Jom Masak Bubur Lambuk Daging Resepi Kampung Baru

Jom Masak Bubur Lambuk Daging Resepi Kampung Baru
Jom Masak Bubur Lambuk Daging Resepi Kampung Baru yang pastinya menyelerakan. Makan ketika panas-panas menjanjikan kesedapan yang maksima.

Jom Masak Bubur Lambuk Daging Resepi Kampung Baru yang memang best sangat. Kepada sesiapa yang rindu masakan bubur lambuk Kampung Baru, anda boleh cuba sendiri memasaknya dirumah. Dijamin sedap dan lazat!

Jom Masak Bubur Lambuk Daging Resepi Kampung Baru Summary

 • Nama Resipi: Jom Masak Bubur Lambuk Daging Resepi Kampung Baru
 • Kategori Hidangan: Makanan
 • Jenis Masakan: Melayu

Bahan-Bahan Jom Masak Bubur Lambuk Daging Resepi Kampung Baru

Jom Masak Bubur Lambuk Daging Resepi Kampung Baru ini dapat menghasilkan 1 periuk bubur untuk seisi keluarga.

 • 2 mug beras – direndam selama 20min
 • ½ kilogram daging lembu – dicampur dengan lemak daging
 • 1 pek Rempah sup
 • 250 ml santan kelapa
 • 3 sudu besar lada hitam
 • 3 biji bawang merah
 • 8 ulas Bawang putih
 • 6 inci halia
 • 5 biji kentang
 • Lobak merah
 • Daun sup
 • Bawang goreng

Cara Memasak Jom Masak Bubur Lambuk Daging Resepi Kampung Baru

Cara memasak resepi “Jom Masak Bubur Lambuk Daging Resepi Kampung Baru” dapat diterangkan seperti langkah demi langkah dibawah.

 1. Kisar bawang merah, bawang putih dan halia.
 2. Kemudian, tumis sehingga bawang agak garing.
 3. Masukkan rempah sup dan tumis sehingga rempah masak.
 4. Masukkan daging dan gaul sebati kemudian masukkan beras.
 5. Beras digoreng seketika dan masukkan air.
 6. Kemudian, beras direbus sehingga nampak lembut.
 7. Masukkan santan dan garam diikuti dengan serbuk lada hitam serbuk.
 8. Masukkan kentang dan lobak merah.
 9. Bila sayur sudah lembut, tabur daun sup dan bawang goreng.
 10. Rasa dan selaraskan mengikut selera anda.
 11. Bubur Lambuk siap!

Did you know?

Jom Masak Bubur Lambuk Daging Resepi Kampung Baru juga boleh digandingkan dengan ayam atau udang dan ia amat popular di bulan Ramadhan. Bubur lambuk adalah makanan yang berkhasiat, mudah disediakan dan menyelerakkan.

Sumber : Jamal & Asmahan Airtangan dan gambar: Eniza M. Salim

Hashtag / Keywords

Jom Masak Bubur Lambuk Daging Resepi Kampung Baru Reviews

Customer Reviews about Jom Masak Bubur Lambuk Daging Resepi Kampung Baru

Jom Masak Bubur Lambuk Daging Resepi Kampung Baru

Jom Masak Bubur Lambuk Daging Resepi Kampung Baruadalah perkongsian resipi terbaik dan mudah dari terdiri dari surirumah, para ibu, chef terkenal, selebriti tanahair, ikon atau figura politik dan seni hiburan tanahair ataupun seseorang yang suka berkongsi masakan dan resipi. Diharap perkongsian resipi hebat ini dapat memberikan anda idea bagaimana cara membuat sesuatu resipi yang anda ingin cuba supaya hasilnya terbaik dan dapat dinikmati bersama keluarga dengan sedap dan menyenyangkan.

Yana

https://vipmalaysia.com

Kongsi Resipi Anda

Share recipe here only at Nordiyana.com / kongsi resipi anda disini
Share your recipe here. Your recipe will be featured. Contact us now!

Tekan Butang Share Facebook, Twitter dan Kongsi Resipi di Whatsapp dan Telegram

Jangan lupa untuk tekan butang share pada ikon Twitter, Facebook dan berkongsi Jom Masak Bubur Lambuk Daging Resepi Kampung Baru di Whatsapp Group atau melalui Telegram dibawah.

Nordiyana.com adalah semua mengenai memasak dan berjalan-jalan. 1 hari 1 resipi baru, jadi dalam masa satu tahun sahaja anda sudah dapat menguasai 365 resipi. Terima kasih kerana menyukai dan mengunjungi laman web kami. Jika anda ingin berkongsi resipi dan gambar masakan anda diketengahkan dalam laman web kami, sila e-melkan gambar dan resepi ke info@nordiyana.com.

Ingin Resepi Anda Diketengahkan?

 1. Ambil gambar masakan yang anda ingin ketengahkan. Hantar sekeping foto masakan yang sudah siap sepenuhnya dalam bentuk .jpeg atau dalam bentuk yang mudah.
 2. Tulis bahan-bahan yang diperlukan serta cara memasak/ cara membuat. Menu atau hidangan yang boleh anda kirimkan merangkumi apa sahaja masakan, kuih muih, kek, biskut, minuman gulai dan sebagainya.
 3. Anda juga boleh tujukan resipi ini kepada insan yang istimewa dalam hidup anda sebagai menghargai perkongsian resepi yang anda sumbangkan. Tulis dengan ringkas, padat dan membawa erti sangat mendalam dan bermakna dalam hidup anda untuk resipi tersebut.
 4. Contohnya, anda boleh menulis seperti dibawah ini:-

Jom Masak Bubur Lambuk Daging Resepi Kampung Baru ini didedikasikan buat suami tersayang iaitu Shamsul Iskandar bin Kahar iaitu suamiku yang tercinta yang sedang menjalankan tugas di sempadan Malaysia-Thailand. Apabila selesai bertugas dan pulang ke rumah, beliau sering menyuruhku untuk membuat menu ini. Menu kegemaran katanya.”

“Semoga suamiku sihat sejahtera dan dilindungi dari bahaya musuh. Jangan risaukan adinda dan anak-anak di sini. Kami menunggu kepulanganmu wahai Suamiku. Ikhlas dari isterimu yang sedia menanti- Mariani binti Mamat dan anak-anak Luqman Daniel bin Shamsul Iskandar, 12 tahun dan Intan Norazura binti Shamsul Iskandar, 9 tahun”.

Anda juga boleh menghantar gambar anda dan gambar keluarga untuk kami ketengahkan sebagai sumber resipi (anda juga mempunyai pilihan untuk tidak menghantar gambar anda). Dengan mengenali diri orang yang mencipta atau berkongsi Jom Masak Bubur Lambuk Daging Resepi Kampung Baru ini, diharapkan pengunjung laman web ini dapat mengenali empunya resipi dan seterusnya mendoakan empunya resipi diberikan kesihatan, kesejahteraan dan kebahagiaan hidup di dunia dan akhirat.

error: