dalam satu tempat menjadikan Kea Farm sangat sibuk dengan pelanggan dan para peniaga menjual hasil ladang mereka dengan harga yang berpatutan. Jika anda menginap di Hotel Copthorne, anda boleh jalan kaki sahaja untuk ke Kea Farm Market. Best bukan?

Selain itu, anda boleh membeli buah terbaik di Cameron Highlands iaitu buah strawberry dengan harga yang murah-murah.

Tips Membeli Buah Strawberry

Berikut adalah tips membeli buah strawberry boleh dibahagikan mengkut objektif anda membeli

  1. Jika anda membeli buah strawberry untuk dimakan terus : Pilihlah buah strawberry yang berwarna merah hati kerana buah ini sudah masak dan sangat manis bila anda terus beli dan makan.
  2. Jika anda membeli borang : Ada banyak pekedai di Kea Farm yang menjual borang 4 paket strawberry dengan berat 1kg yang berharga Rm25. Jadi anda boleh memilih 1 pek yang sudah betul-betul masak untuk dimakan hari ini, yang esok akan masak dan 2 paket lagi buah strawbeerry yang masih muda kerana anda boleh membawa pulang supaya buah strawberry tidak terlalu masak atau benyek.
  3. Jika anda ingin membeli buah strawberry sebagai hadiah kepada ahli keluarga dan jiran tetangga : Anda disarankan untuk membeli buah strawberry yang masih muda supaya tahan lama. Dan apabila buah strawberrey itu diberikan hadiah, ia akan menjadi manis kerana sudah masak.

Terdapat juga beberapa kedai nursery di Cameron Highlands yang menjual pelbagai jenis pokok bunga. Dan diantara pokok yang menjadi tarikan adalah pokok bounga ros kampung dan pokok herba seperti pokok oregano, pokok herba parsley, pokok thymes dan lain-lain. Harga juga boleh dirunding dan jika anda bijak boleh dapat dengan harga Rm10 sepasu. Wow Terbaik!

Menurut jurujual di situ, pokok herba agak mudah untuk dibela dan tidak banyak masalah seperti pokok bunga rose atau bunga mawar yang sangat terkenal dengan sensitiviti dan cerewetnya. Dan menurut pekedai pokok bunga itu lagi, anda boleh menggunakan air beras sebagai air curahan ke pasu pokok bunga rose. Insyaallah pokok bunga ros tidak akan bermasalah dan akan sentiasa berbunga dan daunnya tidak kering.

Customers reviews on Kea Farm – Best Tourist Spots in Cameron Highlands Malaysia

What people say about Kea Farm - Best Tourist Spots in Cameron Highlands Malaysia?​

Bintang Kesukaan :
5/5
Best Tourist Spots in Cameron Highlands Malaysia

KEA FARM | CAMERON HIGHLANDS TRIP WITH FAMILY PART5

#KEAFARM #CAMERONHIGHLANDS #PAHANG #MALAYSIA

TRIP KE CAMERON HIGHLANDS BERSAMA FAMILY
PADA 24HB~27HB 2019 2 HARI 1 MALAM

DESTINASI YANG KAMI LAWATI:

~CAMERON VALLEY
~GERAI MAKAN ABANG STRAWBERI
~BOH TEA CENTRE SUNGEI PALAS
~CACTUS POINT
~PASAR MALAM GOLDEN HILL
~PASAR KEA FARM
~THE SHEEP SANCTUARY
~BIG RED STRAWBERRY FARM
~LATAR ISKANDAR

PENGINAPAN: IRIS HOUSE RESORT

PART1 https://youtu.be/B18jvmEL4o8
PART2 https://youtu.be/2HAT32LvKXg
PART3 https://youtu.be/sZr8TWFjweI
PART4 https://youtu.be/7pm6BCCvDQo
PART5.https://youtu.be/SGUC4X0e9i0
PART6 https://youtu.be/ZPKEFh_U8NY
PART7 https://youtu.be/KYdtqeleUEI
PART8 https://youtu.be/JIRQI9z7g10

KNF CHANNEL
youtube.com/watch?v=SGUC4X0e9i0
Bintang Kesukaan :
4/5
Best Tourist Spots in Cameron Highlands Malaysia

Seronok Tak Di Kea Farm Cameron Highlands?

Saya sudah habis jalan di pasar malam Cameron Highlands. Tapi sebab dalam kepala ni nak ke Kea Farm, ada barang yang saya tak beli di pasar malam.

Kesudahannya, bila sampai di sini, rasa menyesal pula.

Bagi pendapat saya,

1. Harga di Kea Farm agak mahal berbanding di pasar malam. Baik buah-buahan mahupun sayur-sayuran. Bila sampai Kea Farm, rasa macam aduhai kenapalah tak beli di pasar malam semalam.

2. Tempat tak menarik rasa senang untuk membeli.

3. Lokasi Kea Farm pun agak jauh dari Tanah Rata. Kecuali kalau memang balik ikut Simpang Pulai. Kalau nak balik ikut Tapah, beli saja di pasar malam.

Jangan lupa subscribe chanel Youtube saya ya.

#KeaFarm #CameronHighlands

Abdul Muiez Ruslee
youtube.com/watch?v=K9M3gbdtpc8

Contact Kea Farm Cameron Highlands Malaysia

N/A

Brinchang, 39000 Brinchang, Pahang

Apply latest promotion for personal loan. Financing with local banks and cooperatives with competitive rates. Act now and we will keep in touch with you as soon as possible. Moratorium loan during Covid-19 Pandemic Outbreak. I-Lestari and Bantuan Prihatin Malaysia.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: